Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 32 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

fokken- criteria?

 
Profiel   

Als hopelijk toekomstig fokker ben ik me al behoorlijk aan het verdiepen in het fokken. Niet alleen bij de quarters en paints maar ik kijk ook veel op de warmbloed pagina's van bokt en dan valt me een enorm verschil op.

Bij de warmbloeden wordt gekeken naar zwakke en sterke punten van beide ouderdieren. Bij fokadviezen wordt ingegaan op bouw(standfoto is zelfs vereist) er wordt per gang weergegeven of dit goed is of slecht er wordt ingegaan op karakter (te heet-te sloom etc) en ditzelfde wordt ook weergeven per geadviseerde hengst. Inclusief lijstjes van waarin een bepaalde hengst verbeterd of verslechterd.

Als ik dan kijk bij de westernpaarden dan gaat dat volledig anders. Er wordt vaak niks gezegd over bouw en gangenwerk bij de aangeboden merrie en ook van de geadviseerde hengsten wordt verrassend vaak enkel een foto van een (prachtig) koppie neergezet, een mooie (natuurlijk gefotoshopte..) sliding foto, wat wedstrijdresultaten (soms..) en daar moet je het maar mee doen. Van een flink deel van de hengsten kan je niet eens een standfoto vinden, laat staan 1 waar de voeten op staan (die verdwijnen zo doorgaans achter 'gras').

Blijkbaar is elke hengst dus geschikt voor elke merrie en is elke hengst perfect? Nu ben ik groot quarter en paint fan maar dat lijkt me wel echt nogal onwaarschijnlijk :o

Hebben we in de westernwereld nog wat werk voor de boeg wat het combineren van merries en hengsten betreft? Of is het echt nog iets dat alleen de incrowd weet en daarbuiten niet gedeeld wordt.

Het komt in elk geval wel over alsof we hierin echt nog wat achterlopen
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-01-21 13:21 



 
Profiel   

het is een heel uitzoek werk als merriehouder weet je vaak wel punten te benoemen die je zou willen verbeteren. Ik ga ook altijd kijken naar de hengst van mijn keuze bij de hengstenhouder. En gelukkig wordt het KFPS stamboek veel opener dan 20 jaar geleden, maar de toen verzamelde informatie is nu vaak ook niet te vinden maar hou ik wel in gedachten bij het kiezen van een vaderdier.

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-01-21 13:31 



 
Profiel   

troi schreef
Blijkbaar is elke hengst dus geschikt voor elke merrie en is elke hengst perfect? Nu ben ik groot quarter en paint fan maar dat lijkt me wel echt nogal onwaarschijnlijk :o

En daar heb je gelijk in.
Voor veel fokkers is alles wat geen wedstrijdervaring heeft van inferieure kwaliteit en is het fokken van goed presterende wedstrijdpaarden het enige wat telt.
Dat wedstrijden slechts een klein deel van het totale plaatje vormen telt niet mee. Alleen een 'goed papier' lijkt belangrijk.

Verder draait alles om geld, vooral in Amerika, wat er toe geleid heeft dat veel paarden eerder lijken op ziekelijke uitwassen wat weinig meer te maken heeft met het plaatje waar de Quarter beroemd om is geworden.
De reiningpaarden zijn doorgefokt om hun aflopende kruis en onderstandige achterbenen, de pleasure tak begint bij 1.60 en elke cm daar boven is $1000 extra waard en halterpaarden met hun te kleine hoeven het overgewicht op een niet gezonde manier moeten zien te dragen.

Gelukkig zijn er ook nog 'back-yard breeders' die gewoon leuke paarden hebben die goed op de benen staan en gezond in het koppie zijn. Die niet de hoofdprijs vragen omdat het vast en zeker een toekomstig Europees kampioen is en waar de recrearuiter veilig een rondje mee door het bos kan hobbelen en af en toe eens een wedstrijdje mee kan starten en het daar op landelijk niveau ook leuk doet.

Of 'we' werk voor de boeg hebben... ik denk het niet, want ook bij de keuringen van Nederlandse raspaarden is het lang niet alles pais en vree als ik de fora mag geloven :)
Iedereen moet dus gewoon zelf goed weten wat ie wil en zijn 'boerenverstand' gebruiken voor wat het hem waard is en niet alleen qua geld.

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-01-21 09:46 



 
Profiel   

Je weet als toekomstige fokker wel dat je een ruin niet kan dekken? :+ }> :P :D

Maar zonder dollen;

Het verschilt echt per persoon.

Er zijn mensen die echt heel bewust kijken naar hun merrie en echt heel goed uitzoeken welke hengst daarbij past. Niet per se mensen die op prestaties gericht zijn, maar wel gezond, fijn karakter, goede bouw, goede bewegingen etc.

Dan zijn er professionele fokkers die ook wel kijken naar welke combinaties goede nakomelingen geven. Als uit bepaalde lijnen paarden komen die het goed doen en presteren, wil men daar meer van. Je zal dan veel dezelfde namen zien.
Er valt veel over te zeggen.

Vaak worden de ouder paarden/hengsten met name geshowd door trainers. Die werken en rijden anders dan de gemiddelde ruiter en heeft vaak ook andere doelen. Of die nou voor elke ruiter geschikt zijn is een vraag.
Braaf bij een goede, handige trainer, wil niet zeggen dat het paard bij jou of mij ook makkelijk te rijden is.
En soms zijn de knoppen zo scherp gesteld dat een gewone ruiter er niet mee weg komt. Zelfde paard getraind door een gewone ruiter, zal weer anders lopen en presteren.

Het grootste probleem is een beetje dat naam, prestaties aan prijzen worden gehangen. Als je geen dekking koopt van de bekendste, scorende hengst, fok je volgens die aanhang geen goed paard. Ongeacht alle kosten en moeite, wil men dan geen realistische prijs betalen voor een goed, gezond paard.
Daar is het dan wel lastig dat niet elke hengst voor de keuring kan in Nederland. Hoewel ik dat ook echt niet DE methode vind. Maar men zou dan wel alle gangen beoordelen, exterieur etc.

Helaas zal dan blijken dat enkele hengsten die wel erg goed scoren en al veel presterende nakomelingen hebben, geen goede cijfers halen op alle gangen. Waar bijv in de reining wat makkelijker gedacht zal worden. ( gek genoeg, zou je denken )

Omdat niet presterende, maar wel fijne, gezonde hengsten amper een kans krijgen, zie je daar ook weinig nakomelingen van in de sport.
En de mensen die dus die kant op kiezen, zie je ook weinig in de sport.

Waar een goed, gezond paard fokken altijd geld kost. Het presteren zou pas als laatste aan het prijskaartje toegevoegd mogen worden.
Net als kleur overigens. Want als je op kleur fokt, is er ook nog wel een markt.

Wat niet mee komt in de sport, wil weleens in de recreatie terecht komen, al dan niet met een afwijking. Eigenlijk wordt alleen dan een paard onder de waarde ( dus gemaakte kosten ) verkocht. Vaak met vele bijkomende kosten door mankementen, extra zorg etc.

Het fokbeleid is imo fout, omdat men kan doen wat ie wil. Ook wij hadden in 2020 onze merrie gedekt. Ze is leeg gebleven na wat pogingen. Maar met een hengst van bekenden die goed bij onze merrie past. Alles netjes, gewoon geregistreerd straks.
Maar ik wilde als ze drachtig was geworden niet mijn merrie alleen hebben lopen met het veulen of in onze gemengde kudde.
Ik wil een kudde met merries en veulens, omdat daar alles begin en uiterst belangrijk is. Ik wil ze 24/7 buiten hebben ( met beschutting ), goede voeding en lang bij elkaar. 6 Maanden is een minimum. Daar worden ze ook al zwakker of sterker. Dat ziet men bij presteren niet altijd gelijk en veel paarden lopen nog op een berg supplementen. Maar bij de gemiddelde ruiter is lang en veel plezier hebben het doel. Wij willen dat onze paarden mee gaan, oud worden, gezond blijven etc. Dat is helaas in de sport vaak anders. Dara is men ook meer gewend aan afhaken op een jonge leeftijd, dan de fokkerij in of anders......
Veel teveel, zogenaamd ervaren fokkers hebben smoesjes waarom lang samen bijvniet kan. Maar dan doe je iets ernstig fout. Er zijn echter amper regels voor.


En dat laatste is ook een probleem. Iedereen kan fokker worden. Meestal mensen met de financien en ruimte. Niet mensen die zich per se hebben verdiept of de ervaring hebben. Wel mensen die na jaren investeren nu worden aangezien als ervaren fokkers. Ondanks een slecht beleid. Maar zolang een enkele nakomeling in de sport loopt, kijkt men daar dus naar.

Als je wil fokken zou ik eerst kijken naar goede omstandigheden. Echt nooit een merrie alleen met een veulen en op stal. Dan is het logisch dat een merrie het veulen zat wordt na enkele maanden. En ja, dat hoort erbij, is ook opvoeden.
Het gaat geld kosten. Als je het voor de winst wil doen, ben je wel even bezig voor het wat gaat opleveren.
Je moet al investeren in goede merries, de dekkingen, je ruimte, voer, veearts. Maar als je dan puur op gezond en karakter fokt, zal het al lastig worden die kosten eruit te halen.
Het lukt als je er ook iets naast hebt. Dat je al je paarden hebt rondlopen en de ruimte zelf in bezit hebt.

Er zijn overigens ook in de sport echt veel mensen die toegeven dat ze bepaalde bloedlijnen echt niet fijn vinden en die zie je ook weer langzaam verdwijnen.
Heel veel fokkers leggen het papier wel naast elkaar en kijken wel naar de bouw. En soms lukt een combi gewoon heel goed en soms niet.

Een gezond paard, kan gewoon altijd leuk lopen. Dat meer en hoger willen, is ook ene stukje gebrek van de ruiter vaak. paarden krijgen de schuld, maar de ruiter kan het zelf er niet uit rijden, heeft te weinig tijd, de verkeerde trainer etc.
De meesten in de reining bijv rijden nooit een 70+ en dat is vrijwel met elk gezond paard mogelijk, mits de jury ook oordeelt op correcte manouvres ipv spectaculair.

Link naar dit berichtGeplaatst: 14-01-21 13:51 



 
Profiel   

Als ik naar quarter hengsten kijk, dan mis ik inderdaad ook gewoon een standfoto en een beoordeling of filmpje van de 3 gangen. De meeste mensen willen toch gewoon een paard wat in meerdere disciplines een beetje mee kan doen? En ook geschikt is voor een bosrit?

Maar ook bij het kwpn is de specialisatie soms te ver doorgeslagen. Dressuurpaarden die struikelen over een balk, te weinig bot en kleine hoefjes. Springpaarden die neerwaarts gebouwd zijn en ook hier weinig bot en kleine hoefjes. Maar het verschil is wel dat je van deze hengsten eenvoudiger filmpjes en beoordelingen kunt terugvinden.

Maar stel, ik wil nu met een quarter fokken, dan wordt het voor mij inderdaad heel lastig om een hengst te kiezen. Ik zou dan ook echt vragen of ik mag langskomen om de hengst met eigen ogen te zien en te 'keuren'. Stand, hoeven en gangen zou ik dan willen zien. Dan weet je nog niet alles, maar dan heb je wel een beter beeld en weet je in ieder geval dat het vaderdier je aanstaat. Sportprestaties vind ik minder relevant. Maar als eentje wel is uitgebracht is het meteen handig om te kijken naar hoe het dier er nu voorstaat. Of ze ook het werk aangekund hebben.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 09:55 



 
Profiel   

En vergeet ook niet wat er ondertussen al aan veulens rond loopt van een bepaalde hengst. Natuurlijk doet de merrie ook voor 50% mee, maar het geeft toch wel een indicatie wat je kunt verwachten.
Bokt is wat dat betreft een hele leuke zoek/vraag-bron ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 09:59 



 
Profiel   

De meeste quarter hengsten in Nederland, Duitsland, Belgie etc kan je gewoon bezoeken. Veel zijn uitgebracht en "kent" men dan allang van bewegen en prestaties inderdaad.

De rest is heel moeilijk te beoordelen. Elk paard kan mee naar het bos. Maar veel worden niet in het bos gereden, dus dan zijn ze nog niet gewend. Wij gaan echt altijd heel snel naar buiten en nooit problemen.

De reining is de grootste sport, dus daar lopen de meest presterende paarden. En daar is ook de grootste markt. Niet elk paard dat goed presteerd heeft de meest voordelige bouw, maar dat is soms ook een ontwikkeling. De reining sport ontwikkelt en je ziet dat paarden ook veranderen.

En ook dan zegt het weer niks. Paard A komt bij trainer X en die krijgt het er wel of niet uit. Soms kan een paard echt niet meer dan dat, soms werkt de combinatie niet, 10 redenen.......Dan komt een paard bij een recreatie ruiter terecht.

Als een paard het wel redt, zegt dat nog niet veel. Trainers rijden dagelijks meerdere paarden en vinden een paard snel braaf. Aanpak is anders dan een particulier met 1 paardje. Braaf is dan voor hun braaf.
Soms krijgen nakomelingen een slechte naam en uiteindelijk de hengst ook. Vaak onterecht. Vaak hebben paarden gewoon meer tijd nodig, een andere aanpak etc.
Het is makkelijker om te roepen; paarden van.......zijn echte dwarse paarden. Dan eens kijken of een andere aanpak wel werkt.

Er zijn wel merries die ook eerst goed gereden zijn voor ze de fokkerij in gaan. Dat werd nog weleens onderschat, de rol van de merrie. Maar het is heel goed dat daar meer naar gekeken wordt.

Quarters zijn over het algemeen duurdere paarden en de dekkingen liggen ook vrij hoog. Als men echt zou willen betalen voor een gezond, braaf, recreatie paard, zou die kant op fokken vast interessant zijn. Nu gebeurt dat op kleine schaal wel, maar het blijft investeren.

Je moet als eerste een goede, gezonde merrie hebben, dus reken maar af. Die heb je zeg maar 2 jaar staan in totaal voor het veulen erin zit en er weer af is. De dekking kost geld incl alles er omheen. Onderzoek veearts, scannen, verplaatsen. En dan de bevalling, het risico om merrie en of veulen te verliezen. Reken maar uit.
Dat is bij een pony van 500 euro allemaal net zo, maar daar liggen de prijzen gewoon anders.

En vergis je niet wat mensen investeren in trainen, uitbrengen etc.

Ja, je kan ene brave, gezonde hengst uitzoeken. Maar hoe wil je die volledig beoordelen? Er zijn heel weinig mensen die hengsten goed kunnen houden, braaf kunnen rijden en dan de moeite doen om sperma op te vangen, te verkopen, levend veulen garantie te geven etc voor minder dan de prijzen die gangbaar zijn.

Als je 2 papieren naast elkaar legt van merrie en hengst is het al een zoektocht om te kijken wat een goede match is. Dan nog de paarden in het echt passend krijgen en beide kanten getest........Dat is gewoon een zoektocht. Waar namen vaker 2 of zelfs meer keren voorkomen, dus daar schrikt men doorgaans wat minder van.

Als je dan een mooie adv maakt van je veulen, mag je blij zijn als je die goed kan verkopen. Een naam van de hengst, pa van de moeder is dan interessant.
Maar stel dat ik een veulen aanbied van hengst Pietje puk en niemand kent die; wil men ook niet altijd de waarde betalen. Ongeacht mijn kosten. Maar een enkeling die zo realistisch is dat een recreatie paard ook geld kost.

Daarom vinden mensen het vaak interessanter om het 2jr te laten staan, te laten trainen en voor een net bedrag te verkopen. En mensen die elk jaar meerdere 2jr hebben, kiezen dan hun eigen talentje uit en laten de rest afvloeien.

Ik heb nu ruim een jaar een merrie erbij. Voor Nederland gemiddelde papieren en oude garde kennen de namen wel. Ik kreeg meteen te horen hoe lief ze was ( not ) en haar bouw is zeker niet 100%. Boeit me helemaal niks. Ik heb haar moeder en broer en wilde haar sws hebben.
Beestje kan super bewegen en is juist heel interessant en leuk om mee te werken. Ze heeft nu al littekens, dus weet niet of ze daarvoor bij iedereen zou passen, maar nu in ieder geval niet.

Haar broer is wel bij ons geboren ooit en is later kapot getraind. Heeft ook een "naam" gehad en ook zijn pa had bij sommigen een reputatie. Lekker makkelijk; alle paarden van hengst X over 1 kam scheren, omdat mensen ze kapot maken, met name mentaal. Maar een trainer de schuld geven die presteerd of het met bepaalde paarden gewoon niet kan, gebeurt wat minder snel. Je verknald 3 paarden en scoort met 1 hoog en dan telt het laatste vaak zwaarder.

Ook lopen er veel quarters rond met wat mankementjes. Men hoopt paarden te verkopen in een lagere prijsklasse aan mensen die dan bijv niet rontgen of weten dat ze voor die prijs niks anders vinden.

Iemand die altijd al op grote schaal quarters verkocht zei; Men zou beter een goede pony ipv een slechte quarter kunnen kopen. Maar zelfs met 3 benen worden die nog gekocht, als je ze goedkoop aanbiedt. Net als niet geteste paarden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 11:43 



 
Profiel   

Ik zou beginnen bij de basis : start met een GEZONDE hengst. Dat is al moeilijk genoeg te vinden bij de quarters. Met gezond bedoel ik dan : correct op de benen, geen spat, HKO, negatief op de paneltesten, tegenwoordig kun je ook PSSM2 e.d. laten testen, maar blijkbaar doet niemand dit (of durven ze het niet aan, gezien de enorme wijdverspreidheid hiervan in de quarters bij populaire bloedlijnen).
Verder belangrijk : karakter! Heeft de hengst in de sport gelopen? Loopt hij nog in de sport? Hoe heeft hij het gedaan? Want of je nu in de sport wil of niet, je wil wel een veulen met een groot hart en goed meewerkend karakter fokken, denk ik. Zelf zou ik eerder een hengst kiezen die zich leuk laat rijden door een nonpro ruiter. De meesten van ons zijn nonpros en kunnen met een open paard niet veel aanvangen.
Van sommige populaire hengsten zie je dikwijls nakomelingen die het goed doen in de (lagere) open klasses, maar zelden in de (lagere) nonpro. Dat is dan voor mij al een no-go. Een quarter, en dan vooral een reiner, is al bloederig genoeg, terwijl de meeste nonpros vooral een makkelijk en meegaand paard willen, en geen hittepit die de bak doorspringt als je hulpen iets te grof inkomen.
Helaas wordt er bij de paints/quarters vooral gekeken naar een fancy kleurtje. De rest wordt dan bijzaak.
Voor mij is het kleur bijzaak, maar het paard dat onder het kleur zit is van belang.
Ik heb nog nooit een paard gekocht of niet gekocht om zijn kleur. Al was het een groene :+
Maar bij de recreanten is dit blijkbaar wel erg belangrijk. Dat merken wij enorm bij de verkoop van onze veulens.
Terwijl het overgrote deel van de paarden aan de top gewoon vossen zijn :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 12:01 



 
Profiel   

Dat is niet zo onlogisch, want percentueel gezien zijn de meeste paarden vos en dus is ook het percentage wat het haalt tot sportpaard logischerwijs ook vos.
En dat er leuke kleurtjes gefokt worden is ook logisch, want daar kun je meer voor vangen. En als je al niet kan verwachten dat er een topsport paard uit gaat komen dan kun je om uit de kosten te komen maar beter iets fokken waar de verkoopkansen én -bedrag hoger van liggen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 12:28 



 
Profiel   

Tja dat is het verschil in fokbeleid in de USA en Nederland/Europa. In Amerika is het een marktwerking en de Amerikanen zeggen gewoon dat wat goed verkoopt is dat wat een naam heeft. En die hengst zal ook de meeste nakomelingen produceren. Iets wat in het kleine Europa niet werkt.

En dat de bouw, karakter enz enz van de merrie een groot deel bepaald vinden ze daar minder van belang. Je moet het ook zo zien dat daar vanaf het begin, vanaf 1941 toen het AQHA stamboek werd opgericht, het om de sport draaide. De allereerste hengsten werden ook ingeschreven door middel van een wedstrijd. Die toen door Wimpy-P1 gewonnen werd.
En zo is het ook altijd gebleven. En mede daardoor kwamen ook de excessen zoals de extreme body's van de Impressive nakomelingen, die daarmee HYPP op de kaart zetten. De hunterpaarden waar steeds meer groot, groter, grootst werd gefokt en er zoveel volbloed in gefokt werd dat je ze bijna geen Quarter meer kan noemen. De reiners die heel vast zitten in hun voorkeurlijnen, waardoor ook de bouw daar het zwaar te verduren krijgt.
Er wordt gewoon niet echt gekeken naar de bouw van de merrie en wat daaraan verbeterd moet worden. Al moet ik zeggen dat ik met name bij de reiners nu weer een richtingswissel zie. Het wordt in het gros nu toch allemaal weer wat meer maat paard en ook wat betere conformatie. ipv al die kleine zwaar overbouwde ponietjes die er een paar jaar geleden rondliepen.

Waar voor de Amerikaan het sport gedeelte het belangrijkste is. Paard moet in de eerste jaren presteren, en dat ie daarna kapot de fok in gaat is oninteressant, want dan heeft hij naam en krijgt hij veel merries. Willen wij in Europa graag lang van ons paard willen genieten. In elk geval graag langer dan 3 jaar.
Imo zou de Europese fokkerij er goed aan doen om zich ook meer te richten op het wat ik liefdevol de HTK Quarter noem. Een paard wat kwa bouw, innerlijk en uiterlijk goed in elkaar zit en wat ook "het werk" wat wij ermee willen jarenlang aankan. Ipv zich dood te staren op namen in een pedigree. Waarbij voor mij ook de genetische gebreken voor het gros een no go zijn. De dominante gebreken sowieso, de recessieve gebreken moet je per paard bekijken en overwegingen maken. Iets als Herda heeft geen invloed op het paard zelf, en als de merrie kwa bouw, innerlijk en uiterlijk super in elkaar zit, zou ik geen nee zeggen tegen fokken daarmee. Maar dan wel alleen maar met een n/n hengst.

Duitsland heeft een poging gedaan een eigen fokprogramma op te zetten. De ins en outs daarvan laat ik even in het midden, maar het veroorzaakte iets meer dan ruzie met de AQHA, en de DQHA heeft op het punt gestaan dat ze eruit getrapt werden.
Het programma was in zoverre goed dat alle hengsten en merries genetisch getest moesten worden/zijn voor opname, er een keuring was voor conformatie, beweging enz. en er 2 boeken waren waar de dieren werden ingeschreven. De hoogst scorende in boek 1, de rest/en niet voorgestelde op de keuring in boek 2. Imo erg groot nadeel was, extreem veel extra kosten voor de fokkers. Paard moest getest, ingeschreven, veulens ingeschreven wat allemaal best veel extra koste. En de fokkers moesten lid zijn van de club, nog meer extra kosten. (Ik heb het voor mezelf uitgezocht, maar ik was dan per veulen per jaar tenminste 300 euro extra aan kosten kwijt. Iets wat voor een hobbyfokker er echt wel inhakt, en aangezien het veulen hoe dan ook papieren krijgt vanuit Amerika zul je echt moeten afwegen of die extra kosten het waard zijn. Voor mij dus niet.) Er zijn ook de laatste 2 jaar best veel fokkers in Dld. gestopt, en ik denk dat die extra kosten en verordeningen waar ze aan moesten voldoen daar best in meegespeeld hebben.
Het idee was en is dus goed, maar het omzetten is hier in Europa best lastig denk ik. Mede ook omdat ze vanuit de USA er geen interesse in hebben.

Het is en blijft denk ik een lastige materie. Je wilt graag iets fokken wat goed in elkaar zit en lang meegaat, maar omdat het gros van de kopers zich nog steeds blind staart op namen van een pedigree (uitzondering daargelaten, voor diegene met lange tenen) heb je ook hier in Europa te maken met die marktwerking. En is een paard met een kwijlpapier, mag ie lichamelijk beroerd in elkaar zitten, altijd nog meer waard dan 1 die goed op z'n pootjes staat. Dat is iets wat je je als fokker echt goed in je achterhoofd moet houden. Helemaal als je conformatie en karakter voor zet op het papiertje wat erbij zit.
De reiningsport is nu eenmaal het grootste hier, en die hengsten (en hun papier) staan het meest in de spotlight. Hun namen blijven dus het langste hangen, en blijven daarom ook 'dat' waar het gros het meeste voor wil betalen.

Maare :D heb je al een merrie op het oog?? Mag oma hier wel een aardig slecht geheugen hebben, maar volgens mij heb jij een ruin :P

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 12:42 



 
Profiel   

Leuke input van meerdere kanten, dank!

Voor een flink deel herken ik me erin!

En idd treas ga ik niet kunnen laten bezwangeren :+ . Maar ik heb rijd zat en loop tzt vast aan tegen een fijne merrie. En tegen die tijd weet ik hopelijk meer af van goede bouw/ relatie met functie en hoe dat te combineren met een fijne hengst :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 12:49 



 
Profiel   

sevke schreef
Ik zou beginnen bij de basis : start met een GEZONDE hengst. Dat is al moeilijk genoeg te vinden bij de quarters. Met gezond bedoel ik dan : correct op de benen, geen spat, HKO, negatief op de paneltesten, tegenwoordig kun je ook PSSM2 e.d. laten testen, maar blijkbaar doet niemand dit (of durven ze het niet aan, gezien de enorme wijdverspreidheid hiervan in de quarters bij populaire bloedlijnen).
Verder belangrijk : karakter! Heeft de hengst in de sport gelopen? Loopt hij nog in de sport? Hoe heeft hij het gedaan? Want of je nu in de sport wil of niet, je wil wel een veulen met een groot hart en goed meewerkend karakter fokken, denk ik. Zelf zou ik eerder een hengst kiezen die zich leuk laat rijden door een nonpro ruiter. De meesten van ons zijn nonpros en kunnen met een open paard niet veel aanvangen.
Van sommige populaire hengsten zie je dikwijls nakomelingen die het goed doen in de (lagere) open klasses, maar zelden in de (lagere) nonpro. Dat is dan voor mij al een no-go. Een quarter, en dan vooral een reiner, is al bloederig genoeg, terwijl de meeste nonpros vooral een makkelijk en meegaand paard willen, en geen hittepit die de bak doorspringt als je hulpen iets te grof inkomen.
Helaas wordt er bij de paints/quarters vooral gekeken naar een fancy kleurtje. De rest wordt dan bijzaak.
Voor mij is het kleur bijzaak, maar het paard dat onder het kleur zit is van belang.
Ik heb nog nooit een paard gekocht of niet gekocht om zijn kleur. Al was het een groene :+
Maar bij de recreanten is dit blijkbaar wel erg belangrijk. Dat merken wij enorm bij de verkoop van onze veulens.
Terwijl het overgrote deel van de paarden aan de top gewoon vossen zijn :D


Wel wat aantekeningen;

Niet correct op de benen, niet gezond wordt ook echt regelmatig veroorzaakt door; veel te jong afspenen, slechte opfok, te kort opfokken, Overgang naar inrijden en trainen, heel slecht trainen, heel slecht management, standaard beslag en niet vaak genoeg naar de hoefsmid.

Met trainen worden paarden ook veel te snel, te heet getraind. Er zijn echt mensen die een redelijk braaf paard naar een trainer brengen en het veel te scherp aan de hulpen terug krijgen. Paarden worden vaak met zoveel dwang getraind en reageren uit angst behoorlijk spastisch de eerste tijd daarna.

Waar veel paarden die niet opgeven als lastig worden bestempeld, niet geschikt etc. Of men breekt ze zo, dat ze binnen no time kapot zijn, al dan niet fysiek en of mentaal.

De manier waarop iets wordt bereikt is vaak ondergeschikt aan WAT wordt bereikt helaas. Ik zie mensen hun paard(en) naar trainers brengen die mijn paarden nog niet eens een aai mogen geven. Maar men schermt gelijk met; Ja, maar dat is nodig als je wil presteren, de sport in wil etc. BS natuurlijk. Dat is nodig als je niet beter kan, niet beter weet en snel wil.
Meer goede praat verkoopt...............

Zelfde als dat wij vanwege de leeftijd van 4 van de paarden vooral buiten rijden, worden weggezet als boscrosser, je rijdt niet, traint niet etc. Ook onzin, want daar kan je ook trainen en het is goed ter afwisseling. Als je dus wel wedstrijden wil rijden. Wat ik al een flinke tijd niet meer wil. Ik maakte vroeger zelfs expres een buitenrit dag voor de wedstrijd en dat werkte juist heel fijn.

Of het "zuinig" zijn op je paard als het een duur paard is, een sport paard etc. Iedereen koopt naar eigen portemonnee, dus een paard is voor iedereen financieel evenveel waard. En ook recreanten zijn zuinig op hun paarden, willen er vaak lang, veel plezier van hebben.

Op kleur fokken vind ik echt waardeloos. Snap niet dat mensen zich niet schamen als ze de kleur voorop zetten op hun flyer alsof dat de eerste prioriteit is. Waardeloos.
En ik heb wel smaak, qua wat ik mooi vind aan een paard. Maar ik wil daar maar niet mee thuiskomen...........?? Ik hou in theorie niet zo van vos, maar ben stapelverliefd op mn vos en vind hem de allermooiste ( is ook bij me geboren <3 dus ben heel objectief )

Je moet qua mens ook een beetje geschikt zijn. Een keer wat wedstrijden is leuk misschien. Maar wil je echt "det wereldje" in, moet je daar wel een beetje tegen kunnen. Ik wil nooit ten koste van alles presteren. Dus daar geen paarden voor verkopen en anderen aankopen. Ik wil niet mijn paarden over grenzen trainen. En ik wil nergens bij horen. Ik functioneer niet tussen bepaalde groepjes mensen. Zou me wel prima staande kunnen houden, maar wat ik al vele jaren zie op wedstrijden, ontneemt mij het plezier van rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 12:57 



 
Profiel   

rina schreef
Tja dat is het verschil in fokbeleid in de USA en Nederland/Europa. In Amerika is het een marktwerking en de Amerikanen zeggen gewoon dat wat goed verkoopt is dat wat een naam heeft. En die hengst zal ook de meeste nakomelingen produceren. Iets wat in het kleine Europa niet werkt.

En dat de bouw, karakter enz enz van de merrie een groot deel bepaald vinden ze daar minder van belang. Je moet het ook zo zien dat daar vanaf het begin, vanaf 1941 toen het AQHA stamboek werd opgericht, het om de sport draaide. De allereerste hengsten werden ook ingeschreven door middel van een wedstrijd. Die toen door Wimpy-P1 gewonnen werd.
En zo is het ook altijd gebleven. En mede daardoor kwamen ook de excessen zoals de extreme body's van de Impressive nakomelingen, die daarmee HYPP op de kaart zetten. De hunterpaarden waar steeds meer groot, groter, grootst werd gefokt en er zoveel volbloed in gefokt werd dat je ze bijna geen Quarter meer kan noemen. De reiners die heel vast zitten in hun voorkeurlijnen, waardoor ook de bouw daar het zwaar te verduren krijgt.
Er wordt gewoon niet echt gekeken naar de bouw van de merrie en wat daaraan verbeterd moet worden. Al moet ik zeggen dat ik met name bij de reiners nu weer een richtingswissel zie. Het wordt in het gros nu toch allemaal weer wat meer maat paard en ook wat betere conformatie. ipv al die kleine zwaar overbouwde ponietjes die er een paar jaar geleden rondliepen.

Waar voor de Amerikaan het sport gedeelte het belangrijkste is. Paard moet in de eerste jaren presteren, en dat ie daarna kapot de fok in gaat is oninteressant, want dan heeft hij naam en krijgt hij veel merries. Willen wij in Europa graag lang van ons paard willen genieten. In elk geval graag langer dan 3 jaar.
Imo zou de Europese fokkerij er goed aan doen om zich ook meer te richten op het wat ik liefdevol de HTK Quarter noem. Een paard wat kwa bouw, innerlijk en uiterlijk goed in elkaar zit en wat ook "het werk" wat wij ermee willen jarenlang aankan. Ipv zich dood te staren op namen in een pedigree. Waarbij voor mij ook de genetische gebreken voor het gros een no go zijn. De dominante gebreken sowieso, de recessieve gebreken moet je per paard bekijken en overwegingen maken. Iets als Herda heeft geen invloed op het paard zelf, en als de merrie kwa bouw, innerlijk en uiterlijk super in elkaar zit, zou ik geen nee zeggen tegen fokken daarmee. Maar dan wel alleen maar met een n/n hengst.

Duitsland heeft een poging gedaan een eigen fokprogramma op te zetten. De ins en outs daarvan laat ik even in het midden, maar het veroorzaakte iets meer dan ruzie met de AQHA, en de DQHA heeft op het punt gestaan dat ze eruit getrapt werden.
Het programma was in zoverre goed dat alle hengsten en merries genetisch getest moesten worden/zijn voor opname, er een keuring was voor conformatie, beweging enz. en er 2 boeken waren waar de dieren werden ingeschreven. De hoogst scorende in boek 1, de rest/en niet voorgestelde op de keuring in boek 2. Imo erg groot nadeel was, extreem veel extra kosten voor de fokkers. Paard moest getest, ingeschreven, veulens ingeschreven wat allemaal best veel extra koste. En de fokkers moesten lid zijn van de club, nog meer extra kosten. (Ik heb het voor mezelf uitgezocht, maar ik was dan per veulen per jaar tenminste 300 euro extra aan kosten kwijt. Iets wat voor een hobbyfokker er echt wel inhakt, en aangezien het veulen hoe dan ook papieren krijgt vanuit Amerika zul je echt moeten afwegen of die extra kosten het waard zijn. Voor mij dus niet.) Er zijn ook de laatste 2 jaar best veel fokkers in Dld. gestopt, en ik denk dat die extra kosten en verordeningen waar ze aan moesten voldoen daar best in meegespeeld hebben.
Het idee was en is dus goed, maar het omzetten is hier in Europa best lastig denk ik. Mede ook omdat ze vanuit de USA er geen interesse in hebben.

Het is en blijft denk ik een lastige materie. Je wilt graag iets fokken wat goed in elkaar zit en lang meegaat, maar omdat het gros van de kopers zich nog steeds blind staart op namen van een pedigree (uitzondering daargelaten, voor diegene met lange tenen) heb je ook hier in Europa te maken met die marktwerking. En is een paard met een kwijlpapier, mag ie lichamelijk beroerd in elkaar zitten, altijd nog meer waard dan 1 die goed op z'n pootjes staat. Dat is iets wat je je als fokker echt goed in je achterhoofd moet houden. Helemaal als je conformatie en karakter voor zet op het papiertje wat erbij zit.
De reiningsport is nu eenmaal het grootste hier, en die hengsten (en hun papier) staan het meest in de spotlight. Hun namen blijven dus het langste hangen, en blijven daarom ook 'dat' waar het gros het meeste voor wil betalen.

Maare :D heb je al een merrie op het oog?? Mag oma hier wel een aardig slecht geheugen hebben, maar volgens mij heb jij een ruin :P


Mensen willen niet betalen voor een gezonde, brave recreqtie quarter. Als de prijs past bij de kosten, wil men snel al meer dan een rondje in de bak en het bos.

En mensen in de sport vinden het heel stoer om te roepen dat hun paarden duur zijn en goedkoper paarden allemaal slecht zijn. Want dan " hoor" je er echt bij. Dat is een beetje plezier verzieken en ook het ras, omdat je daarmee de quarter an sich naar beneden haalt.

Maar zo kan men ook weer de prijzen voor getrainde paarden MET bekend papier kunstmatig hoog houden.

En goedkoop is soms ook wel wat mee. Ik kreeg vd week een link van een adv en keek even verder. De 1 verteld eerlijk dat een paard niet 100% is, maar wil toch nog wel een prijs hebben die boven recreatie pony valt. De ander gaat aan de lage kant zitten en verteld niks en wacht af of mensen zelf gaan keuren.

Het is soms ook biazar dat paarden van tig duizend nog voor 5000 bijv weg gaan, terwijl ze echt wat mankeren en de nieuwe eigenaar daar ook kosten mee gaat krijgen en of een hoop verdriet.

In principe hebben wij er weinig mee te maken wat USA en Dld bijv doen. We kunnen aan vrijwel elk zaad komen en er wordt maar heel weinig gevraagd naar de merrie.

Ik ken maar weinig goede, gezonde recreatie quarter hengsten die sperma beschikbaar hebben. Ze hebben vaak wel iets gedaan in de sport, worden wel gepromoot, dus kosten worden wel gemaakt.

Maar goed, echt goede, eerlijke prijzen bepalen is heel lastig. Alles valt of staat met wat je al aan paarden hebt, hoeveel ruimte je zelf hebt, wat je contacten zijn, wat je zelf kan etc.
Moet je echt merries aanschaffen, ruimte huren, steeds op en neer voor scannen of inesemineren, maak je flinke kosten en dat haal je er niet uit met 1 leuk veulen.

Zet maar te koop; Veulen uit 2 gezonde ouders , niet gepresteerd, maar erg braaf, Na minimaal 6 maanden afgespeend. 3+ jaren in opfok mogen staan ( 5 zou beter zijn bijv ) Basis netjes getraind a x aantal maanden. Meer dan 3 en snel alle knoppen erop.

Prijs?? Zet er voor de grap 15.000 euro bij.

Als ik dan even naar de rijpaarden kijk; Daar zijn de prijzen best hoog en denkt ook iedereen die topper te kopen en betalen mensen belachelijk veel voor paarden waarmee ze echt denken hogerop te komen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-01-21 13:14 



 
Profiel   

Superpony, ik ben het deze keer niet helemaal met je eens. Ik weet ondertussen al van veel veulens, dat ze op heel jonge leeftijd (men zeggen minder dan 2 jaar, vers uit het veld geplukt) al zware HKO en spat hebben. Nochtans lang genoeg bij de merrie, fijne opfok, goede voeding, maw : de perfecte start.
Ik zeg je : uit sommige (populaire!!) bloedlijnen is het zoeken naar een correcte tweejarige moeilijker dan het zoeken naar een speld in een hooiberg.
Kennis van mij was op zoek naar een driejarige. Heeft er 8 laten keuren, allemaal dik afgekeurd op RX. En dan spreek ik niet over een 2-tje op de straalbeentjes.
In Duitsland zijn ze inderdaad veel strenger. Je verkoopt geen veulen meer naar Duitsland, of ze vragen er een IMM test en uitgebreide PSSM-testen bij.
Mijn mening is dat zolang deze problemen bestaan, en ze worden m.i. alleen maar groter, omdat er massaal gefokt wordt met steeds dezelfde populaire bloedlijnen, het onnozel is om dan een paard op zijn kleurtje te gaan selecteren.
Wimpys Little Step bv, is homozygoot voor IMM. Ronduit élke WLS nakomeling is minstens drager. Iedere drager kan lijder zijn. Gelukkig lijken de meeste paarden hier nooit last van te hebben, maar je moet wel bereid zijn dit risico te willen lopen. Eens ze een aanval krijgen, is een rondje hemelen nog de enige optie. Je koopt maw een tijdbom.
Toch heeft WLS een aantal héle leuke nakomelingen, en we hebben er zelf een rechtstreekse nakomeling van, een ruin. Het dier heeft lichamelijk nergens last van, maar is zo verknipt als een deur, wat er volgens mij ook mee te maken heeft. Moest hij een merrie zijn, ik zou er nooit mee fokken, ondanks kleur (palomino) en papier (WLS X Smart Chic Olena X Mr Gunsmoke, beter vind je amper)
Maar ik volg de fokkers ook, en eigenlijk moeten we er zelf, als fokker, ook aan geloven : mensen willen leuke kleurtjes en witkoppen. Dus : u vraagt, wij draaien :)
Vriendinnetje van mij twee Gunner afstammelingen (2de generatie). Beiden duidelijke PSSM2 symptomen, met alle problemen vandien. Rijden met dergelijke dieren is al niet makkelijk, in de showring komen ze nooit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 10:23 



 
Profiel   

Dat klinkt niet echt fijn. Maar hoe kom je dan als fokker er achter wat wel een gezonde hengst is?
Bij het kwpn kan ik dat redelijk uitzoeken en is veel openbaar. Natuurlijk zijn er daar ook die bepaalde genen bezitten waardoor je er liever niet mee wilt fokken, maar de meeste gegevens zijn gewoon te vinden.
Doet het quarterstamboek in Amerika ook aan halfboeken of halve quarters? Of krijg je dan weer geen papier? Bij het kwpn krijg je dan B register.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 10:29 



 
Profiel   

Ja, natuurlijk gaat het al mis bij het fokken. Maar dat is net het punt van troi volgens mij. Wordt daar voldoende op geleten bij de keuzes die men maakt? Of neemt men doelbewust risico's voor namen op papier?
En toch gaat er heel veel mis al door het verkeerd houden en voeren van de merrie.
Wat ideale omstandigheden zijn voor paarden, is duidelijk voor iedereen anders.

Ik ken echt plekken waar alles er voor het oog netjes uit ziet, mooie stallen, mooi hekwerk buiten, leuke paarden, alles netjes aangeveegd, maar er gaat evengoed veel mis.

Het is wel zo dat ook grote fokkers doelbewust doorgaan met bepaalde lijnen.

Laten we heel eerlijk zijn. Wie zijn de fokkers? Gewone mensen met ruimte, mogelijkheden en financiele middelen. Als men dan x aantal jaren fokt, is men de expert. Of iemand zich dan echt goed heeft verdiept in wat een merrie en veulen nodig hebben om gezond op te groeien? Meestal niet. Het wordt doorgegeven zoals men al jaren doet. Uiterlijk vertoon speelt een hele grote rol.

Als die jonge paarden met goed papier aangekocht worden voor een groot bedrag, krijgen die training en moeten het ook gaan doen in de sport. Zo hou je ook de namen in de sport en blijven die fokkers leveranciers van de zgn sportpaarden.
Dat wereldje houdt zo de prijzen en namen kunstmatig hoog.
Sommige paarden moeten het ook echt doen, ongeacht wat.

Wordt je als gezonde quarter ergens in de achtertuin geboren, zie je misschien nooit een trainer en maar een enkele keer een showarena of niet. Dat wil niet zeggen, dat die paarden het niet zouden kunnen.

Er zijn heel weinig mensen die een paard van 0 naar 70+ kunnen opleiden. Trainers bepalen daarom nog steeds een beetje wat een goed of minder paard is. Waar tijd en geld vaak een grote rol spelen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 10:42 



 
Profiel   

germie schreef
Dat klinkt niet echt fijn. Maar hoe kom je dan als fokker er achter wat wel een gezonde hengst is?
Bij het kwpn kan ik dat redelijk uitzoeken en is veel openbaar. Natuurlijk zijn er daar ook die bepaalde genen bezitten waardoor je er liever niet mee wilt fokken, maar de meeste gegevens zijn gewoon te vinden.
Doet het quarterstamboek in Amerika ook aan halfboeken of halve quarters? Of krijg je dan weer geen papier? Bij het kwpn krijg je dan B register.


Ja, je kan half papier krijgen, maar vrijwel niemand vraagt dat aan en je hebt er ook niet veel aan. Je weet hooguit zeker wie dan de ouders zijn en kan ziekte's controleren.

Nu komen er links en rechst quarters en paints op de markt zonder papieren of halfbloedjes die pssm hebben. En zonder de hevige aanval is het een zoektocht wat je paard heeft en veeartsen lopen op dat gebied vaak nog wat achter.

Op pssm 1 wordt wel getest en doorgaans de 5 panel test. Maar er zijn inmiddels meer vormen van pssm en dan zijn er nog allerlei andere kwalen.

Er staan paarden ( quarters en paints ) te koop waarvan men weet dat ze wat mankeren. Of het staat er niet bij en men hoopt dat de koper niet gaat keuren of het staat erbij en men roept dat het geen kwaad kan.
Zeker mensen die net komen kijken, willen nog weleens een goedkopere quarter kopen, zonder te weten wat al die ziekte's zijn. Dan liggen de prijzen rond de 3000-5000 en is men allang blij een paardje te vinden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 10:48 



 
Profiel   

superpony schreef
Wordt je als gezonde quarter ergens in de achtertuin geboren, zie je misschien nooit een trainer en maar een enkele keer een showarena of niet. Dat wil niet zeggen, dat die paarden het niet zouden kunnen.

Dit is een hele belangrijke.
Als ik een veulen zou fokken of een quarter wil kopen, dan is niet direct het doel grote wedstrijden. Dat wil echter niet zeggen dat je dan geen goed paard kunt bezitten.
Een paard naar een trainer brengen is sowieso niet de bedoeling dan. Hooguit misschien even voor het inrijden als ik het zelf niet meer aandurf. Maar met hooguit een maand staat het dier dan weer thuis zeg maar.

Als ik nu een veulen wil fokken, dan doe ik dat gewoon, maar wel door er goed over nagedacht te hebben. Dekgeld zal ook nog een rol spelen. Ik ga geen 3500 euro betalen voor een paar rietjes Totilas. In de ogen van een ander ben je misschien een vermeerderaar. Maar ook dat is niet erg immers. Het is vaak hobby. En ik zie het dan niet als vermeerderen, want ik zal wel een bewuste keuze maken voor de hengst. En dat mag dan bij wijze van de hengst van de buren zijn, mits die mij aanstaat. En in de opfok moet je helaas ook geluk hebben.

Het meest talentvolle paard wat ik onder de kont gehad heb was mijn 'eigen' fokprodukt. Ik sta als fokker op papier, maar heb niet de keuze gemaakt. Mijn merrie is namelijk ongewenst drachtig geweest van de jaarlinghengst op de stal waar ik toen stond. Dat leverde een heel goed veulen op die als 3.5 jarige onder het zadel al kon piafferen. Dat was tevens zijn zwakte, te veel aanbieden. Ik heb hem helaas moeten verkopen, aan een handelaar. Hij heeft daar een half jaar lang in de winter opgesloten gestaan in een stal, erg triest. Daarna is hij verkocht naar Duitsland. Omdat Duitsers paarden niet ongekeurd kopen weet ik dat hij goedgekeurd was op dat moment. Daar is hij bij een man van 82 terecht gekomen om voor de wagen te lopen. Ik heb hem nooit voor de wagen gehad, maar wel voor de sleep. Bij deze man wisten ze niet wat hen overkwam, mijn ruin bleek volgens hen beleerd voor de wagen te zijn (ze zijn gewoon begonnen als groen paard, maar ja, de mijne kende natuurlijk slepen en dergelijke al). Dus hij heeft 1.5 jaar in dubbelspan gelopen, en ook wat eenvoudige wedstrijdjes gedaan. Niet eens zonder succes. Een springgefokt paard. Komt dus zo nooit naar voren als toppaard. Vervolgens werd de beste man te oud en kreeg zijn 12 jarige kleindochter de ruin. Ze is begonnen in de springsport, maar helaas is daar een blessure opgetreden. Het laatste contact was dat hij op rust stond en dat ze weer begonnen waren met opbouwen, het was dus geen definitief einde van de sport. Maar ook dat wegens andere problemen het paard van een luxe manege met binnenbak naar een buitenstal zonder poespas ging. Ook nu zal het paard gewoon niet de top halen, alleen maar doordat hij bij een hobbyruiter die zelf ook alles nog moet leren terecht gekomen is. Is het paard daarom minder of minder gelukkig? Ik denk het niet.

Dit zie je ook in de westernsport natuurlijk. Je moet in eerste instantie fokken omdat je het leuk vindt en daarna voor de grote massa. Slechts een enkeling behaalt de top.

Enne, van een half papier kun je toch in de volgende generatie gewoon een heel papier maken? Dus dat kan wel weer een motivatie zijn natuurlijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 11:03 



 
Profiel   

germie schreef
Enne, van een half papier kun je toch in de volgende generatie gewoon een heel papier maken? Dus dat kan wel weer een motivatie zijn natuurlijk.

Nee dus. Eenmaal géén vol AQHA papier komt dat er ook nooit meer bij. De AQHA geeft geen 'half'papier af, maar dat doet een HTK-organisatie die totaal geen inbreng heeft in het stamboek. Het 'papier' zegt ook niets meer dan wie de ouders zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 11:10 



 
Profiel   

DubbelFun schreef
germie schreef
Enne, van een half papier kun je toch in de volgende generatie gewoon een heel papier maken? Dus dat kan wel weer een motivatie zijn natuurlijk.

Nee dus. Eenmaal géén vol AQHA papier komt dat er ook nooit meer bij. De AQHA geeft geen 'half'papier af, maar dat doet een HTK-organisatie die totaal geen inbreng heeft in het stamboek. Het 'papier' zegt ook niets meer dan wie de ouders zijn.


Niet bij de AQHA of de APHA of de APHC. Die doen niet aan halfbloedjes. Alleen dat wat zij toestaan als registerpaarden, kan papieren krijgen. Heet voor de AQHA alleen QH en volbloed, bij de APHA alleen Paint, QH en volbloed, en voor de APHC alleen Appie, QH en volbloed. En die volbloed moet geregistreerd staan bij de Jockeyclub. Elk ander bloed erin krijgt, nu niet, nooit niet, papieren van 1 van die stamboeken. En dat heet ook een kruising Appie x Paint krijgt geen papier van 1 van die stamboeken.

Er zijn wel halfbloedregisters. Die hebben idd 0,0 invloed en inbreng in het stamboek zelf. En zijn ook geen stamboek. Dat zijn alleen maar registers waar je je paard kan inschrijven. Je kan daardoor weten wie de ouders zijn, maar meer ook niet. Zij hebben geen fokrichting/doel of wat dan ook.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 11:28 



 
Profiel   

rina schreef
... en voor de APHC alleen Appie, QH en volbloed. En die volbloed moet geregistreerd staan bij de Jockeyclub. Elk ander bloed erin krijgt, nu niet, nooit niet, papieren van 1 van die stamboeken..

Kleine aanvulling vwb de Appaloosa's.
Een ruin met duidelijke appaloosa-kenmerken kan ingeschreven worden als ApHC en meedoen aan wedstrijden.
Waarschijnlijk is deze uitzondering gemaakt omdat er op Appie-wedstrijden altijd érg weinig starters zijn en omdat ze toch niet voor 'bloedvervuiling' kunnen zorgen binnen het stamboek.
Overigens hoeft een appaloosa met 2 echte ap-ouders (of 1 Q of V-ouder) dan weer geen stippen te hebben om opgenomen te worden in het stamboek al geeft dat wel een iets ander papier.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 11:35 



 
Profiel   

Aha, dan snap ik waarom niemand zo'n halfpapier aanvraagt. Want bij de meerste stamboeken fok je in 1-3 generaties terug naar vol papier.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 11:37 



 
Profiel   

DubbelFun schreef
rina schreef
... en voor de APHC alleen Appie, QH en volbloed. En die volbloed moet geregistreerd staan bij de Jockeyclub. Elk ander bloed erin krijgt, nu niet, nooit niet, papieren van 1 van die stamboeken..

Kleine aanvulling vwb de Appaloosa's.
Een ruin met duidelijke appaloosa-kenmerken kan ingeschreven worden als ApHC en meedoen aan wedstrijden.
Waarschijnlijk is deze uitzondering gemaakt omdat er op Appie-wedstrijden altijd érg weinig starters zijn en omdat ze toch niet voor 'bloedvervuiling' kunnen zorgen binnen het stamboek.
Overigens hoeft een appaloosa met 2 echte ap-ouders (of 1 Q of V-ouder) dan weer geen stippen te hebben om opgenomen te worden in het stamboek al geeft dat wel een iets ander papier.


Je hebt gelijk. En nog een aanvulling. Een gesteriliseerde merrie kan dan ook worden ingeschreven. Nou ken ik niemand die zijn merrie laat steriliseren maar goed das een andere kwestie :+ :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 11:42 



 
Profiel   

Ja, die mogelijkheid is er idd ook nog, maar dat is een duur grapje idd en met een iets groter risiko als het 'simpele' ruinen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 11:51 



 
Profiel   

'halfbloed'papieren zijn goed genoeg om als WC papier te gebruiken. Net als bv het Palomino stamboek e.d.
Dat zegt niks. AQHA x AQHA = AQHA, APHA X AQHA = APHA, AQHA X Thoroughbred (Jockey club) = AQHA. Van Appaloosas heb ik geen verstand.
Bij de AQHA heb je ook dubbel geregistreerde, die dus zowel AQHA als APHA papieren krijgen. Dit is zo gekomen omdat ze ooit Gunner in het AQHA hebben opgenomen, ook al had hij ongewenste aftekeningen, maar omdat hij zo succesvol was als dekhengst, hebben ze hem opgenomen. Nu zijn splash aftekeningen en witkoppen aanvaard, maar staat er wel op je papier : "undesirable amount of white markings", omdat AQHA aanvankelijk ook enkel solid gekleurde paarden wou opnemen. Witkoppen of witte benen tot boven de knie was al ongewenst, en vlekken al zeker. Nu wordt daar minder naar gekeken, en zijn de witkoppen en splash aftekeningen razend populair.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-21 17:42 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 32 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen