Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 14 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Bokvoet veulen

 
Profiel   

Hoi allemaal,

Vandaag helaas te horen gekregen dat mijn veulen voor een bokvoet heeft.
Helaas heeft mijn eigen hoefsmid hier niks van gezegd bij het bekappen en hoor ik dit nu pas van een andere hoefsmid bij de opfok.
Er is dan nu pas voor de eerste keer echt actie ondernomen door speciaal te bekappen, ze is 6 maanden oud.

Ik had hier eigenlijk nog nooit van gehoord en ben van alles aan het lezen. Ik lees zowel positief als negatief nieuws.
Zijn er hier mensen die hier ervaring mee hebben? Kunnen zulke paarden uiteindelijk wel in de sport komen of is dat eigenlijk nu al afgeschreven?

Ze wordt nu elke 8 weken meegenomen door de hoefsmid bij de opfok om haar te corrigeren maar ik kreeg te horen dat ik hier wel haar hele leven rekening mee moet houden.

Ik heb haar zelf gefokt en met de moeder rij ik de Z, doel was dan ook om met haar ooit nog verder de sport in te gaan.
Ik zal haar echt nooit weg doen maar ik maak me nu best zorgen en voel me ook wel stom dat het me zelf nooit is opgevallen. Pas na heel lang naar de foto kijken begrijp ik pas hoe en wat.

Hier de foto's:

[ img ]

[ img ]
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-11-21 20:21 



 
Profiel   

In deze gradatie ( erg lichte vorm) kan het met goed Bekappen niet eens meer zichtbaar/aanwezig gaan zijn maar vind dan om de 8 weken te lang. Zeker tussen de 4 /5 weken beetje onderuit zetten. Eventueel speciaal beslag eronder ( ja ook bij veulens zijn hier goede resultaten over)

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-11-21 20:31 



 
Profiel   

Als je dit regelmatig laat bekappen dan komt dit wel goed hoor.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-11-21 20:33 



 
Profiel   

StalNollie schreef
In deze gradatie ( erg lichte vorm) kan het met goed Bekappen niet eens meer zichtbaar/aanwezig gaan zijn maar vind dan om de 8 weken te lang. Zeker tussen de 4 /5 weken beetje onderuit zetten. Eventueel speciaal beslag eronder ( ja ook bij veulens zijn hier goede resultaten over)


Dat doet me goed. De hoefsmid komt daar elke 8 weken, normaal deden ze de veulens dan 1x overslaan en dus om de 16 weken.
Ik ga er even achteraan om te overleggen of dit mogelijk vaker kan. Dankjewel voor je antwoord:)

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-11-21 21:13 



 
Profiel   

Dan moet je nu heel heel heel snel gaan ingrijpen. Eigenlijk kun je na 6 maanden niets meer echt aan de stand van de benen veranderen. Maar dit is een lichte vorm. Nu actie ondernemen en idd elke 4 weken smid er bij. Kun je hier nog wel een normale voet van maken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-11-21 21:24 



 
Profiel   

Moet je wel hele leven blijven goed opletten en bijhouden!

Anders wordt het steeds steiler. Dat gaat echt niet vanzelf zich corrigeren.

Ligt er ook aan wat de oorzaak is van een bokvoetje.

Heb er helaas ervaring mee.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-11-21 21:59 



 
Profiel   

Ragdollcat schreef
Ligt er ook aan wat de oorzaak is van een bokvoetje.

Precies dit. Ik zou overleggen met je dierenarts en de hoefsmid van je dierenarts. Op basis van die uitkomsten kun je pas een uitspraak doen over of en hoe er gecorrigeerd moet worden.

Als je dit wilt corrigeren moet je écht vaker dan eens per 8 weken bekappen. Met eens per 8 weken loop je achter de feiten aan. Ik zou eerder denken aan eens per 4 weken of nog korter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-11-21 22:20 



 
Profiel   

Absolem schreef
Dan moet je nu heel heel heel snel gaan ingrijpen. Eigenlijk kun je na 6 maanden niets meer echt aan de stand van de benen veranderen. Maar dit is een lichte vorm. Nu actie ondernemen en idd elke 4 weken smid er bij. Kun je hier nog wel een normale voet van maken.


Tot 6 jaar kun je nog veel veranderen aan de hoef standen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-11-21 07:56 



 
Profiel   

Naast goed en op tijd bekappen zou ik er ook zo vaak mogelijk een rondje mee over de weg lopen! Wel opbouwen natuurlijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-11-21 08:24 



 
Profiel   

Pff, heftig om daar pas later achter te komen denk ik.
Ik heb helaas negatieve ervaringen met bokvoeten. Ik weet niet beter dan 'de sport kun je vergeten' en 'wellicht af en toe een recreatief ritje als er uberhaupt al een ruiter op kan en het dier daardoor niet kreupel loopt'.

Maar ik lees hierboven ook wat positievere berichten, dus ik denk nogmaals met je opfok-hoefsmid een eerlijk gesprek hebben wat zijn ervaringen zijn en wat hij zelf zou doen (dat vind ik altijd een belangrijke graadmeter).

Sterkte!

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-11-21 08:43 



 
Profiel   

Ook hier zie je toch veel verschillende meningen.

Ze staat in inloop stal met paddock dus ze kan zowel op stro, stenen als zand staan en lopen. dat hebben ze daar ook zo gedaan omdat ze daar sterke hoeven van krijgen.

De hoefsmid daar is een orthopedisch hoefsmid, dat scheelt een hoop.
Ik heb hem gesproken en om eerlijke antwoorden gevraagd. Ik denk nu dat ik me iets te veel zorgen heb gemaakt en te veel op internet heb gezocht.

Hij geeft aan dat ik me geen zorgen moet maken. Hij komt daar dus elke 8 weken op stal en geeft aan dat dat in haar situatie ook helemaal prima is en hij dat zo onder controle kan krijgen. Blijft natuurlijk wel altijd een aandachtspunt.
Na de eerste correctie kon hij al meteen verbetering zien.

Ik moet er maar vertrouwen in hebben en er vanuit gaan dat het goed komt :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-11-21 12:55 



 
Profiel   

Mij lijkt dit ook vrij mild.
Veulentjes hebben vaak één been voor vanwege de lange benen, daarom is het juist dan belangrijk want er kan natuurlijk bij een jong dier meer aangepast en begeleid.
Mijn paard heeft ook een voorkeurshouding met grazen, (lange benen) hij heeft dus ook één platte en één steile hoef.
Maar ik kijk wel goed wanneer hij naar de hoefsmid moet, dat is nooit precies 8 weken, soms sneller, soms later.
Ik hou het tussendoor ook zelf bij, de steile iets afvlakken en de platte iets steiler zetten, zo is de overgang als de hoefsmid komt ook kleiner.
Mijne laat ik daarom niet 24/7 op de wei, op de paddock krijgt hij hooi op hoogte zodat hij niet zo wijd hoeft te staan.
Ik ken paarden die topprestaties leveren met een bokhoef. (wat iets anders is dan een graasvoet)
Hij staat altijd met links naar voren en rechts naar achter.

[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-11-21 13:13 



 
Profiel   

De enige positieve ervaring die ik heb met een bokhoef is een paard waarbij het als veulen opgemerkt werd en die meteen corrigerend beslag kreeg. Dat paard heeft nu normale hoeven en loopt in de sport.
De andere ervaringen zijn zodanig slecht dat ik in de eventuele toekomst het meteen zoals bij bovenstaand paard zou aanpakken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-11-21 13:30 



 
Profiel   

Dit is vrij mild, maar wel erg jammer dat je er pas zo laat achter bent gekomen. Wat de toekomst betreft, mijn merrie heeft het behoorlijk ernstig, maar heeft toch verdienstelijk in het Z gelopen. Ze kreeg uiteindelijk aan een ander been een peesblessure, maar de bokvoet heeft haar nooit beperkt.
Wel moet je opletten met artrose vorming en er goed rekening mee houden met beslaan.

De dochter van deze merrie had het helaas ook, maar omdat we er zo op gefocust waren, waren we er vlug bij. Zij heeft toen een plakvoetje gekregen en daarmee is de schade gelukkig beperkt gebleven. De voet is nu iets stijler, maar zeer goed onder controle te houden en echt geen bokvoet meer te noemen.

Wel laten wij allebei de paarden echt elke 6 weken beslaan om de stand goed te houden en zou het zelf niet aandurven om meer tijd dan dat tussen het bekappen te hebben. Maar als jouw hoefsmid denkt dat het kan, dan zal dat vast zo zijn. En je kunt eventueel over 8 weken eens langs gaan en kijken wat je er van vindt. Corrigeren heeft wel tijd nodig, dus verwacht geen wonderen na 1 keer bekappen.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 04-11-21 13:57 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 14 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen