[Info] Topic over hoefbevangenheid.

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

[Info] Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-06-06 14:04

Voorwoord
Hoefbevangenheid komt de laatste jaren steeds vaker voor. Er is veel vraag naar informatie. Heb zelf (helaas) veel ervaring met hoefbevangenheid en heb de laatste jaren veel informatie verzameld. Heb alles bij elkaar gezet zodat andere mensen er ook wat hebben.

Wat ik nog graag kwijt wil. Bel bij verdacht bij hoefbevangenheid altijd de dierenarts. Ga niet zelf dokteren maar in overleg met je dierenarts. De vermelde medicatie is alleen bedoeld ter informatie.

De symptomen van Hoefbevangenheid.

Bij de eerste symptomen van hoefbevangenheid is de ziekte al lang in het lichaam. Dus het beste middel tegen hoefbevangenheid is om het te voorkomen. Hoefbevangenheid is een stofwisselingsziekte en geen hoefziekte zoals veel mensen denken .Maar het kan wel beenproblemen opleveren.

Symptomen:
- Het paard ontlast de hoeven om en om.
- Het paard loopt in de eerste instantie stijf
- Er is polsslag te voelen bij de slagader bij de kogel.
- De hoeven zijn warm.
- Bij wendingen is te zien dat het paard pijnlijke voeten heeft. (De hoefwand is pijnlijk).
- Het paard loopt duwend.
- Het paard gaat kreupel lopen.
- De straalpunt is gevoelig en warm.

Chronische Fase:
- Het paard neemt het gewicht van de voorhand af door de benen naar voren te plaatsen voor het lichaam en de achterhand wordt wat onder het lichaam gezet en die neemt het gewicht over.
- Het paard is rusteloos en voelt zich zichtbaar niet lekker.
- Het hoefbeen kan kantelen en door de hoefwand heen prikken.
Het kantelen van het hoefbeen.

Heeft het paard één of meerdere van deze symptomen bel dan direct de dierenarts en laat deze direct komen. Binnen 24 uur treedt de Chronische fase in en dan is er niks meer aan te doen. Het hoefbeen zal dan door de hoornwand doorbreken en er ontstaan dan een infectie

Oorzaken:
- Maag en darmproblemen door opname van giftige planten en stoffen, maar ook door voer dat veel koolhydraten bevat zoals gerst, maïs, oud brood, aardappelen, maar ook eiwitrijk gras, grote hoeveelheden koud water, grote voer veranderingen, koliek en zware diaree.
- Bepaalde medicijnen en afbraak van wormpasta’s
- Virusinfectie zoals Rhinoneumonie.
- Ziekte van Cushing.
- Achtergebleven delen van de nageboorte, die langer dan 2 uur in de baarmoeder achterblijven.
- Cyclusstoringen bij de merrie, een verlate hengstigheid of het uitblijven van de hengstigheid na de geboorte.
- Problemen met de spieren zoals tying up.
- Schildklierproblemen.
- Stresssituaties.
- Mechanische belasting bij teveel beweging op een harde ondergrond terwijl het paard dunne zolen heeft.
- Medicijnen, met name het te lang spuiten van Corticosteroïden.
- Nageltred.
- Allergieën.
- Storingen in het immuunsysteem.
- Suikers/Fructanen in het gras, voeders.
- Veel klaver in de paardenwei.
- Chronische nieraandoeningen: Er wordt glomerulo-nefritis aangetroffen. Daarnaast word een necrose van het niermerg aangetroffen. Dan is er niet voorzichtig genoeg omgegaan met NSAID zoals Butasolidine en Finadyne.
- Endomitritis (Darmontsteking)
- Verwaarloosd beslag
- Een te harde of droge hoefwand.
- Slechte leverfunctie: Dit betekent automatisch stofwisselingsproblemen waardoor eiwitten in het bloed circuleren en niet worden afgevoerd.
- Suikerziekte
- Insuline Resistentie.

Het Ontstaan:
Als eerste treedt er een storing op in de stofwisseling, die dan zorgen voor de veranderingen in de hoef. Dit begint als volgt: De blinde darm moet normaal het ruwvoer verteren. In de blinde darm bevinden zich een groot aantal bacteriën die het ruwvoer verteren. Deze werken alleen wanneer licht verteerbare koolhydraten al lang in maag en darmen door verschillende enzymen zijn afgebroken. In de dikke darm bevinden zich naast deze kiemen ook een gering aantal bacteriën die niet zo goed zijn. Maar in een gering aantal kunnen ze geen schade aanrichten. Maar door plotselinge voerveranderingen kunnen de maag en de darmen overspoelt worden door licht verteerbare koolhydraten, daardoor kunnen de bacteriën de koolhydraten niet allemaal verteren en deze komen dan ook onverteerd in de blinde dam (De blinde darm ligt in de rechterflank).De kiemen in de blinde darm storten zich hierop en vermeerderen zich snel, waardoor koolhydratenzuren of teveel melkzuren ontstaan, die ervoor zorgen dat de Ph waarde minder wordt. De nodige bacteriën overleven dit niet en sterven af. Door het afsterven ontstaan gifstoffen (toxine). Deze dringen door de slijmhuid van de darmen, die dunner zijn geworden door de Ph veranderingen en zo komt de toxine in de bloedsomloop. De toxine en de melkzuur hebben een grote werking op het gehele organisme en zo ontstaat een kettingreactie, die ook de veranderingen in de hoef veroorzaken.

De toxinen in de bloedsomloop ontstaat ongeveer 3 uur na opname van het voer en binnen 16 a 24 uur ontstaan de typische veranderingen in de hoef. Het hoefbeen ligt in het hoornkapsel en is omgeven door de hoef lederhuid en is hiermee sterk verbonden. De hoef lederhuid bestaat uit plaatjes die weer zijn verbonden met de hoornplaatjes in de hoefwand. In de hoef lederhuid zitten kleine bloedvaatjes en sensibele zenuwvaatjes en is daardoor snel gevoelig. Aan het achterste eind van het hoefbeen zit de buigpees. Voor de problemen in de hoef zijn de volgende factoren verantwoordelijk. Als eerste ontstaat een verminderde doorbloeding in de kleine bloedvaten in de teen van de hoef. Ten tweede kunnen er bloedstolsels ontstaan in deze bloedvaten. Ter gelijkertijd komt er een stijging van de bloedtoevoer naar de hoef. Dit bloed voert door de slagaders. Dardoor is ook de pols in de kogels van het been zo goed te voelen als een paard bevangen is. Doordat de bloedtoevoer in de hoeflederhuid vermindert door de stolsels laten de hoefplaatjes los en komt het hoefbeen los te liggen. Een paar weken na een lichte bevangenheid is de witte lijn in de hoef verbreed, door de aanmaak van nieuw hoornplaatjes.
Er kan een onderbreking komen tussen de hoornwand en de hoornzool. Daar ontstaat dan losse wand. Ook kan een hoef lederhuid ontsteking ontstaan.. Hierbij ontstaan ook de typische ringen aan de buitenkant van de hoef.

Na 48 uur treedt de chronische fase in. Het hoefbeen wat verankert ligt in het hoornkapsel gaat kantelen omdat de hoornplaatjes loslaten en niet meer verbonden zijn met de hoef lederhuid. Ook kan het hoefbeen zakken en draaien. Dit kan zover gaan dat het hoefbeen door de zool heen prikt en de zool barst. Het kan zelfs voorkomen dat de hele hoornschoen loslaat.

Bij hoefbevangenheid zijn de symptomen niet altijd zo duidelijk te zien. Maar als het paard wisselend kreupel is, Stijf is en je polsslag voelt rondom de kogel. Dan moet je zo snel mogelijk de dierenarts laten komen om de ziekte te stabiliseren. Is de ziekte eenmaal in de hoef dan is de ziekte niet meer te stoppen en mag je blij zijn dat je de schade beperken kunt. Vaak is het dan al chronisch (blijvend). Het paard hoeft dan geen zichtbare symptomen aan de hoef zelf te hebben maar kan al wel chronisch ziek zijn.

Naast de problemen aan het bewegingsapparaat kan de toxine ook problemen veroorzaken aan nieren en lever en ook kunnen de paarden spierbevangen worden. Ook is het mogelijk dat het paard Equine Cushing Syndroom krijgt of al heeft.

Het voorkomen van Hoefbevangenheid.

Hoe voorkom je hoefbevangenheid:
- Voer zo dat het paard geen overgewicht krijgt en vermijdt teveel krachtvoer bij paarden die niet hoeven werken.
- Verander je van voer of hoeveelheid, doe dit dan geleidelijk vooral van de weidegang naar krachtvoer en andersom.
- Voer altijd genoeg ruwvoer.
- Pas op met giftige planten en ongeschikt voer zoals aardappels en brood.
- Laat de nageboorte goed controleren.
- Laat een paard niet te hard werken op een harde ondergrond (pas vooral op bij paarden voor de koets).
- Pas op met bepaalde medicijnen, raadpleeg de dierenarts.
- Pas op met jong (Fruktanen) gras in het voorjaar en najaar.
- Laat de smid tijdig komen en verzorg de hoeven goed.
- Laat zolen niet te dun worden.
- Zorg voor een goed weide management. Weides juist wel correct bemesten zodat je onkruid groei van bijvoorbeeld klaver tegen gaat. Wat juist hoefbevangenheid kan veroorzaken. Ook andere schadelijke onkruiden zullen minder snel groeien omdat het gras meer kans tot groeien krijgt.

Hoefbevangenheid en voer.

Koolhydraten en hoefbevangenheid:
Bij hoefbevangenheid draait het vaak om het koolhydratenaandeel in de voeding en niet om de proteïne gehaltes.

Onderzoek:
Bij een onderzoek werd kunstmatig Inulin (Fruktaan soort)gegeven aan een paard. Na 4 uur kwam een duidelijke zakking van de Ph waarden van de Faeces. Na 7 uur ontstond waterige diarree. 12 uur later kreeg het paard koorts. In het bloed was een verhoogde D-Laktat en Glucose waarde te zien. De dikke darm slijmhuid tonen tekenen van ontstekingsreacties. 24 uur later zijn de veranderingen in de hoornplaatjes in de hoef te zien. Na 40 uur zijn de klinische tekenen van hoefbevangenheid te zien.

Het beste is een caloriearme en ruwe celstof rijke voeding om hoefbevangenheid te voorkomen en om het spijsverteringsstelsel van de nodige onderhoudsstoffen te voorzien. Ruwe celstof is een fermenteerbaar koolhydraat en word vaak verward met ruwvoer zoals gras,hooi,stro en sillage.

Energierijke voeder middelen bevatten granen zoals tarwe,gerst,haver en maïs maar ook pas bemest gras hoort hierbij. Via de alvleesklier/pancreas word hoog geconcentreerde Glucose geabsorbeerd. Hierdoor word de darmflora verstoort en dit kan leiden tot zure mest,krabben en onrustig zijn in de box en hoefbevangenheid. In mindere gevallen ook gedragsstoornissen.

Fruktanen en Suiker:

Fruktose molekulen zijn verbindingen die met lange kettingen zijn verbonden. Deze moleculen kunnen door bacteriële enzymen (fermentatie) tot snelle vetzuren en in minder mate tot lactaat afgebouwd worden. Deze snelle vetzuren zijn voor het paard een energiebron. De enige fermenteerbare koolhydraten zijn verbonden polysacharide.

Bij een massieve opname van snelle verteerbare koolhydraten tijdens de maaltijd komt het tot dezelfde veranderingen in de dikdarmflora als bij overvoeren wat zich in de opgassing (Koliek) en hoefbevangenheid uit.

Om bevangenheid te voorkomen is het raadzaam om voorzichtig te zijn met granen en graanbevattende voerders zoals muesli’s. Ook geen onbeperkte weidegang in bijzonder in het voor en najaar en na regenperiodes.

Een paard van 400 kg kan aan 2,5 kg fruktaan zeer ziek worden en 5 kg tarwe/krachtvoer kan een bevangenheid veroorzaken. Een pony eet zo’n 15 kg. gras per gehele dag buiten. 50% van het gras zijn fruktanen.

Hoefbevangenheid en gras:
De gehalten aan energie, eiwit, vezels en koolhydraten veranderen tijdens de groei van de grasplant. Op het moment dat gras in bloei staat (Dat zie je aan de aren en de pluimen) dan is het vezelgehalte sterk toegenomen. Ook het gehalte aan koolhydraten varieert. Gras maakt gedurende de dag een reservevoorraad energie in de vorm van koolhydraten (fructanen) aan. Deze voorraad wordt s’nachts gebruikt. Normaal is s óchtends de gehalten in het gras het laagst, behalve bij koude nachten en warmte overdag. Dan gebruikt het gras s‘ochtends nog veel koolhydraten, omdat de verbranding tijdens een koude nacht stil ligt. Voorjaarsgras is door de nog koude nachten en warmte overdag rijker aan fructanen als gras in Juni of Juli dat beweidt of gemaaid is. Maar ook in de herfst kan het fructaan in de ochtend weer heel hoog zijn door de zelfde weersomstandigheden als in het voorjaar. Paarden die hoefbevangen zijn geweest blijven hiervoor gevoelig maar ook gezonde paarden kunnen ernstig hoefbevangen worden.
Er zijn paarden die niet de typische hoefveranderingen krijgen maar wel chronisch ziek zijn, dit uit zich in pols rond om de kogels, rusteloosheid, geen energie en het ontlasten van de voorbenen en het niet rad gaan in de wendingen. Deze paarden zijn net uurwerken, wanneer een klein tandje scheef zit dan zijn deze paarden gelijk ziek.

Schema voor fructaan gehalte in de weilanden:

Weersomstandigheden: Reacties van het gras: Gevaar voor hoefbevangenheid:
Koud weer en nachtvorst Geen groei van het gras maar Middelmatig.
wel opslag van fructaan.
Koud weer en zonneschijn Hoge fotosynthese (Energie) in Extreem hoog.
het gras. Grote opslag van
fructaan.
Bewolkt weer maar droog Geringe fotosynthese. Neemt af.
Warm weer, bewolkt en vochtig Geringe fotosynthese en ter Gering
gelijkertijd groei en opslag van
het fructaan gehalte neemt af.
Warme nacht en zonnige dag. De groei heeft fructaan gebruikt Morgens gering en s’middags.
en er word nieuwe fructaan verhoogd risico
opgeslagen door fotosynthese.


Conditie en trainingstoestand:
Het paard moet het gehele jaar in redelijke conditie zijn. De ribben hoeven niet zichtbaar te zijn maar wel voelbaar. Ook moeten er geen vetophopingen te zien zijn.

Stofwisselingsveranderingen bij vette paarden: De organismen reageren bij een Insuline resistentie niet normaal op het door de pancreascellen geproduceerde Insuline. Normaal zorgt de insuline voor een lager bloed glucose spiegel en een verhoogde opnamen van glucose door de lichaamscellen. In een geval van Insuline resistentie ziet men een abnormaal hoge bloed glucose spiegel en is glucose terug te vinden in de urine.

Metabolische stofwisselingssyndroom: Hierbij word meer Kortisol ontwikkelt. Kortisol maakt de Insulineresistentie erger. En de lichaamscellen krijgen problemen door te weinig glucose. Ook zorgt het voor een vermindering van de doorbloeding in de darmwand en deze word dunner zodat de toxinen makkelijker in de bloedsomloop terecht kunnen komen.

Voer:
Dikke paarden: Laat een dik paard niet hongeren. Een te snelle afname van calorieën kan een hyperlipidämie veroorzaken. In dit geval probeert het paard de te korten aan glucose te herstellen door gebruik van lichaam eigen vetten. Hierbij komen hoofdzakelijk Lipide vrij en worden in het bloed afgegeven. Dit kan gevaarlijke ver vettingen van centrale organen tot gevolg hebben. Hyperlipidämie ziet men in een bloedonderzoek door het hoge vetgehalte. Het komt vooral voor bij dikkere paarden en in de laatste maanden van de dracht.

Magere paarden: Hoefbevangenheid bij magere paarden ligt over het algemeen niet aan de voedingstoestand maar aan een probleem aan een andere ziekte zoals chronische lever en nierziekten en het hypofysen afhankelijke Equine Cushing Syndroom. Als je in dit geval nog minder calorieën gaat geven lijdt dit tot een nog grotere gewichtsafname omdat de organismen proberen energie te leveren door gebruik van lichaamseigen spiervetten. Dit leidt tot belasting van lever en nieren. Het is zinvol om bloed en urine monsters te nemen. Bij het niet weten van de oorzaak van hoefbevangenheid is het zinvol om te laten onderzoeken op Equine cushing syndroom en op Metabolische stofwisselingssyndroom. Dit onderzoek je in de ACTH, Insuline,Kortisol en Glucose waarden.

Speciale voertechnieken:
- Een paard dat goed zijn voer verwerkt kan een te lage spiegel van de schildklierhormonen hebben en kan een geval zijn van metabolische stofwisselingssyndroom. Voer Jood en L-Tyrosin dit zorgt beide voor de ontwikkeling van het hormoon Thyroxin in de schildklier.
- Metabolische stofwisselingssyndroom: Een paard met dit probleem moet het supplement Vanadium over het voer hebben.
- Chroom zorgt ervoor Glucose en vrije vetzurenconcentraat in het bloed (Diabetes) te reduceren.
- Veel bevangen paarden hebben een te kort aan Magnesium (Zorgt voor een te lage renale Kreatinin clearance). Een uitgebalanceerd Magnesium- calcium gehalte in de voeding is zeer belangrijk.
- Cushing Syndroom: Een te kort aan Neurotransmitter Dopamin. Een voedermiddel met Phenylalanin en Tyrosin is belangrijk. Ze zijn beide onmisbaar voor de Dopamin synthese.

Bevangen paarden kunnen zich in een toxämische toestand bevinden, de oorsprong is in de darmen of uterus. De nieren zijn veranderd zodat zelf geproduceerde producten en toxinen niet meer voldoende worden afgevoerd.

Belangrijk is: Choline, Inositol, Methionine, Vitamine B12, maar ook Anti Oxidanten zoals Vitamine E en C en koper werken tegen de vrije radicalen die tegen de celmembranen werken. Ook een voedingssupplement met Biotine voor de hoeven is onmisbaar,

Belangrijke stoffen voor Hoefbevangen paarden:

Choline: Is een B-Vitamine. Zorgt voor de bouw van lichaamscellen en is belangrijk voor het zenuwstelsel en de vetstofwisseling. Het word aangemaakt in de lever m.b.v. Methionine.

Biotine: Is een B-Vitamine. Is belangrijk voor de kwaliteit van de hoeven.

Jodium: Zit o.a. in zeewier. Is belangrijk bij een langzame verharing, dikke benen en een slome uitstraling. Belangrijk voor de schildklierhormonen en het zenuwstelsel. Zorgt samen met L-Tyrosin voor de ontwikkeling van Thyroxin in de schildklier.

Magnesium: Is belangrijk voor de spieren en zenuwstelsel. Ook belangrijk voor de botten, vacht en energiehuishouding en de stofwisseling. Een tekort kan leiden tot gedrag en mentale stoornissen en verstijfde spieren. Magnesium zorgt voor een te lage renale Kreatinin-clerance. Het Magnesium-Kalzium gehalte is belangrijk. Magnesiumopname word versterkt door B-Vitaminen.

Anti-Oxidanten: Anti-Oxidanten zijn o.a. Vitamine A,C en E, Mangaan, Zink, Koper en Methione. Het beschermt het lichaam tegen de schade die vrije radicalen aanrichten. Ze zijn de belangrijkste peilers van het afweer en ontgiftingssysteem. Vrije radicalen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hoefbevangenheid

Koper: Belangrijk voor de botten, kraakbeen, opname ijzer, stofwisseling. Is een Antioxidant. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede en gewichtsverlies.

Vitamine C:Zorgt voor een goed afweersysteem. Is een antioxidant.

Vitamine E: Zorgt voor de afvoer van afvalstoffen zoals melkzuur. Ook belangrijk voor de spierfunctie en de vruchtbaarheid. Melkzuur kan de celwanden kapot maken. Heeft ook een positief effect op de prestaties door een betere zuurstofopname. Een overdosering van meer dan 5000 mg per dag kan schadelijke gevolgen hebben. Vitamine E in combinatie met Selenium is nog beter. Aanbevolen hoeveelheid is 2,5 mg per dag, meer dan 8 mg, kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen.. Vitamine E zit o.a. in zeewier en foenegriek. Bij de dosering word rekening gehouden met de dagelijkse hoeveelheid vitamine E en Selenium in het voer.

Vitamine B12: Verhoogt de concentratie en zorgt voor een goede stofwisseling en de aanmaak van rode bloedcellen.

Methionine:Is een aminozuur voor o.a. huid,vacht en hoorn.Is een Anti Oxidant.

Zeewier: Bevat Jodium,Kalk, Fosfor, Magnesium, Zwavel, Kobalt,Koper,Chroom, Mangaan, Selenium en Zink.
Zorgt voor de afvoer en omzet van gifstoffen, draagt bij aan de basisconditie. Zorgt voor sporenelementen voor een goede stofwisseling.

Behandelingen voor Hoefbevangenheid.

Behandeling: Als eerste is het belangrijk dat de stofwisselingsproblemen en de doorbloeding problemen worden verholpen en de pijn worden bestreden. Het paard krijgt pijnstillers, ontstekingsremmers en ook wat om problemen met nieren en lever te voorkomen.

Verzorging acute bevangen paarden:
Het is belangrijk om direct de dierenarts te bellen om de ziekte te stabiliseren. Strikte stalrust in een schone en droge stal met 45 cm dikke uitgestrooide houtkrullen. De hoef inpakken met aan de onderkant watten zodat bewegen minder pijnlijk is. Sederen met Acepromazine (Sedalin en Vetranquil) zodat het paard ontspant en gaat liggen wat de benen ontspant. Phenylbutazon kan gering gebruikt worden door de dierenarts.

Het paard moet acute rust en een dieet hebben. Het liefst alleen hooi (zo eiwit arm mogelijk) en natuurlijk water. Het is belangrijk dat het paard veel water drinkt om zoveel mogelijk de afvalstoffen af te voeren (gifstoffen). Het voerrantsoen mag alleen worden verhoogd in overleg met de dierenarts en dat geldt ook voor de weidegang en eventuele arbeid. Dit is voor enkele dagen. Paarden mogen niet uitgehongerd worden. Hierdoor krijgt de stofwisseling het alleen nog maar moeilijker. Er is tegenwoordig speciaal voer voor paarden die bevangen zijn. Heb je een dragende merrie dan moet deze natuurlijk wel voer hebben. Geef dan onderhoudsvoer en geen merriebrok. Dit bevat namelijk zeer veel eiwit. Ook moeten zogende merries naar buiten om het veulen. Heel verstandig is het om dan de merrie te muilkorven zodat ze geen gras kan eten. Ook alleen op zachte bodem. Zet het paard met de hoeven 2 x daags in een bak lauw warm water (Pas op met mok). Geen koud water want dan trekken de bloedvaatjes in de ondervoet juist samen wat niet de bedoeling is.
De hoefsmid moet onmiddellijk komen en de ijzers afhalen. De hoef mag alleen licht bekapt worden en de hoefwand (voorkant) raspen om de druk weg te nemen.(ontstekingsvocht) Dan kun je er een ijzer met een zool onderdoen met twee componenten kit ertussen om tegendruk te geven tegen het hoefbeen. Er zijn verschillende soorten beslag voor bevangen paarden.

Als je er op tijd bij bent zal het paard er nagenoeg geen last meer van hebben en in slimmere gevallen pijnvrij leven en alleen een wat mindere gang hebben en zijn schwung verliezen. Heeft je paard een chronische hoefbevangenheid met kanteling en\of doorbreking van de zool, dan is het paard eigenlijk ten dode opgeschreven. Er zijn ook paarden die altijd problemen blijven houden maar wel gewoon gereden kunnen worden. Je moet ze een paar keer per dag controleren of alles nog goed is. Ze mogen niet meer in de wei zonder muilkorf. Ze hebben een strak dieet en zullen aan de magere kant zijn. Ze moeten ook een zo’n eiwitarm mogelijk voer hebben.

Wat goed helpt is Arnica of Traumeel. Dit is een homeopathisch middel dat de bloedvaten verwijdt. Wat ook goed kan helpen en ongeveer dezelfde werking heeft is Acetylsalicylzuur (ASS) 500 mg tabletten. (2 x daags 5 tabletten bij veel problemen maximaal 20 tabl. Per 600 kg lichaamsgewicht) Geef niks zonder overleg met de dierenarts. (Geef nooit geen ASS tabletten in comb. met Phynylbutazon, dit kan juist gifstoffen veroorzaken)

Belangrijke medicijnen tijdens een acute en chronische hoefbevangenheid:
Als eerste moet doorbloeding problemen worden behandeld. Daarvoor zijn bloedvat verwijdende medicijnen nodig (Vasodilatoren). Veel gebruikt is het medicijn Heparin maar ook Acepromazine word veel gebruikt. Bij chronische bevangenheid heeft Heparin geen zin. Een teveel aan Heparin kan schade aanrichten vooral na geboorteproblemen en open wonden. Het beste kan men Heparin geven onder kliniekomstandigheden. Doorbloedingbevorderende middelen naast Heparin zijn ook Acepromazine (Vetranquil 0,05 mg/kg) en Isoxurpine. Bij een aderlating mag men geen Acepromazine gebruiken. Een goede bloedverdunner zijn Acetylsalicylzuur 500 mg. Het paard mag hiervan max. 2 x daags 10 tabl. van hebben. (per 600kg)

Schema subkutaan spuiten van Heparin:
Dag:1 150 IE Heparin/kg
2e Inj. 120 IE Heparin/Kg
Dag:2-3 120 IE Heparin/Kg
Dag:4-7 100 IE Heparin/Kg
Vanaf dag 8 80 IE Heparin/Kg
Tussen elke injectie minstens 12 uur.

Dan zijn pijnstillende middelen nodig. Één van de beste middelen is Flunixin-Meglumin en deze medicatie werkt vermoedelijk ook tegen de toxinen. Het beste middel is Phenylbutazon maar is over het algemeen een medicijn wat niet is toegelaten. Corticosteroiden (Ontstekingsremmers) zijn niet geschikt daar ze juist de bloedsomloop belemmeren en zo het ziekte beeld verslechteren. Veel gebruikte ontstekingsremmers zijn Quadrisol en Fynadyne.

Dan moet een middel word gegeven dat de nieren en de lever ontgiften. Zoals Phytorenal-F Dit is ook ter bescherming van de lever en de nieren die snel aangetast kunnen worden door de toxinen.

Bij doorbreking van de straalpunt door de zool moet ook antibiotica worden ingezet. Ter bevordering van de hoorngroei kan Methionine worden gespoten.

Homeopathie:

Homeopathie kan heel veel goeds brengen voor een hoefbevangen paard. Ook vaak in combinatie met andere homeopathische middelen. Overleg voor gebruik met je dierenarts.

Wanneer wat gebruiken:
Geboortebevangenheid: Lachesis D30, Echinacea D6,Coffea D2,Pyrogenium D30.
Belastingsbevangenheid:Bryonia D 6, Traumeel S
Voerbevangenheid en gifstoffen: Nux Vomica D6 of D30,Sulfur D 200, Arsenicum Album C 12 (Oppassen bij vergiftigingssymptomen). Nux Vomica Hommacord in combinatie met Traumeel S. Nux Vomica D6 in combinatie met Aesculus D4 (voor de doorbloeding) en Calcium Fluoratum D12 (voor de wederopbouw van hoornplaatjes en dergelijke) Algemeen: Ginko Biloba D4, Traumeel van Heel, Arnica.
Chronische hoefbevangenheid: belladonna Hommacord, Placenta Compositum.Silicea D 30
Sterke Kreupelheid: Bryonia D 6
Koude hoeven, slechte doorbloeding: Aesculus D4

Wat doet het:
Belladonna: Bevat Hyoscyamin, Scopolamin en Atropin. Word gebruikt bij acute hoge koorts en duidelijke pols met zweten en sterke pijn.
Bryonia: Wordt gebruikt bij pijn en ontstekingen in acute en chronische stadia.
Ginkgo Biloba/Aesculus Hippcastanum: Verbetert de doorbloeding van de hoeflederhuid. Bloedstolsels worden opgelost. Wordt gebruikt bij heftige pijn waarbij lopen bijna onmogelijk is en het paard een sterke pols heeft.

Doseringen:

Ginko Biloba, Belladonna, Nux Vomica, Traumeel en de Hommacord produkten:
Akute hoefbevangenheid:

Injektie p/d: Druppels p/d: Tabletten p/d:
5-10ml 2 x 3 x 30 druppels 2-3 x 6 Tabletten

Bij chronische hoefbevangenheid 1 tot 3 x per week de boven aangegeven hoeveelheid over 4 a 6 weken.

Bryonia D8: 3 x p/d 10-15 druppels bij kreupelheid.
Flor de Piedra D3: 1 x p/d 10 druppels
Berberis D4: 1 x p/d 10 druppels
Aesculus D4: 3 x p/d 10-15 druppels.
Silicea D 30: 1-2 x per week 10-15 druppels.
Nux Vomica Hommacord: In combinatie met Aesculus D4 en Fluoratum D12. 3 x dagelijks 10-15 druppels van alles. Samen 30 druppels per keer.

Nux Vomica: Wordt vooral gebruikt bij toxinen door voer. Het ontgift via de lever. Wordt gebruikt bij de chronische bevangenheid, slechte vertering en kolieksymptomen en lichte koorts.
Apis Mellifica: Oplossing van Oedemen in de hoeflederhuid.
Selenium Metallicum:Stimuleert de eiwitstofwisseling en helpt giftige stoffen verwijderen.
Cheledonium:Heeft een brede leverwerking.
Flor de Piedra: Is een levermiddel. Helpt na optreden van lever beschadigingen tegen giftige stoffen en infecties.
Belladonna: Werkt tegen pols, koliek en ontstekingen. Belladonna D 6 wordt gebruikt bij acute aanvallen en sterk warme hoeven. 2-3 keer elk uur 10-15 druppels. Bij verbetering stoppen.
Traumeel S of Arnica: tegen kneuzingen, trauma’s, bloedverdunnend, pijnstillend, Bevat ook belladonna.

Overige Medicatie:
Wat kan je verder nog doen. Je kan de ondervoet koelen met veterinare klei. Het geeft vaak veel verlichting. De slagaders die opgezet zijn in de ondervoet kan je insmeren met Traumeel S zalf of gel. Een goede zalf die hiervoor zeer geschikt is, is Glyceroltrinitrat zalf.

Vaak geeft Phynylbutazon veel verlichting. Meestal wordt het over meerdere dagen voor geschreven. Men krijgt dan Equipalazone. Een natuurlijke pijnstiller/ontstekingsremmer is Devil’s Relief. Wat men bestellen kan bij de paardendrogist. Het bevat duivelklauw.

Daar een paard met hoefbevangenheid veel problemen heeft met tekorten aan vitaminen, sporenelementen en mineralen. Is het verstandig deze in een kuur toe te dienen voordat men met volledige voedingssuplmenten begint. Een zeer goede kuur is Haemolytan 400 van de firma Equistro. Dit bevat werkelijk alles en dar knappen ze vaak zienderogen van op.

Voer geschikt voor (chronisch of gevoelige) hoefbevangen paarden:[/b]

De firma Dodson and Horell uit Engeland heeft speciaal voer ontwikkelt voor dit probleem. In engeland zie je veel pony’s en paarden hiermee. Enkele voer handelaren in nederland verkopen deze producten.

Voeren die geschikt zijn , zijn goedgekeurd door de Suporting Laminitis Research.

1) Save and Sound: Paarden eten dit voer langzaam waardoor het beter opgenomen wordt. Er zitten produkten in die goed zijn voor huid en hoef. Bevat Anti-oxidanten, Bevat Biotine, Zeer weinig zetmeel en suikers (Fructanen), Bevat vitaminen en mineralen, weinig energie. Hierdoor ideaal voor bevangen paarden.
2) Leisure Mix: Muesli met weinig energie, Vele vitaminen en mineralen, Zeer goed verteerbaar, Zeer weinig zetmeel en koolhydraten, geen haver.
3) Pasture Nuts: Brokken die ongveer gelijk zijn aan de Leisure Mix. Zeer geschikt voor paarden die snel aankomen.
4) Fibergy: Haksel gebasseerd op stro en luzerne. Met mint, Zeer weinig melasse en suikers a fructanen. Bevat veel vet.
5) Alfalfa: Bevat veel Calcium, bevordert de conditie, natuurlijke mineralen, Langzaam vrijkomende energie, Bevat Luzerne. Weinig suikers. Ideaal voor door het gewone voer zodat ze langzamer eten en daardoor nog beter het eten verwerken.

Voedingssupplementen voor hoefbevangen paarden:

Hoefbevangen paarden hebben veel behoefte aan gerichte vitaminen en dergelijke.

Voor de hoorngroei moet als dit mogelijk is. Biotine over het voer worden gegeven in combinatie met Methionine en Zink maar het paard moet met het voer voldoende mineralen binnen krijgen anders heeft de Biotine geen goede werking.

IJslandse zeewier is bloedverdunnend en zuiverend en bevat vele mineralen. Vitamine E + Selenium is belangrijk voor de spierstofwisseling.

Verder een volledig voedingssupplement.

Bijvoorbeld Formula 4 feet is een supplement speciaal voor paarden met hoefproblemen.

Verschillende soorten beslag voor bevangen paarden.

Openteen ijzer:Dit ijzer word vaak geadviseerd door hoefsmeden en dierenartsen. Het ijzer ligt als het ware andersom waardoor de teen geen druk krijgt. Het heeft alleen veel meer nadelen dan voordelen. Doordat het ijzer andersom ligt passen de verzenen niet goed onder het ijzer. De teen en de zool worden niet beschermt en de takken van het ijzer worden in de voet gedrukt. De hoef kan niet makkelijk rollen en de achterzijde van de hoef word niet ondersteund.

Ingesmeed teen gedeelte: Dit is een normaal ijzer waarbij het teengedeelte wordt in gesmeed in het teengedeelte. Op dit ijzer kunnen de teen en de zool niet dragen waardoor er geen druk ontstaan. Het ijzer word breder gemaakt om de zool te beschermen.

IJzer met twee balken: Dit beslag legt druk op de achterste hoefhelft. De zool word hierbij ontlast. De plaats waar het hoefbeen de zool kan *raken bij rotatie word geheel beschermt tegen bodemdruk en de hoornwand kan indien nodig worden verwijderd. Verder draagt de hoornwand alleen op het ijzer.

1) Onder deze balk komt componenten kit.
2) Deze balk is op het ondervlakte van het ijzer gelast zodat deze niet de straal kan raken.
3) Deze balk geeft bescherming op de punt van het hoefbeen.

* Door de grote druk die het hoefbeen ondervindt kan de punt van het hoefbeen vervormen. Deze is na een hoefbevangenheid te zien op röntgenfoto’s. Dit noemt men hoedenrand effect.


IJzer naar Bolz: Er komt in het ijzer een balk op de hoefballen.

Wegraspen van de teen: Door wegraspen van de teen kan een teveel aan druk weggenomen worden waardoor het paard zich beter kan bewegen en eventueel ontstekingsvocht makkelijker weg kan. (zie boven rechts)

Resectie van de Hoornwand: Het dun vijlen van de hoornwand kan een bevangen paard een enorme opluchting geven. De druk op de hoornwand word weggenomen doordat het vocht weg kan. Als de witte lijn na het vijlen uitpuilt dan is de druk door de ontstoken hoornplaatjes zeer groot geweest. Soms is het wegnemen van de totale hoornwand aan te raden. Wordt het teengedeelte ook verwijderd dan moet de hoef in een betadine verband worden gezet om de hoornplaatjes uit te drogen en een fictieve hoornwand te verkrijgen.

IJzer met plaat en kit: Hierbij krijgt de gehele hoef tegendruk. Onder de plaat word twee componentenkit gespoten zodat het ijzer een schokdempende werking heeft. Paarden die acuut hoefbevangen zijn kunnen hier veel aan hebben. Maar het is vrij prijzig. En het nadeel is dat het ijzer er sneller onderweg getrapt kan worden doordat de plaat vaak iets achter het ijzer uitsteekt.

IJzer met balk en daaronder kit: IJzer met in het midden een plaat met daaronder kit. Door de druk kan een hoefbeen kanteling worden voorkomen.

Achterijzer: Een aangepast achterijzer onder de voorvoeten. Daar de lippen dan aan de zijkant zitten is er geen druk voor op de teen. Kan bij sommige paarden heel goed helpen. Er wordt vaak beweert dat het, het hoefmechanisme en de doorbloeding zou belemmeren. Maar daar het vaak goed helpt wordt juist het regendeel bewezen.

Vaak is het uitproberen wat het beste bij het paard past.




Bij mijn tekst zatten foto's en tekeningen. Ik zal poberen deze ook nog te plaatsen.

Anya
Berichten: 32776
Geregistreerd: 01-02-02
Woonplaats: Hengelo

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-06-06 14:29

Ik maak van dit topic even een sticky. Alle topics over dit onderwerp zullen voortaan gesloten worden. Graag vragen over dit onderwerp in dit topic plaatsen.

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-06-06 14:53

Daar ik niet meer in het topic kan editten:

Tekening van een hoefbeen kanteling.
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding
Typische hoefbevangen stand

Cookies
Berichten: 6574
Geregistreerd: 30-10-02
Woonplaats: Tuinzania

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-06 22:22

Bij de ziekte van Cushing kan pergolide gegeven worden. Dit is alleen op recept via de dierenarts te verkrijgen. Dit remt de gevolgen van de tumor op de hypofyse. Hierdoor zullen de hoefbevangenheid (en de andere sympthomen) afnemen.

zwartepaerd

Berichten: 868
Geregistreerd: 14-10-04
Woonplaats: provincie Zeeland

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-06-06 22:27

Tjonge, mijn complimenten, dit zal voor heel veel mensen wat meer duidelijkheid geven Knipoog
Helaas ben ik in het bezit van een pony met insulineresistentie, en heb al de nodige hoefbevangenheid meegemaakt. Het meeste wat hier staat geschreven was mij al bekend, behalve de uitleg van medicijnen en welke homeopatische medicijnen geschikt zijn.
Ik heb wel een paar opmerkingen, misschien een typefoutje van je Knipoog; het hoefbeen kan door de zool zakken, maar hoeft natuurlijk gelukkig niet. Zowieso is er al een hoefbeenkanteling mogelijk 2 uur na het verschijnen van het ziektebeeld. Mij werd altijd verteld 24 uur.

Ook over het plaatsen van de hoeven in lauw water heb ik een opmerking. Mijn dierenarts vertelde me dat er ontdekt is dat de hoefplaatjes van de voet niet loslaten als de voet een temperatuur heeft van 4 graden. Dus zou je juist met koud water aan de gang moeten. Wat overigens een temperatuur heeft van ongeveer 7 graden, maar dus wel behoorlijk in de richting komt. Juist het koelen van de voet is zo heel erg belangrijk. Hoefplaatjes die niet loslaten houden een kanteling van het hoefbeen tegen.

Maar nogmaals, petje af voor al je onderzoek, er zullen vast heel wat uurtjes in zijn gaan zitten, ik hoop dat veel bokkers hier hun ervaringen uit gaan wisselen!

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-07-06 12:26

zwartepaerd schreef:
Tjonge, mijn complimenten, dit zal voor heel veel mensen wat meer duidelijkheid geven Knipoog
Helaas ben ik in het bezit van een pony met insulineresistentie, en heb al de nodige hoefbevangenheid meegemaakt. Het meeste wat hier staat geschreven was mij al bekend, behalve de uitleg van medicijnen en welke homeopatische medicijnen geschikt zijn.
Ik heb wel een paar opmerkingen, misschien een typefoutje van je Knipoog; het hoefbeen kan door de zool zakken, maar hoeft natuurlijk gelukkig niet. Zowieso is er al een hoefbeenkanteling mogelijk 2 uur na het verschijnen van het ziektebeeld. Mij werd altijd verteld 24 uur.

Ook over het plaatsen van de hoeven in lauw water heb ik een opmerking. Mijn dierenarts vertelde me dat er ontdekt is dat de hoefplaatjes van de voet niet loslaten als de voet een temperatuur heeft van 4 graden. Dus zou je juist met koud water aan de gang moeten. Wat overigens een temperatuur heeft van ongeveer 7 graden, maar dus wel behoorlijk in de richting komt. Juist het koelen van de voet is zo heel erg belangrijk. Hoefplaatjes die niet loslaten houden een kanteling van het hoefbeen tegen.

Maar nogmaals, petje af voor al je onderzoek, er zullen vast heel wat uurtjes in zijn gaan zitten, ik hoop dat veel bokkers hier hun ervaringen uit gaan wisselen!




Dank je wel. Haha!
Heeft inderdaad heel wat uren gekost. maar dat was het wel waard. heb er al meerdere paarden mee kunnen helpen. En hoop dat er nu ook mensen zijn die er wat mee kunnnen.

Wil nog even toevoegen over het koelen. De plaatjes laten los door stolsels in de bloedvaten. Ga je met koud water aan de gang dan krimpen de bloedvaten nog meer dicht zodat nog meer bloedstolsels ontstaan en dus nog meer plaatjes loslaten. Waardoor het hoefbeen nog makkelijker kan kantelen. Koel je met lauwwarmwater dan wordt de bloedtoevoer juist verbetert waardoor er geen plaatjes meer loslaten. Dit is tenminste wat de specialisten in Duitsland erover zeggen uit recente onderzoeken

zwartepaerd

Berichten: 868
Geregistreerd: 14-10-04
Woonplaats: provincie Zeeland

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 01-07-06 16:03

Ja, dat heb je nou altijd, zo'n 3 weken geleden vertelde onze dierenarts dat juist uit recente onderzoeken is gebleken dat je wel degelijk met zo koud mogelijk water moet koelen.........
Het is jammer dat je tegenstrijdige berichten krijgt, en het zo zelf maar moet uittesten en hopen dat je de juiste keuze hebt gemaakt.......
Zo hoor ik ook nog steeds dat eigenaren van paarden die in een kliniek zijn opgenomen voor hoefbevangenheid vanwege het gras, het advies krijgen wortelen te voeren, terwijl er juist aangetoont is dat die nogal wat fructaan bevatten. De mijne krijgen ze in ieder geval niet meer. Knipoog

Tinne

Berichten: 13717
Geregistreerd: 07-11-01
Woonplaats: Zundert

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-07-06 16:51

Mijn merrie is vorig jaar hoefbevangen geweest, maar heeft nooit die typische bevangen stand aangenomen. Lopen ging ronduit *piep*, maar als ze stilstond, ging ze gewoon staan met de benen "onder haar lichaam".
Toch was ze aan 3 benen bevangen, waarvan 2 voor en 1 linksachter. Beide voorbenen was ze flink bevangen op, achter een stuk minder.

Ik heb in het begin 3x per dag gekoeld en dit afgebouwd naar 2x per dag en toen 1x per dag. Dit heb ik een maand gedaan en na een maand liep ze eigenlijk weer helemaal goed.
Verder bleef ze in het land lopen, omdat ik niets anders heb (geen bak/paddock oid). Mijn merrie was bevangen nadat ze te lang aan de nageboorte gestaan had. Misschien dat het deels ook meegespeeld heeft dat ze een veulen had, dat het vrij snel over was, omdat ze daar echt helemaal gek mee was.

amigootje

Berichten: 2394
Geregistreerd: 26-09-04
Woonplaats: Hoofddorp

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 04-07-06 00:08

Dit geeft idd een hoop duidelijkheid...

Ik heb een merrie die heel erg hoefbevangen is geweest 11 jaar geleden, toen is er niets aan gedaan, kijk maar in de link van mijn onderschrift hoe haar hoeven er nu nog uit zien...

Corelli_2018
Berichten: 380
Geregistreerd: 24-03-05
Woonplaats: dedemsvaart

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-07-06 18:34

heej
kan je uit een bloedtest ook zien of je paard hoefbevangen is??
en als je op zijn hoef slaat met een 'hamertje'??

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-07-06 21:47

Je kan het in een bloedtest niet echt zien. Wel kan je zien of een paard bijvoorbeeld een tekort aan mineralen zoals Magnesium heeft. Maar daar aan afgaande kan je niet zeggen dat een paard hoefbevangen is. Een hoefbevangenpaard reageert gevoelig op de straal punt (daar zit de punt van het hoefbeen) bij het gebruik van de hamer.

wsundayl
Berichten: 541
Geregistreerd: 07-10-05

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-07-06 22:23

Wilde er nog iets aan toevoegen.
Hou een hoefbevangen paard ten alle tijde zeer goed in de gaten de eerste weken.
De pony van een vriendin van mij is 3 weken geleden hoefbevangen geraakt. Veearts gelijk erbij, medicijnen gekregen enz. Omdat ze te weinig verbetering zag zijn er 4 dagen later foto's gemaakt, niks gekanteld of gezakt. Pony is op speciale ijzers ook gezet. Verder de medicijnen aangehouden, gekoeld en oud hooi gevoerd. Een week later komt de hoefsmid weer en die ziet meteen dat het foute boel is. Pony dag erna naar de kliniek blijkt het hoefbeen toch te zijn gaan zakken hoewel daar de eerste week geen sprake van was. Deze pony staat nu al ruim een week in de kliniek en het is een kwestie van van dag tot dag bekijken hoe het gaat.

Het is dat mijn vriendin er zo boven opzat en elke keer ernaar liet kijken anders had het al anders af gelopen.

Essie

Berichten: 1785
Geregistreerd: 25-05-01

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 18-07-06 22:51

Super dat je zoveel info hebt verzameld! Heb wel 1 kleine aanvulling. Op alle sites kom je tegen dat de hoef/straal gevoelig en warm is. Bij mijn pony was dit duidelijk niet zo! Mijn DA en hoefsmid hebben dit beide gezien. Je kon zonder problemen onder de hoef drukken en warm was het ook niet. Kreupel liep hij dan weer wel. En hij was echt stijf!

Mocht je paard/pony de overige symptomen wel hebben haal er dan in ieder geval een DA bij!

jjs
Berichten: 184
Geregistreerd: 08-06-05

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-06 18:11

Is aan te geven van de verschillende voeren waar ze verkrijgbaar zijn? Het zijn redelijk onbekende namen vind ik.

Veel voedingssupplementen, waaronder ook de vitamine E en Selenium, zitten in een glucose-basis, suiker dus.

Kan dat geen kwaad? Lijkt me toch niet erg goed voor hoefbevangen paarden.

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 23-07-06 18:27

jjs schreef:
Is aan te geven van de verschillende voeren waar ze verkrijgbaar zijn? Het zijn redelijk onbekende namen vind ik.

Veel voedingssupplementen, waaronder ook de vitamine E en Selenium, zitten in een glucose-basis, suiker dus.

Kan dat geen kwaad? Lijkt me toch niet erg goed voor hoefbevangen paarden.



Staat er bij. Ze zijn van de firma Dodson and Horell uit Engeland, daar komt hoefbevangenheid veel voor en daarom hebben ze dit voer ontwikkelt. Als je op hun site kijkt (zal ik zo even plaatsen) kan je zo de dealers vinden die het in Nederland verkopen.
http://www.dodsonandhorrell.com/

Over Vitamine E. De meeste bevangen paarden hebben hier juist baat bij daar ze vaak ook stijf zijn en verder is Vit. E een anti-oxidant

jjs
Berichten: 184
Geregistreerd: 08-06-05

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 23-07-06 18:36

Oke, bedankt.

En het grote gehalte aan suiker in de supplementen kan geen kwaad?

Mrn
Berichten: 25
Geregistreerd: 22-07-06

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 24-07-06 19:54

Die symtomen so te lezen zou mij paard dat best een kunnen hebben Verdrietig ik weet het nie zeker maar als het zo blijft hala ik er zeker een dierenards bij

x__Nandii

Berichten: 478
Geregistreerd: 19-02-06
Woonplaats: thuiis,naast mn buurtjess =)

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-07-06 21:33

heel verstandig Mrn
een aantal paarden die ik ken zijn er al aan overleden

Mrn
Berichten: 25
Geregistreerd: 22-07-06

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-07-06 10:10

Ik weet ook een paard die is er niet aan dood gegaan maar kan egt helemaal niks meer dus ik wil erg graag oprijd bij zijn

Nibbit

Berichten: 10415
Geregistreerd: 03-06-05

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-08-06 09:25

Als je paard hoefbevangen is, hoelang duurt het dan (na behandeling van de DA) voordat het weer over is?

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-08-06 14:54

Nibbit schreef:
Als je paard hoefbevangen is, hoelang duurt het dan (na behandeling van de DA) voordat het weer over is?



Dat ligt er helemaal aan hoe erg het is. Sommige hebben een hoefbeenkanteling en kunnen met de juiste behandeling met een half jaar weer in de sport terug en er zijn paarden die een lichte vorm hebben en waarbij het (zelf bij een juiste behandeling) steeds weer terugkomt. En het dus chronisch is. Dat zal per geval bekeken moeten worden en dat kan eigenlijk alleen de behandelende dierenarts samen met de smid je vertellen

jackie

Berichten: 1541
Geregistreerd: 13-11-01
Woonplaats: Nieuwerkerk a/d IJssel

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-08-06 09:08

Cookies schreef:
Bij de ziekte van Cushing kan pergolide gegeven worden. Dit is alleen op recept via de dierenarts te verkrijgen. Dit remt de gevolgen van de tumor op de hypofyse. Hierdoor zullen de hoefbevangenheid (en de andere sympthomen) afnemen.


bij de ziekte van Cushing kan ook homeopathisch worden behandeld met Hypophysis suis injeel van Heel (ampullen voor injectie) en
phytotherapeutisch met Vitex Agnus Castus (Hormonise te verkrijgen bij www.jordenshippo.n of Provarium Breeding, www.paardendrogist.nl of www.edera.nl)

Romy18
Berichten: 1054
Geregistreerd: 08-12-05
Woonplaats: Mol belgie

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-08-06 14:57

Wil je even mijn ervaring wat betreft hoefbevangenheid geven. dat een hoefbevangen paard ten dode is opgeschreven is niet waar dus iedereen met n dierenarts die zegt laat m maar inslapen NIET doen. Het tweede wat ik iedereen mee wil geven is dat hoefbevangenheid een zaak is voor de hoefsmid niet voor de dierenarts t enige wat de da kan doen is pijnstillers geven en meer niet. mocht je ooit een paard met hoefbevangenheid hebben surf dan naar dit adres www.hoofcare.nl en laat je paard/pony behandelen door de gediplomeerde rijkshoefsmeden rob en anton van nassau zij zijn gespecialiseerd in hoefbevangenheid en hebben ondersteuning van het medische team van de kliniek in roosendaal en behalen keer op keer positieve resultaten met hoefbevangen paarden en pony's ik zweer bij de methode van van nassau en heb tientallen paarden en pony's geholpen zien worden. dus hoefbevangenheid> da > NEE hoefbevangenheid> hoefsmid> JA

Wilawander

Berichten: 15094
Geregistreerd: 12-03-06
Woonplaats: Enschede over de grens.

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 16-08-06 12:13

Romy18 schreef:
Wil je even mijn ervaring wat betreft hoefbevangenheid geven. dat een hoefbevangen paard ten dode is opgeschreven is niet waar dus iedereen met n dierenarts die zegt laat m maar inslapen NIET doen. Het tweede wat ik iedereen mee wil geven is dat hoefbevangenheid een zaak is voor de hoefsmid niet voor de dierenarts t enige wat de da kan doen is pijnstillers geven en meer niet. mocht je ooit een paard met hoefbevangenheid hebben surf dan naar dit adres www.hoofcare.nl en laat je paard/pony behandelen door de gediplomeerde rijkshoefsmeden rob en anton van nassau zij zijn gespecialiseerd in hoefbevangenheid en hebben ondersteuning van het medische team van de kliniek in roosendaal en behalen keer op keer positieve resultaten met hoefbevangen paarden en pony's ik zweer bij de methode van van nassau en heb tientallen paarden en pony's geholpen zien worden. dus hoefbevangenheid> da > NEE hoefbevangenheid> hoefsmid> JA



Helaas wordt dat door van Nassau beweert maar hoefbevangenheid is geen hoefprobleem maar een stofwisselingsziekte met symptomen die leiden naar de hoefproblemen. Eerst moeten de stofwisselingsproblemen worden opgelost door een dierenarts. En dat zijn niet alleen maar pijnstillers. Daar los je niks mee op. Daarnaast speelt de hoefsmid pas daarna een rol.
Altijd eerst dierenarts en dan hoefsmid en het liefst samenwerkend

Lowara

Berichten: 25345
Geregistreerd: 25-11-02
Woonplaats: Enschede

Re: Centraal Topic over hoefbevangenheid.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-08-06 19:53

fijn zo'n topic! eindelijk kan ik alle informatie een beetje bij elkaar zien over hoefbevangenhied. Hier ook een pony die het heeft. ( en steeds blijft krijgen)
heeft het in haar leven al minimaal een keer of 15 gehad, en zodra het groene gras iets opzet is het eigenlijk al raak.
zij krijgt altijd een soort poeder en moet vaak ook op modder in de stal staan om de pijn te verlichten.
De dierenarts heeft toendertijd gezegd dat als ze het eenmaal had gehad ze er gevoelig voor zou blijven, maar zo gevoelig hadden we eigenlijk niet verwacht