@loriene, ik vraag me werkelijk af wiens belang jij dient, het enig dat je doet is opruien en paniek zaaien. Lijkt me niet dat boeren daarmee geholpen zijn.
Ik heb tot nu toe nog nergens uit officiele kanalen gehoord dat het de bedoeling is dat boeren weg moeten (of dat ze uit hun huis zouden moeten). Het enige wat er gezegd is is dat de ammoniak-uitstoot over heel Nederland gehalveerd moet worden en dat het dichtbij natuurgebieden een stuk verder verminderd moet worden dan op andere plaatsen.
Er zijn tal van oplossingen te bedenken zonder dat er minder boeren overblijven. Waarom niet wat enorme stallen sluiten? Daarmee moet 1 "boer" in die omgeving helemaal stoppen met wat hij doet maar kunnen kleinere boeren doorboeren. Hoe is de solidariteit onder de boeren?
Als deze kleine boeren vlak bij natuurgebieden nu eens omschakelen naar dieren 24/7 in de wei en minder dieren per hectare? Of naar een gemengd bedrijf? Dan valt best uit te rekenen hoeveel de melk van zo'n boer moet kosten om een fatsoenlijke boterham te vedienen. De prijs van graan en groenten gaat echt niet dalen de komende jaren, Zuid-Europa wordt steeds heter en er zullen steeds meer oogsten verloren gaan door noodweer, wij in Nederland profiteren dan enorm van het klimaat hier, we hebben (als we het goed gaan beheren) voldoende water en door de gestegen temperatuur en droogte een snellere en betere rijping en een langer groeiseizoen.
Voor de kiloknallers gaan we dan niet meer produceren in Nederland maar is dat zo erg?
Niemand in Nederland wil de goede boeren kwijt maar de enorme bio-industrie kunnen we hier missen als kiespijn. En daar zit precies de pijn van de slachterijen, de voerleveranciers, en de tussenhandel. Deze zijn uiteindelijk degenen die een ander businessmodel moeten zoeken: Van snelle goedkope massa moet we naar kwalitatief hoogwaardige producten en dat is een andere manier van denken en doen.
Ontkennen dat de natuur in Nederland naar de afgrond dreigt te gaan is kortzichtig en zorgt er binnen niet al te lange tijd voor dat onze kinderen zeker niet meer kunnen boeren in Nederland gewoon omdat de natuurlijke groeiprocessen niet meer werken. Het enige dat dan nog mogelijk is, zijn de megastalfabrieken, is dat waar de agrarische sector naar toe wil? Kan hoor maar die horen niet in een buitengebied maar op een industrieterrein.
Als je tegenwoordig een bak water buiten zet, zit daar binnen een dag groene aanslag in (alg) dit is rechtsstreeks het gevolg van de stikstof in de lucht die neerslaat in het water. 15 jaar geleden kon je een bak zeker een week laten staan voordat er deze aanslag in kwam. De blauwalgen die we in onze natuurlijke zwemwaters vinden: rechtsstreeks een gevolg van te veel aan stikstof in de lucht, 30 jaar geleden hadden we nog nooit gehoord van blauwalg en zwommen we in iedere natuurplas. Ga eens in de sloot kijken, hoeveel groene derrie drijft daar op? Bramen natuur? Misschien beperkt. In mijn wei staan bramen van 10 jaar oud die precies even groot zijn als de ieder jaar weggehaalde bramen van mijn buurman. Verschil: op mijn wei gaat eens in de 3 jaar paardencompost, bij hem een aantal keer per jaar drijfmest.(ik wil hier trouwens niet mee zeggen dat je zo moet beheren als ik doe
).
Ik zie het in mijn moestuin, de courgettes worden slecht bevrucht en ik kan dus de helft weggooien. Ze groeien zonder extra bemesting wel als kool, dat dan weer wel.