Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 20 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

jaarling breekt stal en camion af

 
Profiel   

Hallo lieve bokkers!

Ik zit echt met mijn handen in mijn haar.
Ik heb best wel wat ervaring met paarden maar nu weet ik het niet meer.
Ook mensen rondom mij weten het niet meer..

Ik fok sinds enkele jaren zelf.
Nu heb ik een probleem met één van hen.
Het gaat over een super toffe en brave jaarling hengst. (1,5 j nu om perfect te zijn).

Hij is echt superbraaf en ik kan er praktisch alles mee.
Enkel .. Vanaf dat we hem op stal zetten of op de camion, loopt het mis..
Ik heb al redelijk veel informatie opgezocht en hierbij komt vaak 'verlatingsangst' of 'claustrofobie' naar voor.
Ik ben er redelijk zeker van dat dit niet het geval is..

Hij loopt namelijk de stal in alsook de camion op. Hij staat er gedurende een tijd rustig. Maar na een minuut of 10 zie je hem bijna denken "oke ik ben er klaar mee nu" en dan begint hij alles af te breken. Dat de stal kapot gaat of de camion, dat vind ik zo erg nog niet. Maar dat hij zichzelf ook pijn doet of in gevaar brengt, dat baart me wel zorgen.

Even een extra verduidelijking : hij staat hier 24/24u buiten, enkel om te eten zet ik ze hier op stal (dus een 20 tal minuten voor iedereen klaar is) dit zorgt ervoor dat iedereen rustig zijn of haar portie kan opeten. De andere paarden staan dus ook binnen op dat moment.
Ik heb al geprobeerd om hem er telkens als eerste uit te laten want ik dacht dat dat oorspronkelijk het eerste probleem was (dat ik eerst de leider er uit haalde), maar dit blijkt dus niet het probleem te zijn want zelfs met de paarden naast hem nog op stal begint hij de boel af te breken (en dit na enkele minuten, dus zeker niet direct)
Dan hebben we een stal gemaakt die echt volledig veilig was en goed dicht zodat hij zich niet kon bezeren, dachten we, dit ging goed gedurende een dikke maand. Hij bleef mooi staan tot iedereen klaar was en bleef zelfs rustig, ik dacht "mooi, we zijn er" maar dan ineens na een maand kreeg hij het toch terug en is het redelijk fout gelopen want had hij het op 1 of andere manier klaar gekregen om met zijn voetje vast te komen zitten tussen de boven en de onderdeur. Gelukkig heeft hij er niets aan over gehouden maar nu durf ik hem helemaal niet meer opsluiten dus zijn deur blijft als enige open nu terwijl de rest in een gesloten stal zit te eten.

Op de camion hetzelfde verhaal. Alles al geprobeerd. Hij loopt er echt mooi op, we beginnen te rijden en gedurende een 10 minuten is hij rustig en dan begint hij alles te doen om los te geraken. Hij gaat omhoog, gaat klauwen, hangt zich bijna op, als je dan halverwege op een drukke baan moet stoppen om hem uit zijn gevaarlijke positie te redden en zelfs zijn halster uit moet doen, staat meneer rustig en stil te wachten tot je het halster terug aan doet, dit lijkt me dus echt niet paniek te zijn.
Met een ander paard erbij (een suuuuuper rustige) gebeurd hetzelfde enkel duurt het dank 20 minuten ipv 10 voor hij zijn spelletje start.

Ik ben er op aanraden van anderen grondwerk mee beginnen doen, ik ben er dagelijks even mee bezig maar in omgang is hij zo braaf. Het kleinste kind kan er alles mee doen. Ook vasthangen is geen probleem (bij dierenarts en smid bv)

Ik weet het echt niet meer..
Ik wil hem binnenkort laten ruinen maar dan moet ik dus wel in de kliniek geraken he :D
En stel dat hij stalrust nodig zou hebben, dat is iets dat momenteel dus ook niet kan..

Help.. :):)
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 17:17 



 
Profiel   

Ik zou beginnen bij het begin en dat is de wereld van de jaarling verbreden.
Hoe ik het in mijn hoofd heb is dit een paard wat eigenlijk altijd, altijd, altijd op de wei staat en de enige andere plekken waar die komt is de stal en de vrachtwagen. En van de stal weet die dat die daar ook alweer na 20 minuten uit mag dus gaat die alvast gek doen want dan haasten die mensen zich tenminste. Diezelfde tactiek (waar die in slaagt) probeert die dan ook op de vrachtwagen.

Mijn eerste oplossing zou dus zijn om aan de jaarling te laten weten dat de wereld uit meer bestaat dan alleen de wei waar die staat en de routine waar die in leeft. Zet hem eens op een gek tijdstip op stal om te borstelen; ga met hem wandelen; zet hem thuis 5 minuten op de vrachtwagen en laadt dan weer af; voer hem op de vrachtwagen; ga grondwerken in de vrachtwagen; ga grondwerken in de stal; wandel met hem door de wei; ga grondwerken in de wei; wandel met hem naar een piste in de buurt; rijd de vrachtwagen naar een rustige plek op 5 minuutjes wandelen, wandel met hem naar daar, laad hem op, laad hem af en wandel terug;...
Het is een kleuter, laat hem - op zijn tempo - kennismaken met het feit dat er in zijn leven meer zal zijn dan alleen gras en vriendjes.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 17:40 



 
Profiel   

Er mist een hoop info om je te kunnen helpen.

Hoe lang heeft hij met zijn moeder gelopen en wat heb je er toen mee gedaan? De basis begint daar. Ideaal is in een kudde merries met veulens dat de veulens leren van de merries en dan echt niet voor 6-8 maanden afspenen.

Zelf doe je veulen abc. Dus korte dingen zoals halster om, meelopen, hoefjes optillen, poetsen, afspuiten.......En met moeders mee trailer of veewagen op lopen. Spelenderwijs zonder dwang.

De merries eraf en de veulens bij opvoeders laten lopen. Stabiele, oudere paarden die goed functioneren in een kudde.

Een 1,5 jarige hengst van alles moeten leren is echt wel lastig als basis mist. Dan kan je hem echt beter laten staan in een kudde en je bezig houden met de basis, voor je andere dingen gaat doen.

Een trailer of veewagen is een enge, vreemde ruimte. Een jong dier snapt dat niet. Dat moet je echt opbouwen of van jongs af aan mee bekend maken. Ook hier zijn oudere paarden dan een goed voorbeeld.

Ik zou er vooral niet teveel mee doen nu. Je kan vaak meer kwaad doen als goed, als je te lang wil wandelen, te ver wil, beestje te lang moet vast staan, stil staan etc.
Ze kunnen het wel, als je vanaf begin die basis legt. Dat zijn dan hele kleine stapjes met positieve ervaringen. Dan merken ze 1 stapje erbij, 1 minuutje erbij niet en is de associatie goed.

Voor nu zou ik dan begeleiding zoeken en echt goede, niet de goedkope zogenaamde trainer om de hoek.
Beestje moet leren wat kleine ruimtes zijn, wat goed is en vertrouwen krijgen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 18:21 



 
Profiel   

heb je al eens geprobeerd om het samen met een ander paard te zetten?
samen in de stal, samen in de trailer, totdat hij daar rustig is en dan gaan uitbouwen kwa tijd naar alleen .

oh sorry, ik lees dat je wel samen met een ander paard in de trailer hebt gehad.
maar na 20 minuten begint hij alsnog.
ik zou denk ik dan even niet door rijden tot die 20 minuten, maar hou het even korter.
op de trailer, 200 meter rijden en er af halen en weer op de wei,
even niet wachten tot hij vervelend doet maar het even voor zijn?

kan hij wel goed alleen zijn?


Laatst bijgewerkt door ellepel op 05-11-21 18:59, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 18:43 



 
Profiel   

Vertoont hij dit gedrag altijd al of is het ineens gekomen? En heeft hij zijn hele leven deze routine al (van buiten staan en dan naar binnen met voeren)?

Als hij hij het ineens is gaan vertonen dan heb ik op basis van je verhaal geen tips, dan is het echt iets wat iemand moet zien om er wat van te kunnen zeggen.
Als het zo is dat hij het is gaan doen na een verandering van de routine dan zou het wel kunnen zijn dat je misschien te snel gaat. Dan zou mijn advies zijn om het rustiger op te bouwen. Bijvoorbeeld eerst een week een minuut de deur vd stal dicht. De week erop 2 minuten. etc. Qua trailer (dat is een camion in jullie taal toch haha) hetzelfde. Eerst alleen een paar keer opladen en bv voeren uit de hand en er weer uit. Volgende paar keer ook klep dicht. Keer erop ook auto starten.
Belonen voor positief gedrag en negatief negeren.
Enerzijds zou ik denken, paard stel je niet aan, aanpakken die handel. Maar vaak blijkt toch dat er een reden is voor het gedrag, welke je nu wellicht nog over het hoofd ziet.

De tips van Gini vind ik ook goede.
En wat genoemd wordt een maatje zou je ook kunnen proberen. Maarja dan moet je die wel altijd mee kunnen nemen enz.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 18:45 



 
Profiel   

Wat voor stal heb je ? Mijn Fries vind stallen met tralie of dicht vreselijk, halve stalwanden is geen probleem. Ik heb dus geen stallen zonder tralies en ze kunnen hier over de wand fijn contact houden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 19:25 



 
Profiel   

Ik heb meerdere stallen, volledig open vanboven, waarbij enkel de onderkant open is, maar daar tracht hij dus uit te springen. Ik heb ook stallen met tralies maar waar ze hun hoofd net door krijgen (anti weven) en ook daar tracht hij uit te springen, dan een stal waarbij de bovenkant een rooster is zodat hij niet met zijn voeten kan vastzitten tussen de tralies maar hier heeft hij het dan klaargekregen om met een voet vast te zitten tussen de bovenkant van de deur en de onderkant.. en dan hebben we plexiglas geprobeerd bij 1 stal maar ook daar is hij doorgegaan. Niet goed dus want zo heeft hij geleerd dat hij er uit kan door slecht gedrag te vertonen..

Letsdunit schreef
Wat voor stal heb je ? Mijn Fries vind stallen met tralie of dicht vreselijk, halve stalwanden is geen probleem. Ik heb dus geen stallen zonder tralies en ze kunnen hier over de wand fijn contact houden.

Citaat

Ik probeer ineens iedereen te antwoorden,
Hij heeft tot zijn 5 maanden bij mama gestaan en samen op de camion gestaan (camionette dus geen trailer) , hij is al meermaals verplaatst maar dit was nooit langer dan 10 min dus hebben er zich nooit problemen voor gedaan. (Zowel alleen als met anderen)
Als veulen heeft hij het nationaal veulenkampioenschap meegelopen en heeft hij enkeke uren op de camion gestaan, toen was hij reeds gespeend dus dit was met mijn ruin waar hij erg hard aan hangt, hij was heel die dag super braaf en super rustig.
Als veulen heeft hij regelmatig met mama op stal gestaan en was dus ook geen probleem. Toen is hij enkele maanden naar een andere weide verhuisd (met mijn oude d pony) deze verhuis is ook met de camion gebeurd, geen probleem, duurde ook maar 10 min. Hier heeft hij een 4 tal maanden gestaan, terug naar huis gekomen met de camion (ook geen probleem) en thuis terug herpakt waar we geëindigd waren 4 maanden daarvoor (= op stal om te eten) maar nu weliswaar zonder mama, wel met paarden vlak naast hem die hij dus ook kon zien. En toen is het begonnen.. in het begin was hij nog niet mega wild dus bleef ik in de buurt (buiten zijn zicht) wachtte ik tot hij rustig was en liet ik hem dan uit stal, dit bouwde ik dan op en zo kon hij steeds langer en rustiger op stal staan, tot hij dus ineens vast zat met zijn voetje door toch weer te proberen (terwijl hij eigenlijk al een maand rustig stond gedurende 20 min) ineens terug bij nul..

Ivm de camion heb ik hem in juli opnieuw geladen om naar de fokkerijdag te gaan (puur voor de ervaring) en had ik dus mijn oude pony meegenomen. Hij was superbraaf tot 2 min voor we er waren (toen waren we ongeveer 20 min aan het rijden). Op de fokkerijdag weer super braaf en van niets onder de indruk, ook vanzelf weer de camion op en heel braaf tot we een 20 min aan het rijden waren en toen kreeg hij het opnieuw.

Ik laad hem regelmatig op de camion terwijl hij stil staat en laat hem er even op staan en terug er af. Hij is super rustig. Ook vastbinden is geen probleem.

De persoon waar ik les grondwerk bij neem is iemand zeer bekend bij ons in omstreken en zeker niet de eerste de beste. Ik sprak met hem over een paard bij hem in stal zetten, hij zei dat hij ten eerste niet zeker is dat dit het probleem zou oplossen omdat mijn hengst volgens hem niet bang of angstig is maar wel heel slim. Hij zegt ook dat een pony erbij zetten het probleem niet oplossen is maar uitstellen.. want dat de pony er ook ooit weer van weg moet. En ik volg hem hier ook wel deels in. Hij zegt nu ook om korte stukken op stal te zetten en opbouwen, dus dat doe ik nu..

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 19:47 



 
Profiel   

Het beste advies: Haal er iemand bij die gespecialiseerd is in gedrag.
Want je kent hem en weet zelf niet eens wat er precies mis gaat dus wij kunnen dat al helemaal niet weten.
Als je iemand laat komen kijkt die mee en ziet waarschijnlijk wel waar het fout gaat, dat kan iets heel anders zijn dan je verwacht.
Mijn hengsten worden trouwens altijd thuis gecastreerd, kan dat bij jou niet?

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 19:56 



 
Profiel   

Ja awel.. daar ben ik dus naar op zoek.. heb 3 mensen laten komen die gespecialiseerd zijn in paardengedrag en ze zeggen alle 3 iets anders. De ene zegt :"los op de camion zetten" de andere zegt "korter op de camion vastzetten" dan weer "met een ander paard", dan weer "alleen", dan weer "laat hem tot zijn 3 op de wei, niets mee doen en terug oppakken" en de andere weer "veel mee bezig zijn liefst elke dag" dus ik laat heeeeel graag iemand komen maar tot nu toe dus enkel mensen die elkaar volledig tegenspreken. En waren alle 3 e´redelijk gekende 'gedragstherapeuten' dus dat is echt wat ik nu zoek.. ik weet gewoon niet woe de juiste persoon is. En ja, ze castreren zeker thuis maar dan moeten zijn ballen wel indalen en dat is nog niet.. en 1 va´ die therapeuten had dus gezegd om hem zo snel mogelijk te ruinen..

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:02 



 
Profiel   

Doe hem eens een hartslagmeter om? Mijn paard brak de camionette af, kon ze laden met touwtje tussen duim en wijsvinger maar rijden was het kot afbreken. Door te oefenen met hartslagmeter kon ik haar beter inschatten. Hartslag ging omhoog terwijl ze uiterlijk nog rustig was. Ging die boven een bepaald niveau, begon ze alles af te breken. Toen ik dat wist kon ik gerichter oefenen. Op en af camionette, klep open en toe, wagen starten. Hartslag omhoog was stap terug, hartslag laten zakken en opnieuw. Ik kan nu weer overal naartoe, heb het er kunnen uit krijgen, ook wel met behulp van oude matras in de camionette. Als ze tegen harde wand sloeg, had ze pijn, werd ze kwaad, sloeg ze nog harder. Viscieus cirkeltje. Nu slaat ze tegen de matras, maar dat heeft geen impact en met 1x slaan stopt ze.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:10 



 
Profiel   

Ashkerlon schreef
Doe hem eens een hartslagmeter om? Mijn paard brak de camionette af, kon ze laden met touwtje tussen duim en wijsvinger maar rijden was het kot afbreken. Door te oefenen met hartslagmeter kon ik haar beter inschatten. Hartslag ging omhoog terwijl ze uiterlijk nog rustig was. Ging die boven een bepaald niveau, begon ze alles af te breken. Toen ik dat wist kon ik gerichter oefenen. Op en af camionette, klep open en toe, wagen starten. Hartslag omhoog was stap terug, hartslag laten zakken en opnieuw. Ik kan nu weer overal naartoe, heb het er kunnen uit krijgen, ook wel met behulp van oude matras in de camionette. Als ze tegen harde wand sloeg, had ze pijn, werd ze kwaad, sloeg ze nog harder. Viscieus cirkeltje. Nu slaat ze tegen de matras, maar dat heeft geen impact en met 1x slaan stopt ze.

Dit vind ik echt een geweldig advies. Iets wat tig jaar terug Niet kon maar nu dus wel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:18 



 
Profiel   

Ashkerlon schreef
Doe hem eens een hartslagmeter om? Mijn paard brak de camionette af, kon ze laden met touwtje tussen duim en wijsvinger maar rijden was het kot afbreken. Door te oefenen met hartslagmeter kon ik haar beter inschatten. Hartslag ging omhoog terwijl ze uiterlijk nog rustig was. Ging die boven een bepaald niveau, begon ze alles af te breken. Toen ik dat wist kon ik gerichter oefenen. Op en af camionette, klep open en toe, wagen starten. Hartslag omhoog was stap terug, hartslag laten zakken en opnieuw. Ik kan nu weer overal naartoe, heb het er kunnen uit krijgen, ook wel met behulp van oude matras in de camionette. Als ze tegen harde wand sloeg, had ze pijn, werd ze kwaad, sloeg ze nog harder. Viscieus cirkeltje. Nu slaat ze tegen de matras, maar dat heeft geen impact en met 1x slaan stopt ze.



Oh top idee. Thx

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:29 



 
Profiel   

Ik zou inderdaad ook een hartslag meter aanschaffen/ huren. Maar zou verder nog kleiner beginnen. Dus creëer een ' ruimte ' in je bak bijvoorbeeld.Dit met bijvoorbeeld balkjes en staanders en eventueel later uitbreiden met een zeil waarmee je de zijkanten kunt 'afsluiten . Zo kun je er naar toe gaan werken met de hartslag meter om de ruimte steeds kleiner te maken en de tijdsduur langer.kleinere stapjes en letten op kleine signalen voor! het escaleert ,die ruimte weer uit. En dit trainen en herhalen. Vergt veel geduld en consequentie. Ben heel benieuwd wat de hartslag meter gaat aangeven.

Ik zou hem nu ook zeker niet op stal laten eten, want hij wordt nu iedere keer beloont voor dit gedrag/ oftewel hij heeft succes.
Blijft hij wel rustig met de deur van de stal open?

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:31 



 
Profiel   

timokyana schreef
Ik zou inderdaad ook een hartslag meter aanschaffen/ huren. Maar zou verder nog kleiner beginnen. Dus creëer een ' ruimte ' in je bak bijvoorbeeld.Dit met bijvoorbeeld balkjes en staanders en eventueel later uitbreiden met een zeil waarmee je de zijkanten kunt 'afsluiten . Zo kun je er naar toe gaan werken met de hartslag meter om de ruimte steeds kleiner te maken en de tijdsduur langer.kleinere stapjes en letten op kleine signalen voor! het escaleert ,die ruimte weer uit. En dit trainen en herhalen. Vergt veel geduld en consequentie. Ben heel benieuwd wat de hartslag meter gaat aangeven.

Ik zou hem nu ook zeker niet op stal laten eten, want hij wordt nu iedere keer beloont voor dit gedrag/ oftewel hij heeft succes.
Blijft hij wel rustig met de deur van de stal open?


Ik zet hem momenteel binnen met eten met de deur toe, wacht tot de anderen op stal staan met deuren toe en zet dan zijn deur terug open, dus voor zijn gedrag escaleert..

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:38 



 
Profiel   

Ben je van west-vlaanderen? Je taalgebruik laat me dat alvast vermoeden. Als je geen hartslagmeter hebt, en je woont wat in de regio, wil ik wel even langskomen met de mijne en even helpen oefenen en tonen hoe ik het met mijn merrie aangepakt heb.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:43 



 
Profiel   

Ashkerlon schreef
Ben je van west-vlaanderen? Je taalgebruik laat me dat alvast vermoeden. Als je geen hartslagmeter hebt, en je woont wat in de regio, wil ik wel even langskomen met de mijne en even helpen oefenen en tonen hoe ik het met mijn merrie aangepakt heb.


Super vriendelijk! Maar helaas, Antwerpen:-) das wat ver he

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:44 



 
Profiel   

Antwerpen is inderdaad beetje ver uit de richting :')

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 20:46 



 
Profiel   

De adviezen die je gehad hebt van de profs zijn mi allemaal niks waard idd, snap dat je daar niet wijzer van wordt.
Het lastige is dat je ergens woont waar ik niemand ken om aan te bevelen.
Maar het moet toch wel beter kunnen qua hulp hoop ik...

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-11-21 22:55 



 
Profiel   

Maar hoe ziet zijn leven eruit? Als hij veel op stal staat, zijn ei niet kwijt kan en al veel werkjes moet doen die niet passen bij zijn leeftijd, vermogen, te lang duren, verkeerd aangepakt worden etc etc, mis je echt basis.

Hij is 1,5, gewend aan de trailer en zou daar dan in theorie op moeten lopen. Misschien is er te hard gereden. Maar ik acht de kans groter dat hij echt niet begrijpt wat je wilt en dus ook veel basis mist qua opgroeien, opvoeden, en leren.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-11-21 15:40 



 
Profiel   

Ikzelf denk dat je hem langzaam moet uitbreiden en dit gewoon constant voordat het escaleert. Je geeft aan dat je hem ziet denken vaak zijn we dan al veel te ver en die modus.

Hartslagmeter raad ik je dus ook aan.

Doormiddel van de hartslagmeter zorgen dat je hem al helpt voordat hij de tent afbreekt.

Succes
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-11-21 16:03 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 20 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen