Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Joo12
Berichten: 3
Geregistreerd: 11-07-19

Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 11-07-19 14:19

Hallo allemaal,

Mijn Shetlander is bijna 31 jaar en heeft cushing, artrose en is chronisch hoefbevangen.
Ze krijgt al jaren prascend en doet het hier erg goed op.

Afgelopen half jaar ging ze slecht lopen. Mijn eigen dierenarts is erbij gekomen en gaf aan dat ze artrose heeft. Zelf vond ik dit aannemelijk gezien haar leeftijd. De dierenarts zei dat ik moest nadenken of ik haar zo nog de winter in zou laten gaan. Verdrietig, je weet dat ze ouder worden maar dit is nooit een bericht waar je op hoopt.
Ze kreeg voor twee weken metacam en deed het daar tijdelijk goed op. Een dure hobby, maar het moest. De metacam kon ik niet blijven geven vanwege het gevaar voor haar maag. Ik stopte dus en ging verder met duivelsklauw. Ook daar deed ze het tijdelijk goed op. Maar op den duur ging het bijna niet meer. Ik zag nog haar wil om te leven, alleen haar lijf werkte niet meer mee. En geloof me, na 24 jaar ken je je pony door en door. Ik ging forums lezen, hier op bokt, en ik werd steeds verdrietiger. Er staat zo vaak inslapen, inslapen en nog eens inslapen. Ook mijn dierenarts had het tussen neus en lippen door over een dierwaardig bestaan en kwaliteit van leven. Ergens wilde ik er niks van weten en vroeg me steeds meer af of ik niet egoïstisch was.
Ik wilde met de dierenarts overleggen, maar mijn onderbuikgevoel zei me: zoek een ander. Via een vriendin ben ik bij Jos van Ardennen gekomen. Een specialist op het gebied van paarden. Hij heeft foto’s van haar benen en hoeven gemaakt. De uitslag: de artrose bleek mee te vallen, ja artrose maar inherent aan haar leeftijd. Ze bleek chronisch hoefbevangen en met correctie van haar hoeven, eventueel ijzers en permanent Buut had ze nog volop kwaliteit van leven. Oké, dat was even slikken, maar natuurlijk precies wat ik wilde horen en misschien al die tijd wel vermoedde. Jos zei mij: ik zie hier geen pony die moet worden ingeslapen en oké Buut is een zwaar middel, maar als het werkt moeten we het doen. Als wij mensen pijn hebben rennen we toch ook naar de dokter om een pilletje? Kijk naar oudere mensen, zij worden volgestopt met pillen maar als dat nog kwaliteit van leven biedt... waarom dan niet bij paarden? Ik werk zelf in een verpleeghuis en weet dit dus ook als geen ander. Ook hij vindt dat paardeneigenaren te snel laten inslapen, omdat ze er geen geld aan willen spenderen. Onbegrijpelijk vind ik het. Ik deelde zijn mening volledig. Polly kreeg voor een week 2x2 capsules Buut per dag, hierna 1x2 per dag en daarna evalueren. We zijn een week verder, haar hoeven zijn bekapt en je raad het vast al: het gaat hartstikke goed met haar. En of ze over een half jaar een maagzweer heeft? Dat zien we dan wel weer. En zo sta ik er ook in. Waarschijnlijk begrijp je dat ik nog met mijn eigen, inmiddels oude dierenarts, ben gaan praten. Ze hebben hun fouten erkend, verkeerde diagnose en er had meer onderzoek moeten plaatsvinden. Ik heb een financiële vergoeding gehad. Maar eigenlijk doet dat er niet toe. Ik ben vooral boos geweest dat ze onnodig pijn heeft moeten lijden en ik weet zeker als ik had geluisterd, dan was ze er nu niet meer, dat weet ik gewoon zeker ook al ontkend mijn dierenarts dit. De dierenarts zei dat ik maar bij 2% van de mensen hoor die hier geld aan wilt uitgeven. En erkende dat zij met die grotere groep te snel meegaan.
Ik ben blij en trots dat ik mijn gevoel heb gevolgd. De forums op bokt hebben mij doen schrikken, maar zijn gelukkig nooit een inspiratie voor mij geweest. Nu hoop ik dit wel te kunnen zijn.

Dit is ons verhaal en hopelijk inspiratie voor velen.

The_Cat

Berichten: 7286
Geregistreerd: 04-11-15
Woonplaats: BE

Re: Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 14:28

Ik begrijp je verhaal, en toch ga ik er niet in mee. Ik vind persoonlijk dat we altijd eerlijker zijn voor onze dieren dan voor mensen. Voor onze dieren bestaat er tenminste de oplossing 'einde' omwille van kwaliteit. Als mens, al dan niet oud, is die optie er niet altijd. Mijn paard is 19 en heeft artrose. Hij loopt zonder pijnstilling, de dag dat ik hem met pijnstilling in de wei moet zetten is het einde. Niet omdat het me geld kost, maar omdat ik het dan niet meer fair vind. Net zoals ik het niet fair vindt dat er oudere mensen in een rusthuis ook onder de pillen zitten, en moeten pijn lijden of 'afzien' omdat ze niet meer kunnen praten of kenbaar maken wat ze willen. Ik wil altijd gaan voor kwaliteit, en niet voor kwantiteit. Is jouw keuze daarom verkeerd? Ook helemaal niet. Mijn keuze verkeerd? Ook niet. Ik denk dat het puur is hoe je naar het leven wil kijken en hoever je wil gaan

Popstra
Berichten: 13742
Geregistreerd: 21-06-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 14:28

Ja en nee....
Ja we kunnen alles oud laten worden op medicijnen en aanpassingen maar we kunnen of mogen ook blij zijn we wel makkelijker bij een dier er voor kunnen kiezen te euthaniseren.

Ik vind niet dat je dieren op dat gebied met mensen kunt vergelijken.
Daar komt bij wij niet precies kunnen weten hoeveel een dier lijd. Als ze het echt laten merken dan zijn ze al eigenlijk te ver heen.
Maar fijn dat jou Shetlander het voor nu beter doet

kwita

Berichten: 6543
Geregistreerd: 14-04-14

Re: Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 14:40

Wij hadden dit....en onze shet is na meer dan 26 jaar hier toch ingeslapen....ooit stopt het een keer.

Mizora

Berichten: 18096
Geregistreerd: 08-02-05
Woonplaats: Oudenhoorn

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 14:49

Tja, ik ben zo iemand die snel laat inslapen. Ik zie ontzettend veel oude dieren (en mensen) lijden omdat de levenskwaliteit laag is, maar het einde er nu eenmaal nog niet is (mensen) en/of omdat men (familie/eigenaar) niet los wilt laten en nog weer een behandeling wilt starten (mens en dier).

Het gaat mij niet om het geld. Mijn paarden zijn weide-ornamenten, lekker 's avonds een borstel er overheen en dan is het goed. Hopelijk kan ik er over een paar jaar op rijden, maar zo niet, dan niet. 1 van de shetten heeft vorig jaar zeer ernstig koliek gehad. Die heeft een week op Utrecht gestaan. Ja, dat kost geld, maar hij was er redelijk relaxed onder en hij had een reëele kans. En dus gingen we ervoor, het geld was eigenlijk geen issue. Ons vorige paard hebben we laten inslapen, die had op zich ook naar Utrecht gekund, ook koliek maar dan darmdraaiing, maar zou daar ontzettend veel stress van hebben gehad en minder dan 50% kans op overleven en nog veel minder kans op herstel zonder ernstige (levenslang welzijnsverminderende) complicaties. En dus hebben we met hem niet alles gedaan dat we konden, maar alles gedaan wat we eerlijk vonden.

En dat geld? Een nieuw paard kopen (en opknappen) was niet bepaald goedkoper.
Laatst bijgewerkt door Mizora op 11-07-19 14:55, in het totaal 1 keer bewerkt

nessinator
Berichten: 1789
Geregistreerd: 02-08-13
Woonplaats: Gelderland

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 14:54

Om dezelfde reden als jij, TS, hebben wij onze eerste pony op buut gezet, en ik kan je vertellen dat die er doodongelukkig van werd. Ze was nog maar een schim van wie ze was zonder buut, dus daar zijn we snel weer mee gestopt. Het is fijn dat het voor jouw pony werkt, voor de onze was het geen oplossing. Wij hebben het met een andere oplossing nog een tijd volgehouden, uiteindelijk is ze aan iets ongerelateerds overleden.
Je kan je afvragen hoe blij een pony blijft als ze permanent op zware pijnstillers moet staan. Kan me namelijk voorstellen dat die ook hun invloed hebben op de geestelijke vermogens van je pony. Als jij er het geld voor over hebt (wat ik me zeker kan voorstellen als jullie al zo lang bij elkaar zijn), moet je vooral tot het uiterste gaan, dat juich ik alleen maar toe. Maar soms is het eerlijke om te doen juist om het dier te laten gaan, juist omdat mensen er niet het geld voor hebben en liever nu inslapen dan door laten etteren totdat het echt niet meer gaat of, nog erger, de problemen bij een ander neerleggen. Ik ben blij dat je je pony de kans geeft te wachten tot het haar tijd is, maar ik hoop ook dat als haar tijd komt, je wel de eerlijke keuze gaat maken. Tot die tijd hoop ik dat jullie van elkaar kunnen blijven genieten.

GDG

Berichten: 4848
Geregistreerd: 11-04-11

Re: Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 14:56

Hoe vaak ga je een gastroscopie laten doen om de maag te controleren? Geef je ook dagelijks maagbeschermers? Ik vind het nogal wat om langdurig/voor altijd buut te geven en dan maar te zeggen ''Ach, als ze over een half jaar maagzweren heeft zien we het dan wel''. Want voordat jij het doorhebt heeft zij er al lang pijn aan.

olijf

Berichten: 1485
Geregistreerd: 27-08-03

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 15:17

GDG schreef:
Hoe vaak ga je een gastroscopie laten doen om de maag te controleren? Geef je ook dagelijks maagbeschermers? Ik vind het nogal wat om langdurig/voor altijd buut te geven en dan maar te zeggen ''Ach, als ze over een half jaar maagzweren heeft zien we het dan wel''. Want voordat jij het doorhebt heeft zij er al lang pijn aan.


Dit idd, en dat het bij mensen zo lang gerekt wordt is omdat het niet anders mag/kan.
Juist bij dieren kun je wel deze beslissing maken en hoe fijn is dat!!
Soms zou ik willen dat het bij mensen ook kon.....

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 15:43

Buut is toch verboden (en kankerverwekkend)
Ik vind je verhaal geen inspiratie.
Ik ben juist blij dat we het leven van dieren niet eindeloos moeten rekken onder invloed van zware pijnstillers omdat we zelf geen afscheid kunnen nemen.

anjali
Berichten: 15077
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 15:49

Ieder mens en dier heeft een door God\de natuur vasrgestelde levenstijd. En ik vind dat ik geen recht heb om die voortijdig te bekorten. Zolang een dier nog aangeeft plezier in zijn \haar leven te hebben,krijgt die van mij alle mogelijke behandelingen. Als het echt niet meer gaat dan geeft het dier dat wel aan en ik doe alles in samenspraak met mijn DA.Helaas is het wel zo dat eigenaren van sportpaarden van hun duur in onderhoud zijnde paard afwillen als die niet meer bereden kan worden.In het geval van ts gaat het om een Shetlander,die hebben wat dat betreft vaak meer geluk, omdat ze niet berijdbaar hoeven te zijn.Als je niet alles meer kunt,als dier of mens, dan kun je toch nog wel plezier in je leven hebben!

anjali
Berichten: 15077
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 15:53

Sunnda schreef:
Buut is toch verboden (en kankerverwekkend)
Ik vind je verhaal geen inspiratie.
Ik ben juist blij dat we het leven van dieren niet eindeloos moeten rekken onder invloed van zware pijnstillers omdat we zelf geen afscheid kunnen nemen.

Sinds wanneer is Buut verboden? Daar heb ik niets van gehoord.En kankerverwekkend?Ook niets van gehoord!Trouwens niet echt relevant als je een ouder hoefbevangen paard zou hebben,die hier weer snel van kan opknappen,zoals ik ervaren heb.

The_Cat

Berichten: 7286
Geregistreerd: 04-11-15
Woonplaats: BE

Re: Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 16:05

Het staat op de dopinglijst, ik denk dat dat bedoeld wordt

anjali
Berichten: 15077
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 16:17

The_Cat schreef:
Het staat op de dopinglijst, ik denk dat dat bedoeld wordt

Ja,dat was al zo. En ook wordt het vlees van een paard wat dit gehad heeft enige tijd ongeschikt voor consumptie.Maar als je je paard toch niet laat slachten (dat kun je in zijn paspoort zetten) en als je voorlopig niet naar concours gaat (zou toch ook onmogelijk zijn met ziek paard!) dan is het een goedwerkend medicijn.

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 16:40

The_Cat schreef:
Het staat op de dopinglijst, ik denk dat dat bedoeld wordt

Buut is toch fenilbutazon?
Ik dacht dat je dat alleen in Belgie kon krijgen, maar niet in NL.
Daar krijg je metacam en andere pijnstilling.

En ik dacht dat de buut toch echt genoemd werd als kankerverwekkend voor mensen. Maar dat zal ik even moeten nazoeken. Alweer tijdje geleden dat ik er te maken mee had.
Laatst bijgewerkt door Sunnda op 11-07-19 16:41, in het totaal 1 keer bewerkt

Sunnda

Berichten: 7839
Geregistreerd: 28-12-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 16:41

@anjali: hoe weet jij als mens dan wanneer god heeft bepaald dat het je dier zijn laatste dag op aarde is?
Dan mag je toch nooit een dier laten inslapen, want misschien kies jij vandaag en had God morgen gepland..

Monique1963

Berichten: 8637
Geregistreerd: 14-03-17
Woonplaats: Frankrijk, Gers

Re: Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 18:24

Mijn laatste dierenarts zei, doodgaan is niet erg, lijden wel.

Jij bent de eigenaar en alleen jij kunt beslissen of je paardje lijdt of niet.

Ik heb vele tientallen dieren in mijn leven gehad en altijd is de beslissing om in te gaan laten slapen het ergste wat je moet beslissen. En altijd voelt het te vroeg. Altijd heb ik in het begin het gevoel van... ik had nog dit of ik had nog dat. Maar na een tijdje komt de rust. Het is goed zo. Er is geen lijden meer.

De grens tussen wat is goed voor het dier en waar begint je eigen "egoïsme" is ontzetten moeilijk. Altijd weer verschuif ik de grens.

En ook ik had een paardje met artrose, maar dat zag je aan de buitenkant al dat dat écht artrose was, die had een enorme knobbel op haar knie en aan de andere kant ook en dik van het oedeem. En ook zij wilde nog. Ze wilde helemaal niet dood. Als ze maar in haar box mocht blijven staan vond ze het wel best, als haar beste vriendje er bij bleef. Maar moest ik dan haar beste vriendje voor de rest van zijn leven veroordelen tot stal omdat zij dan kon blijven leven? Ze kon nog geen tien passen lopen. Ik heb toen ook de beslissing genomen, geen pijnstillers meer, laten inslapen. Ze was 28. En nog knaagt het wel eens aan me, van had ik nou toch niet een paddockje voor hun moeten maken... Had ik toch niet nog pijnstillers... Maar het was ook goed zo.

Wat ik goed vind aan je verhaal is dat je je eigen onderbuikgevoel gevolgd hebt en een second opinion heb gevraagd. Dat kan inderdaad een inspiratie voor anderen zijn.

Blazy
Berichten: 1527
Geregistreerd: 10-08-18

Re: Artrose bij oudere pony: verhaal ter inspiratie

Link naar dit bericht Geplaatst: 11-07-19 19:57

Tja ik sta er wisselend in.

Op het moment dat onze labrador niet meer op metacam reageerde was het voor mij heel duidelijk dat ik dat niet wilde voor hem.
Met onze kater betwijfel ik of we uiteindelijk toch niet te lang hebben gewacht.

Wat ik ermee wil zeggen is dat het een moeilijke keuze blijft.

Echter vind ik persoonlijk dat bij mensen zoveel kan dat ik dat een dier niet wil aandoen.
Een mens kan het normaal gezien nog begrijpen waar een dier dat niet kan. Alleen dat maakt al een wereld van verschil