Ik quote even oomens uit een ander topic, die had er (vind ik) er een goede en duidelijke post over:
oomens schreef:Dan hebben heel veel mensen een heel groot probleem. In Nederland kun je prima overleven op enkel plantaardige basis. Alles van over de hele wereld is hier jaarrond te koop, en mocht je iets tekort komen, dan neem je er een pilletje of een poedertje voor. We hebben de infrastructuur en het geld om hier een volledige voeding zonder dieren te kunnen realiseren.
En de rest van de wereld heeft dat niet. Als het alternatief voor rijst-met-af-en-toe-vis slechts bestaat uit rijst-zonder-vis, dan is de vis weglaten niet echt een gezonde stap.
Idem voor maïsmeel/cassave/gierst-met-soms-kip/geit/vis. In gebieden waar men het nog steeds moet hebben van wat er lokaal verbouwd of gevangen wordt, en waar supermarkten of winkels überhaupt een luxe zijn waar normale mensen vrijwel niet komen (zeg maar: ongeveer het gehele platteland van Afrika), daar is dierlijk eiwit weglaten praktisch hetzelfde als bijna al het eiwit weglaten.
Daar krijgt men van die schattige oedeembuikjes van die het altijd zo goed doen op de World Press Photo of op advertenties van goede doelen, maar het lijkt mij nu niet iets om daadwerkelijk na te moeten willen streven.
Dat er dan op een of andere R&D-afdeling van een Westerse voedingsgigant een nóg completere, nóg volledigere en nóg smaakvollere sojaburger of zeewierschijf wordt ontwikkeld, dat is vast ontzettend leuk voor de vegan-hipsters hier die daarover fijn kunnen foodbloggen na een bezoekje aan hun verantwoorde Marqckdt, maar het is geen volwaardig alternatief. Dat is er pas als een dergelijk product ook betaalbaar en regelmatig verkrijgbaar is op plaatsen waar men niet zoveel te besteden heeft en waar bovendien een groot deel van de economie nog steeds zonder geld draait.
Hier in het westen zou het werken ja, een groot deel van de rest van de wereld niet.