Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Tessymessy
Berichten: 2
Geregistreerd: 11-09-23

Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : Gisteren, 09:28

Afgelopen week kwam ik een prachtig paard tegen, precies wat ik zocht. Proefgereden, niks aan de hand, maar er werd verteld dat ze verbening aan het hoefkraakbeen zou hebben. Ik wist eerlijk gezegd niets over deze aandoening, dus me flink ingelezen. Eerst op verschillende sites, waarbij ik gerustgesteld werd doordat het erop neerkwam dat het niet tot kreupelheid zal leiden. Daarna de vele forums op bokt afgespeurd, waarbij ik heel erg schrok van alle slechte ervaringen met deze aandoening. Zo tegenstrijdig!

Mijn hoofd zei: “doe het niet”, maar ik was gelijk verkocht na het proefrijden. Ik vroeg de eigenaresse of ze de foto van de verbening nog hadden. Ze was bij de vorige eigenaar op de foto gezet en ze konden hier helaas niet meer aankomen. Oke.. balen, maar dan laat ik haar maar röntgenologisch keuren. Wetende dat er dus sowieso iets uitkomt, maar dan gaat het mij erom in welke mate. Als het minimaal aanwezig is, dan koop ik haar. Daarbij weet ik ook dat het natuurlijk niet beter wordt.

Kliniek gebeld en afgesproken dat we beginnen bij haar been met de verbening beoordelen en aan de hand van de uitslag de foto’s doorschieten of de koop laten voor wat het is. Dit deden we op deze manier ivm met de kosten. Als de verbening zo fors is, dan neem in het risico niet. Eenmaal aangekomen bij de praktijk bleek dat eigenaar en dierenarts elkaar goed kennen, mijn fout, dat had ik kunnen weten. De arts vroeg me waar we foto’s van gingen maken, ik antwoordde de benen en vroeg nog even naar de kosten waarop hij antwoordde €400, terwijl ik met de assistente had afgesproken om eerst alleen de verbening op de foto te zetten en de beoordeling hiervan af te wachten. Dit aangegeven, maar hij leek hier niet wat van te weten en het hierbij gelaten door de zenuwen die ik al had.

Hij adviseerde wel ook een klinische keuring te doen, maar tijd had hij daar verder niet voor ingepland. Daarbij benoemde hij: “maar je hebt er al op gereden toch? Je kan dan altijd ook nog een andere keer even langskomen” maar tijd was er niet omdat de handelaar van het paard af moest ivm overvolle stallen.

We bekijken de foto’s. De foto van de verbening komt naar voren en ik schrik hiervan. (Foto toegevoegd) Ik benoem ook dat deze behoorlijk aanwezig is, waarop dierenarts zegt: “het kan nog erger, soms zit het nog veel hoger.” Ik vroeg of ik nog kon springen, dan wel op recreatief niveau, maar het antwoord daarop was “ja hoor, met een goede bodem wel.” Waarop ik ook mijn twijfels had als ik jullie adviezen vd dierenarts lees. Ik had sterk het gevoel dat het probleem werd gebagatelliseerd en er heel makkelijk over werd gedaan. Zo zei de dierenarts: “voor de prijsklasse waarin jij zoekt, heb je echt een prima paard. Hartstikke braaf, zo zie je ze niet vaak. Verbening hoefkraakbeen is niet de oorzaak van kreupelheid. Ze fokt ook hartstikke mooi, dus je kan er ook nog eens een leuk veulentje uit krijgen.” Dat is mooi meegenomen, maar dit zijn niet mijn doeleinden. Ik vroeg ook of ze het rechtsvoor dan niet heeft, “heel iets, maar niet noemenswaardig.” Het paard is ‘acceptabel’ bevonden. Maar ik luisterde naar mijn gevoel en hoe graag ik het ook wilde, dit risico durfde ik niet aan. Ik wilde een second opinion aanvragen bij de een andere dierenkliniek, maar zij wilde hier niet tussen zitten.

Weg geld en weg paard, ik wist van te voren dat dit kon gebeuren, alleen dan is het alsnog heel vervelend. Achteraf gezien is het wel een opluchting en weer een les voor een volgende keer.

Wat zijn jullie adviezen geweest van de dierenarts bij een verbening in het hoefkraakbeen? Mochten jullie nog wel springen of werd dit afgeraden?

ManonGrr

Berichten: 1449
Geregistreerd: 20-07-10
Woonplaats: Zuid holland

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 09:32

Jeetje, wat een raar verhaal. Mijn vorige pony had dit ook en mocht absoluut niet springen. Daarnaast ook veel gedoe gehad met aangepast beslag en supplementen. Pony liep ook echt kreupel, maar of dat 100% door de verbening van het hoefkraakbeen komt valt niet te zeggen want deze pony had nog veel meer issues. Maar ik zou er dus zeker niet bewust aan beginnen!

Luzerna
Berichten: 213
Geregistreerd: 28-01-21

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 09:36

Ik heb een soortgelijk verhaal. Fantastisch paard, veel proef gereden, helemaal verliefd en bij de keuring kwam er verbening uit. De DA deed er luchtig over, net als bij jou. Ik deed veel onderzoek en besloot het niet te doen. Achteraf was het paardje snel erna kreupel en op pensioen (9 jaar) om vage oorzaken. Ik zou het risico niet nemen. Het kan goed gaan, dat kan altijd. No shoe, no horde, zeggen de Engelsen. En dat is niet voor niets.

Oehlala
Berichten: 4312
Geregistreerd: 02-08-09
Woonplaats: On my horse!

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 09:39

Om er echt wat zinnigs over te zeggen, om wat voor paard gaat het? Leeftijd? is de merrie altijd belast/gereden geweest zonder problemen?

Volgens mij is verbening progressief tot een jaar of 4, daarna stabiliseert het zich. Als dit paard dus ouder is en gewoon al die tijd belast is zonder problemen zou je het kunnen overwegen.
Er kan ook nog eea verlichtend gewerkt worden met ijzers en zooltjes.
Of je er echt een springcarriere mee moet najagen weet ik niet. B - L proeven met goed management zou wel haalbaar kunnen zijn, maar ik lees tussendoor ook een wat beperkter budget en dan vis je wel meer in de groep paarden met dit soort bemerkingen. Second opinion aanvragen zou ik sowieso doen en buigproeven ook, bij een onbevriende dierenarts.

Natasja71

Berichten: 209
Geregistreerd: 18-02-08
Woonplaats: Den Haag

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 09:45

Jeetje, wat een verhaal, ook van die dierenarts die goed bekend was met verkopende partij.

Mijn vorige merrie had ook verbening van hoefkraakbeen, was al op PROK foto's te zien en ook later nog op foto gezet ter controle. Was altijd stabiel en is nooit erger geworden, nooit speciaal beslag o.i.d. nodig gehad. Dus het kan wel.... het komt vaker voor bij koudbloeden heb ik begrepen. (zij was kwpn)

kijk de volgende keer op de website van stichting paard, daar vind je een overzicht van erkende keuringsartsen voor paarden die zich zelf moeten laten toetsen op de kwaliteit van de keuringsfoto's/keuring. https://www.stichtingpaard.nl/home
Als kopende partij mag jij bepalen waar paard gekeurd mag worden. Doe altijd een klinische keuring minimaal en laat bloed afnemen en bewaren.

En druk zetten zou voor mij al meteen een reden zijn om de koop niet door te laten gaan.... dan maar niet... (en ook gedaan ook eens).
Er komt vast wel een ander leuk paard voorbij hoor....

BigOne
Berichten: 38310
Geregistreerd: 03-08-09

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 10:12

Goed dat je het paard niet hebt genomen, alleen al de opmerkingen van de da, voor jou geschikt , goede bodem , veulen fokken enzenz. Kost je bij kreupelheid vaak kapitalen aan goede hoefsmid , dan is er soms nog mee te rijden .

maessie

Berichten: 5756
Geregistreerd: 22-04-02
Woonplaats: Hurdegaryp/Bornwird

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 10:16

Verstandig dat je d'r hebt laten staan. Hier een merrie gehad die ook verbening had. Die is nooit echt kreupel geweest, wel telkens vaag onregelmatig. (En dat bleef na diagnose en aangepast werk) Bovendien is het erfelijk, dus qua fokkerij ook niet ideaal.

tita

Berichten: 19754
Geregistreerd: 29-08-06
Woonplaats: Breda

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 10:23

Mijn pony had verbening van kraakbeen, hij liep onregelmatig
Naar de kliniek gegaan en de dierenarts en van Nassau smid zagen verbening van kraakbeen maar dat ie daar onregelmatig mee liep vonden ze bijzonder.

De pony moest op speciaal beslag half jaartje en dan kijken of ie op normaal beslag kon.
Pony liep zo zuiver dat ik nog zeker 15 jaar van hem mogen genieten heb hem op “speciaal” beslag gelaten was gewoon ijzer met balkje

Ik zou gewoon keuren bij kliniek door mij uitgezocht
Mijn ervaring is positief en zou een paard er niet om laten staan mijne was toen was al ouder hoor richting de 20

Knoek
Berichten: 120
Geregistreerd: 11-05-22

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 11:16

Het ligt echt aan de mate van verbening. Hier ook eentje maar die loopt de 3* eventing prima uit zonder kreupelheden.
Bij twijfel niet doen. Zo simpel is het gewoon.

Rocamor

Berichten: 10896
Geregistreerd: 21-11-02

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 11:36

Mijn halve fries (13) heeft ook heel erge verbening, al zeker vanaf 2 jaar oud. Heeft daarop nooit gekreupeld. Wel door andere oorzaken, ook omdat ze door oorzaken een enorme krompoot is. Mijn paard kan niet springen door andere redenen dus dat doe ik dan niet.

pol013

Berichten: 9008
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 11:43

De enige die hier iets zinnigs over kon zeggen was de dierenarts die zowel het paard áls de foto's heeft bekeken.
En dat advies wantrouwde je.

Bokkers kunnen alleen uitspraken doen over hun paarden in hun situatie en dat zegt wel iets over de aandoening in zijn algemeenheid. Maar maar heel weinig over dit specifieke paard.

Dus goed om voor jezelf over na te denken voor een volgende keer: laat je je makkelijk onrustig maken door verhalen van anderen? Ga dan niet meer kijken naar paarden met bemerkingen.
Want je zou eigenlijk wel gewoon moeten kunnen vertrouwen op het oordeel van de dierenarts. Daarom betaal je hem ook voor zijn deskundige mening. Als je het oordeel achteraf in twijfel (moet) trekken is het vreselijk zonde van je geld en tijd (en die van de verkoper)

Ik durf dus ook geen uitspraak te doen of je nu goed gehandeld hebt. Behalve dat als je nu rust hebt, het voor jou in ieder geval de juiste beslissing was.

XladyX

Berichten: 1339
Geregistreerd: 23-07-06
Woonplaats: NL

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 11:59

Maar Pol013, had jij in dit geval (met het voorgevoel dat DA en verkoper elkaar opvallend goed kennen) zelf geen nazoeken op internet naar ervaringen over deze aandoening gedaan?

Zoals TS aangaf waren er meerdere dingen die haar opvallen, het adviseren merrie kan evt als fokmerrie, etc. Zo'n voorgevoel komt vaak niet uit de lucht vallen, dat is een opeenstapeling van dingen die je bewust en onbewust opvallen en in dit geval heeft dat TS aan het twijfelen gebracht.

Mijn ervaring met verbening is dat er een leven lang speciaal beslag nodig was, en paard uiteindelijk niet geschikt meer was voor het doel; lange ritten voor de wagen omdat draven op verharding te veel of pijnlijk was. Dit paard was niet actief kreupel, maar doordat het speciaal voor dit doel gefokt (gelders richting tuiger) en jaren opgeleid was vroeg dat wel om een flink omdenken hoe of wat je dan met een 14 jarige gaat doen; verkopen, maar paard was ouder, duurder in onderhoud ivm speciaal beslag, en zou nog opgeleerd moeten worden voor een andere taak. Of houden, maar het kon niet meer functioneren waarvoor het bedoelt was; in 2/4/6 span op de weg lopen. Uiteindelijk is het paard voor een klein bedrag naar een recreatieruiter verkocht die ermee in de bossen is gaan rijden. Hoe dat verder is gelopen weet ik niet. Maar toendertijd was de paardenmarkt wel interessanter dan nu als in veel minder aanbod en relatief hoge prijzen.

maj0

Berichten: 6599
Geregistreerd: 28-06-05
Woonplaats: Twente

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 12:50

Ik heb een paard met verbeend hoefkraakbeen aan beide voorbenen.
Ik kan je de foto's prive wel sturen als je dat interessant vind.

Ik mocht ook gewoon nog alles doen maar durfde dat zelf niet aan. Mijn paard was niet heel kreupel maar ik voelde er wel wat aan. Dit is nu 6 jaar geleden. Met mijn hoefsmid om tafel die heeft er ijzers onder gezet daardoor liep ze een tijd weer goed. Maar later weer niet lekker dus zooltjes er onder en weer door. Ze heeft daarna nog wel even een siliconen spul onder het zooltje gehad maar daarvoor merkte ik geen verschil. Ik heb toen alles er afgehaald en haar met pensioen gedaan. Lekker op de wei.

Nou merk ik de laatste weken dat ze ontzettend goed loopt (zelfs de hoefsmid en de gene die mij vroeger les gaf zeiden het) Nou wil ik niet meer fanatiek rijden maar heb wel besloten dat we gewoon als het kan lekker rustige buitenritjes gaan maken.

Wat betreft hier boven dat het met 4 jaar stabiel is lijkt me niet goed.
Mijn paard was 14 toen het ontdekt werd. (Ik weet natuurlijk niet of het er al gezeten heeft want er zijn nooit foto's van haar voeten gemaakt)

Ik denk wel dat je goede keuze hebt gemaakt om het paard niet te nemen. Mijn hoefsmid zegt het wordt nooit beter maar langzaam alleen maar slechter.

Cioccolato

Berichten: 6620
Geregistreerd: 13-12-11

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 13:26

Als een paard er gewoon acceptabel mee wordt bevonden is het dus gewoon acceptabel. Voor sport of recreatief. Net waarvoor je keurt.
Zo simpel is het. Op dat moment is het dat. Daarom is klinisch keuren ook aan te raden, dan weet je ook of die op dat moment goed is.

Verder kunne er zoveel dingen daarna nog gebeuren. Het klinkt alsof je budget niet erg groot is (verbeter vooral) dus ja dan heb je wel zulke dingen.

Koekie73

Berichten: 2673
Geregistreerd: 30-10-16

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 13:43

Ik kan je aanraden mijn verhaal hier op bokt te lezen. Wij hebben onze pony op 6 jarige leeftijd in moeten laten slapen (pony 1,5 jr gehad en al snel kreupel)
Bij mijn pony bleek tijdens een MRI een fikse ontsteking te hebben. Zo flink dat er geen breukje werd gezien door al het vocht. Na revalidatie niet goed opknappen en een second opinion van SMDC nog een MRI laten doen. Toen bleek er dus (zoals SMDC al vermoedde na mijn verhaal) een breuk te zijn bij de aanhechting van de verbening. Advies om hem rust te geven en uiteindelijk had hij overduidelijk steeds meer pijn, kon niet meer met vriendjes in de wei meekomen.

Het wordt door dierenartsen niet gezien als bemerking. Mijn eigen (zeer capabele) DA in Den Ham gaf ook aan dat hij bij een keuring dit als opmerking erbij zou zetten, maar niet als BEmerking.

Er zijn paarden die er geen last van krijgen, maar persoonlijk zou ik het risico niet nemen.

pol013

Berichten: 9008
Geregistreerd: 18-05-04
Woonplaats: Omg breda

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 13:55

XladyX schreef:
Maar Pol013, had jij in dit geval (met het voorgevoel dat DA en verkoper elkaar opvallend goed kennen) zelf geen nazoeken op internet naar ervaringen over deze aandoening gedaan?


ik doe altijd zelf onderzoek. Dus daar is ook niks mis mee. En daarmee kan ik dan hopenlijk slimmere beter vragen stellen aan de dierenarts. Die zaag ik dan door tot ik denk dat ik echt snap wat hij zegt.

Maar ik doe hetzelfde als ik op zoek ga naar een dierenarts en besluit naar een bepaalde kliniek te gaan. Dán nog gaan twijfelen aan de kundigheid is gewoon een erg dure hobby. Dat moet je niet te vaak gaan herhalen denk ik.

har166

Berichten: 2038
Geregistreerd: 21-04-10
Woonplaats: Ekehaar

Link naar dit bericht Geplaatst: Gisteren, 13:56

Mijn vorige pony was prima met de klinische keuring maar op de foto was ook lichte verbening te zien. De d.a zei toen dat je niet kunt beoordelen of ze er ooit last van krijgen, ze kunnen ook 35 worden met die verbening en nooit last krijgen of morgen stokkreupel zijn.

Tessymessy
Berichten: 2
Geregistreerd: 11-09-23

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : Vandaag, 00:04

Cioccolato schreef:
Als een paard er gewoon acceptabel mee wordt bevonden is het dus gewoon acceptabel. Voor sport of recreatief. Net waarvoor je keurt.
Zo simpel is het. Op dat moment is het dat. Daarom is klinisch keuren ook aan te raden, dan weet je ook of die op dat moment goed is.

Verder kunne er zoveel dingen daarna nog gebeuren. Het klinkt alsof je budget niet erg groot is (verbeter vooral) dus ja dan heb je wel zulke dingen.



Feit is idd dat het paard acceptabel is bevonden door de da. Vraag is of dit daadwerkelijk de mening van da zelf was, of dat verkoper hier invloed op kon uitoefenen.
Ik zal ook altijd klinisch keuren. Maar het scheelde me een hoop kosten om eerst daadwerkelijk te zien in wat voor mate de verbening aanwezig was, om te besluiten of ik het aandurfde ja of nee. Was dit het geval, dan had ik uiteraard een ander moment nog een klinische keuring laten doen. Nu heb ik gelukkig deze kosten kunnen besparen.


Mijn budget was aangepast op het paard, met de kennis dat ze dus verbening had. Ze kwam namelijk op mijn pad en kon haar moeilijk laten staan. Maar achteraf gezien geeft het toch wel rust.

Eleeke

Berichten: 2040
Geregistreerd: 19-02-19
Woonplaats: Amsterdam

Re: Adviezen dierenarts bij verbening hoefkraakbeen

Link naar dit bericht Geplaatst: Vandaag, 00:19

Her ook eentje met verbening gehad. Liep Z2 dressuur nooit problemen mee gehad.