We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Marcella

Berichten: 36753
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-22 15:37

Iedereen is welkom die meer wil weten of informatie wil over Wecken. Alleen ik weet ook helaas niet alles. Voor de rest kan ik de Facebook groep Wecken is Hip aanraden. Haal ook een hoop info van weckenonline.com staan daar ook een hoop recepten.

Eerste tip het Weck-Inmaakboek van Weck is echt een aanrader voor als je wil starten met wecken.

Je kan wecken met echte weckpotten als potten met schroefdeksels. Ik gebruik beide net wat ik voor handen heb en leeg is.

Let op de antieke Vegla potten die nog al eens aangeboden op marktplaats zijn zo goed als onbruikbaar om te wecken. Het kan nog wel, maar is wel heel duur gezien de originele vierkante ronde ringen niet meer gemaakt worden. Je heb nog wel de uierringen van 10 cm die ervoor bruikbaar zijn, maar die zijn wel duur.

Paar websites voor bestellen van potten/flessen:
https://www.unibrew-nederland.nl/
https://www.flessenland.nl/?utm_medium= ... gIe8_D_BwE
https://www.dewerkbij.nl/?gclid=EAIaIQo ... gIb8PD_BwE
https://weckenonline.com/

Alles van fruit is 90 graden enige uitzondering hierop is tomaten (en ja dit is fruit). Groente en vlees is altijd 100 graden. Brood en cake kan je ook wecken dit word dan in stortmodel potten gedaan.

Informatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Wecken
https://www.moestuinweetjes.com/product ... en/wecken/
https://weckenonline.eu/zuur-worden-van-weckpotten/

Hopelijk staat het op de goede plek. En een beetje duidelijk aanvullingen mogen gedaan worden.

Moonfight

Berichten: 3682
Geregistreerd: 23-04-08
Woonplaats: Achterhoek

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 15:39

Leuk een Weck topic! :D

Marcella

Berichten: 36753
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-22 15:44

Ja op verzoek. :+

Welkom. Zal binnenkort eens kijken om mijn voorraad op de foto's te zetten. _O-

Dagahra

Berichten: 884
Geregistreerd: 22-08-21

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 15:54

Wij wecken ook veel, 2 grote groentetuinen.

Wij gebruiken ook veel potjes van hak om in te wecken.

8nnemiek

Berichten: 43415
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 15:54

Leuk! Ik doe ook regelmatig wat wecken en inmaken.
Deze zijn van een maandje geleden:
Afbeelding
Afbeelding

Anoniem

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 16:00

Wat een leuk topic!
Ik heb nog nooit geweckt maar heb in mijn moestuin voornamelijk veel rode bieten over die ik wil gaan wecken.
Mijn moeder had nog een hoop weckpotten liggen die ik heb gekregen, alleen nog geen flauw benul hoe ik deze nu eigenlijk moet gebruiken.

Tips zijn zeer welkom, als ik wat meer de tijd heb ga ik ook zeker wat meer verdiepen.

8nnemiek

Berichten: 43415
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 16:20

Wecken is niet lastig. Je hebt een grote pan/ketel nodig (in een hoge soeppan of echt weckketel kun je vaak twee lagen tegelijk wecken, maar in een lagere pan kun je ook prima drie potjes tegelijk wecken), weck potjes met rubber ring en klemmen, en een tang om de potjes in en uit het kokende water te halen.
Het is wel belangrijk dat je steriel werkt. Potjes kun je bijvoorbeeld in een pan met kokend water steriliseren, of met kokend water en soda, of in een oven, of met sulfiet en citroenzuur.

tones

Berichten: 5285
Geregistreerd: 22-10-05
Woonplaats: Veluwe.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 17:46

Ik hoorde ooit van iemand dat ze sperziebonen op/in zout deed.
Weet iemand hier daar iets over?

karuna
Drukke kabouter

Berichten: 37268
Geregistreerd: 14-05-03
Woonplaats: Ergens waar het rustig is FrNl

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 17:49

Ik zal er volgend jaar ook aan moeten geloven denk ik. En eerder al kan ik als ik zou willen heel oude weckpotten met inhoud open kunnen maken. Ik denk dat ik ze maar laat staan.

Hoe lang is de inhoud bruikbaar eigenlijk?

Novastar
Berichten: 263
Geregistreerd: 19-02-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 18:01

Hier ga ik meelezen! Ik heb nog nooit iets geweckt, maar mijn mama deed dit vroeger wel. We hebben sinds dit jaar een kas, volgend jaar wil ik gerichter zaaien en planten zodat ik het lekkerste kan bewaren voor in de winter.

Ceetje_bokt
Berichten: 5173
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 19:34

tones schreef:
Ik hoorde ooit van iemand dat ze sperziebonen op/in zout deed.
Weet iemand hier daar iets over?

Mijn moeder maakte snijbonen in het zout en dan smulden we van ‘groenemetwitte’ gezouten snijbonen met witte boontjes, gekookte aardappel, rookworst en gesmolten boter… nooit meer gegeten sinds mijn moeder niet meer leeft. De snijbonen zaterdag in een gewone emmer, met een bord en een steen erop. Deze emmer stond bij ons in de schuur.

8nnemiek

Berichten: 43415
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 19:37

Zijn dat dan geen gefermenteerde bonen? Dat is nl wel de manier om zuurkool te maken; kool met zout mengen, beetje kneuzen en maanden laten staan in een pot of emmer. Geen flauw idee of dat met bonen ook zo werkt.

Ceetje_bokt
Berichten: 5173
Geregistreerd: 01-05-07

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 20:10

8nnemiek schreef:
Zijn dat dan geen gefermenteerde bonen? Dat is nl wel de manier om zuurkool te maken; kool met zout mengen, beetje kneuzen en maanden laten staan in een pot of emmer. Geen flauw idee of dat met bonen ook zo werkt.

Ik ook niet, het is een ‘ouderwetsche’ maaltijd. De snijbonen werden wel zacht, maar of ze gefermenteerd werden daardoor?
Edit: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zoute_snijbonen niet gefermenteerd dus, maar een inmaakmanier.

prompter

Berichten: 11146
Geregistreerd: 28-09-02

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 20:13

Wat is het voordeel van wecken tegenover invriezen? De bonen bijvoorbeeld?

hagelslag
Berichten: 9057
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 20:19

Jeeeejjj im ga ook meelezen/posten

Vorige week pilav gemaakt en voor t eerst dus in de weckpan gegooid naderhand.
Ik had ook rundvleessoep. Maar ik twijfel of die goed gelukt is.
Zal morgen eens een foto ervan maken.


Morgen of overmorgen moet ik courgette wecken.
Of als soep of als zoetzuur.
Daar ben ik nog niet overuit


@prompter
Voor mij is het voordeel voornamelijk dat ik hele gerechten zou kunnen wecken.
Ik heb vrij vaak dat ik Max 30 minuten de tijd heb om wat warms te eten...
Dus als ik dan een pot open trek, deze in de pan warm maak...
Heb ik met 10 minuten warm eten en binnen de 30 minuten mijn eten op.
Moet het eerst nog uit de vriezer komen duurt het langer voordat het warm is en ik kan eten.

Ja, je kunt het optijd uit de vriezer halen.
Helaas vergeet ik soms dat ik wat eruit heb gehaald, of ik heb gewoon geen tijd of zin in warm eten.

Dus met het wecken ben ik flexibeler

8nnemiek

Berichten: 43415
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 20:35

Ik vind wecken bij sperzieboontjes fijner omdat ze er lekkerder van worden. En komkommer en augurk, en andere dingen in zoet/zuur of op suiker is ook lekkerder uit de weckpot. Verder vind ik het fijn dat je geweckt spul overal neer kan zetten en enorm lang kan bewaren. Je hoeft er geen ruimte in de vriezer voor vrij te houden..
Dit jaar had ik helaas nauwelijks krielaardappeltjes uit de tuin, maar eerdere jaren deed ik altijd een aantal potten krieltjes wecken, en dat is dan vooral handig als je weinig tijd hebt. Pot open trekken, snel opbakken en je kan binnen een kwartier eten.

prompter

Berichten: 11146
Geregistreerd: 28-09-02

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 21:32

Maar houden de groenten met invriezen niet beter hun vitaminen? En met suiker of zout erbij lijkt het me sowieso ongezonder? Ik vraag dit niet om lastig te zijn hoor :D, maar ik sta op de wachtlijst voor een groententuin van 200 vierkante meter waarin ik met permacultuur aan de gang wil gaan en ook de ideale bewaarmethoden voor de oogst wil leren kennen, zodat ik er zo lang mogelijk van kan eten :)

Marcella

Berichten: 36753
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-22 21:49

tones schreef:
Ik hoorde ooit van iemand dat ze sperziebonen op/in zout deed.
Weet iemand hier daar iets over?

Mijn overbuurman op de moestuin doet dat.

Marcella

Berichten: 36753
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-22 21:50

karuna schreef:
Ik zal er volgend jaar ook aan moeten geloven denk ik. En eerder al kan ik als ik zou willen heel oude weckpotten met inhoud open kunnen maken. Ik denk dat ik ze maar laat staan.

Hoe lang is de inhoud bruikbaar eigenlijk?

Levenlang.

hagelslag
Berichten: 9057
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 21:50

prompter schreef:
Maar houden de groenten met invriezen niet beter hun vitaminen? En met suiker of zout erbij lijkt het me sowieso ongezonder? Ik vraag dit niet om lastig te zijn hoor :D, maar ik sta op de wachtlijst voor een groententuin van 200 vierkante meter waarin ik met permacultuur aan de gang wil gaan en ook de ideale bewaarmethoden voor de oogst wil leren kennen, zodat ik er zo lang mogelijk van kan eten :)



Je bent super lastig :Y)
Uiteraard is ansich invriezen handig.
Maar ook de vriezer is toch best vlot vol als je een groente tuin hebt

Marcella

Berichten: 36753
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-22 21:52

prompter schreef:
Wat is het voordeel van wecken tegenover invriezen? De bonen bijvoorbeeld?

Ik wil nooit meer bonen uit de vriezer. Geweckt is zoveel lekkerder en veel meer smaak.

Als ik zeg dat ik voor mezelf alleen een grote koel/vriescombinatie en 2x tafelmodel vriezer heb staan. Zou er best wel 1 bij willen. :')

Century

Berichten: 5986
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 22:11

Ik vind het met name fijn dat het gewoon in de voorraadkast kan. Die begint mooi gevuld te raken nu. Als dat allemaal in de vriezer moet gaat dat niet passen.

Anoniem

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 14-09-22 22:49

Ik schuif bij! Vandaag nog 30 gratis potten opgehaald :D

Ik heb binnenkort ook een stoomoven en wil daar ook eens in proberen wecken. Lijkt mij best handig als ik dan maar een klein aantal hebt.

Mijn huidige opstelling:

Afbeelding

Marcella

Berichten: 36753
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 14-09-22 23:29

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Fermentatie hoort er ook wel bij.
Afbeelding
Jep aardappelen zijn ook te wecken ideaal als je een goed jaar heb. Als het jaar erna wat minder is trek je gewoon een pot open. :+
Afbeelding
Boerenkool en dit scheelt zoveel vriezer ruimte. <3
Afbeelding
Eigen gemaakte zuurkool van spitskool. Heel eerlijk wil dus nooit meer zuurkool uit de winkel.

Afbeelding
Mijn opstelling 2de hands via marktplaats paar jaar terug. :P

hagelslag
Berichten: 9057
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-09-22 09:31

Ik verheug mij er zo op om de boerenkool te kunnen oogsten <3

Tot die tijd moet ik vooral ervoor zorgen dat geen ander insect het aanvreet -O-

Ik wil vandaag of morgen ook nog gratis appels en peren halen(naja appels sws. Peer weet ik niet of het mogelijk is).
En deze dan inwecken