Ik merk dat er hier nog mensen zijn die denken dat je tekorten krijgt als je vegetariër bent. Eerlijk waar, als je geen vlees en vis eet, maar wel eieren en zuivelproducten en verder 'gewoon groente en fruit' hoef je je echt geen zorgen te maken. Je hebt niet eens vleesvervangers nodig om gezond te blijven. Wat de eiwitten betreft, daar krijgt de gemiddelde Nederlandse vegetariër meer en een gemiddelde Nederlandse niet-vegetariër zelfs véél meer van binnen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Plantaardig ijzer is moeilijker door het lichaam op te nemen dan ijzer uit vlees, maar uit onderzoek is gebleken dat vegetariërs die gezond eten niet zomaar een ijzertekort oplopen. Ik ben vegetariër en geef bloed, dus m'n ijzergehalte wordt regelmatig gecontroleerd en hij is altijd prima. Vitamine B12 vormt alleen een probleem als je ook geen zuivel en eieren eet, dus als je veganist bent, in dat geval moet je B12 tabletjes slikken. Gevarieerd eten is natuurlijk heel belangrijk, zowel voor vegetariërs als niet-vegetariërs. Mensen die zeggen dat je als vegetariër tekorten oploopt, zelfs al eet je gezond, zijn óf niet goed op de hoogte, óf ze verkopen bewust klinkklare onzin. Er zijn zelfs onderzoeken waar uit gebleken is dat vegetariërs gemiddeld gezonder zijn en langer leven dan niet-vegetariërs. Men vermoedt dat dit komt omdat... vegetariërs bewuster met hun voeding omgaan en dus gezonder eten.