Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 30 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Kunnen dieren van je en elkaar houden?

 
Profiel   

Ik vroeg me af en denk dat het een mening is maar ik was benieuwd wat jullie er van dachten :)
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:05  
Profiel   

Kat, hond, paard? Ja

Regenworm? Ik moet het bewijs nog zien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:08  
Profiel   

Tja, ik denk dat "houden van" van een menselijke emotie is. Maar dieren kunnen wel degelijk zeer aan elkaar gehecht raken. Sommige dieren hebben echt familie verbanden. Denk aan olifanten.
Toen ik mijn paard had laten inslapen, heeft zijn buurman echt een tijd ander gedrag vertoond. Lusteloos, minder opgewekt. Of hij hem miste is natuurlijk niet zeker te zeggen, maar opvallend was het wel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:10  
Profiel   

Wij hebben 2 honden, en die houden wel van elkaar.
Dat zie je doordat ze graag bij elkaar zijn, tegen elkaar aanliggen, samen spelen.
Ook houden ze wel van ons, ze zijn in ieder geval heel aanhankelijk en lief.
En wij houden ook weer van de 2 honden.
Dus dan is de cirkel weer rond :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:11  
Profiel   

Goh, … ik weet niet of ze echt van ons houden. Ik zou het wel graag willen geloven. Maar ik denk dat een paard, hond, kat, … erkenning toont tov diegene die hem beschermt en voedert.
Wel ben ik er zeker van dat een band tussen dieren onderling zo hecht kan zijn dat ze rouwen bij verlies.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:21  
Profiel   

Tuurlijk kunnen ze dat. Ik vind het wat arrogant om te denken dat liefde iets is wat alleen bestaat tussen mensen. Ik ken paarden die elkaar bijzonder graag zien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:23  
Profiel   

Ja dat kan. Veel diersoorten vormen een paarband die stukken steviger is dan die van ons. Bij dieren zie je verschillende hechtingsstijlen, net als bij mensen. Dieren zorgen voor elkaar, en niet alleen voor directe familie maar ook voor vrienden. Sommige diersoorten rouwen als ze iemand verliezen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:31  
Profiel   

Ik geloof absoluut dat dieren van elkaar en ook van mensen (wij zijn toch ook een soort dieren) kunnen houden.
Een van onze katten vroeger, heeft toen wij op vakantie waren, ruim 14 dagen tussen de slaapkamers van mijn broer en mij gezeten, ging er alleen weg om op de bak te gaan. Mijn vader bracht hem zijn eten en drinken daar, want hij wilde er niet weg.

Een van onze landgeiten was heel erg hecht met haar moeder en is na de dood van haar moeder nooit meer haar eigen vrolijke zelf geweest. Ze was altijd de vrolijkste en meest speelse van de groep, maar daarna niet meer. Op een avond (zo'n anderhalf jaar na de dood van haar moeder) zag ze in de verte de schaduw van een grote hond, ze begon er meteen tegen te mekkeren, zoals ze ook tegen haar moeder deed en rende er heen. Helaas was het een hond en niet haar moeder. MOedergeit was 12 toen ze stierf en dochter al negen.

Sowieso meermaals duidelijke affectie tussen geiten, tussen geiten en paarden en ook tussen katten onderling meegemaakt. Ik twijfel er niet aan dat dieren van elkaar kunnen houden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:34  
Profiel   

Als ik kijk naar mijn cavia's zeg ik van ja , maar misschien komt dat meer omdat ze familie van elkaar zijn. Maar ze zijn altijd samen , delen hun eten en pikken vervelend gedrag van elkaar.

Mijn twee paarden zijn moeder en dochter en ik vindt wel dat mijn merrie wat aardiger met haar omgaat dan met andere jonge paarden. Maar ze kan haar ook enorm op haar plek zetten als het nodig is. Mijn jonge paard vindt haar moeder wel helemaal fantastisch :') Ze hinniken in ieder geval wel naar elkaar als ze even uit elkaar zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:35  
Profiel   

De beelden dat mijn jongste hond jankend, blaffend en springend tegen mijn overleden oudste hond 'tekeer ging' spoken nog dagelijks door mijn hoofd. Dus ja ik denk dat dieren zeker van elkaar kunnen houden. Wellicht met een andere invulling dan wij mensen, maar ik denk wel dat het hetzelfde is.

Ook denk ik dat dieren van ons kunnen houden. Ook wellicht op een andere manier dan hoe wij van elkaar houden als geliefde. Maar meer op de manier dat je van je moeder of vader houdt bijvoorbeeld. Iemand waar je heel dankbaar voor bent.
Mijn paard toont die 'liefde' op een andere manier dan mijn enthousiast kwispelende hond, maar ook bij mijn merrie denk ik te zien dat ze mijn aanwezigheid kan waarderen :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:36  
Profiel   

Mensen zijn ook dieren. En als een kat kopjes geeft kan dat tien keer territoriaal gedrag zijn, ze doen het nog steeds uit affectie. En hetzelfde geldt voor andere gedomesticeerde dieren zoals honden. In feite zou je kunnen stellen dat het vermogen om te houden van een basisvoorwaarde is voor domesticatie. Gedomesticeerde dieren inclusief mensen zijn in het algemeen zwakker, trager, kinderlijker, minder veelzijdig in wat ze kunnen en minder agressief dan hun voorouders en verwanten. Aan de positieve kant hebben gedomesticeerde dieren een groter vermogen om zich te specialiseren en sociale banden te vormen met elkaar en andere soorten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:38  
Profiel   

Natuurlijk kan dat.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 16:42  
Profiel   

Wij zijn ook dieren.. Er zijn verschillen tussen emoties van verschillende diersoorten, maar ook veel overeenkomsten.
Er zijn zat dieren, redelijk veel vogels bijvoorbeeld, die heel wat monogamer zijn dan wij mensen :)) Die dus in dat opzicht beter zijn in het 'houden van' dan wij.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 17:41  
Profiel   

Las een stukje van een boswachter die op een wildcamera het volgende aandoenlijke beeld heeft gezien in de nacht. Een jong dood everzwijntje in het bos waar vervolgens het moederzwijn komt, het met aarde bedekt en er de hele nacht bovenop is gaan liggen. De andere jongen lagen er omheen. De hele nacht afscheid genomen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 18:47  
Profiel   

Ja als je het zo bekijkt wel. Maar bijvoorbeeld manegeponys zien elke dag andere mensen en dan lijkt het soms of ze je herkennen maar dat kan ook het eten wat iedereen mee heeft zijn.... en dan had ik dus een paard wat ziek was en dood is gegaan. de ander was toen op stal en heeft niks gezien en ze stonden toen vaker niet bij elkaar en we hebben hem een poosje binnen gehouden bij hem merkten we niks bijzonders eigenlijk
mijn paard hinnikt ook als ik aankom maar soms heb je het idee dat jij heel veel van hem houd maar hij gewoon zn eigen gang gaat en alles voor eten doet haha... ik weet wel dat hij me herkent dat sowieso maar houden van ja

soms kan ik heel erg doordenken haha

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 19:19  
Profiel   

Dandelion07 schreef
Maar bijvoorbeeld manegeponys zien elke dag andere mensen

Maar dan krijgen ze ook geen band met je.
Dandelion07 schreef
.... en dan had ik dus een paard wat ziek was en dood is gegaan. de ander was toen op stal en heeft niks gezien en ze stonden toen vaker niet bij elkaar en we hebben hem een poosje binnen gehouden bij hem merkten we niks bijzonders eigenlijk

Maar 't is niet omdat jij niets merkt dat er ook niets is. Mensen zien heel vaak dingen niet. Daarom zijn er ook zoveel verhalen van dieren die dingen doen "uit het niets". Dat wil helemaal niet zeggen dat er geen reden is, het wil alleen zeggen dat jij hem niet ziet.


Dandelion07 schreef
mijn paard hinnikt ook als ik aankom maar soms heb je het idee dat jij heel veel van hem houd maar hij gewoon zn eigen gang gaat en alles voor eten doet haha... ik weet wel dat hij me herkent dat sowieso maar houden van ja

En dan nog, stel dat het alleen om het eten is, wil dat niet zeggen dat andere paarden niet van hun mensen houden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-10-21 20:41  
Profiel   

Nee, mijn leven is verwoest door mijn paard.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-21 16:56  
Profiel   

Ik denk dat ze zeker diepere banden met elkaar aan kunnen gaan. Kijk alleen al naar de monogame pinguïns of zwanen.

Toen ik mijn merrie onverwacht moest laten inslapen stond mijn ruin (haar zoon) opeens met aan 4 benen rotstraal binnen 2 weken in de zomer... Had hij nog nooit gehad! Toen hij na 6 jaar zijn oude veulenvriend weer zag was het meteen weer vriendschap en dezelfde spelletjes als toen. Die deed hij niet op zijn vorige stalling met andere paarden.

En mijn kat brengt mij zelfs eten als ik niet lekker ben. Niets zo liefdevols als een halflevende muis op je buik gedropt krijgen als je kotsmisselijk bent :')

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-21 17:53  
Profiel   

Yep!

Polie en Hercule hielden zeer veel van elkaar. Polie was ontroostbaar bij zijn overlijden en heeft echt te lang lopen gillen, rennen, en at of dronk niets. Ik was zoveel bij haar maar ze stond niet voor me open en met moeite kreeg ik eten en drinken er in met de hand gevoerd. De boeren in d3e buurt hadden net als ik zoveel medelijden met haar.
Polie vindt mij aardig en dat is het.
Hercule hield zeer zeer veel van mij en ik van hem. Als ik op vakantie was, had hij het moeilijk. Hercule hield ook van Polie.

We hebben Chico gehad als opvolger van Polie. Chic was heel gek op mij en vond het geweldig dat hij eindelijk een mens had voor hem alleen. Hij genoot daarvan. Chic vond Polie ça va. En Polie vond Chic ç a va. Ze waren een soort broer en zus van elkaar maar niet wat Polie en Hercule gelijk hadden, dat waren man en vrouw van elkaar en die hielden elkaar aardig in evenwicht. Waren gek op elkaar en hadden ook ruzies die stevig konden zijn.
Toen Chic overleed onverwacht, was het OK voor Polie. Ze vond het niet erg. Ik was er helemaal kapot van. En het omgekeerde gebeurde. Ze deed alles om mij te troosten, tikte me aan, liet zich poetsen, was opeens de aanhankelijke merrie. En ik....ik had het niet eens door, zo kapot van verdriet was ik en boos op de dierenarts die niet kwam na herhaaldelijk bellen. Totdat na 2 dagen, ik me opeens realiseerde waar Polie mee bezig was en ik me helemaal voor haar opende. Ik vond het zo geweldig lief. Het omgekeerde gebeurde.
Door de covid mochten we nergens met haar naar toe (Frankrijk) en we hadden een plekje in de kudde bij vrienden voor haar gevonden. Daar was ze na de dood van Hercule ook geweest.
Dus heeft ze 5 weken alleen bij ons gestaan en ze deed het geweldig. Wij waren er voor haar→ we hadden haar bij ons om huis gehaald→ want ze moest het echt met ons doen→ en we aten bij haar (was gelukkig prachtig weer) en zij zocht ons gezelschap heel de dag op. Was heel bijzonder, want ons paardenpaardje, die eigenlijk niet zoveel met mensen had, was opeens heel erg op ons gericht en maakte er iets van.

Toen de lock down opgeheven zou worden, heb ik haar de avond van te voren verteld dat ze de dag er na de groep in zou gaan. Mijn man lag helemaal in een deuk→ ik was totaal van het padje volgens hem.

's Ochtends toen we de gordijnen open deden stond ze voor het raam en nog nooit gezien dat zij zoveel hinnikte, en de tent afbrak→ bokken huizen hoog, galopperen en uitzinnig van vreugde. Dus onze vrienden gebeld en haar gedrag uitgelegd en met de vraag of we haar ipv 's middags in de ochtend mochten brengen. Dat mocht.
Polie is bang voor trailers (claustrofobie) en ze wilde niet op de trailer . Ik draaide me om en zei alleen maar→ "je zult echt zelf de trailer op moeten gaan want anders blijf je thuis en kun je niet de groep in". Ze keek me aan, en ze stapte bibberend op de trailer _O- .
Pol vind het leuk als me ziet, zij heeft een mens en iedereen moet wegblijven van m ij. MAAR het is niet nodig voor haar. Niet zoals Hercule had, die volledig er aan onder door ging toen hij een tijd de groep in moest, want hij miste mij zo (en ik hem).

Dus ja.

Hond→ Jasper→ golden retriever hield van 2 vrouwen. Zijn baas (vrouw) die hem weg moest doen en zo vreselijk verdrietig daarover was, en hij hield van mijn moeder en mijn moeder die nooit iets om honden gaf hield ook van hem. Ze kon niet anders. Toen naar jaren zijn 1ste baasje, hem kwam opzoeken, was het gewoon naar om te zien. Jasper huilde gewoon van vreugde en brak de tent af en daarna heeft hij een hele nacht enorm liggen janken. Zo verdrietig.....Zijn 1ste vrouwtje is daarom nooit meer gekomen, maar heeft zich altijd op de hoogte gehouden van hoe het met hem ging→ Jasper is nooit door ons gekocht maar zij bleef de baas op afstand.

Snoetje→ cavia is 8,5 jaar oud geworden. Snoetje was echt een onderdeel van ons gezin. Er werd veel met hem gespeeld, en hij was heel heel veel in de hand. Snoetje moest een gezwel verwijderd krijgen toen hij 8 jaar was en de dierenarts wilde hem houden een nachtje. Op onze vraag of dat echt nodig was gaf ze toe dat we hem 's avonds om 20 uur mochten komen halen. Ze opende de deur met het verhaal dat er weinig van hem uitging, hij was erg mat, maar verder ging het goed want hij was wakker.
Toen wij begonnen te praten hoorde we vanuit de spreekkamer een heel hard marmotje geoeink. Grote ogen van de dierenarts→ dat had ze nog nooit mee gemaakt→ dus wij snoetje opgehaald die de tent afbrak totdat mijn dochter hem in haar armen in een handdoek wikkelde. _O-

Tja houden van.....??????? Ik weet het niet....Van Chico en Hercule weet ik het wel.
Polie weet ik zeker dat ze een paardenpaardje is en van Hercule hield. Ons nam ze er bij.
Snoetje??? Ik weet het niet, echt niet....hij was graag bij ons en is dan ook ingeslapen in onze armen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-21 18:18  
Profiel   

Alle zoogdieren delen hetzelfde emotionele spectrum. We zitten alleen op verschillende levels. En dat zou dus willen zeggen dat paarden ook boos, verliefd, ongelukkig berouwvol en vrolijk kunnen zijn. Houden van zit daar ook in... Ik denk dat het wel kan bij paarden onderling. Sommige hebben zo'n sterkte band samen, maar of ze ook van een andere soort kunnen houden... Ik weet het niet. Ze kunnen het in elk geval niet vertellen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-10-21 21:20  
Profiel   

Mrie, ze kunnen het wel uiten, laten merken. Ik ben gebeld ooit door mijn vriendin waar de paarden stonden met de vraag wanneer we naar huis kwamen. Volgens haar man, was mijn franse smid, miste hij mij te erg en hij maakte zich wat zorgen.
Dat hadden we toen niet met hen besproken van te vore dat Hercule ons vaak miste want daar zijn zij te nuchter voor. We zijn wel gelijk naar huis gekomen en hij was zo vreselijk blij en verrast.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-21 06:59  
Profiel   

Van elkaar zeker! ik denk van mensen ook wel.

Wij hadden vroeger een dappere en intelligente fjord en die beschermde mij als kind voor andere paarden en andere (in zijn ogen) bedreigende mensen. Later toen hij op leeftijd was stond er een andere jongere fjord bij en deze beschermde de oudere fjord die de leider was weer voor de andere wat onstuimige jongere paarden. Wij noemden hem de sergeant haha.

Heb verschillende paarden ook in de rouw gezien na het vertrek van geliefde kuddegenootjes, bij sommige uitte dat zich ook lichamelijk. En ook weleens meegemaakt dat twee paarden wel verliefd op elkaar leken te zijn geworden. Dus volgens mij is geen enkele menselijke emotie ze vreemd maar ze leven wel in het hier en nu en dat doen mensen meestal niet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-10-21 08:51  
Profiel   

Jazeker, toen 1 van de 2 twenterhengsten plotseling overleed hebben we de andere twenterhengst bij 2 merries in gezet. Hij was geheel van de kaart van het overlijden. Het heeft enige weken geduurd voordat hij weer bedacht dat hij hengst was. Toen is hij wel gecastreerd om bij de merries te blijven. Maar hij was heel rustig en triest de eerste weken. Zijn vriendje was weg.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-10-21 19:33  
Profiel   

Vroeger werden gedacht dat de hersenen van reptielen primitiever waren, en dat ze geen emoties kunnen voelen. Dit is inmiddels achterhaald, ze kunnen weldegelijk emoties voelen. Of dat houden van is weet ik niet, maar misschien iets in de buurt. Dus dan zullen dieren zoals honden en paarden dat zeker kunnen

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-10-21 19:48  
Profiel   

Ik weet niet of je het ‘houden van’ kunt noemen maar zie bijvoorbeeld bij onze kat wanneer mijn man thuis komt een hele gedragsverandering. Miauwen en helemaal ongeduldig om hem weer te zien. Dit terwijl ik ze thuis eten geef en de verzorging doe :')
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-21 14:56 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 30 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen