Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 12 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Nieuwe pony maakt ruzie

 
Profiel   

Sinds enkele maanden heb ik thuis een nieuwe pony staan. Het gaat om een 8 jarige merrie, welsh a pony. Ik hen ook nog een 7 jarige welsh cob, een Shetlander , dit zijn beiden merries. Er is ook nog een tuin, ook een welsh pony.
De 3 pony’s die er al waren kunnen perfect samen staan. Vooral de 2 merries doen het wel goed samen. De ruin is een beetje bijterig maar het lukt om ze samen te zetten.
De nieuwe pony kan/wil met geen enkele pony samen staan. Zelfs in de weide valt ze gericht aan. Als ik ze samen met de Shetlander zet, blijft die gewoon aan het hekken wachten. Mijn ruin en de andere merrie proberen ze te ontwijken maar helaas hebben ze elkaar al geraakt. Ze vliegt er op af en begint met haar achterbenen te slaan.
Ook op stal hoor ik ze ruzie maken.

Heeft er iemand tips hoe ik ervoor kan zorgen dat ze toch zouden kunnen samenstaan. Nu staat ze alleen in de kleine paddock of klein stukje weide. De rest staan samen naast haar.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 09:07  
Profiel   

Eerst een poosje naast de andere groep zetten.
Zolang ze door de draad heen niet lief kunnen doen zeker niet samen zetten.

Na twee weken of langer paarden allemaal samen zetten in een zo groot mogelijk stuk, zodat ze veel ruimte hebben. Zorg dat er een overvloed aan eten is, oftewel lang gras oftewel hooi (en dan evenveel hoopjes hooi als er paarden zijn, + minstens 1 extra)

Sowieso zal er in eerste instantie waarschijnlijk gejaagd worden, er zal gebeten en getrapt worden. Het kan zelfs een paar weken duren voor een verstoorde groep volledig gesetteld is. (Zelfs dan, mijn paard staat in een relatief stabiele groep. Laagste in rang en daagt de anderen soms echt uit. Dus ja, dan krijgt ze wel eens een hap of een trap, dat doet ze toch echt zichzelf aan. Als ze gewoon netjes aan de kant zou gaan, zou het niet gebeuren)

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 09:23  
Profiel   

Ik zal ze voor de nacht even van stal wisselen. Als er ‘s nachts geen ruzie meer gemaakt wordt zullen ze overdag misschien iets verdraagzamer zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-09-21 18:12  
Profiel   

Je hebt ze nu apart staan begrijp ik? Kunnen ze wel met elkaar snuffelen e.d.?

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-09-21 09:34  
Profiel   

Ik zou vooral even meer tijd nemen.... Een paard kan zomaar 1 a 2 maanden nodig hebben om een beetje te landen, pas na een jaar zitten ze goed op hun plek.
Dus draad ertussen, wel zodanig dat ze elkaar goed kunnen zien en ruiken... en gewoon even los laten. Als ze echt niet meer vervelend doen over de draad kun je het samenzetten gaan uitbouwen.

Mensen die zeggen dat je ze bij elkaar moet gooien en dat ze het wel uitvechten zijn niet zo slim bezig.
Paarden op deze manier inscharen blijft iets onnatuurlijks, geef ze de tijd zodat je niet met blessures zit straks.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-09-21 10:13  
Profiel   

Overdag staan ze buiten, afwisselend in de weide en paddock. Dan kunnen ze elkaar zien en ook snuffelen. Enkel s nachts staan ze binnen en kunnen ze normaal elkaar ook zien over de wanden en deuren. Dit zorgde s nachts voor ruzie ( merries onder elkaar dus gegil en gestamp). Nu staat de nieuwe pony s nachts in een stal die meer gesloten. Ze kan nog iedereen zien maar kan ze niet meer aanraken. Dus terug rust.
Ik vind het jammer dat ze nog niet samen kunnen want ik heb wel het gevoel dat ze het gezelschap mist.

Link naar dit berichtGeplaatst: 23-09-21 11:25  
Profiel   

Bij merries kan het zomaar een paar maanden duren voor er een nieuw evenwicht ontstaat.
Ik had een weidemaatje/E-pony gekocht voor de rijpaardmerrie. Het rijpaard is naar andere paarden toe heel onderdanig. De nieuwe pony zou dus de leider moeten worden, maar die was dat bij zijn vorige gezelschap niet zo duidelijk. Het was een nieuwe rol en hoewel even omkijken voldoende zou zijn om het rijpaard terug te laten deinzen, bleef de pony maar slaan bijten en opjagen. Ze wist niet hoe ze moest leiden. Na een paar maanden viel het kwartje: wij mensen, moeten haar leider zijn bevestigen. We waren gewend het rijpaard te pakken en het maatje kwam er achter aan. Het paard kreeg meer voer, at langer, dus kreeg vaak eerst. Verandering: Voortaan werd eerst de pony binnen gehaald, de pony kreeg als eerste voer, als eerste drinken, bij een doorgang namen we als eerste de pony mee en het andere paard kwam er achter aan. Het werkte als een tierelier: binnen 2 dagen was er al veel meer rust bij de paarden en de pony viel steeds minder uit naar de andere merrie. Kennelijk was er minder onzekerheid over de verhoudingen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-21 15:21  
Profiel   

De nieuwe is zeker niet onzeker. Zij is de baas.
Ze staan nu al 10 min samen op de weide. Mijn tuin wordt vooral heel boos aangekeken en een beetje weggejaagd. De rest wordt gerust gelaten. Na een ganse week op de paddock met hooi ligt de focus vooral op gras.
Ik blijf nog half uurtje kijken en zet ze dan binnen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-21 17:22  
Profiel   

Klinkt alsof het jagen toch wel blijft. Hier hetzelfde met ook een welsh a in een kleine stabiele kudde.. De welsh a is daarna samen gegaan met een shet ruintje en dat ging wel goed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-21 17:31  
Profiel   

Agressie naar anderen is niet dat ze de baas is. Niet de meest vechtlustige bestiert de kudde, juist degene die het meeste rust weet te brebgen.
Dus: waar komt de agressie vandaan? Angst? onzekerheid? te weinig gesocialiseerd bij paarden dus miscommunicatie?

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-21 17:37  
Profiel   

josien_m_ schreef
Agressie naar anderen is niet dat ze de baas is. Niet de meest vechtlustige bestiert de kudde, juist degene die het meeste rust weet te brebgen.
Dus: waar komt de agressie vandaan? Angst? onzekerheid? te weinig gesocialiseerd bij paarden dus miscommunicatie?

Bij ons was het dus dat ze wel wilde leiden, maar dat wij de rangorde verstoorden door elke keer uit gewoonte het paard voor te laten gaan. Het was echt razendsnel dat het gedrag veranderde zodra wij de pony als de leider bevestigden door ons gedrag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-21 18:19  
Profiel   

Ze hebben een uurtje samen gestaan. 2 keer de ruin duidelijk gemaakt dat hij op afstand moet blijven en daarna allemaal alleen maar eten. Ik denk wel dat er nog een deel onzekerheid is, ze is echt op haar eentje en zoekt als ze samen staan geen contact met de anderen. Als er een draadje tussen is, gaat ze er wel naast staan om te rusten.
Ik zal ze volgende week enkele keer kort samenzetten op 1 pony. Misschien krijgt ze dan vertrouwen.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 24-09-21 18:58 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 12 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen