ikheetesmee schreef:chevax schreef:Ik vind het oprecht knap dat mensen hier FODmap simpel en makkelijk vinden. Het is een ingewikkeld dieet wat erop gericht is telkens een groep toe te voegen of uit te sluiten om zo te kijken waar je gevoeligheid of allergie zit. Knap dat jullie het kunnen volhouden, ik vind het een opgave.
Makkelijk vond ik het niet perse, het was echt op momenten heel pittig om vol te houden en streng te zijn. Ik miste echt wel veel lekkere dingen. Maargoed ik vond het daarnaast wel leuk om er een hobby van te maken om vervanging te vinden die net zo lekker was met datgene wat ik wel kon eten. Dat kon namelijk best een uitdaging zijn. Buiten de deur eten vind ik de grootste opgave tijdens de strenge periode en de periode van het toevoegen.
Inmiddels weet ik dat ik niet goed tegen knoflook en ui kan, zowel vers als in poeder vorm, de meeste kool soorten gaat niet heel best en met lactose moet ik oppassen dat ik niet al te veel in neem.
Meestal wanneer ik hier goed op let ben ik 80% buikpijn vrij. Stress is voor mij ook een grote factor en soms reageer ik op producten waar ik normaal niet op zou reageren, waarschijnlijk omdat mijn darm dan toch al ergens door geprikkeld was.
Hier hetzelfde. Ui en knoflook zijn grote triggers, al kan ik een klein beetje wel verdragen als mijn buik rustig is. Hetzelfde met lactose. Een klein beetje room in het avondeten gaat, een kom yoghurt is overload. Maar zodra de boel op high alert staat, kan ik ook die dingen niet verdragen zonder meer last te krijgen. Dan moet ik echt even strict gaan met low fodmap.
Overigens zijn er verschillende websites met low fodmap recepten, zowel in het engels als nederlands. Die geven dan ook tips om producten te vervangen. Het groene gedeelte van een lenteui ipv ui, knoflookolie kan je zelf maken door knoflook te verwarmen in olie (niet te heet). De prikkelende stof uit knoflook lost namelijk alleen op in water.