Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
Citaat:Want recent onderzoek (bronvermelding onderaan) laat zien dat propionzuur bij muizen door verschillende biochemische processen de bloedsuikerspiegel liet stijgen. Muizen die langdurig propionzuur kregen toegediend namen langzaam toe in gewicht.
Citaat:onderzoek bij muizen wil natuurlijk niet zeggen dat het bij mensen ook zo werkt. Maar daarnaar is gerandomiseerd, dubbelblind en placebo-gecontroleerd onderzoek gedaan. Dat voldoet dus aan de zogenaamde ‘gouden standaard’. Mensen kregen een hoeveelheid propionzuur bij de maaltijd die ze ook via reguliere voeding binnen kunnen krijgen. Dat leidde tot insulineresistentie en hyperinsulinemie (verhoogde insuline spiegels). Precies wat er gebeurt in het voortraject naar diabetes type 2… Hoe meer propionzuur mensen in hun bloed hadden, hoe meer insulineresistent ze waren. Hoewel propionzuur ook geproduceerd wordt door darmbacteriën en bijgevolg van nature in de darmen voor kan komen, doet zich dus de vraag voor of het gebruik als voedingsadditief mogelijk bijdraagt aan de groeiende epidemie van overgewicht en diabetes type 2.
pillow schreef:hagelslag schreef:Goed hooi maken heeft ook met het tijdstip van t maaien te maken.
Later op de dag maaien is beter
Niet voor paardenhoi want dan zit er het meeste suiker in.
hagelslag schreef:Maar een paard wat gevoelig is voor hoefbevangenheid zet je juist in de namiddag /begin vd avond op t weiland ipv sochtends/middaguur ivm extremere suikerwaarden.
T is en blijft toch echt koffiedik kijken
hagelslag schreef:Maar een paard wat gevoelig is voor hoefbevangenheid zet je juist in de namiddag /begin vd avond op t weiland ipv sochtends/middaguur ivm extremere suikerwaarden.
T is en blijft toch echt koffiedik kijken
Hilary schreef:Bij hb is elke vorm van suiker ongewenst, of dat nou komt door kou of door veel zon.
Wat ik me afvraag en zelf zou onderzoeken: je zegt dat testen nog te vroeg is, maar bij hooi kun je op elk moment testen. Je hoeft niet, zoals bij voordroog / kuil te wachten tot het fermentatieproces is voltooid.
Ik zou dus direct na het balen en daarna elke twee weken monsters insturen om de voedingswaarde te bepalen, en na bijv. 2 maanden dit elke 3 maanden doen. Zo kun je goed vergelijken wat er gedurende de tijd gebeurt met de voedingswaarde.
_Nelleke_ schreef:Wat interessant dit! Wanneer voeg je dit toe, voor of na het maaien? En wat doet het met de zuurgraad van je bodem? Heeft het nog invloed/effect op het bodemleven, insecten, omgevingslucht? Zeker bij zonnig weer wanneer je wil hooien verdampt ook weer een deel van het product wat je erop spuit lijkt me?