Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 29 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Help! Modderstallen....

 
Profiel   

Hoii

Ondertussen zit ik met mijn handen in het haar en is het één grote modderzooi op stal...

Mijn 2 Friese merries staan 24/7 buiten met inloopstallen waar ze hooi en brok krijgen. Ze staan hier nooit vast en omdat ze een grote paddock hebben met beschutting van een rij bomen waar ze evt droog kunnen liggen hebben we dus voor het gemak ook geen bedekking in de stallen. Hooi krijgen ze van de grond te eten, dus de stallen worden regelmatig uitgeveegd.

Alleen met regenachtig weer wordt het zo'n enorme modderbende in de stallen en de uitloop ervoor, wat je bijna niet weg krijgt... De uitloop en de bodem van de stallen zelf is van steen (bakstenen), en om dus extreme modderpoelen tegen te gaan hebben we een aantal jaar geleden een grote betonplaat nog vóór de uitloop aan laten leggen.

Helaas heeft dit weinig uitgehaald, en staan ze met het geringste beetje water alsnog in een modderpoel te eten. Enige manier om dat tegen te gaan is door elke dag een (minstens!) een uur lang alle modder en zand weg te scheppen/vegen. Maar daar heeft niemand zin in en tijd voor :+

Heb momenteel geen duidelijke foto van de situatie, heb alleen deze :')

[ img ]


Hebben jullie tips??


Laatst bijgewerkt door Pepperrr op 20-10-19 13:37, in het totaal 1 keer bewerkt
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:33  
Profiel   

-O- ik lees mee voor tips,zo veel modder dat de kruiwagen er niet door komt voor te mesten, hooikruiwagen komt er al niet door -O- schuilstal lopen ze t modder in waardoor zelfs die er niet uit ziet

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:35  
Profiel   

Ze lopen de modder dus naar binnen begrijp ik? Ze lopen de modder van de wei op de platen en in de stal? Ik zou dan zand storten op het gedeelte vlak voor de platen. Zodat de modder mengt met het zand. Maar je zal niet voorkomen dat er zand/modder naar binnen wordt gelopen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:41  
Profiel   

Ze lopen het inderdaad naar binnen...

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:42  
Profiel   

Balk in de deuropening schroeven als drempel met bezemkoppen er op misschien, paarden lopen nu op het harde mooi de hoeven leeg/schoon van de modder, maar modder komt hoe dan ook overal terecht.
Gelukkig is een vlakke plaat redelijk te schuiven met een sneeuwschuiver, maar het is geen leuke klus en enkel van plaat af schuiven maakt je werk bijna meteen nutteloos, het ligt er weer voordat je klaar bent.
Ik zou kijken naar iets als een grote bak of schot om je hooi schoon achter te voeren als je los wil blijven voeren zo.
rayoow schreef
-O- ik lees mee voor tips,zo veel modder dat de kruiwagen er niet door komt voor te mesten, hooikruiwagen komt er al niet door -O- schuilstal lopen ze t modder in waardoor zelfs die er niet uit ziet

Mestkrui ergens zetten waar je makkelijk er een emmertje/schep/oid in kan leegkiepen zonder vast te zitten in de modder. Kan zijn dat je daarvoor een paadje moet afzetten in de winter.
Hooi gaat hier in een 65L specikuip onder de arm, hooikrui is lastig voor sommige ruiven (ook ivm poortjes/draadjes waar ik door moet).


Laatst bijgewerkt door tamary op 20-10-19 13:50, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:46  
Profiel   

hoe word het voer gegeven? In netten of op de grond?
De enige manier om modder in de schuilstal te voorkomen is om ze niet meer in de modder te laten lopen als het nat weer is.
Misschien een optie om de schuilstalvloer ook van beton te maken? Dat schuif je dan met een kleine trekker zo schoon.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:47  
Profiel   

Pepperrr schreef
Ze lopen het inderdaad naar binnen...


Lopen ze zoveel modder mee naar binnen dat ze in de blubber staan?
Hier lopen ze ook veel modder mee het verharde stuk op, maar dat is met 1x per week wegschaven met een sneeuwschuif/schep en daarna bezem erover goed te doen. Misschien idd de modder vermengen met zand of anders als het droog is iets van tapijt erover heen?
Ik weet niet of ze onbeperkt hooi krijgen in de stal? Is er een mogelijkheid om op een andere plek te voeren? Dan gaan ze alleen de stal in om te schuilen en lopen ze wellicht minder heen en weer.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:53  
Profiel   

Hebben je paarden uberhaupt dan wel een droge plek om te liggen?
Mag hopen dat ze hun hooi hoog uit een ruif krijgen of een slowfeeder o.i.d. zodat. de paarden geen zand mee naar binnen krijgen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:57  
Profiel   

Buiten gaan voeren in halve IBC bakken met hooi in een hooinet of slowfeeder helpt enorm. Als ik in de stal voer is het een grotere bende dan wanneer ze buiten eten.
Ze eten dus altijd buiten, behalve als het echt heel erg baggerweer is, dan hang ik de zakken op in de stal. Maar dat is eigenlijk maar een beperkt aantal dagen per jaar. De plek waar de IBC bak staat wisselt; in de zomer staat ie in de schaduw, en in de natte periode op een droog stuk in de paddock.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 13:58  
Profiel   

Ineke2 schreef
hoe word het voer gegeven? In netten of op de grond?


Staat in de OP.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 14:56  
Profiel   

Zie het nu ook ja... Kijk vooral uit met teveel zand als je het op de grond geeft. Zeker in deze situatie is dat een risico.

Kun je niet met bijvb kliko’s slowfeerders maken en dan zoveel mogelijk buiten de schuilstal voeren? Dan lopen ze het zand niet naar binnen en word het hooi ook niet nat. Deze kliko’s zijn ook redelijk makkelijk te vullen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 17:24  
Profiel   

Een hek of schrikdraad om het verharde zetten met één opening.
Dat heb ik hier ook en zo komt het maar op één plek naar binnen en dat scheelt heel veel inloop.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 17:36  
Profiel   

Of in de zomer de stallen leeg houden, en in de herfst/winter toch gewoon een goed dik pak vlas erin.

Tegen de tijd dat daar iets vocht bijkomt wordt dat een mooie bodembedekker.
Die heel veel vocht op kan nemen.

Iedere week 1 pak vlas erbij.

Dan staan ze absoluut droger en hebben ze ook met k#twweer een plek om te kunnen liggen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 17:41  
Profiel   

Maar dan nemen die van jullie wel extreem veel mee naar binnen, of hoe zit dat? Want ik zie dat zelf eigenlijk nooit zo. Wel wat natuurlijk, maar niet dat dat tot dagelijks meer dan een uur vegen zou leiden.

Ik denk dat de bezems de beste tip is.
Of misschien dat een soort overgangsstuk van de modder naar de verharding zou werken? Van zo'n rubber ringmat of paddock/grastegels of tapijt ofzo? Zodat daar het meeste zand in blijft en niet in de stal?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 18:55  
Profiel   

ruim de modder om de inloop weg kranen komend voorjaar en vervangen door drainage en zand.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 19:04  
Profiel   

Wij hebben het op stal opgegeven en er een pak zaagsel in gedaan, we willen voor volgend jaar de grootste modderplekken gaan bestraten zodat er in ieder geval weer makkelijk gevoerd en gemest kan worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 19:05  
Profiel   

Pak zaagsel is nog de beste oplossing denk ik. Wij vegen 1x per dag de verharde grond schoon en zaagsel in de stallen. Blijft netjes schoon.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 19:46  
Profiel   

Het kan toch niet anders en ik geloof niet dat er een oplossing voor is? Maar is het heel erg dan?

Hier ook een bende maar liever dat we op deze manier de paarden kunnen houden en dat ze altijd naar buiten kunnen en niet opgesloten zitten in stal, dan dat de stal iets schoner blijft zonder modderpoten en meer gestreste paarden.

Wij hebben dit probleem ook een beetje. Het zand is nu meer modder geworden door 6 weken lang regen. Maar het probleem is er zomers ook met het 'droge zand'. Wij voeren wel uit hooibakken/slowfeeders dus niet vanaf de grond. Elke dag de stal een beetje uitvegen en klaar. We hebben van die speciale vochtopnemende (paarden)matten als ondergrond en daarover heen wat stro.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 20:02  
Profiel   

Het is niet dat ze er helemaal in wegzakken ofzo, het is meer dat ik me afvroeg of er mogelijkheden zijn waardoor ze minder snel modder mee naar binnen lopen. Ik ben namelijk echt dik 2,5 uur bezig om dit een beetje schoon te krijgen en een dag later ligt het weer vol....

De rest door beton laten vervangen is misschien wel een optie ja.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 21:35  
Profiel   

Balkjes rondom de verharding leggen kan wel eens helpen. Moeten ze hun voeten opheffen en slepen ze niet de modder erop.
In combi met zand op de eerste meters hou je het vaak wel droger.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 21:39  
Profiel   

Wat maakt het uit dat er binnen modder ligt? Ze zullen daar toch niet gaan liggen als er geen vlas oid in ligt. Je makkelijkste oplossing is het hooi gaan voeren in een hooinet of slowfeeder bak.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 22:27  
Profiel   

Bizar dat je er zoveel werk aan hebt. Hier in de winter jammer genoeg ook veel modder in de paddock en beetje dezelfde situatie. Ze lopen het allemaal mee op de beton. Maar ik veeg 's morgens 5min en 's avonds ook en het ligt weer helemaal proper. Jammer genoeg nog geen andere oplossingen gevonden om het proper te houden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 22:31  
Profiel   

MirandaFuego schreef
Een hek of schrikdraad om het verharde zetten met één opening.
Dat heb ik hier ook en zo komt het maar op één plek naar binnen en dat scheelt heel veel inloop.


Dit was ook mijn tip.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 23:16  
Profiel   

MirandaFuego schreef
Een hek of schrikdraad om het verharde zetten met één opening.
Dat heb ik hier ook en zo komt het maar op één plek naar binnen en dat scheelt heel veel inloop.


En misschien een rubberen mat in die opening leggen. Zo'n rubberen mat met gaten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-10-19 23:56  
Profiel   

Dank voor jullie tips! We gaan kijken wat mogelijk is :)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-10-19 08:34 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 29 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen