Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
maralyn schreef:In volle graan zit inderdaad veel zetmeel en dat kan n behoorlijke belasting zijn, niet alleen voor de alvleesklier om insuline te maken, maar ook voor de darmen.
Ontkiemde granen zouden veel eiwitten bevatten, weinig zetmeel.
Babootje schreef:maralyn schreef:In volle graan zit inderdaad veel zetmeel en dat kan n behoorlijke belasting zijn, niet alleen voor de alvleesklier om insuline te maken, maar ook voor de darmen.
Ontkiemde granen zouden veel eiwitten bevatten, weinig zetmeel.
Dat is niet helemaal juist.
Met volle granen bedoel ik niet bewerkte , (gepofte, geplette, getoaste, ect) onder de noemer “dan zijn ze beter verteerbaar” granen. Volle granen en zaden (in kaf), zoals paarden het ook in de natuur zouden vinden, passen bij de spijsvertering van het paard. De energie wordt langzaam afgegeven (voorkomt dus een insuline piek) en voorkomt problemen in de dikke darm. En het is vezelrijk. Ruwe spelt is ook een prima graan om te voeren.
Ik heb zelf de volle granen van Bio Ron (gemixte granen zaden en ruwe spelt) gevoerd en dat ging prima.
Subli heeft ook een goede volle granen mix die ik ook een tijdje heb gevoerd omdat BioRon best prijzig is.
Haalde ik nog wel de ruwe spelt omdat dat ook een mooi ruwvoer is.
maralyn schreef:Waarschijnlijk komt dat, omdat ik tarwe voor ogen heb. En tarwe en bijvoorbeeld maïs is ook een granen soort, echter zou ik deze juist ontwijken vanwege het zetmeelgehalte.