Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
superlotje schreef:Zelf heb ik meerdere voedselallergieën waaronder noten, rauwe groenten en fruit. Ben er zo strikt mogelijk mee, alleen producten met mogelijk sporen van noten zijn amper nog te ontwijken tegenwoordig. Heb er veel last van als het fout gaat en ben bang om uiteindelijk anafylactisch te reageren doordat de reactie steeds sterker wordt. Dus neem zo min mogelijk risico.
Vind het alleen vervelend dat ik soms 'lastig' ben en houd er ook niet van als er veel aandacht op gevestigd wordt.
Druif_01 schreef:Mensen vergissen zich inderdaad vaak in hoe veel producten selderij zit: vleeswaren, pakjes, chips van de Lidl, soep, kroketten, enz. Maar ook weer niet alle merken, dus het is altijd verpakkingen lezen. Prei kan ik trouwens ook niet eten, zo jammer, want dat vind ik wel heel lekker.
superlotje schreef:@Tinkertreas: welke glutenvrije bouillon gebruik jij? Heb een collega met coeliakie die ernaar op zoek is.
prulletje schreef:Dat is ook gek, Solero. Dat ze daar dan ook niet even een waarschuwing op zetten...
Ik heb gisteren even een minder dagje gehad en dan begin in meteen weer te twijfelen: doe ik het wel goed, wat kan ik gedaan hebben waardoor het fout ging? Ups en downs horen er gewoon bij maar pff, ik kan daar zo onzeker van worden!
KPet schreef:Hier ook coeliakie, dus glutenvrij en tot een paar jaar terug ook lactosevrij. Dat laatste is echter enorm verbeterd en ik kan tegenwoordig weer bijna normaal melk en yoghurt eten. Alleen nog oppassen dat ik niet te veel eet.
Bij mij zijn ze er een jaar of 8 geleden achtergekomen na jaren van 'prikkelbare darmen'. Ik kan eerlijk zeggen dat ik ontzettend gelukkig ben met mijn dieet. Ik lees hier veel dingen die moeilijk zijn en ik herken dat wel heel erg, maar na een paar jaar zit het zo in mijn systeem. Ik heb lekkere dingen leren maken, weet hoe ik makkelijk besmettingsgevaar kan reduceren en eigenlijk voel ik me helemaal niet zo beperkt. Natuurlijk moet ik alles lezen enzo, maar dat wordt routine. Ik kan voor bijna alles wel een alternatief vinden. Glutenvrij brood gaat nooit zo lekker worden als echt brood, maar daar doe ik dan gewoon allemaal lekkere dingen op.
Andere mensen vinden het vaak vervelender voor mij dan ik dat vind. Geen taart met verjaardagen, tja, dat leg ik uit, zorg dat ik iets anders bij me heb en dan zijn mensen meestal alweer helemaal ok. Tuurlijk zou ik nog een keer helemaal vrij willen zijn om te eten wat ik wil, maar ik ben daar niet mee bezig en het voelt niet meer als beperkend. Eerder als verrijking. Ik heb zoveel lekkere dingen ontdekt!
BopjeBo schreef:Leuk topic!
Ik eet gluten- en lactosevrij, uit een allergietest bleek ik hier niet goed tegen te kunnen.
Na jarenlang met diverse klachten van arts naar arts doorverwezen te zijn bleek ik een stofwisselingsafwijking te hebben waardoor de klachten veroorzaakt worden. Sindsdien een aangepast dieet bleek dit de oplossing voor de darmproblemen te zijn waarmee ik kampte, een wereld van verschil, artsen gooide dit eerder op een spastische darm.
Helaas voel ik mij ook vaak onbegrepen door m'n omgeving, voor m'n gevoel wordt het snel afgedaan als reden om dieet te willen volgen om af te vallen of iets dergelijks, alsof ik me aanstel en 'speciaal' wil doen. Heb het nog in het begin vaak proberen uit te leggen maar dat heeft toch weinig nut, mensen denker er toch het zijne van. Tegenwoordig gooi ik het er gewoon op dat ik lactose/gluten slecht kan verteren. Hele verhaal van die afwijking wordt veel te ingewikkeld en geen zin al m'n klachten te bespreken.
Neem zelf altijd iets mee wat ik wel mag. Heb er verder geen problemen mee als anderen wel dingen eten die ik niet mag waar ik bij ben. Weet hoeveel last en pijn ik ervan krijg dus dan heb je het wel afgeleerd om die dingen tocht te eten. M'n vriend heeft het lastiger, die moet met mij mee eten, valt niet mee vervangers te vinden die ook lekker genoeg voor hem zijn. Ik bestel veel via webshop van FreeFrom, koop Vrij van Gluten bij AH en veel Schar en Constanza bij de Jumbo, hier lukt het prima mee vervangers te vinden. En rijstmelk van Rice Dream. Soya verdraag ik slecht.
superpony schreef:Ik ben het slechtste voorbeeld ooit, want ik kan en kon het gewoon niet. Ik had CU sinds 1999 en heb in 2006 een pouch gekregen. Dat gaat op zich goed. Ik heb wel reflux en last van mn maag, dus slik omeprazol en slik een aantal keren per dag loperamide. Dat dus al sinds de operatie.
Tijdens het ziek zijn in de slechte periodes best vaak nuchter moeten zijn voor onderzoeken en ze hebben ook alle vloeibare voeding gegeven, maar ik kon daar niet op leven en vond het vies ook.
Natuurlijk komt een deel wel door de suikers en koolhydraten dat ik chagerijnig wordt van honger en trek, maar ik wil dingen echt niet missen.
Ik heb nooit overgewicht. Weleens iets ondergewicht gehad.
Op dit moment wel vaak een opgezette buik, maar ik negeer dat een beetje.
Als ik de volgende dag lang op pad moet, hou ik wel rekening met wat ik eet. Zo werken aardappels bij mij heel erg goed en dan niet te gekruid.
Het gekke is dat ze zeiden toen dat vezels de darmen stimuleerden, dus at ik wit brood. Maar sinds ik 2 jaar bruin brood eet, gaat het juist veel beter.
Verder wel mn controles die gewoon goed zijn. Vermoeidheid wordt altijd weggewuifd als; hoort erbij.
Ik ben wel HLA B27 pos en heb bechterew gekregen. Of daar zijn we afgelopen jaar achter gekomen, want het speelde op. Bij mij komt het toch door stress/heftige gebeurtenis. Ik was begonnen met cbd en thc, maar moest toch prikken met humira. Dat werkt goed, maar ik vind het toch wel wat bijwerkingen hebben, dus mag het straks afbouwen. Ik wil liever een tijdje helemaal stoppen nu het goed gaat en kijken of ik het alleen op cbd en thc red. Dara was ik gewoon te laat mee begonnen.
Qua eten, eet ik onderweg gewoon bijna niet. Dat is een groot nadeel. Zou ik naar een vreemd toilet willen/kunnen, dan zou het me niet uitmaken, maar dat doe ik niet.