Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Chantalla schreef:ruitje schreef:Heb je een link?Als stille meelezer
http://www.e-pages.dk/lc/4821/article/1 ... a19d7fd42f
Sunnda schreef:Bedankt
irmaz schreef:Dit artikel gaat niet over stikstof (ammoniak) maar over methaan, een ander probleem (wat dus volgens het artikel niet het probleem van de koe is ).
Citaat:By comparison expressing methane emissions as CO2 equivalent emissions using GWP21 100 overstates the effect of constant methane emissions on global surface temperature by a factor of 3-4 over 22 a 20-year time horizon (Lynch et al., 2020, their Figure 5), while understating the effect of any new methane 23 emission source by a factor of 4-5 over the 20 years following the introduction of the new source (Lynch et 24 al., 2020, their Figure 4).
Tiepfoudt schreef:Wat stikstof betreft heb je zeker gelijk. Stikstof is iets totaal anders dan methaan. Net zoals NH3 van onze koeien totaal iets anders is dan NOx door verkeer en woningbouw. Ik vind het heel raar dat die 2 zomaar tegen elkaar uitgeruild mogen worden, wat vind jij?
Kinke schreef:wat ik ook ontzettend mis is een tegengeluid van de consument. Wil me nou echt alleen nog geïmporteerde rotzooi eten? Kom eens op voor je voedselmakers!
Mizora schreef:Zoiets is het inderdaad, maar dat ligt wel genuanceerder dan dat het lijkt. In Nederland eten we veel kipfilet, varkensfilet, varkenshaas, biefstuk(puntjes) en (runder)gehakt (maar dat is veelal melkvee, en dus een restproduct).
We gebruiken best een groot gedeelte van deze producten, maar exporteren veel poten (kip/varken), nekken, etc. van wat we in Nederland minder gewenst vinden. We hebben liever het luxe vlees. Gewoon minder dieren fokken voor eigen consumptie werkt dus alleen als we ook onze consumptie aanpassen.
dakplaat schreef:Mizora schreef:Kalfsvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten, maar voordat Nederland de kalverhouderij geprofessionaliseerd had, werden de kalveren vaak gewoon afgespoten. Dat was 10 jaar terug in het VK nog steeds regelmatig het geval. De vraag is of dit wenselijk is.
Heb je hier een bron van?
Mizora schreef:Mizora schreef:Kalfsvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten, maar voordat Nederland de kalverhouderij geprofessionaliseerd had, werden de kalveren vaak gewoon afgespoten. Dat was 10 jaar terug in het VK nog steeds regelmatig het geval. De vraag is of dit wenselijk is.
Van het vk komt deze bij Google direct boven. Blijkbaar worden 15% van de stierkalveren daar nog steeds kort na de geboorte afgemaakt: https://www.fwi.co.uk/livestock/dairy/d ... euthanasia
dakplaat schreef:Ik kan me in Nederland niet herinneren dat kalveren "vaak gewoon" werden afgespoten vroeger.