rien10 schreef:Oh? Het weglaten van gluten zou je lijf verpesten?
De producten waar gluten inzitten zijn over het algemeen juist ook erg goed voor je lichaam omdat er veel gezonde bouwstoffen inzitten. Dit weglaten zonder goede reden wordt niet aangeraden omdat je snel tekorten krijgt op andere vlakken en de vervangers regelmatig veel ongezonder blijken te zijn. Hieronder een stukje van het Voedingscentrum:
Citaat:
Zijn gluten slecht voor je?
Gluten is een mengsel van eiwitten die normaal gesproken gewoon worden verteerd in je maag-darmstelsel. Ongeveer 1% van alle Nederlanders reageert heftig op de inname van gluten. Dit heet coeliakie. Deze mensen moeten producten met gluten, zoals tarwebrood of speltcrackers, vermijden.
Er zijn mensen bij wie klachten verbeteren als ze een glutenvrij dieet volgen, maar bij wie coeliakie en tarweallergie zijn uitgesloten. Dat heet glutensensitiviteit. Sommige mensen denken dat glutenvrij eten gezonder is. Maar voor mensen zonder deze aandoeningen is het niet verstandig glutenvrij te eten. Je loopt dan kans dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.
*knip*
Geen coeliakie, toch glutenvrij eten?
Glutenvrij eten staat in de belangstelling. Sommige mensen denken dat het gezonder is om glutenvrij te eten. Maar volkoren graanproducten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Ze verlagen het risico op bepaalde chronische aandoeningen en leveren vezels en voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Als je deze producten weglaat uit je voeding mis je het gezondheidsvoordeel van deze producten en loop je het risico op tekorten.
Bovendien zijn de speciale glutenvrije producten niet allemaal even gezond. Een groot aantal van deze producten bevat méér suiker, zout en vet dan 'normale' producten en juist mínder vezels, vitamines en mineralen. Ga dus alleen glutenvrij eten als een arts jou dit adviseert en doe dit samen met een diëtist om je voeding volwaardig vorm te geven.
Bron: https://mobiel.voedingscentrum.nl/nl/se ... nnenkrijgt.