Paard bang voor smid

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
kimxvb

Berichten: 4
Geregistreerd: 29-08-22

Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-10-23 14:30

Hallo allemaal!

Sinds afgelopen augustus heb ik mijn eerste eigen paardje aangeschaft (Yeey *\o/* ), het is een 4-jarige PRE ruin. Hij is ook afkomstig uit Spanje en is dus direct van Spanje naar Nederland gekomen toen ik hem heb gekocht. Nu ben ik de hele checklist aan het afgaan, van tandarts, naar dierenarts tot smid. Hier kom ik echter wat problemen tegen.

De eerste keer bij de smid was hij ontzettend bang, wegbewegen en bijna wegspringen van de smid. Ik was er de hele tijd bij en de smid deed het heel rustigaan, maar toch. Uiteindelijk wel gelukt om de ijzers eraf te halen, maar verder niets helaas. In opdracht van de smid ben ik goed gaan trainen met voetjes krabben (dit is hem helemaal niet aangeleerd in Spanje) en dat gaat inmiddels zonder problemen! Nou vandaag was de smid weer op stal, en toen hij alleen al langsliep werd mijn paard super nerveus. Snurken, weglopen, etc. Uitslag: de smid heeft het geprobeerd, maar hij was echt te bang. We zijn gestopt onder het mom, 'goed' afsluiten (nog niet uit de hand gelopen) en de veiligheid van iedereen. Nu heb ik met mijn smid besproken wat handig is. Hij beveelt aan om voor de volgende afspraak een verdoving te geven en dit steeds verder af te bouwen bij elke behandeling. Dit klinkt naar mijn mening als een goed idee, zo kan hij bekapt worden en gebeurt alles op een veilige manier. Ik hoop dan ook dat hij op deze manier gaat wennen aan de smid en we uiteindelijk kunnen uitbouwen naar een goede relatie tussen paard en smid.

Zijn er meer mensen waarvan het paard bang is/was voor de smid? Wat zijn jullie ervaringen? En wat werkt voor jullie wel/niet?
Ik zie graag reacties tegemoet :)

Anoniem

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 14:44

Afhankelijk van de staat van de voeten zou ik meer tijd nemen om je paard vertrouwd te laten worden. Augustus is nog kort. Zelf met de voetjes bezig gaan, er een keer een rasp langshalen, een keer met een schort voor poetsen oid. Weet niet of de smid vaker op stal komt, maar als dat zo is hem het paard alleen ff een aai of snoepje laten geven etc.
Met verdoving krijgen ze het wel mee, echter kunnen ze niet meer reageren en dat lijkt me heel beangstigend. Dus ik zou meer tijd nemen. En als de voeten er heel extreem slecht aan toe zijn dan mogelijk toch met verdoving en daarna alsnog met heel veel tijd gaan oefenen
Succes!
Is het trouwens bij de tandarts wel gelukt?

Apple

Berichten: 76189
Geregistreerd: 27-01-02
Woonplaats: Bij het strand

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 14:48

Er zaten ijzers onder toen je hem kocht. Dan vraag ik me af hoe ze die ijzers eronder hebben gekregen :\

Rustig mee bekend laten worden inderdaad :-) Zelf al goed aan de gang gaan met uitkrabben en wellicht een beetje tikken op de hoeven etc.. Idee van Humpiedumpie is ook slim, om als de smid toch op stal is gewoon even gedag te laten zeggen.

Naskapower

Berichten: 3245
Geregistreerd: 22-11-07
Woonplaats: Arnhem

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 15:01

Een smid heeft (zeker voor een paard) een hele specifieke geur. (Mengsel van brand en paardenhoeven)

Het kan zijn dat je paard daar al heftig op reageert.
Kan je aan een (oude)smids schort komen?
Dan kan je je paard namelijk rustig laten wennen aan de geur van de smid zonder dat je gelijk de smid erbij hoeft te hebben.

Mr_Mx
Berichten: 98
Geregistreerd: 11-01-19

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 15:07

Lastige situatie.
Je paard heeft nu al een vervelende associatie met de smid, hoe goed en voorzichtig het ook gedaan is. Zo'n associatie kan heel hardnekkig zijn is mijn ervaring.
Maar hoe nu verder? Misschien is het een idee dat andere mannen en vrouwen eens een hoef optillen bij je paard en dat dan al belonen, dus niet eens het 'echte smidwerk'.
En dat kun je dan uitbouwen. Inderdaad met tikken of raspen enz
Komt de smid ook wel eens op stal als jouw paard nog niet aan de beurt is? Inderdaad kan hij je paard gewoon even aandacht geven, wat lekkers of even een kriebel.

Ik heb ook een situatie meegemaakt waarbij het meteen de eerste keer fout ging tussen een smid en een paard. Uiteindelijk kwam er een andere smid...

Met verdoven heb ik geen ervaring.

tootje71

Berichten: 5099
Geregistreerd: 09-01-10
Woonplaats: zw.prov.utr.

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 16:17

Ik heb sinds kort een natuurlijk bekapper, die heeft op een rustige manier het vertouwen van mijn pony gewonnen en echt die was niet vriendelijk , misschien een tip.

Ir111

Berichten: 11960
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 16:36

Zoek iemand, een bekapper met ervaring met dit soort problemen of een gedragsdeskundige, om je met dit probleem te helpen. Verdoven moet echt een aller aller allerlaatste redmiddel zijn. Mijn ervaring is dat je dit met geduld en juiste timing prima zonder verdoving en fratsen kunt oplossen. Welke regio zit jij?

Elisa2

Berichten: 37191
Geregistreerd: 31-08-04

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 16:46

Mijn hoefsmid zat toevallig net laatst te vertellen dat al die paarden die hij doet die uit Spanje komen zo bang zijn voor de hoefsmid. Omdat ze er daar zo vreselijk hard mee omgaan. Hij was er niet over te spreken.

Ik denk dus dat het dier wat slechte ervaringen heeft op gedaan. Heb dat ook weleens meegemaakt en dat is gewoon met veel rust en vertrouwen vanuit de smid en zelf gewoon iedere dag die hoeven uitkrabben/ aanraken gewoon goed gekomen. Alleen ijzers zou ik voorlopig even achterwege laten.

xTammyy

Berichten: 4406
Geregistreerd: 20-09-10

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 19:21

Die van mij was vroeger als de dood voor de smid. Ik kon er als kind alles mee doen, ook voetjes geven ed.
zodra de smid kwam (we hebben er drie geprobeerd) veranderde hij in een levensgevaarlijk projectiel wat gericht naar de smid ging slaan. Logisch dus dat zij na even proberen dat risico niet wilde nemen.
Wij zijn toen onder begeleiding zelf gaan bekappen en dat ging prima.
Hij is nog lange tijd heel nerveus geworden zodra hij de smid rook, maar inmiddels is ook dat over gelukkig.
Dat laatste heeft overigens meer dan 6 jaar geduurd….

prugelpiet

Berichten: 12564
Geregistreerd: 20-01-12

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 19:34

Ik ben nooit zo tegen verdoven in zulke situaties. Je kan de dierenarts vragen dit intraveneus te doen of je moet vragen om tranquigel/relaquin/domosedan o.i.d.

Maar ik zou beginnen eens te vragen of de smid een keer een dag wil komen waarop je de allereerste klant bent van de dag. Klinkt wellicht suf, maar de geur is vaak voor veel paarden al reden om zenuwachtig te worden. Als je de eerste bent is die typische geur vaak toch wat minder aanwezig. En dan heel rustig te werk gaan.

En echt consequent zelf oefenen. Als die braaf is ook wat verder willen gaan dan alleen even optillen en uitkrabben.

kimxvb

Berichten: 4
Geregistreerd: 29-08-22

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-10-23 19:39

Wauw, wat een behulpzame reacties allemaal! Dankjulliewel :)

Van wat ik weet is er inderdaad in Spanje niet goed mee omgegaan. Ik hoor van verschillende mensen verschillende verhalen hoe het er daar aan toe gaat, maar de conclusie van allemaal is slecht. Hij heeft dus echt een trauma daar opgelopen helaas :(

Hier wil ik hem dan ook langzaam weer het vertrouwen weer gaan geven. Naar mijn mening is hij meer bang voor de smid zelf dan wat anders. Het zal o.a. de geur zijn die een grote rol speelt. Ik wil zeker wat gaan doen met de tips van een oud schort lenen en de smid vragen hem wat lekkers te geven elke keer als hij op stal is :)
De tips zoals anderen zijn voetjes laten oppakken en tikken op zijn hoefjes zijn dingen waar ik al goed mee geoefend heb, en dit is ook geen probleem voor hem.

Ik hoop dat ik met alle tips hem het vertrouwen kan geven dat er niets gaat gebeuren als de smid er is. Zelf ben ik ook altijd aanwezig, omdat ik helaas het te vaak fout heb zien gaan met smeden die hun geduld verliezen. Daarmee wil ik natuurlijk niet zeggen dat alle smeden zo zijn, er zijn ook fantastische mensen die alle tijd nemen :) Bedankt voor alle tips :)

En Ir111, ik bevind me in regio zuid limburg

GUSTIxBILL

Berichten: 1984
Geregistreerd: 22-09-12
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 19:55

Je kunt altijd aan je smid vragen oude vijl enz achter te laten, zodat je daarmee kan oefenen in hoeven aanraken. Dat hij gevoel en geur leert herkennen.

Als er 1 iemand is waar ik vertrouwen in heb dat ze het kan ben jij het wel <3
Hij had niet beter kunnen treffen. Geloof in jezelf
Laatst bijgewerkt door GUSTIxBILL op 06-10-23 20:07, in het totaal 1 keer bewerkt

ellepel

Berichten: 47342
Geregistreerd: 24-02-04
Woonplaats: assen

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-10-23 20:06

zelf oefenen gaan en we hebben eens een veulen gehad wat heel bang was en elk persoon wat op stal kwam heb ik gevraagd of die het veulen even wilde aaien, voorvoetje optillen, snoepje er in en klaar.
en dat heeft wel enorm veel geholpen :j

Ir111

Berichten: 11960
Geregistreerd: 06-04-04
Woonplaats: home is where the heart is...

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-23 10:34

kimxvb schreef:
En Ir111, ik bevind me in regio zuid limburg

In die regio heb ik geen tips voor je.

Ik zou als ik jou was op zoek gaan naar een smid/bekapper (misschien maakt het nog wat uit of het een man of vrouw is?) die het ziet zitten om dit probleem op te lossen zonder verdoven. Je kunt zelf nog zoveel oefenen (en dat helpt zeker écht!) maar uiteindelijk moet je smid het doen. En die moet er ook echt achter staan om het met geduld en zonder verdoving te doen.

Daarmee vind ik jouw smid niet slecht hoor, het is gewoon zijn idee van de oplossing. Maar voor mij zou het niet passen en dus zou ik iemand zoeken die wel past. Iets doen dat je eigenlijk niet goed past levert bijna nooit een goed resultaat op.

Janneke2

Berichten: 22748
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-23 10:54

"Verdoven en verdoven is twee", de dierenarts heeft pasta die de angst zelf wat remt - dat kan helpen.

En tot die tijd: 'knip het in kleine stukjes', met veel knuffelen, ontspannen, belonen etc.
Dus de smid zelf die een aai geeft, de volgende dag zelf één voetje één rasp geven, etc etc etc.

En als leerling van Linda Tellington: spiek eens bij tteam en ttouch.
Het doel van de methode is om dieren balans te geven, de goede spieren te ontwikkelen - en om plezier en vertrouwen te laten groeien.

Eerst misschien eens de 'bodywraps'. (Op mijn vorige stal bekend als 'cadeau verpakking'.) Creatief zijn met bandages.
Dat kan enorm kalmeren.
Als je dit effect ziet, kan je dier 'in cadeauverpakking naar de smid'.

Er is 'wandwork': benen afstrijken kan helpen.

Dan het labyrint en de aanverwante spelletjes: 'waar zijn mijn benen? Hoe kan ik mijzelf in evenwicht houden...?'
... bedenk ook, dat veel Spanjaarden hypermobiel zijn, mijn Spaanse schone kieperde de eerste weken bijna om.
(En dat kan een hele angstige ervaring zijn voor een vluchtdier.)

Uiteraard de ttouches zelf, die heerlijke dierennamen hebben. (De octopus en de python zijn prima voor gedoe met benen!)

En tot slot naar 'beenwerk': je kunt cirkeltjes maken tijdens het hoeven krabben.
Gewoon een cirkeltje met een been en kijken hoe dit gaat.
Hoe beter dit gaat, hoe groter de kans dat de smid geen probleem meer is.
Is het cirkeltje te veel: terug naar de vorige oefeningen (wrap, labyrint enzo, wandwork en ttouches).

LDRD

Berichten: 9871
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-23 12:00

Hier ook een paard dat panisch is voor de smid. Sederen helpt helemaal niets en is eerder nog gevaarlijker. Overigens mag ik ook eigenlijk niet aan haar voeten komen. Als ze een goede bui heeft dan kan ik soms wat knippen, maar dat is sporadisch. Ik maak dus al jaren gebruik van die sporadische momenten ;) .
Maar daar schiet jij natuurlijk niks mee op :+ .

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ik het onderstaande moet zien. Kan je dit nader toelichten Janneke2?


Janneke2 schreef:
Eerst misschien eens de 'bodywraps'. (Op mijn vorige stal bekend als 'cadeau verpakking'.) Creatief zijn met bandages.
Dat kan enorm kalmeren.
Als je dit effect ziet, kan je dier 'in cadeauverpakking naar de smid'.

speurneusc

Berichten: 5378
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-23 12:27

ook op stal anderen vragen de hoeven van je paard op te tillen en schoon te maken niet altijd alleen jij en dan ineens de hoefsmid. Als de hoefsmid komt of een andere voor andere paard op stal, vraag of je bv een oude jas of iets bij de spullen geur op mag nemen, zodat je die bij je paard kunt dragen om te oefenen wennen aan de geur van de smid. Miss als je smid echt wil helpen, dat ie een oude jas beschikbaar stelt of met jouw jas dagje wil werken zodat deze intensief ruikt naar dat.

gaat je paard panieken daarop, draag de jas dan op stal, loop langs box geef um een appel en loop weer door, doe dat paar x, lukt dat dan even blijven en hem aaien, lukt dan dat uitbouwen. Doe alsof je je paard zadelmak aan maken ben en je voor het eerst een sjabrak erbij pakt, pas stapje verder gaan met de training wanneer de oefening super gaat

Janneke2

Berichten: 22748
Geregistreerd: 28-02-13
Woonplaats: Ergens in Drenthe

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-23 18:51

LDRD schreef:
Hier ook een paard dat panisch is voor de smid. Sederen helpt helemaal niets en is eerder nog gevaarlijker. Overigens mag ik ook eigenlijk niet aan haar voeten komen. Als ze een goede bui heeft dan kan ik soms wat knippen, maar dat is sporadisch. Ik maak dus al jaren gebruik van die sporadische momenten ;) .
Maar daar schiet jij natuurlijk niks mee op :+ .

Ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe ik het onderstaande moet zien. Kan je dit nader toelichten Janneke2?


Janneke2 schreef:
Eerst misschien eens de 'bodywraps'. (Op mijn vorige stal bekend als 'cadeau verpakking'.) Creatief zijn met bandages.
Dat kan enorm kalmeren.
Als je dit effect ziet, kan je dier 'in cadeauverpakking naar de smid'.


... dat wil ik graag toelichten, maar er valt heel erg veel over te vertellen en er staat ook een boel 'op internet'.
En zou je dier baat hebben bij de methode van Linda Tellington, dan denk ik dat je zo te lezen de hele methode nodig hebt en niet alleen de 'cadeauverpakking'.

Goed - Linda zelf komt uit een echte paardenfamilie, en op gegeven moment ging ze een opleiding Feldenkrais doen.
Dat opende haar de ogen hoe snel paardenmensen praten over gehoorzaamheid en gedrag - en hoe we vaak voorbij gaan aan zaken als coördinatie, balans en het zelfvertrouwen wat daar bij hoort.

Uiteraard is de grote vraag 'waarom' jouw paard zo panisch is mbt haar voeten.

Binnen tteam/ttouch wordt echter niet alleen naar het probleem zelf gekeken, maar ook gekeken naar en gewerkt met balans en coördinatie.

Zo ZOU het mogelijk zo kunnen zijn, dat jouw dier haar benen 'niet goed voelt'.
Of te goed...
Dan kan 'voetje vragen' al ingewikkeld zijn,
kan langer met de voet omhoog staan lastig zijn
en als er dan ook nog eens 'rare dingen' (zoals bekappen etc) met zoiets kostbaars als zijn hoeven gebeurt 'is het emmertje vol'.
... en binnen tteam ligt de oplossing er in, om het dier te helpen om zelfvertrouwen op te bouwen:
"ik kan spanning af laten vloeien,
ik kan stevig op mijn vier benen staan,
en ik ben zo stevig dat ik ook prima op drie benen kan staan.
En als de mensen het lief en begrijpelijk vragen geef ik gewoon een voet."

Misschien werkt mondwerk of werken met de manen wel het beste om spanning af te laten vloeien. Of de oren. "Gewoon" ver weg van de voeten...

Benen afstrijken met 'the wand' (toverstaf / lange, vrij stevige dressuurzweep, ik gok even 1.30.) kan helpen om spanning af te vloeien, om het dier een prettiger gevoel in de benen te geven en om duidelijker te voelen 'hier zijn mijn benen'.
Ik doe vaak het ritme: '1x naar beneden strijken, 3x tappen op de hoef'. Misschien moet je het tappen op de hoef langzaam opbouwen.
Uiteraard kun je ook 3x naar beneden gaan zonder 'tap', of maar ééntje.

Om de gedachte te bepalen even hoe ik standaard voetje vraag:
ik stijk met mijn hand vanaf het oor, over hals en schouder naar de pols, en dan zeg ik 'voet graag'. (Ik neem aan dat jouw dier dit 'commando' kent.)
Paard gaat zelf op drie benen staan - in wezen het belangrijkste punt! Ik draag nauwelijks gewicht.
Zou je dier haar voet terug willen: gewoon doen. Vertrouwen is het doel. (Stel je doelen laag en beloon veel.)
Dan vanaf de schoft over rug en bekken, naar beneden naar de sprong en ik zeg 'voet graag', dier gaat zelf op drie benen staan ik draag nauwelijks gewicht. Met het borsteltje van de hoevekrabber strijk ik even over de binnenkant van het andere achterbeen 'daar staat rechts achter' - als een dier wat spartelt en een schop voelt ( = omdat het dier zichzelf aantikte) wordt het ook alleen maar naar.

Mbt het labyrint: misschien heeft jouw dier een wijd labyrint nodig. De functie is NIET 'een beetje zigzaggen'.
De makkelijkste variant is zo rustig als het je paard lukt de eerste bocht van 180 graden maken, weer recht en zo rustig mogelijk halt. (Liefst 'op de achterhand'.)
Acht seconden stilstaan als dit kan.
Om het zenuwstelsel de gelegenheid te geven om de informatie te verwerken.
Weer aanstappen, zo rustig mogelijk en de tweede bocht en weer halt. Enz.
"Waar zijn mijn benen en wat doe ik er allemaal mee."

De bodywraps kalmeren, maar dragen ook bij aan het gevoel van 'hier zijn mijn benen, mijn hals, mijn romp'.
En de touches helpen ook om spanning af te laten vloeien, en kunnen stevigheid geven (zoals de octopus en de python).

jenmgc
Berichten: 77
Geregistreerd: 07-10-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-10-23 23:14

mijn paardje was eerst ook heel bang bij de smid (eigenlijk 40 minuten alleenmaar stijgeren) en dat is ook goed gekomen, bij deze wat tips;

gebruik niet meteen verdovingsmiddel maar begin met een calming paste, haalt de spanning er wat af maar het paardje blijft wel goed wakker dus zal niet perce bekappen mogelijk maken.

mocht de smid op stal zijn (bijv voor een ander paard) laat hem dan iets van slobber of ander lekkers geven aan je paard terwijl die op de plaats staat waar die normaal bekapt wordt, misschien dat hier langzaam mee een goeie associatie komt

ook zijn er smeden die gespecialiseerd zijn in ‘moeilijkere paarden’ misschien overwegen om z’n smid jullie laten helpen om te wennen aan bekappen en dan je eigen smid het laten overnemen zodra dat goed gaat

hopelijk dat het snel minder spannend wordt en veel plezier saampjes!

Spaikey

Berichten: 1307
Geregistreerd: 19-01-04

Re: Paard bang voor smid

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-10-23 00:02

Ik zou ook een andere smid zoeken en sowieso niet verdoven.
In zuid Limburg weet ik ook niemand.
In Noord Limburg weet ik wel iemand die mij goed heeft geholpen.

LDRD

Berichten: 9871
Geregistreerd: 04-02-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 13-10-23 09:53

Dank je wel Janneke voor je uitgebreide toelichting!