Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
jeetje77 schreef:Solistar schreef:Edit, ik ben een beetje niet wetend over de productie van supermarkt kaas, ik dacht dat ook op de 'normale' manier ging.. Ga er eens over lezen.
Dit wist ik idd ook niet. Ga me er ook eens verder in verdiepen.
TheaD schreef:We willen het huis niet extra isoleren omdat dan een deel van het karakter van het huis verloren gaat. In de woonkamer bijvoorbeeld hebben we nog het oude behang wat ergens tussen de jaren 30 en 50 geplaatst is. Maar isoleren van de muren is ook niet echt nodig. Het huis is gebouwd van balken van tussen de 15 en 20 cm dik. Dit heeft een relatief goede isolatie waarde. De meeste warmte verliezen we door de ramen, die enkel glas zijn, en door de schoorsteen. Omdat ze toen ze dit huis bouwden geen fornuis hadden maar een open vuurplaats, met een bakoven in de schoorsteen, is de schouw een rechtstreekse verbinding met buiten. Dit houdt in dat als je boven ons fornuis naar boven kijkt, zie je sterretjes (als het nacht is dan hè of de blauwe lucht. Een deel van de wamte gaat dus met de luchtstroom mee naar buiten. Ondanks dit alles gebruiken wij nog niet echt veel hout om het warm te stoken, het is meer dat het huis extreem kan afkoelen als we niet stoken. Dat nemen wij voor lief.
Brainless schreef:@Pien
TS heeft juist aangegeven zo te willen leven, zoals men 150+ jaar terug leefde. Hun huis(je) is zo als het al jaren is en heeft geen dubbel glas enz.TheaD schreef:We willen het huis niet extra isoleren omdat dan een deel van het karakter van het huis verloren gaat. In de woonkamer bijvoorbeeld hebben we nog het oude behang wat ergens tussen de jaren 30 en 50 geplaatst is. Maar isoleren van de muren is ook niet echt nodig. Het huis is gebouwd van balken van tussen de 15 en 20 cm dik. Dit heeft een relatief goede isolatie waarde. De meeste warmte verliezen we door de ramen, die enkel glas zijn, en door de schoorsteen. Omdat ze toen ze dit huis bouwden geen fornuis hadden maar een open vuurplaats, met een bakoven in de schoorsteen, is de schouw een rechtstreekse verbinding met buiten. Dit houdt in dat als je boven ons fornuis naar boven kijkt, zie je sterretjes (als het nacht is dan hè of de blauwe lucht. Een deel van de wamte gaat dus met de luchtstroom mee naar buiten. Ondanks dit alles gebruiken wij nog niet echt veel hout om het warm te stoken, het is meer dat het huis extreem kan afkoelen als we niet stoken. Dat nemen wij voor lief.
mysa schreef:Klep maken in de schoorsteen? Hebben wij ook gedaan. Wij hebben aan 1 kant van de leefruimte een pijp van ongeveer 30cm doorsnee, daardoor vliegt de warmte ook naar buiten. Met klep dicht, of half dicht veel minder.