Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 3 van de 3 [ 60 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
Plaats een nieuw onderwerp

Nieuw paard, gevallen bij zadelpassen - wat nu?

 
Profiel   

Avalanche81 schreef
Klinkt alsof je het super goed oppakt TS! :D goed bezig :D

Datzelfde wilde ik ook gaan typen! Komt vast goed met jullie, fijn dat je alle reacties positief oppakt!
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-21 16:16  
Profiel   

Toen mijn vorige pony 4 werd heb ik een oud zadel van iemand overgenomen van iemand om haar te laten wennen aan een zadel in het algemeen, mocht ze dan raar gaan doen en een zadel slopen dan was het maar 125 euro. Vervolgens heb ik een zadelpasser laten komen en die heeft haar opgemeten. Met die maten heb ik een zadel gekocht en de zadelpasser weer langs laten komen om het aan te passen waar nodig. Pony weggebracht om zadelmak te laten maken en toen ze terug kwam kon ik opstappen en wegrijden. Ik vond deze strategie voor haar het minst belastend.

Een goede zadelpasser vinden is ook lastig hoor. Bij mijn vorige stal kwam altijd iemand waar die eigenaren heel tevreden over waren en ik vond ze zeer onkundig. Dat resulteerde uiteindelijk in een pony met een zadel halverwege de hals en de eigenaar met een ambu naar het ziekenhuis. Dus vraag naar de ervaringen van andere mensen voordat je iemand uitnodigd, iedereen kan zich zadelpasser noemen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-11-21 18:33  
Profiel   

en hoe is het gegaan passend zadel gevonden ?

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-12-21 21:33  
Profiel   

Ik ben ook erg benieuwd hoe het ging, zadelpassen valt niet meeā€¦.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-12-21 08:25  
Profiel   

We hebben een nieuw zadel gevonden! *\o/*


Alle tips in het topic meegenomen. Ik heb eerst een zadel van een stalgenoot kunnen lenen. Mijn instructeur heeft 2x gereden: de avond voor het zadelpassen en de ochtend van het zadelpassen. De zadelpasser kwam namelijk in de namiddag. Die ochtend heb ik zelf ook nog 15 minuten gereden, voelde zalig en gaf veel vertrouwen :D

De zadelpasser was ook op de hoogte van het hele verhaal en nam echt haar tijd. De merrie bleek toch wel gevoeliger te zijn op de rug dan gedacht. Dus op voorhand gekeken wat zou passen. 1 Zadel (Tekna) lag toch wel beter dan de andere. Dit zadel zouden we bekijken aan de longe, even kort er op en als het pastte zouden we gewoon hiervoor gaan. Zowel de zadelpasser als ik wouden niet te veel zadels proberen en haar meer stress bezorgen. De zadelpasser gaf ook aan dat je in theorie niet mag oordelen aan de longe, maar het zadel lag echt als een huis. Even kort stap en een paar pasjes draf en het paste perfect voor haar en mijn lange benen :+

De Tekna lag goed en is nu besteld. Zeker aangezien ze nog jong is en de komende jaren veel zal veranderen heb ik gekozen voor een goedkoper zadel met toch wat flexibiliteit in aanpassen. Deze zadelpasser komt na 20 rijuren met het zadel nog eens voor een check-up, nadien elke 6-8 maanden nakijken. Indien het zadel niet meer past door de verandering in bouw, kunnen we makkelijk een nieuw/duurder zadel aankopen.


Achteraf gezien is haar reactie waarschijnlijk uit pijn geweest. Ik voel me hier ook wel schuldig door hoor, maar aangezien ik ze nog niet lang heb kon ik dat blijkbaar moeilijker inschatten. Aan de longe kon ze op links op haar dooie gemakje rondsloffen, op rechts was het vaak rodeo. Toen ik er afviel, was dit ook rechtsom. De zadelpasser vond haar ook gevoeliger rechtsom.

Woensdag komt dus de chiropractor. Ze is ook gespecialiseerd in myofascial release, dry-needling en massage met een achtergrond in studies als DA. Samen gaan we bekijken hoelang nodig is om alles los te krijgen.

Het kan 3 maanden duren voordat het zadel er effectief is. In de tussentijd longeren we dus max 4/week. We doen grondwerk en gisteren zijn we voor de eerste keer de straat op gegaan (stal is in een doodlopende straat zonder verkeer, we zijn tot het einde van de straat gegaan en terug).


Ik ben heel blij dat we een zadel hebben, maar we doen het rustig aan en ze krijgt nu alle tijd. We amuseren ons ook wel zonder het rijden :D

Nogmaals bedankt iedereen voor de tips! Toen ik dit topic opende zat ik namelijk huilend in de zetel, mij afvragend waarom ik in godsnaam een jong paard heb gekocht. Maar jullie tips hebben me geholpen. Dat in combinatie met de mensen op stal, de instructeur die helemaal weg is van de merrie en natuurlijk haar geweldige karakter, hebben mij overtuigd dat ik toch wel de juiste keuze heb gemaakt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-12-21 09:19  
Profiel   

Fijn om te lezen! Klinkt alsof je helemaal op de goede weg zit.

Misschien kun je af en toe posten hoe het gaat met jullie, ook zonder rijden, kortom de hele weg van wennen aan elkaar en ontspannen, en vertrouwen opbouwen. Misschien met een fotootje af en toe? Ik zou het wel interessant vinden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-12-21 09:31  
Profiel   

Ik weet niet of dit topic hier zo geschikt voor is, maar dit zou ik inderdaad wel kunnen doen.
Ik denk dat deze foto ook wel weergeeft wat haar karakter is :j Mijn hele kaak was nat

[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-12-21 10:19  
Profiel   

Jonge paarden zijn ook niet makkelijk, maar wel erg leuk. En met die begeleiding die je hebt komt het echt goed! Over een tijdje lach je hierom. (Zegt degene die er met zadelpassen af vloog en weken niet kon rijden haha, toen ik hersteld was vloog ik er vrij snel weer af tot ik wist hoe ik die extreme reactie kon voorkomen)

Het is wennen aan elkaar, elkaar leren kennen en dingen herkennen zoals de 1e tekenen. Het is nu goed afgelopen, je hebt er weer opgegeten dus vanaf nu gaat het alleen maar beter! Leuk dier is het!

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-12-21 10:22  
Profiel   

Leuk! Ook geweldige foto!
Of dat een nieuw topic moet worden is aan jou, we zien het wel. Succes!

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-12-21 10:23  
Profiel   

Het is vooral hoe je dit oppakt, wat mij overtuigt TS. Je staat open voor tips, en je hebt duidelijk het belang van je paard op nummer 1.
Iedereen is een keer begonnen met een jong paard, en het is nooit simpel.

Iedereen maakt fouten, en dat is normaal. Maar de mate waarin je wilt leren en openstaat om jezelf te verbeteren en te leren van je fouten bepaalt voor een groot deel je succes. Paarden zijn vergevingsgezind, en ze geeft je heus wel weer een kans. En de keer daarop doe je het anders.

Neem je tijd, er staat niet voor niets minimaal een jaar voor de basis. Neem je tijd, vergeet vooral niet om een band op te bouwen naast je paard, leuke gekke dingen doen is super belangrijk, en dan komt het echt, echt goed met jullie.
Ik leg mijn paard ook weleens uit dat ik het soms gewoon ook niet weet. Je doet je best, maar je kan nooit alles weten, en paarden zijn dan ook best wel weer geduldig met je. Super leuke update!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 06-12-21 15:51 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 3 van de 3 [ 60 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen