Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Wanner start van de menstruatie

 
Profiel   

Yeej de leukste dag van de maand is weer begonnen.
Nu de vraag wanneer.
Ik had gisteren pijn in mijn rug en in mijn benen zoals gewoonlijk. Maar ook een beetje bruin bloed is dit dan dag een of,
Want vandaag was het gewoon rood bloed.
Is mijn menstruatie dat vandaag of gisteren begonnen?

Alvast bedankt iedereen voor het lezen van dit gedetailleerd verhaal.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 08:36 



 
Profiel   

Rood is dag 1.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 08:41 



 
Profiel   

Het eerste bloedverlies is het begin van de menstruatie, ook als dat bloed er for some reason or the other lang over doet en dus bruin is (wat rugpijn/ kramp in autonome rugspieren in de hand werkt: de boel gaat niet makkelijk naar buiten.)

En ik ben een ouderwetse feministe: pijn en kramp zijn niet normaal en uitstekend te verhelpen.



Ooit kwam ik over de vloer bij mevrouw Dorine (haar achternaam weet ik niet meer - heel jammer!), die in groepen bekkenbodemgymnastiek gaf. In die tijd kreeg iedereen standaard 12 zittingen fysiotherapie, dus we hadden als groep veel tijd. (Acht vrouwen maal 11 keer een half uur - ik weet niet precies meer hoeveel bijeenkomsten we hadden, maar per keer was het twee en een half uur. En er was dus veel tijd voor informatie doorspreken, uitwisselen van ervaringen, etc.)

Maar wat we in al die tijd dus deden, was behalve "gewone" BBoefeningen ook oefeningen tegen menstruatiepijn. (En leren, om zelf een speculum in te brengen - erg nutig!)

Kleine waarschuwing vooraf: het is geen quick fix. Menstruatiekramp wil zeggen, dat er mogelijk qua stofwisseling dingen net niet ideaal zijn (in een andere cursus leerde ik, dat je een teveel hebt aan eicosanoïden (het is niet uit te spreken) en dat voedingssupplementen met voldoende magnesium, druivepittenextract en maca helpen, in combinatie met een dieet met lekker veel noten en zaden (=vegetarische onverzadigde vetzuren).

Of nu ja, er is wel een quick fix. Voor wie NU pijn heeft: je kunt een soort 8je maken op je heiligbeen:
lig op je rug, knieen boven je buik, als je dat leuk vindt: enkels gekruisd.
Dan leg je je gewicht op bijv. je linkerheup - en trekt je linkerheup 'naar je hoofd'.
Dan schommel je naar je rechterheup, en trekt die over de vloer naar je hoofd.
In een vloeiende beweging schomml je weer naar links, waar je weer je linkerheup optrekt.
Na een tijdje draai je de draairinchting om:
je legt je gewicht op links - en duwt die heup juist over de vloer weg van je hoofd -
dan schommel je naar links en duwt je linkerheup weg van je hoofd.

(Het is ook een buikspieroefening, maar met al dat ge-sleep masseer je je eigen rug zo heerlijk.)


Termen als core stabilitty waren nog niet in zwang in 1983, maar daar komt dit verhaal van Dorine wel op neer.
De kern van deze oefeningen was "bekkenschok", waarbij je een hele serie spieren tegelijk aanspant - en weer loslaat.
(Afdeling fysiologie: ontspannen van een spier is doorgaans niet moeilijk als je die spier eerst lekker aan het werk hebt gezet.)
* Bij correct bukken en tillen moet je je bilspieren aanspannen, heel plastisch, alsof je naar de wc moet en het op wilt houden;
* Ook bij correct bukken en tillen moet je je buikspieren aanspannen, wat min of meer neerkomt op je navel en het gebied er onder naar binnen trekken
*Er zijn een aantal subtielere oefeningen, waarbij je kalm en ontspannen, kaarsrechtop op een stoel zit, en "je zitbotten naar elkaar toe denkt". Fysiek kan dat niet, dat moge duidelijk zijn. Maar pal tussen je zitbotten hangt een grote, dikke BBspier, door grappenmakers wel de "trampolinespier" genoemd - en die spierbundel spant zich aan als je je zitbotten naar elkaar toe denkt.

Als je al deze 3 spieren kunt aanspannen (je hoeft ze niet per se afzonderlijk te kunnen aanspannen, ze horen met elkaar samen te werken, dus activiteit in de ene activeert acuut ook de ander) kun je de bekkenschok uitvoeren.
Dorine had er (in de tijd voor mp3 , you tube of zels maar de CD) een hele collectie muziek op band bij gezocht, het gaat heerlijk op muziek. Afrikaanse trommels of arabische buikdansmuziek blijken zeer geschikt.

Rechtop staan, knieen niet "in het slot"
doe het logischerwijze tijdens een uitademing
qua armbeweging: als je je armen bijv. gestrekt voor je hebt, buig je ze nu met je ellebogen naar je heupen
- met een soort van ''schok'' span je alles aan terwijl je uitademt, je bekken kantelt daarbij: venusheuvel naar voor.
Is je ademhaling klaar (doorgaans is het een soort kort pufje, anyway vrij snel), adem je weer in, ontspan, je mag je hele rug ietsje hol maken.

Deze bekkenschok voer je uit in een tal van variaties:
staan - bekkenschok - los en open bij inademen, weer alles activeren bij uitademing - etc.
staan - bekkenschok en stap opzij - los en open bij inademen etc. (voelt fijn je armen bij het opzij stappen ook opzij te strekken)
Diagonaal: staan - bekkenschok en bij het inademen en opengaan draai je met voet (alsf je een sigeret dooft), knie, heup en deels met je romp opzij, wisselend links en rechts, met je arm "wijs je een ster aan"
just for fun: 3 kleine "schokjes" op 1 uitademing;
een hele leuke: staan, bij de bekkenschok trek je 1 been op, je wordt echt een bolletje (armen en 1 been bij ekaar rond een aangespannen bekken) uitademen en openen: strek je armen voor je en je maakt een stapje, trek bij de volgende uitademing je andere been op en zo wandel je dus door de kamer;
'de zwaai': begin staand, armen gestrekt boven je op een uitademing met je handen naar heupen en 'bekkenschok', op inademing naar beneden en veeg met je armen langs je voeten over de vloer, naar achter - dan handen over de vloer naar voor, zet kracht zoals je dat doet bij correct tillen en kom overeind (dit alles was inademend) - bekkenschok, ellebogen naar je heupen - inademen en met een rechte rug je armen weer omhoog (geen holle rug!);
en de zwaardere varianten, waarbij je voorover gebodgen staat met een rechte rug - je blijft bij in- en uitademing 'laag'.

Deze oefeningen werken als een trein bij pijn - maar het heeft zin, ze 1x per week te doen. Een deel van menstruatiepijn is nl., dat je spieren botweg te zwaar moeten werken. Train je ze met dit soort werk, kunnen ze het op die ene dag ook beter aan.
Uiteraard leg je bij pijn de nadruk iets anders: veel warming up, bij het ''echte'' werk van bekkenschok en crosstraining telkens goed ontspannen (..of nu ja, maak daar ruimte voor, of het lukt is uiteraard een vraag...) en zorgvuldig cooling down doen.

En let op: het zijn spieren.
Begin dus met warming up: langzame hoelahoep; skigym (knieen en enkels bijeen, zigzaggen alsof je skiet); "de zeemeermin van Kopenhagen": zit naast je 2 benen op de grond, je voorste voet bij je achterste knie - til dan je achterste been op en leg m gekruist over je voorste been. (En/of allerlei losmaak, warming up, yoga etc. oefeningen die je buikspieren zachtjes aan het werk zetten.)

Doe aan "crosstraining":
*sta bijv. naast de muur, 1 hand vast en zwaai ieder been 15x fiks naar voor (en een beetje doorzwaaien naar achter, maar laat je rug niet echt hol worden)
zwaai 15 x naar achter (doen je rugspieren het werk)
til je been 15x opzij
*sta met 1 arm "naar het oosten" voor je en 1 arm "naar het westen" achter je - spring en draai om (zodat nu je oostelijke arm, die op haar plek bleef nu achter je is)
* sta met je rechte rug horizontaal en "wissel"zwaai met je armen: je begint met 1 naar voor en 1 achter. De oefening is je armen telkens omwisselen, houd je rug rcht en horozontaal - je mag in je knieen wat veren, sterker nog, dat veren in ej eknieen geeft extra zwaai en plezier (en maakt de oefeningen waardevoller).
Gaat dit goed, dan doe je ook telkens 1 stapje naar achter bij het veren.
(En uiteraard zijn er meerdere oefeningen te verzinnen die hier nuttig zijn.)

...en doe uiteraard aan een goede cooling down. Pak je onderlichaam goed warm in, wieg nog een beetje, ga op de rond ligen en til zowel vanuit buik- als rugligging nog loom een paar keer je been op (buikspieren moeten er wel voor zorgen, dat je rug plat op de grond blijft!!), herhaal een paar warming up oefeningen en rust uit.

Zowel voor alle mogelijke combi's van bekkenschok en crosstraining geldt: altijd warming up en cooling down, en het is dus goed, om dit 1x per week te doen.
Het kan een maand of 3 duren, voor je spieren sterk genoeg zijn, om het werk van de loskomende menstruatie aan te kunnen.

Het is een lap tekst, in een boel culturen leren jonge vrouwen dit zodra ze 'groot meisje' worden - iedere vrouw 'hoort' dit soort dingen te weten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 13:50 



 
Profiel   

Ja goed rood bloed telt dan als de eerste dag.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 14:25 



 
Profiel   

Boompje1985 schreef
Ja goed rood bloed telt dan als de eerste dag.


Nee.
Menstruatie is een hormonaal proces, zodra de 'omslag' in hormonen maakt dat de bloeding een aanvang neemt, is de 1ste dag een feit.

Dat de bloeding zelf (om allerlei redenen) te traag op gang kan komen zodat er eerst bruinig bloed komt, staat daar los van.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 14:30 



 
Profiel   

Ik ben hier nu vanwege mijn leeftijd (66+) al doorheen. Tegen menstruatiekramp hielp paardrijden bij mij (betere doorbloeding en ontspanning). En, malachiet als geneeskrachtige edelsteen.Werkte bij mij echt!Verder ook het accepteren van menstruatie als een natuurlijk gebeuren wat erbij hoort.Ik vind het zelfs jammer dat ik het nu na de overgang niet meer heb.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 15:30 



 
Profiel   

Toen ik jaren geleden in een onderzoeks- en ivf-traject zat, heb ik ook gevraagd wat dag 1 was, want ik moest op dag 3 echo en bloedonderzoek doen. Antwoord was, de 1e dag met rood bloed. En 's avonds na bedtijd telde ook niet meer, dan was het de volgende dag pas dag 1. Ik liep namelijk dagenlang te knoeien met steeds donker wordende prut voordat het echt begon.

Mijn menstruatiepijn verdween toen ik trouw magnesium ging slikken! Eigenlijk best logisch, aangezien je baarmoeder een spier is en magnesiumtekort o.a. spierkrampen veroorzaakt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 16:01 



 
Profiel   

Albertina71 schreef
Toen ik jaren geleden in een onderzoeks- en ivf-traject zat, heb ik ook gevraagd wat dag 1 was, want ik moest op dag 3 echo en bloedonderzoek doen. Antwoord was, de 1e dag met rood bloed. En 's avonds na bedtijd telde ook niet meer, dan was het de volgende dag pas dag 1. Ik liep namelijk dagenlang te knoeien met steeds donker wordende prut voordat het echt begon.


Hier dezelfde ervaring. Door gyn bevestigd: dag 1 is de dag met rood bloed.

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 16:06 



 
Profiel   

Dat was bij mijn gynaecoloog dus ook zo, pas de eerste dag dat je tampons of maandverband nodig hebt telt als dag 1 van je cyclus.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 25-01-20 16:38 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 9 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen