We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
meintje

Berichten: 1834
Geregistreerd: 07-02-07
Woonplaats: Waterlandkerkje

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 15:37

Ik heb voor mijn verjaardag en workshop wecken en inmaken gekregen.
Super leuk en ik was zou enthousiast dat ik voor de kerst een ketel krijg [&]
Nu zit ik te kijken voor potten. Qua deksels kan ik kiezen uit 'gewone' schroefdeksels of die dichtklikken met warme producten. (ik heb er voor gekozen om voornamelijk met schroefdekselpotten te gaan werken voorlopig)

Weet iemand wat de meerwaarde, of juist niet, van een dichtklikkende deksel is?

Marcella

Berichten: 36825
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-12-22 17:22

Verklikker hoor je of deksel vacuum is. De andere deksels moet je in de gaten houden of ze hol blijven. Bol is geen vacuüm en bederf.

meintje

Berichten: 1834
Geregistreerd: 07-02-07
Woonplaats: Waterlandkerkje

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-22 18:20

Bedankt!

hagelslag
Berichten: 9136
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 15:42

Ergens in september heb ik een zoetzuur recept gevolgd die ik van een duitse facebook site had.
En vandaag de eerste pot open gemaakt.
Ik heb net nasi gemaakt en wil dan graag zoetzuur erbij.
En ineens had ik een ingeving dat ik dit zelf in september had gemaakt.

Ik vond hem best lekker.
Ahhoewel ik denk dat ik de volgende x iets minder ui erin wil hebben.
Maar verder is het echt lekker

Babootje

Berichten: 26418
Geregistreerd: 25-06-05

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 16:38

Ik volg jullie topic al een tijdje met interesse. Zodanig dat ik me er toch ook aan wil wagen.
Ook omdat ik in mijn tuin een gedeelte groentetuin ga maken; dan lijkt me geweckte groenten uit eigen tuin superleuk.
Allereerst dus een goede ketel aanschaffen. Maar ik heb geen idee.
Ik zag deze bij Lidl. Iemand daar ervaring mee?
https://www.lidl.nl/p/silvercrest-inmaa ... IkQAvD_BwE

8nnemiek

Berichten: 43466
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 16:50

Wil je echt direct zo veel gaan wecken?
Ik heb een weck ketel gehad, maar uiteindelijk weer verkocht omdat ik nooit zo veel potjes tegelijk maakte en hij neemt veel plek in.
Ik gebruik nu gewoon een soeppan op de kookplaat, werkt eigenlijk fijner vind ik, sneller op temperatuur. Ik krijg er twee lagen met drie potjes in.

Century

Berichten: 6000
Geregistreerd: 19-10-09
Woonplaats: Uden (NB)

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 17:05

Ik heb er met name eentje gehaald omdat ie volautomatisch is. Dus gewoon aanzetten, juiste temp en tijd instellen en geen omkijken naar. Dus dan kan het zeker wat toevoegen!

hagelslag
Berichten: 9136
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 17:46

Babootje schreef:
Ik volg jullie topic al een tijdje met interesse. Zodanig dat ik me er toch ook aan wil wagen.
Ook omdat ik in mijn tuin een gedeelte groentetuin ga maken; dan lijkt me geweckte groenten uit eigen tuin superleuk.
Allereerst dus een goede ketel aanschaffen. Maar ik heb geen idee.
Ik zag deze bij Lidl. Iemand daar ervaring mee?
https://www.lidl.nl/p/silvercrest-inmaa ... IkQAvD_BwE



Die weck ketel heb ik in de herfst gekocht voor ik geloof 80 euro ofzo. Was toen in de aanbieding.
Tot dusver doet hij het naar behoren.

Wat ik van wecken vooral geniaal vind, eigen soep wecken...
Vooral op dagen dat ik weinig tijd heb is dat echt Nice.
Even snel soep op warmen en dan eten en verder...
Nu vandaag heb ik 4 potten nasi geweckt. Of dit ook goed gelukt is en dus ook houdbaar blijft weet ik nog niet.

De vorige porties nasi had ik in dee vriezer gedaan.
Natuurlijk ook mogelijk.
Maar uiteindelijk ben je länger bezig met opwarmen dan wanneer je een glas open trekt

En wat hierboven gezegd word, aanzetten en er niet meer naar omkijken tot hij piept.
Das ook geniaal
Laatst bijgewerkt door hagelslag op 15-01-23 17:49, in het totaal 1 keer bewerkt

JudithO

Berichten: 7079
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 17:47

Dat volautomatische zou ook voor mij de reden zijn om een ketel aan te schaffen. Dit jaar gaan we ook los met wecken, ik kan niet wachten.

hagelslag
Berichten: 9136
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 17:52

JudithO schreef:
Dat volautomatische zou ook voor mij de reden zijn om een ketel aan te schaffen. Dit jaar gaan we ook los met wecken, ik kan niet wachten.



Ik heb net dus de ketel aan gezet, of naja iets meer dan 2 uur terug aangezet.
En in de tussentijd zijn we even naar leer gereden en weer terug en toen we dus net terug kwamen moest ie nog 8 Minuten...
Perfecte timing dus

8nnemiek

Berichten: 43466
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 17:53

Die van mij was ook volautomatisch inderdaad. Maar op de inductie kookplaat met de soeppan heb ik er eigenlijk ook geen omkijken naar, dus voor mij geen verschil. Timer aan, en hij stopt vanzelf als ie klaar is.

hagelslag
Berichten: 9136
Geregistreerd: 18-09-10

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 18:24

Aahh kijk, dan is dat ook dikke prima

8nnemiek

Berichten: 43466
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 18:40

Ik heb vanmiddag twee flessen limonadesiroop ingemaakt, met citroenen van eigen boom <3 Echt heerlijk!
1 deel siroop op 8 tot 10 delen water, dus genoeg voor zo'n 18 liter limonade :9

Afbeelding

JudithO

Berichten: 7079
Geregistreerd: 10-11-06
Woonplaats: Cantal, Frankrijk

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 15-01-23 18:57

Ohhh heerlijk! Ik kan het al bijna proeven :9

hagelslag
Berichten: 9136
Geregistreerd: 18-09-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-23 13:01

8nnemiek schreef:
Ik heb vanmiddag twee flessen limonadesiroop ingemaakt, met citroenen van eigen boom <3 Echt heerlijk!
1 deel siroop op 8 tot 10 delen water, dus genoeg voor zo'n 18 liter limonade :9

[ [url=m/ZjvCmU.jpg]Afbeelding[/url] ]

Das best vet.
Ik heb afgelopen herfst nog 3 fruitbomen geplaatst... Waaronder 1 kiwi boom/struik.
T zal mij benieuwen of die ooit aanslaat.
Ik heb hem wel daar staan, waar het in de zomer het warmst word.

De 4 nasi glazen van gister zijn goed vacuüm getrokken.
Ik hoop dat het goed gaat

Akshay
Berichten: 2081
Geregistreerd: 05-03-12

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-01-23 13:11

Na even stil mee lezen wordt het wel tijd om hier ook een berichtje te plaatsen.

Aangezien ik een vrij flinke moestuin heb was ik aan het bedenken wat ik kon doen qua conserveren. Dus toen kwam ik bij wecken uit.
Mijn verdere ervaring bestond uit 2x bramenjam maken.

Hoewel ik nog hard aan mijn tuinier-talent moet werken, ben ik wel in kleine hoeveelheden aan het prutsen met de ketel.

Ik heb nu geweckt:
Erwtensoep
Pompoensoep
Appelmoes
Pastasaus met groente
Cake (een gevalletje ''no way, eens proberen!)
Stoofvlees

Ontsapt en geweckt:
Appelsap
Appel-perensap

Ingemaakt:
Bramenjam
Pruimenjam
Pruimenjam met gember
Pruimenchutney

Ik vind het hartstikke leuk om te doen! :-) Ik was al van het dingen invriezen, maar als je ingevroren erwtensoep wil eten is dat nog best een onderneming (het op tijd uit de vriezer halen is een vak apart). En nu lopen we de kelder in, potje soep, en kletst zo de pan in :)

VenoSnorlax

Berichten: 4527
Geregistreerd: 04-02-12
Woonplaats: Den haag

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-23 16:25

8nnemiek schreef:
Ik heb vanmiddag twee flessen limonadesiroop ingemaakt, met citroenen van eigen boom <3 Echt heerlijk!
1 deel siroop op 8 tot 10 delen water, dus genoeg voor zo'n 18 liter limonade :9

[ [url=m/ZjvCmU.jpg]Afbeelding[/url] ]


Oh wauw, heb je misschien het volledige recept? Dat ziet er heerlijk uit

8nnemiek

Berichten: 43466
Geregistreerd: 22-01-05
Woonplaats: Limburg

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst: 17-01-23 17:01


speurneusc

Berichten: 5418
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-23 11:46

ik was afgelopen week in de eifel en bij een plaatselijk supermarkt keten was er veel geweckte maaltijden te vinden, ook soepen en duitse vlees potjes, ook zakjes met nw ringen, klemmetjes, potjes, spijt dat ik niet wat heb ingeslagen want ga vanavond een weck ketel ophalen waar ik op geboden had.

Marcella

Berichten: 36825
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 28-01-23 12:46

Goed excuus om nog een keer naar Duitsland te gaan.

speurneusc

Berichten: 5418
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 28-01-23 13:13

Marcella schreef:
Goed excuus om nog een keer naar Duitsland te gaan.


idd, wist niet dat ik zo snel al een weckpan kon vinden

speurneusc

Berichten: 5418
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-23 16:24

omdat mijn vriezer vol zit eigenlijk met wat ik in weckpotten zou willen bewaren, opperde vriend om ze te ontdooien op te warmen en als ze warm zijn in de weckpotten in de ketel.

kan dat eigenlijk wel? had er niet bij stil gestaan, maar schone moeders had ook geen idee of dat kon

Marcella

Berichten: 36825
Geregistreerd: 24-04-01
Woonplaats: Ergens onder een brug.

Re: We wecken een eind door met antieke potten en nieuwe potten.

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 30-01-23 17:48

Hang er vanaf wat. Zoals fruit, tomaten boerenkool heb ik zelf ook gedaan.

speurneusc

Berichten: 5418
Geregistreerd: 06-08-12
Woonplaats: Veldhoven

Link naar dit bericht Geplaatst: 30-01-23 20:30

zal tomatensoep, kippensoep, erwtensoep
spaghetti saus zijn.

de stampotten eten we wel op om plaats te maken

Paloedie

Berichten: 992
Geregistreerd: 03-12-09
Woonplaats: Deventer/Epe

Link naar dit bericht Geplaatst: 03-03-23 19:57

Leuk topic, ik schop hem even omhoog.

Een paar weken terug belde mijn oma, of ik haar weckpotten wilde hebben. Ze verhuist naar een appartementje en we moeten dus het huis leeg maken (oma is 96, die mag lekker in haar stoel blijven zitten). Ik dacht 'ja leuk!' en beloofde ze op te halen.

Afijn. Niemand had gezegd dat het ca 200 potten waren, waarvan een stuk of 80 nog vol ik heb me een breuk gesjouwd!

De lege potten zijn inmiddels bijna allemaal schoon, een deel van de volle heb ik leeg gegooid. Zijn (helaas) bijna allemaal Vegla potten.

Volgens oma is geweckt voedsel eeuwig houdbaar, dus zij is van mening dat ze me voor drie jaar eten heeft gegeven (❤️). Van sommige potten kan ik niet herleiden wat erin zit, van anderen wel. Ik heb een aantal potten aangetroffen met een jaartal erop. 1979!

Een deel zal iets nieuwer zijn, maar niet nieuwer dan 30/35 jaar denk ik.

Wie wil er komen mee-eten?

Het zijn oa sperzieboontjes, snijbonen, heel veel bosbessen (echt heel veel), kersen, appelmoes, stoofpeertjes en verschillende maten pruimen.