Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 25 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Omdraaien aan de longe

 
Profiel   

Een vriendin van mij heeft een 5 jarige PRE. Net geruind en hij mag weer aan het werk.
Vanwege Corona is het nu niet mogelijk om grondwerklessen te nemen. Dat is zeker nodig en wordt opgepakt zodra dat kan.
Voor het ruimen had hij al een handje van omdraaien en keihard de andere kant op rennen, maar nu is het helemaal erg.
Ik heb het vandaag overgenomen. En het is uiteindelijk gelukt, maar niet op een leuke manier. Het werd echt even strijd.
We kunnen op 3 plekken longeren:
- kleine binnenbak. Daar gaat het vrij goed, maar is eigenlijk niet voor pensionklanten. En konden we vandaag niet terecht.
- ruime longeercirkel. Daar is het heel erg, maar makkelijker op te lossen. Maar de bodem is daar nu extreem zwaar.
- grote buitenbak. Te veel ruimte en erg snel afgeleid door wat hij ziet.

Vandaag is het uiteindelijk gelukt in de buitenbak en liep hij eindelijk fantastisch op mij gericht en zonder enige druk.
Maar ik heb er dan wel eerst enkele malen achteraan moeten skiën zeg maar.

We longeren aan ronde kaptoom met ketting in het leer ( ligt niet stabiel genoeg en dat durf ik buiten niet aan) of met hoofdstel met dubbel gebroken bit en longeerstukje. Dan zetten we hem licht bij met een bijzet.

Ik ken de basispositie bij longeren. En richt me met drijven richting achterhand, voor stelling navel richting midden van zijn lijf.
Als hij “aan” staat is hij heel gevoelig voor lichaamshulpen, maar hij is erg snel afgeleid en trekt dan dus zijn eigen plan. Rechtsom vindt hij het meest lastig, maar linksom breekt hij ook regelmatig uit.
Heeft iemand een tip waardoor we hier handiger op in kunnen spelen?
Ik “win” de strijd wel, maar wil geen strijd. Is niet ok en zo wil ik niet werken met hem.
Mijn vriendin weet überhaupt niet goed wat te doen en gooit hem dan los.
Vriendin volgt de gratis grondwerklessen via fb al en wil graag leren. Ik kan met heel veel dingen helpen, maar heb geen verstand van grondwerken en ook niet met nog hormonale puber pre’s.

En ik weet dat er een aantal bokt no-go dingen in dit stuk staan. Blijf daar even niet in hangen en willen jullie met ons mee denken in oplossingen die ons voorbij deze fase kunnen helpen?
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-20 20:44 



 
Profiel   

Elk paard is anders. Sommigen moet je niet onder druk zetten. Anderen proberen graag uit wat voor vlees ze in de kuip hebben. Overtuig ze dat jij de leider bent en ze gaan voor je door het vuur. Als de "strijd" na 2-3x makkelijker wordt rustig doorzetten. Wordt het niet makkelijker of neemt het verzet toe dan niets meer met het paard doen tot lessen mogelijk is.

Van niets doen wordt een paard niet slechter. Van verkeerde dingen aanleren wel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-04-20 20:56 



 
Profiel   

Als hij snel afgeleid is moet je hem dus bezig houden met overgangen, balkjes extra stelling etc.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 06:17 



 
Profiel   

Soms moet je ook de strijd voorkomen om een paard te leren dat het goed is wat hij doet.

Hoe lang longeer je?

Je kunt naar mijn idee beter 4 keer in de week 5 minuten longeren en stoppen als het goed gaat, dan 1 keer een half uur en opzoeken dat het mis gaat.

Hetzelfde geld voor linksom/rechtsom.

Desnoods werk je deze maand alleen zijn goede kant op.

Als hij eenmaal gaat rennen ' moet ' je wel de strijd aan gaan, waardoor longeren dus altijd strijd geeft.

Zelf die cirkel doorbreken is soms het makkelijkst :) . En dan steeds kleine stukjes uitbouwen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 06:43 



 
Profiel   

Kun je een filmpje maken? Ik vind het lastig om het precieze probleem te halen uit woorden. Voor het omdraaien is de stelregel, zweep op de schouder. Maar er zijn zoveel nuance verschillen die je moet zien voor je er een oplossing op kunt plakken

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 06:53 



 
Profiel   

Kent hij het principe wel? Dit doet mij namelijk heel erg denken aan mijn eigen paard die gewoon niet snapte wat de bedoeling was. Dan ging het 5min heel goed maar plots draaide hij om en liep hij weg. Ik ben ook nog door het zand gesleurd.

Ik zou zeggen, ga een stap terug, figuurlijk :) Longeren is eigenlijk gewoon een manier van leiden. Dus ik zou in dit geval terug dichter bij het paard gaan staan, op een meter ofzo. Van daaruit kan je alle hulpen opnieuw bevestigen en kan je ook sneller ingrijpen. Vooruit, achteruit en stilstaan moet er perfect op zitten en dan kan je terug afstand nemen.

Ik zou in plaats van met een kaptoom ook even een touwhalster gebruiken en de longe op de neus zetten. Als hij dan toch een keer wegdraait kan je net iets scherper inwerken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 06:56 



 
Profiel   

Wat mijn oog trof was 'een jonge pre'.

Mijn jonkie is ook een pre. Zij is griezelig precies in lichaamstaal.
"Stel je voor, er komt een bezem uit je borst, de borstel van de bezem zijn je schouders." :')
....nou, als die denkbeeldige lijn uit mijn borstkas haaks op mijn schouders niet naar haar staart wees, stond ze stil. In principe heel braaf, maar wel belangrijk om te weten.
(Inmiddels loopt ze wel door als ik iets slordiger ben, maar ik moet echt uit mijn ooghoeken naar het hoofd kijken.)

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 08:00 



 
Profiel   

Janneke2 schreef
Wat mijn oog trof was 'een jonge pre'.

Mijn jonkie is ook een pre. Zij is griezelig precies in lichaamstaal.
"Stel je voor, er komt een bezem uit je borst, de borstel van de bezem zijn je schouders." :')
....nou, als die denkbeeldige lijn uit mijn borstkas haaks op mijn schouders niet naar haar staart wees, stond ze stil. In principe heel braaf, maar wel belangrijk om te weten.
(Inmiddels loopt ze wel door als ik iets slordiger ben, maar ik moet echt uit mijn ooghoeken naar het hoofd kijken.)

Denk dat dit een waardevolle reactie is, samen met die van Ruitje.

PRE's zijn vaak bijzonder gevoelige paarden, en hengsten zijn ook vaak erg van de "duidelijke" taal. Hij is net geruind, dus verwacht dat dat stukje er zeker nog in mee speelt.

Mijn kerel (half PRE, wel hengst) is precies zo, maar inmiddels kunnen we bijna op gedachten longeren en door de ruimte bewegen. In het begin was dit erg zoeken, vooral voor mij. Deed hij niet wat ik vroeg, dan had dat vaak 1 van de volgende oorzaken: ik was niet duidelijk in mijn vraag, hij snapte nog niet wat ik van hem vroeg, of ik was er niet met mijn volle aandacht bij waardoor ik zijn aandacht ook niet als antwoord kreeg.

Ik zou zeker zoals in het advies van Ruitje op zoek gaan naar de kleine succesmomenten, die vieren, en het daar eerst bij laten. En daarnaast zoals wat Janneke al beschrijft echt heel goed kijken naar je eigen houding. Niet of je het volgens de theorie goed doet, maar vooral heel bewust zijn naar wat je deed/hoe je stond als het wel goed gaat. Gebruik hem als spiegel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 08:30 



 
Profiel   

en de positie van jezelf is ook belangrijk. Het kan zijn dat jij net iets teveel naar de voorhand staat.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 08:31 



 
Profiel   

Die van mij heeft dit altijd gedaan, hoe sterker en rechter ze wordt, hoe beter het gaat. Maar de voorkeurskant blijft ze houden.

Sinds ik de enkele longe bevestig volgens deze methode (voor brutale paarden):
https://lammert-haanstra.nl/2019/05/20/ ... alve-werk/
Is het echt een stuk minder, dat bitstukje er aan brengt hier teveel verwarring en tegenstrijdige signalen.
Ook kan merken dat ik minder druk nodig ben en makkelijker in kan werken op deze manier.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 08:39 



 
Profiel   

Annemarie van der Toorn heeft momenteel filmjes online over het longeren. Optie is om direct bij te zetten zodat hij niet teveel zijn lijf kan indraaien, of als je handig bent met dubbele longe. Het probleem bij deze pony was wat anders maar is even goed heel leerzaam.
https://www.facebook.com/13288385351277 ... 544611621/

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 08:43 



 
Profiel   

En zomaar een gedachte, maar is het een idee om eens zonder longe en hoofdstel/kaptoom te longeren door bijvoorbeeld de roundpen te gebruiken of indien deze niet beschikbaar is een stuk met lint af te zetten (12 bij 12 meter ongeveer). Dit moet natuurlijk ook maar net binnen je mogelijkheden liggen, maar zo werk ik zeker met de jongere paarden het liefste. Op die manier hoeven ze in de eerste instantie alleen met hun eigen disbalans te dealen, en niet ook met het mens dat door de werking van de longe op het bit/hoofd ook nog eens "storing" geeft. En ik houd ervan om in een vierkante ruimte te longeren/cirkelen, omdat ze dan niet kunnen leunen op de omheining, maar zelf de cirkel moeten vormen.

Dit is 1 van de wegen naar Rome, zeker niet de enige, en zeker ook niet altijd voor iedereen passend/geschikt. Maar wilde het toch even delen, mocht je er iets aan hebben. :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 08:44 



 
Profiel   

Het omdraaien doet hij dus vooral de eerste 10 min. Daarna gaat het meestal wel.
Bij los longeren in de cirkel doet hij het ook continu. Dus dat kost weinig op.
Ik heb inderdaad echt wel eens een niet oplet momentje. Die kans die pakt hij. Maar over het algemeen ben ik zelf echt wel drijvend. Zal daar nog eens beter op letten de volgende keer.
Hij heeft overigens over alles een hele duidelijke mening. Antwoord is sowieso nee, met een hoop drama. En pas als hij bedenkt dat het ok is, dan geeft hij zich volledig over. Dat gaat over de box uitkomen, tot wandelen aan de hand en de bak in oid. Tot nu toe VEEL geduld nodig dus. Vandaar dat er ook echt veel aan grondwerk gedaan moet worden. Maar ja .......
Ik ga de filmpjes even bekijken zo.
Bijzetten heb ik gister ook gedaan. Ik had wel de indruk dat hij daar inderdaad steun aan had, want wat een lichaamsgebruik ontstond daar ineens!
Bak afzetten deed mijn vriendin gister met lijf en longeerzweep ( om zich breder te maken).
Thx voor de reacties tot nog toe!

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 14:47 



 
Profiel   

O ja: opbouwen en ruimte vergroten doe ik ook al. En pressure release.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 14:48 



 
Profiel   

Richt je je navel op het paard? Of loop je in de richting van het paard mee? Dat kan heel veel verschil maken. De officiele manier van longeren, dus met je navel op het paard gericht, is eigenlijk heel raar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 14:57 



 
Profiel   

Draait hij naar binnen of naar buiten om? Of beide?

Ik zou trouwens geen longeerstukje gebruiken. Die geven precies de verkeerde instructies door naar je paard. Wanneer je de druk om de longe vergroot, vergroot dat stukje voornamelijk de druk op de buitenste bitring ipv de binnenste. Dat lijkt me voor een paard ook enorm verwarrend.

Er zijn verschillende manieren hoe je een longe wel aan het bit vast kunt maken, maar welke je kiest, is persoonlijke voorkeur.
Zelf maak ik een slag om de binnenste ring en maak de clip onder de kin door vast aan de buitenste.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 15:01 



 
Profiel   

Ik denk dat hij het gewoon probeert omdat het voor hem makkelijker is.
En als het eenmaal is gelukt en niet gelijk goed gecorrigeerd dan heeft hij het geleerd, het werkte voor hem.
Maar nu ben je al goed bezig en het zal vanzelf minder worden, kost gewoon wat tijd.
Vooral als het goed gaat het makkelijk voor hem maken als beloning, rent hij de andere kant op laat hem dan maar even wat meer werken zodat hij dat minder leuk vindt.
Verder niet te lang doorgaan want dat kost te veel kracht nog en dan worden ze alleen maar dwars.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 15:02 



 
Profiel   

Ik denk dat je best op de goede weg bezig bent en het een kwestie is van vaker oefenen. Korte stukjes, jong paard heeft 0 concentratie dus niet te lang werken. Eigenlijk al niet langer dan 10 min, maar aangezien hij daarna pas oke is, zou ik stoppen zodra hij het oke doet.

Ik zou met zo'n dier niet met bit willen longeren, of iig niet met de lijn aan het bit. Alleen de lijn weegt al behoorlijk wat, en bij een ophouding komt met een longeerstukje ertussen juist de binnen bitring zonder druk en de buiten bitring met druk, maar naar binnen en beneden, wat geen logische hulp is.

Helpt het om de eerste 10 min de lijn een stuk korter te houden en veel te begeleiden? Licht contact houden en op een meter of 3-4 laten lopen, zelf dus veel meelopen? Kan je meteen makkelijk kleine voltes laten maken, een keer changeren, etc.

Daarnaast zijn PRE's retegevoelig, dus let verdomd goed op je eigen lichaamstaal! Loop bijv iets meer schuinachter, dat de kant waar je hem heen wilt hebben, het meest vrij is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 15:06 



 
Profiel   

Nog even als aanvulling, wat ik zou doen, nav dit wat je zegt:

Citaat
Ik ken de basispositie bij longeren. En richt me met drijven richting achterhand, voor stelling navel richting midden van zijn lijf.


Probeer nu eens niet met je navel richting hem te staan. Dus laat die hele longeerhouding die je kent los. Loop in plaats daarvan wat met hem mee. Dus je navel in zijn looprichting. Let dan op dat je NIET zijn schouder blokkeert. Dus NIET te ver naar voren lopen. Blijf verder naar achteren. Dus ongeveer ten hoogte van zijn achterknie. Ik ben benieuwd hoe hij reageert, wanneer je dit probeert. Ik vermoed dat je probleem dan is opgelost. Ik ben zelf tegen hetzelfde aangelopen bij een paar hele fijngevoelige paarden. Sindsdien longeer ik altijd zo. De officiele longeerhouding vind ik nu zelfs echt vreemd, omdat je daarmee eigenlijk heel iets anders aangeeft (lichamelijk) dan wat je hoofd wil.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 16:13 



 
Profiel   

Dat viel me ook al op, maar dacht dat ik het verkeerd las. Als ik mijn navel richting achterhand draai, blokkeren mijn schouders de looprichting en remt het paard af namelijk. Richting schouders is neutraal, nog verder richting hoofd is aansporend.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 16:21 



 
Profiel   

Als ik zo het hele verhaal hoor zou ik eerlijk gezegd voorlopig gewoon niet longeren en wachten tot je deskundige hulp erbij hebt. Weet niet in welke omgeving je woont, maar iemand met ervaring met het ras is wel aan te raden.
Het 'probleem' is in mijn ogen niet het omdraaien, maar het hele plaatje, wat je later ook al noemt.
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik ook twijfel of dit paard geschikt is voor je vriendin, ik hoop van wel, maar om dit te laten slagen is het wel verstandig om hulp erbij te halen, voordat het nog meer uit de hand loopt.
Tot die tijd zou mijn voorkeur hebben het paard alleen heel basic werk te laten doen(als rijden wel goed gaat, dan maar rijden, dat is beter dan met longeren nog meer aankloten)
Maar als je kan werken aan "gewoon netjes" van en naar het land/stal/paddock, rustig met poetsen etc. dan is dat een betere optie.
Ik neem overigens aan dat het paard wel zijn energie kwijt kan in een flinke paddock en/of op het land, liefst met andere paarden.

Misschien ben ik wat negatief getint, maar ik ben grondwerkinstructeur en heb veel ervaring met barokjes, ik zie het té vaak gebeuren dat mensen het onderschatten. (en het vervolgens dus "mis" gaat)

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 16:23 



 
Profiel   

Hij staat op een ruime paddock. Nu nog alleen, maar altijd naast andere paarden.
Verder komt hij er nog 2 x uit. 1 x wandelen of molen. De andere x longeren, vrij spelen, grondwerkoefeningetjes uit de gratis seminar.
Nogmaals: begeleiding staat op de planning, dus zodra dat mag, gaat het ook gebeuren.
Ik heb eigenlijk altijd geleerd niet mee te lopen, dus dat kan ik zeker nog doen.
De navel richting midden is een tip van een longeerspecialist juist voor het bevorderen van de stelling. Ben ik niet gewend, maar werkte gister voor het eerst wel.
Dat blokkeren met de schouders is ook een goede. Dat zou ik best kunnen doen. Ga ik mee aan de slag icm meelopen vanuit achterknie.
Hij komt het makkelijkst weg met naar buiten toe draaien. Naar binnen probeert hij ook, maar dat is makkelijker op te vangen.
Het tussenstukje zal ik ook lozen en dan ga ik even kijken welke bevestiging ik fijn vind werken.
Ik vind het overigens altijd jammer dat er zo snel wordt geroepen dat het paard dus niet geschikt zou zijn voor iemand. Het perfecte plaatje bestaat niet en alles valt of staat met de houding van een eigenaar om open te staan voor hulp.
Het zal een lastigere reis worden waarschijnlijk, maar geen onmogelijke.
Alles stond klaar om goed te starten, maar door Corona loopt het nu anders. Ze komen er wel uit en hebben ook de tijd.
Voorlopig levert alleen longeren nu een probleem op. Daar spring ik al bij en jullie nu ook. :D .
Zijn gedrag aan de hand wordt consequent aangepakt met geduld en tijd. Rijden ging tot nu toe super en gaan we va het weekend ook weer oppakken. En daar heeft ze begeleiding van PRE instructeurs van stal. Mensen die hem ook hebben ingereden.
Hij heeft geen (grote) trauma’s, is mensgericht en nuchter, krijgt veel afwisseling en rust en heeft goed afgestemd harnachement ( op de kaptoom na dan) en ook met voer is rekening gehouden met zijn spec. Behoeften.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 17:15 



 
Profiel   

Overigens gaat lopen aan de hand prima. Hij blijft meestal keurig met zijn neus bij de schouder.
Maar als hij dat niet doet, zou je hem even wat terug moeten zetten en dat lukt dus niet.
De bak in en dat soort dingen is vaak alleen de eerste paar x drama en daarna doet hij alsof hij nooit anders heeft gedaan.
Zijn box uit—> geen probleem, tenzij hij eten heeft of ligt. Dan kan je op je hoofd gaan staan, maar hij gaat niet mee.
Dus hij heeft een eigen mening en is brutaal. Komt teveel in je ruimte en wijkt niet voor druk. Dat moet inderdaad echt met grondwerk worden opgepakt.
Wat dat aan gaat is hij een beetje te mensgericht, zelfverzekerd en dus wat dominant. Hij moet meer gaan volgen en minder gaan leiden denk ik. Maar goed, grondwerk is niet mijn expertise, dus is mijn invulling van zijn gedrag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 17:24 



 
Profiel   

Klinkt als een superleuk paard om mee aan de slag te gaan. :D Juist omdat er zoveel winst te behalen valt. Iedere keer als hij draait, bedenk dan wat je verkeerd deed (of je vriendin dus). Het helpt ook om het te filmen, zodat je het terug kan kijken. Ik ben super benieuwd hoe het gaat als jullie de tips toepassen. Houd ons op de hoogte. *\o/*

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 18:30 



 
Profiel   

Will do!

Hij is ook zeker leuk! Heeft karakter heet dat. _O-
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-04-20 18:43 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 25 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen