Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

FAQ Longeren

 
Profiel   

Algemeen: longeren is een middel, geen doel. Als jouw paard geen specifieke problemen heeft die je door middel van longeren wilt oplossen en je paard heeft een hekel aan longeren, waarom zou je het dan doen? Er is geen enkele redenen een paard te longeren óm het longeren. Beweging geven kan ook op andere manieren. Alleen als je bepaalde problemen wilt oplossen (ruggebruik, stellingsproblemen) of als voorbereiding op het zadelmak maken heeft longeren een belangrijk nut.

Als je nog nooit gelongeerd hebt, vraag dan of iemand met ervaring het je wil voordoen en je ook wil helpen. Ga liever niet met een groen paard aan de slag als je geen of weinig ervaring met longeren hebt. Oefen met het gebruik van de chambrière (longeerzweep), niet alleen met knallen, maar ook met toucheren (raken). Een leuke oefening is bijvoorbeeld takjes of strootjes rechtop in het zand van de bak zetten en die met de zweep omslaan.

Vanaf welke leeftijd kan je een paard longeren?
Longeren is best belastend voor de benen, omdat het een continue gebogen beweging is, je paard roopt immers een rondje. Afgeraden wordt daarom met een paard jonger dan 3 jaar te longeren. Bij een paard dat zich aantikt onder het lopen kan beenbescherming nuttig zijn.

Longeren is een kunst, die, net als rijden, geleerd moet worden. Bij het eerste longeren is het handig om met z’n tweeën te zijn. Eén persoon geleidt het paard, de ander hanteert de longe en chambrière. Beloon uitgebreid wanneer het paard het begrijpt. Laat je helper geleidelijk aan steeds meer afstand nemen van het paard, net zolang tot het paard zelfstandig op de volte blijft lopen. Beperk het longeren zeker bij een jong paard, in het begin tot 10 minuten hooguit (5 minuten op iedere hand). Longeer altijd op beide zijden, om scheef worden te voorkomen bij het paard.

Mijn paard is niet voorwaarts tijdens het longeren
Zorg er in de eerste plaats voor dat je je paard niet met je longehand tegenhoudt als je hem aandrijft. Van voren tegenhouden of in de mond hinderen zorgt er voor dat je paard niet kán reageren op de aandrijvende hulp en dat zal er uiteindelijk voor zorgen dat hij helemaal niet meer begrijpt wat je wilt. Wanneer je de mogelijkheid hebt, longeer dan eens zonder longe in een round-pen of afgesloten longeerbak. Ook kun je een helper het paard extra laten aandrijven met een (tweede) chambrière.

Mijn paard draait om aan de longe
Vaak is dit een kwestie van zelf teveel op de voorhand van je paard gericht staan met je lichaam. Als longeerder moet je schouder van je longehand (je linkerschouder dus als je linksom longeert en de longe in je linkerhand hebt) gericht zijn op de schouder van je paard. Je rechterschouder en je lichaam is dan vanzelf gericht op de achterhand van je paard. Zo drijf je hem met je lichaamstaal dus naar voren, van je weg en geef je hem geen gelegenheid zich om te draaien. Ook met twee longes werken (dubbele longe) kan een oplossing zijn, maar pas op: een hardnekkige omdraaier die sneller is dan jij zal zichzelf volledig in de longes wikkelen als je pech hebt.

Mijn paard valt naar binnen
De klassieke oplossing is met de chambrière wijzen naar de schouder en/of de schouder toucheren. Sommige paarden reageren hierop met omdraaien, houd dat dan ook in de gaten. Een andere methode is aandrijven en tegelijkertijd golvende bewegingen met de longe te maken. Let wel op dat je dit heel rustig en voorzichtig doet, anders krijgt je paard bij iedere golf een ruk in de mond. Lichaamstaal gebruiken en jezelf groot maken en daarbij beide armen ver uit elkaar houden is een derde mogelijkheid. Tenslotte kan longeren met dubbele longe een oplossing zijn, omdat je hem dan met de buitenlonge op z'n plek kan houden.

Mijn paard loopt met stelling naar buiten
Dit wordt vaak veroorzaakt door onvoldoende kracht en spierontwikkeling, kortom, het nog niet rond kunnen lopen op de volte. Bij een jong paard moet je je hier dus eigenlijk niets van aantrekken maar gewoon geduld hebben tot het paard sterker wordt en beter rond kan lopen. Bij een goed doorgereden paard kan het ‘zich aan het werk onttrekken’ zijn. In dat geval is het (vakkundig) gebruik van bijzetteugels een eventuele oplossing. Meer aan het werk zetten met de achterhand er goed onder, verdient echter de voorkeur. Ook kan het werken met een dubbele longe een oplossing zijn, omdat je op deze wijze meer aanleuning/stelling op de binnenlonge kunt vragen zonder dat het paard daarbij naar binnen komt.

Mijn paard gebruikt zijn achterhand niet
Bij een jong paard kan dit veroorzaakt worden doordat het dier gewoon nog niet sterk genoeg is. Longeren is zwaar werk voor je paard, dus vraag in het begin niet te veel. Achterhandgebruik komt vanzelf als het paard sterker wordt en meer spieren kweekt.

Bij een ouder paard kan het gebruik van een hulpteugel zoals de Pessoa het achterhandgebruik stimuleren. Ook longeren met de dubbele longe bevordert het achterhandgebruik. Blijf wel altijd goed aandrijven, anders duw je het paard in elkaar, in plaats van dat je de achterhand ontwikkelt.

Mijn paard galoppeert niet of overkruist aan de longe
Ook dit wordt bij een jong paard vaak veroorzaakt door gebrek aan kracht in de achterhand. Doet een jong paard dit, dan is het nog niet toe aan longeren aan de longe. Vraag in dat geval alleen draf aan de longe, tot je paard sterk genoeg is. Anders gaat je paard zich aanwennen overkruist te galopperen en dan moet je het hem later af gaan leren.
Maak bij een jong paard de cirkel ook zo groot mogelijk. Dit vergemakkelijkt het correct aanspringen en galopperen. Vooral zwaarder gebouwde paarden hebben het moeilijk aan de longe in galop. Zonder een ruiter die hem ondersteunt is het erg moeilijk voor een jong paard om in balans te blijven.

Mijn paard valt me aan bij het longeren
Het beste advies in dit geval is: voorlopig niet longeren, maar eerst werken aan een juiste dominantieverhouding tussen ruiter en paard. Een paard dat aanvalt respecteert de longeerder niet. Hier moet eerst aangewerkt worden. Tips hierover kun je bij VD vinden.

Interessante topics:
http://www.bokt.nl/wiki/Longeren
http://www.bokt.nl/wiki/Hoe_pessoateugel
http://www.bokt.nl/wiki/Longeermateriaal

Bedankt voor het lezen van dit topic. Meer informatie is te vinden in de Help. Wil je contact opnemen met een moderator van dit forum dan kun je terecht bij:
- C_arola
- Coby
- Dyonne
- Nicole288



Laatst bijgewerkt door Dyonne op 16-11-22 22:52, in het totaal 7 keer bewerkt

check 16/11/2022


Link naar dit berichtGeplaatst: 19-02-19 21:41 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen