Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
secricible schreef:eens, zeker onder de jongere generatie is er echt wel wat aan de gang op dit moment. Het gaat niet snel, maar dat is met een leefstijlverandering altijd zo. Zeker oudere generaties gaan niet of veel minder mee in de trend, dus het zal ook langzaam moeten komen als oudere generaties wegvallen.
Ik hoop alleen dat de volgende stap is dat het vlees ook duurder wordt en dit ook doorberekend wordt naar de boeren, zodat boeren alsnog wel voldoende geld krijgen voor het vlees dat ze produceren. Voor boeren is dan de stap om kleinschaliger en diervriendelijker te kunnen werken makkelijker te nemen. Op die manier krijgen de dieren automatisch meer ruimte (de boer gaat met 100 koeien evenveel verdienen als nu met 130 bijvoorbeeld).
Als dat niet zo is gaan boeren over de kop en gaan minder boeren hetzelfde produceren en daarmee zal er voor de dieren geen verandering plaatsvinden.
Askja schreef:Echt ongezond eten heeft vaak te maken met een lagere levensstandaard en opleidingsniveau. Veel mensen in die groep hebben het geld niet om de kwalitatief betere (biologische) producten te kopen en ontberen kennis over hoe ze gezond en gevarieerd kunnen eten. En tja, vaak ook de motivatie om daar meer moeite voor te doen.
Askja schreef:Ik bedoelde met opleidingsniveau niet zozeer een onderscheid tussen mbo en hbo, maar weinig opleiding en sociaal zwakker. Ik heb vroeger in een buurt met veel achterstandsgezinnen gewoond en daar zag je dat kinderen soms meerdere keren per week met wat geld naar een snackbar werden gestuurd om eten te halen. Dat zal echt niet in al die gezinnen gebeuren hoor. En een laag opleidingsniveau is ook niet direct de oorzaak van dat eetpatroon, maar heeft er indirect wel mee te maken.
Sorry, beetje off topic.
Shaggy09 schreef:Askja schreef:Ik bedoelde met opleidingsniveau niet zozeer een onderscheid tussen mbo en hbo, maar weinig opleiding en sociaal zwakker. Ik heb vroeger in een buurt met veel achterstandsgezinnen gewoond en daar zag je dat kinderen soms meerdere keren per week met wat geld naar een snackbar werden gestuurd om eten te halen. Dat zal echt niet in al die gezinnen gebeuren hoor. En een laag opleidingsniveau is ook niet direct de oorzaak van dat eetpatroon, maar heeft er indirect wel mee te maken.
Sorry, beetje off topic.
Nee daar heb je ook wel gelijk in.
Wat ik me vaak afvraag bij dat soort gezinnen is of ze dat geld voor de snackbar niet beter kunnen besteden aan normaal voedsel. Snackbar is duur om paar keer per week heen te gaan.
Pipodipo schreef:Shaggy09 schreef:
Nee daar heb je ook wel gelijk in.
Wat ik me vaak afvraag bij dat soort gezinnen is of ze dat geld voor de snackbar niet beter kunnen besteden aan normaal voedsel. Snackbar is duur om paar keer per week heen te gaan.
Snackbar eten verkiezen boven zelf maken is heel vaak een uiting van, laten we zeggen, gemakzucht. Onkunde misschien ook, maar als je nu nog niet weet dat kroketten en patat ongezond zijn, ben je wel een echte oelewapper. Het enige wat ik dan nog kan bedenken is dat je de rekening pas later gepresenteerd krijgt door je zieke, dikgeworden lichaam.
secricible schreef:volgens mij zegt niemand dat je dik bent omdat je laag opgeleid bent. Alleen dat je als laagopgeleide meer kans loopt op overgewicht, dat is wat anders...
Shaggy09 schreef:Ja maar hoe hebben zulke gezinnen geld voor de snackbar als ze niet eens geld hebben voor fatsoenlijke boodschappen? Ik zie het ook weleens op tv en ik snap dat gewoon niet hoor, die mentaliteit.
Shaggy09 schreef:Askja schreef:Echt ongezond eten heeft vaak te maken met een lagere levensstandaard en opleidingsniveau. Veel mensen in die groep hebben het geld niet om de kwalitatief betere (biologische) producten te kopen en ontberen kennis over hoe ze gezond en gevarieerd kunnen eten. En tja, vaak ook de motivatie om daar meer moeite voor te doen.
Sorry, maar dit stukje ontgaat me even.
Opleidingsniveau vind ik niet iets wat je kan linken aan ongezond eten.
Ja, inderdaad, als je minder geld te besteden hebt dan kun je minder snel de duurdere en dus ook gezondere producten kopen. (Denk idd aan bio, of aan speciale vega/vegan foods)
Maar dat dat voortkomt uit het feit of je nou MBO of HBO hebt gedaan ben ik het niet mee eens. Ken zat mensen die een universitaire studie hebben afgerond en net zo goed kant en klaar stuff eten.
Ook hier geldt dat duur zeker niet altijd gezonder/beter is. Kant en klaar voedsel is meestal duurder dan de losse ingrediƫnten kopen. Voorbeeldje: vergelijk de prijs van een kilo aardappels eens met een patatje oorlog ofzo. Een krop sla=goedkoper dan gewassen/gesneden en verpakte sla. En zo verder....
Is je beurs niet zo groot dan zal je actiever moeten worden in je eigen keuken als je denkt dat gezond duurder is. ( Maar heel vaak is dat dus onzin)
Verder begrijp ik het volkomen dat je hoofd niet naar biologisch eten staat als je het geld er niet voor hebt.
Shaggy09 schreef:Dat is natuurlijk ook onzin, overgewicht krijgen ligt vooral aan je verteringsstelsel en hoe snel je vet verband.
Shaggy09 schreef:Dat is natuurlijk ook onzin, overgewicht krijgen ligt vooral aan je verteringsstelsel en hoe snel je vet verband.