Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
DubbelDun schreef:Netjes... heb je op meerdere plekken gemeten, want vlakbij de stoomingang of helemaal bovenin wil het wel eens heter zijn.
dianalamboo schreef:1e ronde is gestoomd. toen hij klaar was, was de temp 76 graden
Kirrr schreef:Zit inderdaad wel garantie op, dus krijg altijd wel een nieuwe of krijg geld terug. Maar blijft vervelend. Heb al verschillende merken getest.
Maar die van de link van Elcid heb ik nog niet gehad, ga die eens aanschaffen.
Zo'n palletbak ziet er wel heel handig uit. Zijn hier in de buurt niet zo makkelijk te krijgen of heel duur.
Toch maar eens goed rondkijken.
Bedankt voor de reacties!
ElCid schreef:dianalamboo schreef:1e ronde is gestoomd. toen hij klaar was, was de temp 76 graden
Schimmels gaan dood bij ca. 70 graden. Dat is dus warm genoeg.
Het hooi hoeft niet vochtig te zijn omdat de schimmels dood zijn maar je mag het niet te lang laten liggen ( zeker niet als het nog vochtig is! i.v.m. bacterie groei in vochtig hooi). Wij voeren gestoomd hooi binnen een dag op. Het is dan weer droog maar dat maakt dus niet uit; de schimmels zijn dood.
DubbelDun schreef:Er bestaan vele soorten schimmels en die gaan niet allemaal dood bij 70, soms zelfs niet eens boven de 100
Veel schimmels kunnen in de maag ook helemaal geen kwaad, daar maakt het maagzuur er korte metten mee. In de longen is een ander verhaal, daar kunnen de zwevende schimmels veel problemen veroorzaken. Door het hooi te stomen of nat te maken kleven de schimmels aan het hooi en zweven niet meer de neus/longen in.
dianalamboo schreef:hij heeft 2 porties nu gehad. ook gisteravond was de temp 77 graden na ruim 1 uur stomen. we wachten rustig af. je zit er nu bovenop om te kijken hoe het gaat. hoesten gisteravond 2x, dan begin je wel te twijfelen. verder geen symptomen.
dianalamboo schreef:hij heeft 2 porties nu gehad. ook gisteravond was de temp 77 graden na ruim 1 uur stomen. we wachten rustig af. je zit er nu bovenop om te kijken hoe het gaat. hoesten gisteravond 2x, dan begin je wel te twijfelen. verder geen symptomen.
Slmt9 schreef:dianalamboo schreef:hij heeft 2 porties nu gehad. ook gisteravond was de temp 77 graden na ruim 1 uur stomen. we wachten rustig af. je zit er nu bovenop om te kijken hoe het gaat. hoesten gisteravond 2x, dan begin je wel te twijfelen. verder geen symptomen.
De DA gaf mij destijds de tip om 14 dagen te testen. Daarnaast ook middelen geven om t slijm losser te maken, ook dat kon hoesten als gevolg geven. Wellicht doe jij dit ook. Dus inderdaad even iets langer de tijd geven.
Wat bij mijn paard op droog hooi opviel, was dat hij consequent na een paar happen ging drinken. Met nat hooi stopte dat bijv wel vrij snel.
dianalamboo schreef:Slmt9 schreef:
De DA gaf mij destijds de tip om 14 dagen te testen. Daarnaast ook middelen geven om t slijm losser te maken, ook dat kon hoesten als gevolg geven. Wellicht doe jij dit ook. Dus inderdaad even iets langer de tijd geven.
Wat bij mijn paard op droog hooi opviel, was dat hij consequent na een paar happen ging drinken. Met nat hooi stopte dat bijv wel vrij snel.
we geven nu niks aan medicijnen oid. na de kuur ventipulmin en ondertussen nat hooi en op vlas, waren de klachten weg. ondertussen weer lekker aan het lopen en kon zonder klachten 20 min draven enz.
hij stond wel heel slecht. luchtwegen zaten echt bijna dicht, veel slijm en flink pompen. de dierenarts schrok echt.
daarom al zo fijn dat het zo goed gaat.
voordeel van een koudbloed en altijd willen eten, nat hooi ging er zo in. stomen is ook voor ons fijner en hopelijk vinden de longen van de haflinger dit ook
we stomen nu 2x per dag. hadden gehoopt 1x maar zijn bang dat het niet voldoende gestoomd word. stomen nu 5a6 kg graszaadhooi per keer in een groot net in een palletbox van 1.20x1.00m