BaileyMix schreef:We verschillen van mening over natuurinclusief boeren. Ik geloof daar wel in, al ben ik ook van mening dat het huidige stelsel daarvoor niet optimaal is. Ik vind trouwen boeren ook niet zo'n fantastische term, want er is nog een wereld van verschil tussen akkerbouwers, fruittelers en veehouders etc.
Ik ben het met je eens dat de Nederlandse vorm van akkerbouw de meest effectieve manier is. Echter hebben we zó weinig ruimte, dat bv. dierlijke producten voor het buitenland echt totale waanzin is en een enorme verspilling van grond. Grond die inderdaad gebruikt zou moeten worden voor natuur én huizen. En hier komt ook weer dat belangrijke verschil tussen akkerbouw en veehouderij terug.
Er is zeker een wereld van verschil tussen akkerbouwers, fruittelers en veehouders. Zo neemt de akkerbouw, opengrondstuinbouw en glastuinbouw 70% van het totale glyfosaatgebruik door de landbouw voor zijn rekening (WUR, 2016) tov 10% door de melkveehouderij.
Grappig detail daarbij is dat de akker- en tuinbouwers ook nog eens gemiddeld 12x zoveel glyfosaat/ha gebruiken dan de melkveehouderij:
- Melkveehouderij: 0,08 kg glyfosaat/ha
- Akkerbouw: 0,73
- Opengrondstuinbouw: 1,26 (waaronder bloembollen: 2,06 )
- Glastuinbouw: 0,92
Waarom vind ik het nodig om deze cijfers te vermelden? Omdat ik het gevoel heb dat de teelt van groenvoer (en zelfs ook bloemen) voor de mens vaak met 1-0 voorstaat op de intensieve veehouderij in de discussie over klimaat, natuur en milieu. Niemand denkt bij glyfosaat aan de bloembollenteelt, die per ha 25 keer meer glyfosaat gebruikt dan de melkveehouderij. Maar het is toch telkens alleen de veestapel die moet inkrimpen omwille van biodiversiteit. Dat rijmt niet. Het is polariserend en brengt ons geen stap dichterbij een oplossing.
https://edepot.wur.nl/472136