Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne
Duhelo schreef:hoe werkt die refractometer dan?
DanielleDV schreef:Nog als aanvulling op die link. Het is wel belangrijk die refractometer eerst af te stellen op hooi waarvan je het percentage suiker weet anders kun je misschien rare waarden krijgen. Ook is het belangrijk dat je het proces (weektijden enzo) zoveel mogelijk hetzelfde houdt.
MarliesV schreef:Er is een topic (oud) over het gebruik van zo'n meter en hoe je dat het beste kan berekenen.
Vind het wel interessant, maar vooral hooi is wel wat onbetrouwbaarder dan gras bv meten. Weet niet zo goed of ik het dus aan zou durven zonder labtest.
Floortje_NL schreef:DanielleDV schreef:Nog als aanvulling op die link. Het is wel belangrijk die refractometer eerst af te stellen op hooi waarvan je het percentage suiker weet anders kun je misschien rare waarden krijgen. Ook is het belangrijk dat je het proces (weektijden enzo) zoveel mogelijk hetzelfde houdt.
Hangt dat er niet vanaf welke refractometer je koopt? Ik heb er eentje besteld die gewoon een percentage in de vloeistof aangeeft.
Ik heb 1 labuitslag en die zegt >131gr per kg ds. Dus daar kan ik niet zoveel mee vergelijken. Kan 132 gram zijn maar ook 231 gram
Ibbel schreef:Floortje_NL schreef:Kalibreren doe je toch altijd met gedeminiraliseerd water?
Waarom zou je dat doen? Je wilt suiker meten, geen mineralen.
Trouwens, ga je je hooi dan ook weken in demi-water? En week je daar dan geen mineralen uit, denk je?