Hoe lang blijven eikels giftig?

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Irene793
Berichten: 268
Geregistreerd: 04-08-17

Hoe lang blijven eikels giftig?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 27-03-23 21:54

Hoi allemaal,

Wie weet raad? Ik heb sinds zo'n beetje mei een stukje af moeten sluiten voor de paarden, omdat de eikels toen al vielen. Nu liggen er heel veel eikels en twijfel ik of en wanneer ik het stukje weer open kan zetten voor de paarden. Er liggen echt veel eikels, wegharken heb ik niet veel trek in. Wat moet, dat moet natuurlijk, maar misschien kan het wel geen kwaad? De eikels liggen er tenslotte inmiddels al maanden. Wat denken jullie?

MirandaMalik

Berichten: 9882
Geregistreerd: 13-06-05
Woonplaats: Groningen.

Re: Hoe lang blijven eikels giftig?

Link naar dit bericht Geplaatst: 27-03-23 22:06

Je kan om eikels weg te halen een notenraper gebruiken, dat werkt makkelijker.
De tannine wordt wel veel minder als eikels oud zijn, het ene paard is er gevoeliger voor dan de andere.

Afbeelding

Irene793
Berichten: 268
Geregistreerd: 04-08-17

Re: Hoe lang blijven eikels giftig?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-03-23 13:39

Dat ziet er wel handig uit. Ik ga eens kijken. Dank voor de tip.

_Jelske

Berichten: 1322
Geregistreerd: 18-05-07
Woonplaats: Arnhem

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-23 13:51

Ik moet zeggen: als je één keer de moeite doet om ze weg te scheppen blijkt dat sneller te gaan dan je denkt. En als je het vervolgens bijhoudt met bijvoorbeeld een bladblazer, dan valt het puntje bij paaltje enorm mee.

Heb vorig jaar precies hetzelfde gehad. Heb toen eerst alles helemaal grondig bij elkaar geharkt en opgeschept en vervolgens heb ik het met de bladblazer naar de andere kant van het hek geblazen (een soort niemandsland waar ze niet bij kunnen). In het echte hoogtij heb ik het stukje voor de zekerheid afgezet.
Laatst bijgewerkt door _Jelske op 28-03-23 14:27, in het totaal 1 keer bewerkt

Neon

Berichten: 4927
Geregistreerd: 03-07-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-23 14:12

Bij ons halen we de eikels weg... anders heb je dalijk de hele zooi vol eikenbomen staan.

Jessix

Berichten: 16434
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-03-23 15:02

Neon schreef:
Bij ons halen we de eikels weg... anders heb je dalijk de hele zooi vol eikenbomen staan.

Dit inderdaad. Je kunt niet anders dan ze gewoon weg halen. Hier eten ze de eikels nog op als ze al half ontkiemt zijn, dan krijgen ze ook nog eens veel zand binnen.

Ik heb een hele sterke benzine bladblazer waar ik in een paar keer alle eikels mee op een hoop kan blazen. Ik wacht dus ook niet totdat alles is gevallen, maar besteed er gewoon een paar keer een zaterdagmiddag aan. De eikels schep ik vervolgens op en gooi ze terug het bos in. Rotklus, maar ik zie helaas geen andere oplossing. Zo'n notenraper lijkt me leuk voor op een straks gemaaid gazon, maar niet voor de wei en de aantallen die ik heb.

superpony
Berichten: 25398
Geregistreerd: 25-02-05

Re: Hoe lang blijven eikels giftig?

Link naar dit bericht Geplaatst: 29-03-23 15:13

Varkens nemen :)

Wij zitten aan rand van een eikenbos en op met name 1 pad aan zijkant vallen veel eikels. Het ene jaar vallen ze al als ze groen zijn en het andere jaar wat later.

Varkentjes vonden we al leuk, maar konden er 2 overnemen en gedaan. Zij eten ze graag, vooral het hangbuik zwijntje. De andere is een kune kune en die zie ik ze minder eten, maar ze pakt ze wel als ze er loopt.
Ze waren al een setje, anders zou ik deze 2 soorten niet snel samen houden.

Paarden moeten natuurlijk even wennen, maar ze lopen altijd bij de paarden. Gaan wel 's nachts apart. Hebben een hok met een plaatsje en nog apart een kleine paddock als we ze even apart willen, maar lopen vrijwel altijd op de pp en in de wei.

Veel eikels zie ik wel pakken en zaailing worden ( in voortuin bijv ), dus zou er wel echt vanaf willen.

Met een eikelraper of bladblazer lukt alleen als ze ergens op liggen. Als je paarden er lopen en ze worden ingetrapt, krijg je ze niet meer weg zo.

Varkens eten trouwens niet welke rot zijn hier. Maar hou het wel bij met bladhark.

Ook weleens hier gelezen dat iemand doek neerlegt onder de bomen en dan alles zo oppakt als alles gevallen is.

Irene793
Berichten: 268
Geregistreerd: 04-08-17

Re: Hoe lang blijven eikels giftig?

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 29-03-23 20:47

Toch maar aan het harken dus. Dank voor het meedenken!

marit4321
Berichten: 8
Geregistreerd: 19-04-23

Link naar dit bericht Geplaatst: 22-04-23 16:13

Het is begrijpelijk dat je je zorgen maakt over de eikels in het weiland waar je paarden grazen. Eikels bevatten namelijk tannine, wat giftig kan zijn voor paarden en kan leiden tot vergiftiging, vooral als ze in grote hoeveelheden worden gegeten.

Hoewel het waar is dat sommige paarden geen interesse in eikels hebben en er geen problemen mee hebben, kunnen andere paarden er juist erg gevoelig voor zijn. Het risico is hoger als er weinig gras beschikbaar is en de paarden hongeriger zijn, waardoor ze sneller eikels kunnen gaan eten.

Om het risico op eikelvergiftiging te minimaliseren, is het belangrijk om te proberen zoveel mogelijk eikels te verwijderen voordat je het afgesloten stuk weiland weer openstelt voor je paarden. Dit kan een tijdrovende klus zijn, maar het is belangrijk voor de veiligheid van je paarden. Je kunt overwegen om hulp te vragen aan vrienden of stalgenoten om het werk sneller gedaan te krijgen.

Daarnaast is het belangrijk om je paarden goed in de gaten te houden wanneer ze weer toegang hebben tot het stuk weiland met eikels. Let op tekenen van eikelvergiftiging, zoals buikpijn, verlies van eetlust, zwakte, koliek, bloederige diarree of veranderingen in het gedrag van je paard. Als je vermoedt dat je paard eikels heeft gegeten en symptomen vertoont, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

In de toekomst kun je overwegen om preventieve maatregelen te nemen, zoals het plaatsen van een tijdelijk hek rond de eikenbomen om te voorkomen dat je paarden toegang hebben tot de gevallen eikels, of het regelmatig controleren en opruimen van eikels tijdens het eikelseizoen.