Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 37 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Voerschema koliek gevoelig paard

 
Profiel   

Hi,

Ik ben opzoek naar adviezen omtrent voer. Ik heb al gezocht op Google maar behalve de voor- en nadelen van de specifieke voersoorten kan ik niet echt iets vinden over het gehele plaatje (combi's van voer e.d.). Ik ben al in overleg met de dierenarts maar wat zij opperen vind ik wat risicovol en ik zoek eigenlijk een middenweg.

Achtergrond informatie
Mijn paard is erg koliek gevoelig. Ze staat nu voor de 4e keer op de kliniek met verstoppingskoliek in 4 jaar tijd. Tussendoor thuis ook heel veel verstoppingskoliek gehad. Lang verhaal kort, oorzaak is gevonden: combinatie van teveel eten wat niet mag (vlas, stro, hout, zand) en tekort aan beweging. Ik kan haar op vrij extreme manier 100% koliek vrij houden. Namelijk 6 dagen per week rijden en een goede balans in voer. Dan is er niets aan de hand, de afgelopen 1,5 jaar kerngezond. Echter houd ik dit inmiddels niet meer vol waardoor ik voorzichtig was gaan afbouwen naar 4 dagen rijden, 1 dag longeren, 2 dagen vrij. Resultaat; ze staat weer op de kliniek met koliek, zo erg dat sommige organen zelfs op de verkeerde plek lagen.

Voordat ik verder ga, ik begrijp heel goed dat mijn paard niet gezond is. Als je 6 dagen moet rijden (molen alleen voldoet ook niet) om geen koliek te krijgen dan is er iets mis. Dat weet ik, dat weet de dierenarts. Alle mogelijke onderzoeken behalve open snijden zijn gedaan en alle uitslagen bijzonder positief. Ook tanden e.d., echt alles heeft de revue gepasseerd en wordt halfjaarlijks gecontroleerd. Laatste mogelijkheid is opereren maar dat is voor mij geen optie. Daar ga ik niet aan beginnen, dat staat definitief vast. Zij heeft teveel meegemaakt en teveel ellende gehad op dit gebied. Ze is verder ontzettend gezond, een blijer en liever paard is er niet. Ook nu weer van 3 dierenartsen op de kliniek te horen gekregen dat ze er zo geweldig blij bij staat ondanks de pijn, ze noemen haar een optimistisch paard. Ik snap dat bovenstaande heftig klinkt maar de kwaliteit van leven voor haar is echt goed, Anders ben ik de eerste die ervoor kiest om het te eindigen, sterker nog, dat zou misschien wel een stuk makkelijker zijn voor mij.


Suggestie dierenarts
Nu weet ik dat 6 dagen rijden de oplossing is. Echter zoals gezegd hou ik dit zelf niet meer vol met een fulltime baan, een relatie en 30 min enkele reis reistijd naar de beste stal in de hele omgeving. De gevolgen hiervan heb ik helaas mentaal ondervonden en daardoor was ik gaan afbouwen. Dat heeft haar bijna haar leven gekost. Inmiddels kijk ik naar mogelijkheden voor een bijrijder maar dat is ook een lastig verhaal, echter niet aan de orde voor hier.

De dierenarts denkt dat er nog winst te behalen valt met voeren. Dat geloof ik zeker.
Om te beginnen zal ik haar huidige voerschema benoemen. De tijdstippen zijn om en nabij.
- 8:00 hooi
- 9:00 sportbrok (3kwart schep)
- 11:00 hooi
- 12:00 sportbrok (3kwart schep)
- 16:00 hooi
- 17:00 sportbrok (3kwart schep)
- 19:00 slobber (kwart schepje met veel water + olie & lijnzaad) alleen na het rijden.
- 21:00 hooi

We hebben lang speciale motility muesli gevoerd, echter hebben we dat nu 2 jaar geleden langzaam afgebouwd en terug op sportbrok. De dierenarts wil het droge voer gaan vervangen voor nat voer. Dus alle sportbrok eruit en bijvoorbeeld pulp voeren. Echter waarschuwt zij ook dat als ik volledig over ga op nat voer, mijn paard nooit meer droog voer kan eten omdat het risico op verstopping dan des te groter is. Daar zit dus ook mijn probleem. Mijn merrie wordt 10, ik hoop dat ze nog zeker 15 jaar mee gaat. Op deze stal is pulp voeren geen probleem, maar wat nou als ik haar verplicht moet verhuizen (verkoop stal, zelf verhuizen, financieel ik noem maar wat oorzaken)? Dan moet ik het geluk hebben weer een stal te vinden die mee werkt aan dergelijke voerwensen en ik weet uit ervaring dat dat een uitdaging is. Zeker als het gaat om bijvoorbeeld pulp wat heel lang moet weken. Ik wil niet het risico lopen dat lopen een nieuwe stal denkt 'ach het zal wel mee vallen' en mijn merrie vervolgens weer op de kliniek terecht komt met groot risico het niet te overleven. Ja ik denk ver vooruit maar ik kan beter nu de goede keuze maken dan over 10 jaar denken 'oh, oliebol, en nu?'

Vragen
Mijn vraag is dus of er iemand is die mij kan helpen met een voerschema waarmee ik de kans op verstopping zo minimaal mogelijk maak, maar niet meteen vast zit aan een nieuw levenslange beperking... Aangezien ik ook weet dat het met beweging ook onder controle te houden is.. Never change a winning team zeggen ze niet voor niets...

Concrete vragen die ik heb:
- Wat moet er bij gevoerd worden qua vitamines als ze wel uitsluitend pulp & hooi krijgt? Gezien ze veel getraind wordt?
- Kan pulp de avond van tevoren gemaakt worden voor de gehele volgende dag, of zelfs een grote bak voor 2 of 3 dagen (stel dat ik een paar dagen weg ga)? Ik weet dat dat bij slobber niet kan. Als dit kan is het voeren van pulp al 'makkelijker'.
- Ik lees dat ook pulp risico's met zich mee brengt voor koliek, als je bijvoorbeeld na het weken niet goed doorroert of ze daarna veel water drinken? Weet iemand hoe dit precies zit?
- Waarom hoeft de Speedibeet pulp van Pavo maar 10 minuten te weken? Is deze optie net zo 'goed' als andere pulp?
- Welke pulp kies ik? Wat is bijvoorbeeld ongemelasseerde pulp? Welk merk is aan te raden?
- Hoe ziet een volwaardig dieet eruit met pulp, wat komt daar nog meer bij kijken?

De dierenarts raadt ook aan over de voerbeurten verspreid dagelijks een halve fles zonnebloemolie toe te voegen, zeker de periodes dat minder rijden wegens een blessure o.i.d. noodzakelijk is.

Het liefst voer ik haar grotendeels hooi + nat voer en om de mogelijkheid tot opname van brok te blijven behouden bijvoorbeeld een half of kwart schepje brok/muesli per dag.

Als iemand een persoon of bedrijf kent dat echt gespecialiseerd is in dergelijke voerproblemen dan hoor ik het graag!

PS: ze komt ook elke dag lekker in de wei.

Vooralsnog gaat mijn voorkeur uit naar een beperking voor mezelf (6 dagen 'moeten') dan (nog) een beperking bij haar. Maar ik besef me ook dat dit niet realistisch is.

Excuses voor het lange verhaal!
Alvast bedankt.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 16:39 



 
Profiel   

Seniores priores zet ik altijd voor een hele dag plus een extra beurt klaar en dat gaat perfect, dus dat zal gok ik met speedibeet ook wel gaan.
Qua vitamines en mineralen heb je van je paard gezond en fit ook vitaminekorrel in granulaatvorm, een soort gruis wat je door slobber kunt gooien.
Ik denk dat ik daar mee zou beginnen, speedibeet met de granulaat van je paard gezond en fit, daar doet mijn pony die normaal extra vitamine E nodig heeft het goed op omdat het gewoon afdoende is.
Daar kan dan ook prima olie doorheen doen.
Mocht je paard looplust missen daarop, mijne loopt als een speer op pavo slobber mash en dat is enorm fijngemalen spul en ik denk zeer geschikt hiervoor.
Zelf zou ik het niet te lastig maken, bietenpulp wat ze adviseren met fijngemalen vitaminekorrel zonder melasse, en qua looplust zonodig aanvullen met slobber mash.
Slobber mash zit flink zetmeel in, dus daar hoef je dan geen bergen van te geven waarschijnlijk.

Qua klaarmaken heb ik plastic bakken van de action van 5 liter waarop met watervaste stift een streep staat voor hoeveel water erbij moet.
Er staat ook met koeienletters op de voerschep dat het niet ongeweekt gevoerd mag worden en hoe lang de inweektijd is.
Als ik zelf niet kan app ik stal, en zet ik elke keer weer in het bericht erbij hoeveel er per bak aan voer in moet zodat daar geen vergissing om ontstaat.
Evt bakken met droog voer klaarzetten en met stift een streep voor het waterpeil is ook een idee, dan hoeft je stalhouder enkel water te vullen tot de streep.
Dan weet je zeker dat de verhoudingen kloppen.

Wel moeilijk hoor ik snap je zorg qua verhuizen, maar ik denk dat ik toch zou kiezen voor vloeibaar voer en duimen dat je niet hoeft te verhuizen.
Ik voer zelf semiorenslobber met pulp, ook voor een stalgenoot en hier zijn we daar erg zorgvuldig mee, die plekken moeten er meer zijn.
Qua hooi vul ik per voerbeurt ook netten afgewogen, dan weet je dat er genoeg hooi in gaat en als ze ziek zijn of slecht eten kun je het controleren.
Mijn pony heeft cushing, en ik snap heel goed hoe eng je het vind hier zit ik altijd met dat rottige gras, graaskorven, en zijn medicijnen.
Gelukkig zijn ze daar hier erg voorzichtig mee maar ik weet wat je voelt, hoe goed ze het ook doen je blijft je toch zorgen maken.
Ik zou wel alles wat je wil gaan voeren eerst overleggen met je dierenarts, better safe as sorry.


Laatst bijgewerkt door moonfish13 op 21-02-19 17:22, in het totaal 2 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 17:07 



 
Profiel   

Al een hele poos terug had ik ook een paard wat behoorlijk gevoelig was voor verstoppingskoliek
Vrat ook altijd de hele stal stro leeg.

Wij hebben het hooi gewisseld voor kuil en het brok vervangen door een goede muslie. Nooit meer last gehad.

Ik zou de brok echt minderen.
Bij een ander paard goede resultaten behaald met het voeren van equilin balanceren.
Bix-peq al eens geprobeerd?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 17:13 



 
Profiel   

Je zegt dat je 6 dagen beweging moet geven, maar hoeveel komt ze buiten??

Je kan voeren wat je wil en handenvol geld uitgeven, maar voor de darmbeweging is echt vrije beweging noodzakelijk. Je ziet ook dat op de paddock paradise stallen koliek amper voorkomt. Paarden bewegen gedurende de dag en eten her en der.

Als je paard veel op stal staat, bewegen de darmen ook te weinig. Als ze relatief veel eet en weinig beweegt, is dat een probleem. Een uurtje rijden gaat dat echt niet verhelpen. Net als ander voer en supplementen alleen symptoom bestrijders zijn.

Het is nooit alleen het 1, het is altijd een combinatie van factoren. Er zijn heel wat slimme voeren en supllementen die erop inspringen en er geld aan verdienen, maar het lost niet echt je probleem op. Met zacht voedsel kun je koliek hooguit voorkomen, maar het haalt niet de reden van koliek weg. En je moet oppassen voor andere problemen op de lange duur.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 17:16 



 
Profiel   

Wat een situatie! Ik hoop dat je een werkbare situatie kan creëeren voor jou en je paard.

Klopt het dat je zoekt naar een krachtvoer wat je nat kan voeren?
Of ben je op zoek naar een pulp/slobber waar je een beetje krachtvoer doorheen kan mengen?

Ik voer Pure Condition Pellets aan mijn pony. Dit is krachtvoer dat je zowel droog als nat kan voeren. Als je er een plons water bij doet dan is het binnen 5 minuten een slobber-achtige substantie.
Ik wil je best wat toesturen zodat je het zelf kan uitproberen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 17:36 



 
Profiel   

Vraag eens aan je huisarts of je geen zemelen mag bij geven. Is goed voor de darmflora en zeker als je regelmatig bietenpulp geeft, een goede aanvulling ivm zinkwaarde van het eten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 17:37 



 
Profiel   

Hoe lang komt dit paard vrij buiten per dag ?

Heel eerlijk...ik zou een paddock paradise of 24/7 buiten zoeken. Dit is geen doen zo, ook niet voor het paard :7

Maar ik heb het gevoel dat je op één of andere manier jezelf wel heel veel druk oplegt waardoor je niet in echte oplossingen gaat denken.
Ik bedoel, verandering van voer gaat dit probleem niet helemaal oplossen aangezien het niet de hoofdoorzaak zal zijn.

Dus dit is geen antwoord op je vraag over voerschema. Excuus hiervoor :+

Wat betreft pulp, de speedibeet is idd in 10min klaar omdat het geplet is. Is met weinig suiker, net als de korrelpulp die je in de handel kan kopen. Maar die moet wel een dikke halve dag weken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 17:58 



 
Profiel   

Bedankt voor jullie reacties!

@Moonfish13 bedankt voor het meedenken en de tips qua voer! Hele fijne tip ook voor het klaarzetten van de emmers. We hebben nog een gevoelig paard op stal dus ze zijn er wel heel scherp op gelukkig. Ik ben ook heel erg blij met waar ik sta nu, dat maakt dat ik me ondanks de vele zorgen toch ook wel minder zorgen maak omdat ik weet dat er geen 'foutjes' worden gemaakt. En als die wel gemaakt worden dan ben ik de eerste die gebeld wordt. Wij werken inderdaad ook met voernetten, we gaan nu naar een dubbel net om haar innametijd van hooi te vertragen. Bedankt voor je bemoedigende woorden! Jij succes met je pony ook.

@Manonutjuh: Bix-peq ken ik niet? Ik ga dat eens opzoeken!

@Superpony: Waar het weer het toelaat staat ze hele dagen buiten. Als het stormt dan korter. 24/7 buiten hebben we geprobeerd, koliek was nogsteeds een probleem en daarnaast ontsnapt ze erg graag uit de wei (meerdere weides en stallen). Het gaat nu eindelijk goed. Maar de beweging in de weide evenals de molen zijn onvoldoende. Ik snap, zoals ik hierboven ook heb beschreven, heel goed dat er een probleem is. Ik wil dit probleem niet oplossen, de oorzaak vind ik pas als ze opengesneden wordt. Ik wil koliek voorkomen, meer kan ik niet doen op dit moment. Je hebt zeker gelijk in het geld uitgeven, daarom vraag ik ook hier advies want als ik op internet lees moet ik alles komen en is iedereen de beste haha.

@Sakvis: Dankjewel voor je bericht. Het hoeft van mij niet perse krachtvoer te zijn. Ze heeft goede looplust van zichzelf, daar heb ik veel mazzel mee. Ze werkt ook heel erg graag. Pure Condition Pellets ken ik ook niet, ik zal dat eens opzoeken, klinkt als een goede optie! Dankjewel voor het aanbod, lief van je.

@Lunamoon: Zemelen heeft ze inderdaad ook een hele tijd gehad, bedankt voor de tip!

@Pandora: Zie reactie aan Superpony. Ik hoop ooit naar een PP toe te kunnen maar na jaren ellende met ontsnappen uit de wei ben ik heel erg blij dat ze hele dagen volmaakt zonder gekkigheid. We hebben haar te vaak van een 80 weg moeten vissen. 24/7 ging niet goed helaas, maar als ze straks wat ouder is en er ook niet meer gereden wordt dan wil ik zeker een PP vinden waar ze nergens heen kan en lekker bezig gehouden wordt. Wellicht dat ik het wat verder ga zoeken in het noorden van het land, dat zal tegen de tijd dat ik niet meer rij ook geen probleem zijn :) .

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 18:22 



 
Profiel   

Dit is enorm herkenbaar voor mij, heb ook 14.5 jaar zo'n paard gehad die ik dagelijks beweging MOEST geven en die heel snel gas of verstoppingskoliek kreeg.

Wat hier werkte was iig om de dag goed lopen/ werken (echt werken, intensief) hooi ipv kuil. Bietenpulp met gastro + (die deed enorm veel goed) en heel veel lijnzaad of zonnebloemolie over het voer.

Iedere dag lopen was voor hem ook het beste en dat gaf hij zelf ook aan dat hij dat graag wilde. Wat later toen hij niet meer echt kon werken ivbm beenproblemen ook nog hielp was om hem een paar keer per week op de trailer te zetten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 18:28 



 
Profiel   

beweging is inderdaad heel belangrijk.

als ik het goed begrijp komt het ook door verkeerde dingen eten (vlas, stro, hout, zand)?
dat doet ze waarschijnlijk alleen als er geen ander eten meer beschikbaar is.
kan je dan niet zorgen dat ze onbeperkt hooi krijgt?
als je dat in een slowfeeder (fijnmazig net bvb) kan geven is ze daar lekker lang mee bezig.

bietenpulp (goed voor de darmflora) met zemelen (laxerend), met een scheut olie erover en een vitaminebrokje erbij lijkt mij voor jouw paard een betere optie dan muesli.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 18:37 



 
Profiel   

24/7 buiten en 24/7 buiten is niet hetzelfde. Omstandigheden moeten wel goed zijn.

Je vraagt advies op Bokt en hier zitten veel teveel experts. Dat is niet goed en gaat je echt niet helpen. Tenzij je liever een antwoord hebt dat jou past en graag een wonder middeltje als advies wil horen.

Mensen roepen allemaal over voer en supplementen, maar dat helpt allemaal tijdelijk, hooguit een iets langere periode.

Een pp zoals pandora noemt betekent steeds kleine beetjes eten en veel bewegen. De pp's komen steeds meer op en hebben inmiddels al voldoende bewezen dat het goed is voor de gezondheid. Koliek komt niet tot nauwelijks voor.
Het kan wel tijd kosten, want de darmflora en het paard hebben echt tijd nodig om te herstellen.

En baasjes moeten vaak wennen. Maar het is een oplossing voor het paard, ook al vinden baasjes het soms lastig.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 21:34 



 
Profiel   

Superpony, waarom lastig voor baasjes?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 22:28 



 
Profiel   

Als het telkens een verstoppingskoliek is, zal de beweeglijkheid en dus doorstroming van de dikke darm onvoldoende zijn. Dan is het slim om te kijken hoe je minder 'bulk' kunt voeren in je rantsoen. Dat lukt door te minderen in ruwvoer met lange grove vezels (hooi, kuil, stro) en de vezels uit een andere bron te halen. Bijvoorbeeld uit seniores, maar daar zit ook weer veel koolhydraat in, wat je paard niet per se nodig heeft. Seniores is eigenlijk een compleet voer (ook in vitamines en mineralen), en daarbij zou je ook je krachtvoer dus weg kunnen laten.

Een mooiere oplossing voor jou paard lijkt mij om het aantal kilo's ruwvoer te beperken, bijvoorbeeld naar 50 of 75% van wat ze nu krijgt. En de vezels aan te vullen door middel van haver afval pellets (groot deel vezels!). Soms is het ook al voldoende om een deel van het ruwvoer te vervangen door luzerne (kort vezeliger), maar dat is per paard even uit proberen. Houd er wel rekening mee dat je paard minder tijd kwijt zal zijn met eten en kauwen, en dat je het ruwvoer dat je aanbiedt dus in slowfeeder zal moeten doen om ze wel bezig te houden.

Naast minder bulk is het soms ook behulpzaam om dagelijks olie bij te voeren, hier wordt de mest wat smeuiger van. Dit mag lijnzaad zijn of gewoon zonnebloem olie en kan je langzaam opvoeren (echt over meerdere dagen) tot 1ml/kg lichaamsgewicht per dag. Als je dit langdurig wil doen, zul je ook vitamine E bij moeten geven. De omzetting van vetten in het lichaam, gebruikt meer vitamine e dan andere energiebronnen.

Ik neem aan dat het gebit van het paard in orde is, en dat ze de beschikking heeft over voldoende en schoon drinkwater?

Edit: als je geen krachtvoer of brok wilt voeren is een simpel vitamine preparaat voldoende. Bijvoorbeeld vital complete van pavo.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 22:37 



 
Profiel   

Is het geen oplossing om jouw paard 24 uur buiten te zetten en helemaal niet meer op stal?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 22:44 



 
Profiel   

bietenpulp kan je gerust de dag ervoor laten weken. Maar voor meer dan de volgende dag, zou ik niet maken omdat het vrij snel zuur wordt. In de zomer maken we het s morgens pas, met heet water.
Voor de rest zou ik zeggen: veel olie bijgeven. Bij elke voederbeurt.
Is het evt mogelijk dat iemand je paard bv enkele keren per week aan de longe doet, zodat ze toch haar beweging krijgt en jij niet 7/7 moet gaan.

Drinkt je paard wel voldoende? te weinig drinken kan ook verstopping geven. Bij ons op stal heeft elk paard naast zijn automatische drinkbak, ook een emmer omhoog hangen. veel paarden drinken graag eens door ipv de hele tijd op een lepel te moeten drinken. Sommige paarden soppen ook graag hun hooi zodat ze het gemakkelijker kunnen doorslikken. Ik geef mijn paard na het rijden ook elke keer een halve emmer lauw water te drinken.

Op de stal waar mijn paard staat, is nog nooit 1 keer koliek geweest. En de paarden lopen enkel in de zomer op de weide. Ze staan dus ook veel binnen.
Ze krijgen 3 keer per dag voeder (7u-15u krachtvoer en 22u bietenpulp met slobber)
Tussendoor krijgen ze 2 keer hooi, en echt zo veel dat ze nooit zonder zitten.
Tussendoor krijgen ze 2 of 3 keer wortels (12u-16u-18u).

Extra tips: zorg voor voldoende structuur (luzerne,...), zorg ervoor dat je paard traag eet (zout stenen in de voerbak, evt in stukken), zorg voor niet te grote hoeveelheden in 1 keer, zorg ervoor dat je paard voldoende drinkt, zeker als ze droog hooi gevoerd krijgen (extra emmer, wat zout bij geven, slobber met veel water, hooi geweekt geven,...)

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 23:05 



 
Profiel   

Ik zou kijken naar een combi van pure balance en condition en als deze combi niet volstaat (is 1 bron aan vezels) bietenpulp en eventueel hap haverafvalpellets. Succes! Ik weet wat het is die van mij een te snelle darmpassage

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 23:35 



 
Profiel   

Ik denk dat je prima bietenpulp kunt geven. Door de pectine is dit goed voor de darmen en het levert langzame energie. Ik maak het s'avonds voor de ochtend en middag daarna, in de zomer wel op een plek zetten waar het niet te warm wordt. Ik voer gewone pulpbrok, geen speedibeet. Daar gooi ik nog luzerne boven op, en dan aanvullen met een vitaminebrok en de gewone brok weglaten. Ik zou hem ook dagelijks zemelen geven met een flinke scheut olie. Ik weet niet of je paard op de stro staat, anders misschien wat meer hooi geven zodat hij minder stro eet.


Laatst bijgewerkt door Mariljo op 21-02-19 23:58, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 23:56 



 
Profiel   

Je gaat je weg er wel in vinden, het is alleen echt even wennen.
Mijn pony krijgt geen slobber maar zijn vriendje wel en drie andere op stal.
Twee daarvan kunnen geen ruwvoer meer wegkrijgen en ik zet elke dag voor de hele club slobber klaar.
Ik geef dat ook niet graag uit handen, soms kan je niet anders maar ik ben er ontzettend voorzichtig mee en moest ook even zoeken hoe of wat.
Voor mij geeft de bakken met een streep markeren rust, en gewoon alle bakken hetzelfde houden zodat ze met het water geen twijfels hebben.
Dus ook elke bak dezelfde inhoud zodat ze niet hoeven te kijken welke bak ze pakken met welke voerbeurt.
En ik heb altijd de afspraak dat ze de bovenste bak pakken, al het net klaargemaakte zet ik onder en wat ingeweekt is bovenop.
Dat stug altijd alles hetzelfde houden voor iedereen heeft in anderhalf jaar slobber wat ruim moet weken gezorgd dat er nog nooit een ziek is geworden.
Dat is wel echt mijn grootste nachtmerrie en mijn voerkist zit ook zo dicht dat een paard hem nooit open kan maken.
Action heeft fijne bakken voor €2 per stuk die goed stevig zijn, de tandlozen hebben vier bakken staan, drie ruwvoerbeurten plus eentje extra.
Dan heb ik speling voor het geval ik de ene dag s’middags kom en een dag later s’avonds, dan staat er altijd.
Mijn pony doet het gelukkig enorm goed, stal zorgt erg goed voor hem maar diep van binnen blijf ik het gras eng vinden terwijl hij echt hartstikke slank is sinds hij zijn medicijnen heeft. :=
Het is iets wat moet slijten maar ik word er steeds beter in.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-02-19 23:57 



 
Profiel   

SBravour schreef
Superpony, waarom lastig voor baasjes?


Omdat mensen nog vaak uit het traditioneel paarden houden komen en ook invloed krijgen uit die omgeving.
Mensen vinden het moeilijk om een paard buiten te laten en buiten ideale omstandigheden te creeeren, ipv de luxe voor de mens.
Mensen zijn onnodig bang, terwijl er op stal en met kort buiten staan meer problemen ontstaan in gezondheid en blessures.
Mensen willen luxe.
Mensen zijn bang voor het onbekende en willen liever een quick fix, dus poedertje of voertje. Gevaarlijk ook dat mensen op Bokt met allerlei oplossingen komen op dat gebied, terwijl je als TS die mensen niet kent of ziet. Je weet niet waar ze die kennis of ervaring vandaan halen.

Koliek is een groot probleem. Een goede darmwerking is echt van essentieel belang en dat bereik je door een goede darmflora. Genoeg, goed ruwvoer en veel vrij bewegen zijn altijd de basis. Alles wat je lukraak gaat toevoegen, omdat anderen dat als oplossing aandragen, kan juist belastend zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-02-19 01:12 



 
Profiel   

Oh op die fiets. Zo veel mensen ook bij mij in de omgeving, nee laat maar lekker binnen hoor, het is zo vies buiten :(

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-02-19 09:31 



 
Profiel   

@Elisa2: Dankjewel voor je reactie. Fijn om te horen dat ik niet de 'enige' ben. Bedankt voor de tip qua voer! Waar ik stiekem benieuwd naar ben, heeft hij het nog lang vol kunnen houden toen hij ouder was en wegens een blessure niet meer kon werken? Dat is wel iets waar ik me soms zorgen over maak.

@Fojoe: Sorry ik heb het niet helemaal handig neergezet. De verkeerde dingen eten was inderdaad de oorzaak, inmiddels hebben we een bepaald soort zaagsel gevonden wat ze niet eet (thank god)! Daar staat ze inmiddels al ruim 2 jaar op. Ze krijgt inderdaad zo goed als onbeperkt hooi, ze is alleen erg handig met hooinetten en slowfeeders waardoor wij steeds iets nieuws moeten verzinnen. Maar dat houdt ons ook creatief haha. Bedankt voor de voertips!

@Jasmijn159: Bedankt voor je tips. Haver afval pellets ken ik niet, ook dat zal ik even opzoeken. Het gebit is inderdaad in orde, ze is afgelopen november nog bij de tandarts geweest. Ze heeft altijd beschikking tot schoon drinkwater, op de stal waar ze staat zijn ze daar erg proper in. Bedankt voor de tip over vital complete!

@Rizette: Helaas is dat niet de oplossing nee, dat heb ik al eerder benoemd. Ik snap dat het goed bedoelde adviezen zijn maar 24/7 buiten, elke dag stapmolen, een combinatie daarvan, het is allemaal onvoldoende. Ze krijgt nog steeds koliek. Dit is geprobeerd met wederom alle risico's van dien. 6 dagen een stapritje is ook niet voldoende. Ze moet dusdanig aan het werk dat de boel goed geprikkeld wordt, dat gebeurt in de wei/stapmolen simpelweg gewoon niet.

@ikkebenhier: Dankjewel voor je tip over het weken. Dat het zuur werd wist ik dus niet! Ik kan haar door de stal eigenaresse inderdaad laten longeren, kost wel iets maar dat is zeker een optie. Wellicht kan ik een extra emmer in stal ook proberen, ze is gek op spelen met water. Dat van dat hooi soppen wist ik ook niet. Mijn paard krijgt inderdaad ook na het rijden altijd een emmer water, meer omdat ze dat erg gezellig vindt maar ze drinkt er altijd veel uit.
Bedankt voor je tips en jullie voerschema, interessant om te weten. Ik had altijd een zoutsteen in de voerbak maar met natvoer schijnt dat weer niet goed te zijn omdat er dan teveel zout vrij komt. Wellicht dat ik een kleine speelbal o.i.d. kan proberen.

@Chesss: Dankjewel voor je tips! Heb jij het helemaal onder controle bij jouw paard?

@Mariljo: Bedankt. Fijn om te weten dat een dag van tevoren maken ook een goede optie is. Ze staat op zaagsel met een hooinet inderdaad. We gaan hem nu fijnmaziger maken om het hooi eten nog meer te vertragen.

@Moonfish: Dankjewel voor je bemoedigende woorden. Ik kan me heel goed voorstellen dat je het moeilijk uit handen kan geven. Daar heb ik ook heel veel last van, maar ik wordt er zelf ook heel onrustig van dus ik moet het maar leren. Het was bij mij wel wat gesleten moet ik eerlijk zeggen omdat het al zo lang zo goed gaat, maar door dit akkefietje ben ik weer terug bij af.
Zijn de bakken bij de Action groot genoeg en hebben ze deksels? Wij hebben inderdaad een afgesloten voerkamer met daarin afgesloten voertonnen!

@Superpony: Ik snap dat je het allemaal goed bedoeld maar ik heb hier niets aan. Jeetje ik krijg door jou echt het idee dat ik mijn paard aan het verwaarlozen ben. Ik heb het geprobeerd en het werkt niet, ze heeft het amper overleefd. Misschien kan je je wat meer inleven en beter voorstellen dat ik dat risico niet nog eens ga lopen. 24/7 buiten en PP is ook niet ALTIJD de oplossing. Dat is bij mij al gebleken dus ja ik zoek het via een andere weg. Ook omdat ik weet dat de huidige manier van stallen gewoon werkt.
Daarnaast neem ik niet klakkeloos alles van iedereen aan. Als je mijn OP hebt gelezen zie je dat ik niet eens klakkeloos iets aanneem van de dierenarts. Ik vraag om advies, ik ga dit terugkoppelen bij mijn dierenarts, ik ga dit bespreken met mijn stal eigenaresse, ik ga echt niet zomaar alles omgooien omdat 'iemand' dat zegt. Daar heb ik juist het hele topic voor opgezet. Nogmaals bedankt voor je tips maar als je er alleen maar op uit bent om mij het gevoel te geven dat ik mijn paard verwaarloos omdat ik niet op jou verzoek wederom per direct naar 24/7 buiten verhuis, dan heb ik liever dat je niet meer reageert.

@SBravour: zie bovenstaande, als je het leuk vindt wil ik je best elke dag een foto sturen van mijn smerige paard hoor. Even wachten tot ze thuis is van de kliniek maar ze zit van top tot teen onder de modder elke dag en het interesseert me geen reet. Dat zal mijn laatste zorg zijn. Ik begrijp niet helemaal waarom er maar weer vanuit gaat dat ik iemand ben die allergisch is voor vieze paarden. Ze komt buiten, ELKE dag, LANGE dagen, in een vieze, natte, besneeuwde, modderige wei. Er is GEEN dag dat ze NIET buiten komt. Zelfs op de kliniek staat ze buiten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-02-19 11:14 



 
Profiel   

Tja, je opent een topic en wil een tover middel. Je veearts heeft die niet en Bokkers wel?
Niet dat alle veeartsen goed blijven ontwikkelen en altijd de beste adviezen geven naast medicijnen.....

Ga dan jezelf verdiepen in hoe een paarden lichaam werkt. Dat zou verstandig zijn voor mensen met paarden dat ze dat eerst zelf leren.

En ja, paardenvolk zijn de lastigste mensen. Zijn snel op hun teentjes getrapt en willen alleen horen dat ze alles goed doen en niet teveel aanpassen voor hun paard.

Dan wens ik je echt succes en hoop dat je niet over een tijdje weer een topic hoeft te openen, omdat alles niet blijkt te helpen. Ik ontstip

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-02-19 11:53 



 
Profiel   

De action bakken hebben deksels ja, met klemmen eraan.
Driekwart schep seniorenslobber past er geweekt prima in dan zit de bak 80% vol.
Ze houden het hier wonderlijk genoeg al dik een jaar uit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-02-19 12:48 



 

Neem eens contact op met Natascha bos van de Blauwe Hengst.
Iemand die echt veel weet van voer en je gericht en passend advies kan geven.!

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-02-19 13:07 



 
Profiel   

Lauraa, dat heb ik helaas niet uit kunnen proberen..hij kreeg ernstige EOTRH wat zijn spijsvertering ook niet ten goede kwam en dus dusdanige ernstige artrose dat hij zelfs met pijnstillers niet meer wilde lopen op een gegeven moment. (dus toen werkte alleen het op de trailer zetten en in het bos stappen nog enigzins) Ik heb hem toen laten gaan omdat ik hem oa de lijdensweg van koliek wilde besparen.

En die van mij had trouwens heel veel vrije beweging, maar dat maakte voor dit verhaal niet uit. Hij moest echt werken dus 24/7 buiten is inderdaad niet de oplossing voor alles.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-02-19 13:18 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 37 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen