Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 271 van de 314 [ 7832 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274 ... 314  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

[INFO] paarden met overgewicht

 
Profiel   

Billy kan niet onder het zadel of naast de fiets. (Traumapaard)

En zelf rijd ik helaas nog niet.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-11-21 23:39 



 
Profiel   

Wat een geweldige resultaten hebben velen van jullie bereikt met het laten afvallen van jullie paard!
Ik kom (helaas |( ) meeschrijven en vooral lezen. Paard is in een maand of twee op de paddock moddervet geworden (en was al niet superslank na het weideseizoen). Voerbeleid kan ik niet helemaal zelf bepalen omdat hij samen staat met paard van andere eigenaar. We staan ook doe-het-zelf waardoor we eigenlijk maar een keer per dag een net kunnen ophangen.

De situatie:
- ze staan 24/7 buiten op zand en verhard, met schuilstal
- we hebben netten met een superkleine maas (2x2)
- ze krijgen teveel kilo's ruwvoer, maar omdat we maar 1 keer per dag kunnen komen, is dat de enige manier om ze niet teveel uren zonder te laten staan
- ik heb geen invloed op het soort hooi, is zelf gehooid door de boer en zit in plastic
- over een maand of twee komt er een derde bij, dan kunnen we met zijn allen vaker op stal zijn en dus twee keer per dag kleinere porties voeren, daar kijk ik erg naar uit
- de mijne is nog niet beleerd en werkt dus nog niet zoveel

Wat ik nu wil doen:
- stro door het hooi mengen
- langere wandelingen (maar is lastig omdat het zo vroeg donker wordt)
- grondwerk langer en intensiever
- magnesium bijvoeren, las in een oud topic dat dit bij sommigen helpt

Denk dat het vooral van minder ruwvoer moet komen, het beetje werk dat-ie doet gaat geen zoden aan de dijk zetten.

Vind dit zó moeilijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-21 20:05 



 
Profiel   

Met voordroog is mijn ervaring dat het vaak zo is dat er na het uittrekken van een plukje steeds een nieuwe pluk achterblijft door de mazen. Dus das ze steeds aan hetzelfde stukje kunnen blijven trekken zeg maar. Dan gaat het slowfeed effect voor een groot deel verloren. En gaat stro je ook niet helpen.
Met los hooi heb ik dat veel minder. Maar ook dan kan ik niet onbeperkt voeren aan de paarden hier op eentje na. Ik vrees dat het toch in de portiegrootte gaat gezocht moeten worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-21 20:20 



 
Profiel   

Ja, daar heb je helemaal gelijk in. We gaan een manier moeten vinden om minder te voeren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-21 20:29 



 
Profiel   

Onbeperkt voeren is voor veel paarden vreselijk slecht dat wordt niet voor niks afgeraden door dierenartsen.... Te dik is echt veel erger dan een paar uur zonder staan.

Je zult echt in je ruwvoer moeten snijden. Arm hooi geen verpakt spul en porties.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-21 20:33 



 
Profiel   

Deel van je hooi vervangen door graszaadhooi.

Meerdere netten ophangen, dus 1 gewoon, 1 stro, 1 graszaadhooi en dan als er een derde bij komt deze 2x per dag vullen.

Die van mij is nu met het nieuwe hooi wat wij voeren zelfs nog weer afgevallen. Terwijl ik meer ben gaan voeren.

Samenstelling van het hooi weten is dus wel erg belangrijk om te weten hoeveel je kan geven.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-11-21 21:06 



 
Profiel   

Ik kom me ook melden helaas,

Gaat om een new forest ruin van 21, is altijd wel aan de dikke kant geweest maar nog nooit zo erg als nu. Ze staan op de paddock en krijgen beperkt hooi, dat ga ik deze week nog laten testen, verder krijgt hij een halve emmer lucerne, balancer en hoest supplementen.

Beweging geven is lastig omdat hij heel veel hoest en snel buiten adem is, nu hoop ik dat onder controle te krijgen met een vernevelaar(dierenarts is uitbehandeld)

Zal morgen even foto's maken ook.

Ik weet niet zo goed wat ik nog meer kan aanpassen, hebben jullie nog tips?

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 00:54 



 
Profiel   

Is stro geven een optie? En stoppen met de luzerne, dat is een enorme dikmaker.

Ik doe nog steeds aan schadebeperking. Vorig jaar is mijn haflinger geblesseerd geraakt en per direct van 5 dagen in de week onder het zadel en 75-100km per week in het bos, naar pensioen gegaan.
De eerste maanden zag je hem groeien. Met het weideseizoen meteen glucobalance gaan bij geven.
Beweging is dus uitgesloten en het moet in het dieet gezocht worden.

Gelukkig staan er wat gelijkgestemden in de kudde, dus het voer is redelijk af te stemmen. Ik heb ons verpakte hooi laten testen en dat bleek hoog in de suiker te zitten. Niet wat je wilt met dit soort paarden. Daarom ben ik gaan mengen met gerstestro. Al het hooi en stro is afgewogen op kilo's en ik heb een rantsoenberekening gedaan wat ze mogen hebben. De 2 senioren en mijn jaarling mogen iets meer hebben en krijgen apart bijgevoerd. Een combinatie van extra portie hooi en ruwvoervervangers als luzernebrok, grasbrok of esparcette.
Ze krijgen bij ons 2x per dag een afgemeten portie hooi en stro. Dit heb ik overigens 1x gewogen en komt op 6-8 plakken stro per dag (afhankelijk of het dunne of dikke plakken zijn, maar dat is ongeveer een baaltje) en 3 grote groene kruiwagens hooi. In de ochtend krijgen ze een kruiwagen hooi en 2 plakken stro en in de middag/avond 5-6 plakken stro en 2 kruiwagens hooi met een kop er op. De verhouding hooi/stro op een dag is ongeveer 70-30%. Dit is overigens voor 6 grote pony's.

Dat lijkt te werken. Nee, het is niet perfect. Maar voor crisismanagement en het alleen op voer te moeten doen, ben ik niet ontevreden. Hij krijgt naast hooi en stro nog Agrobs Naturmineral (dat past het beste bij het hooi) en af en toe wat slobber (Marstall Bergwiesen Mash) voor wat eiwitten vanuit lijnzaad met een beetje speedibeet.
En het gebrek aan spieren ziet er ook niet uit. Zijn bovenlijn is compleet verdwenen, net als zijn mooie gespierde billen. Het is zoals het is.
[ img ]

[ img ]

[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 08:15 



 
Profiel   

Hoi allemaal! Mag ik me ook komen melden in dit topic? Ik heb een pony die in het najaar helemaal opblaast. Soort oer instinct om zichzelf helemaal vol te proppen voor de winter. :+ Er werd me al verteld dat hij op schaal hooi moest, maar dan moest ik ook van stal verhuizen, want er waren geen stallen vrij en hij staat heerlijk in een groepspaddock. Gelukkig was het tijdelijk en merk ik nu al weer verschil. :j

Ik heb niet alle pagina's gelezen (sorry!), maar ik ben benieuwd of ik de enige ben die bij een iets te buikig paard meteen last heeft van singelwondjes. Heb al een goed aangemeten zadel en een fijne maanvormige singel, maar blijkbaar als hij teveel buik heeft is het een probleem. 8)7 Nu begint het dus weer beter te worden en nu kan ik weer rijden..

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 08:54 



 
Profiel   

Hey, ik kom hier weer even binnen vallen..
Binnenkort gaat mijn pony verhuizen naar een plek 24/7 buiten op de weide.
In de winter krijgen ze daar onbeperkt ruwvoer, eventueel met net erover. In de zomer is het mogelijk om haar samen met de shetlanders overdag deels op de paddock te houden.
Hier in de buurt lijkt het mij een heerlijke plek voor mijn pony nu ze met blessure minimaal een jaar stil zal staan, echter vind ik het wel spannend of ze niet nog veel dikker gaat worden.
We hebben al een graasmasker wat ze in de zomer waarschijnlijk om gaat krijgen, maar het zal een flinke overgang zijn van overdag weide + 's nachts op stal naar 24/7 op de weide met in de winter hooi.
Hebben jullie tips om met deze overgang om te gaan?

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 11:20 



 
Profiel   

Daihyo schreef
Is stro geven een optie? En stoppen met de luzerne, dat is een enorme dikmaker.

Ik doe nog steeds aan schadebeperking. Vorig jaar is mijn haflinger geblesseerd geraakt en per direct van 5 dagen in de week onder het zadel en 75-100km per week in het bos, naar pensioen gegaan.
De eerste maanden zag je hem groeien. Met het weideseizoen meteen glucobalance gaan bij geven.
Beweging is dus uitgesloten en het moet in het dieet gezocht worden.

Gelukkig staan er wat gelijkgestemden in de kudde, dus het voer is redelijk af te stemmen. Ik heb ons verpakte hooi laten testen en dat bleek hoog in de suiker te zitten. Niet wat je wilt met dit soort paarden. Daarom ben ik gaan mengen met gerstestro.


Heb je iets gemerkt van een effect van de glucobalance, Daihyo? Iemand op stal zweert erbij, maar heb ook gelezen dat het effect niet wetenschappelijk onderzocht is. En ik wil geen honderd willekeurige supplementen gaan bijvoeren. Van de magnesium vind ik ook geen eenduidige resultaten en de ervaringen heel wisselend. Extra lastig als je paard geblesseerd is (of in mijn geval: jong).

Ik ga in ieder geval met stro mengen, paddockgenoot is akkoord. Ander hooi bestellen kan niet, de boer heeft zelf hooi en ik kan eigen hooi nergens opslaan. Als we straks met drie staan, gaan we de porties wel beter kunnen afstemmen wegens meer mankracht. Dus daar moet ik nog even op wachten, maar dan gaan we wel aan de bak. Misschien niet slecht, ze kunnen nu al geleidelijk beginnen afvallen, in 1 keer alles beperken is ook niet goed natuurlijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 11:41 



 
Profiel   

Stro is fijn. Dan zou je hooi minder kunnen geven en vervangen door stro. Dan hebben ze toch genoeg bijvulling zonder dat het aanzet.

Ik merkte zeker verschil. Niet zozeer in afvallen, maar wel in de manenkam. Omdat hij stil stond kreeg hij ineens een harde manenkam. Met de glucobalance werd dat weer minder.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 11:44 



 
Profiel   

Dank voor je antwoord. Harde manenkam of IR is (nog) geen probleem hier, dan wacht ik nog even met de glucobalance. Hij moet vooral eerst afvallen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 14:34 



 
Profiel   

Herkenbaar, die zorgen.. :(:)

Ik ben altijd weer blij als het winter wordt, omdat ze dan meestal weer wat afvallen. We hebben nu kleine balen getest, fructaanarm hooi en gelukkig eten de pony's het heel goed.

Het punt is ook bij ons, dat er eigenlijk niets met ze gedaan wordt, op af en toe een wandeling na. Voor onze Tinker komt er binnenkort een zadelpasser en daar kijk ik heel erg naar uit. Dan kunnen we hopelijk weer rustige buitenritten gaan maken, die haar lichamelijk en mentaal vast goed gaan doen. :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 21:18 



 
Profiel   

Hoi hoi mag ik hier even een vraag stellen?
Ik heb even wat tips nodig voor mijn tinker.

Mijn tinker moet de komende periode op boxrust vanwege een behandeling aan een hoornzuil.

Nu staat ze sowieso op afgewogen hooi aangezien ze zich tonnetje rond eet. Maar nu vroeg ik me af wat ik nog meer zou kunnen doen om haar die tijd een beetje zonder vervelening door te komen.

Ik dacht eerst kleine hooinetjes overal in stal maar die trekt ze zo kapot ben ik bang en een hooibal is ook geen succes.
Wat zou ik wel kunnen doen ik denk dat ze een hooinet met stro ook zo op heeft.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-11-21 21:44 



 
Profiel   

laura22 schreef
Hoi hoi mag ik hier even een vraag stellen?
Ik heb even wat tips nodig voor mijn tinker.

Mijn tinker moet de komende periode op boxrust vanwege een behandeling aan een hoornzuil.

Nu staat ze sowieso op afgewogen hooi aangezien ze zich tonnetje rond eet. Maar nu vroeg ik me af wat ik nog meer zou kunnen doen om haar die tijd een beetje zonder vervelening door te komen.

Ik dacht eerst kleine hooinetjes overal in stal maar die trekt ze zo kapot ben ik bang en een hooibal is ook geen succes.
Wat zou ik wel kunnen doen ik denk dat ze een hooinet met stro ook zo op heeft.


Je zou misschien het hooi kunnen mengen met gerstestro of graszaadhooi? Of wat wilgentakken geven?

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-11-21 22:45 



 
Profiel   

Is vrij ophangen van de netten een optie voor de mensen hier die eten willen vertragen? Vastpinnen zorgt er vaak voor dat ze sneller kunnen eten. Als je ze loshangt moeten ze veel meer plukken.

Op dit moment bevallen mijn dubbel gevouwen netten mij prima. Ze moeten er echt flink aan pulken hoewel ze er wel iets handiger in worden en dus iets sneller.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-11-21 23:08 



 
Profiel   

Toch een vraagje over het gebruik van hooinetten. Ik hoor van verschillende mensen dat dit nadelig is voor de nek en hals van het paard. Ook het ophangen zou minder goed zijn dan in een bak of op de grond waarbij ze een meer grazende houding moeten aannemen. Iemand hier die daar wat zinnigs over kan zeggen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-21 09:15 



 
Profiel   

Afwisseling, waar mogelijk is :j wij hebben netten in lage bakken, netjes aan palen op bijv. borsthoogte, netjes in bomen, netjes hoog (bijv. aan een dakbalk). Ze wisselen dus continue af in houding.
Maar dat is niet overal te realiseren. Ik kan me voorstellen dat altijd vanuit dezelfde, vaak wat zijwaarts gedraaide, positie eten ongunstig kan zijn. Toen mijn pony op stal stond had ik een hangende slowfeeder (Little bit hooizak) op borsthoogte voor de nacht en hij kreeg overdag zijn porties op de grond (en in de paddock in een bak).

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-21 09:28 



 
Profiel   

Ik heb daar geen keuze in, maar die van mij wisselt zelf af. Die plukt aan het net een tijdje en gaat dan op de grond de sprietjes opzoeken die gevallen zijn, ff niets doen, water drinken enz.

Ben ook voorstander van voeren op de grond maar dat is hier geen optie helaas.

Net als vrij hangen, daar raakt die van mij zo gefrustreerd van, dat ze haar hoef gaat gebruiken en ze dus vast komt te zitten met haar ijzer. (gelukkig gaat ze vervolgens giga zielig staan kijken ipv trekken maar toch, het moet maar in de ochtend gebeuren en je het pas een paar uur later zien)

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-21 13:11 



 
Profiel   

Ja precies, ook wel iets waar jullie tegenaan lopen. Lastig hè, want je wilt ze echt niet te dik hebben vanwege alle nadelige gevolgen. Maar altijd uit hooinetten eten is ook niet 100% goed. Naja, we maken er het beste van…

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-21 14:10 



 
Profiel   

Wij wisselen ook af. We hebben 8 hooiplekken op 6 paarden. 3 kuubskisten (dus laag) en 2 lage hooinetten iets boven de grond. 2 die zo’n 40cm boven de grond hangen en 1 hoger die ook volledig loshangt en regelmatig als boksbal gebruikt wordt :+

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-11-21 16:51 



 
Profiel   

MIsschien wat gezonde takken? Kruiden/bladeren.
Of van die Haychuncks. Zijn ze ook wel even mee bezig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 28-11-21 22:43 



 
Profiel   

Ben wel benieuwd of jullie je paardjes dit jaar onder een deken hebben gezet of niet.
Ik las een tijd terug dit artikel: https://www.sciencedirect.com/science/a ... via%3Dihub

Heeft mijn keuze om dit jaar zonder deken te gaan wel beïnvloed. Ik geef nu 10-12 kilo hooi per dag en paardlief blijft mooi op gewicht. Wordt niet dikker, en is iets afgevallen. Maar tot zo’n niveau dat ie er nu goed uitziet. Tot zover is dit wel een heel eenvoudige manier geweest om m wat af te laten vallen.
Jullie vergelijkbare ervaringen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-21 09:56 



 
Profiel   

Op zich wel logisch toch? Geen deken is meer moeite doen om warm te blijven en dus meer verbranden om het kacheltje aan te houden.
Minder eten met deken op zie ik bij de meeste paarden echt niet gebeuren, dat zit in hetzelfde straatje als onbeperkt hooi voeren.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-21 11:07 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 271 van de 314 [ 7832 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1 ... 268, 269, 270, 271, 272, 273, 274 ... 314  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen