Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar
Tazzey schreef:Ik gebruik houten planken. Plastic vind ik niet prettig en glas ga ik mijn dure messen niet op kapot maken. Als je een houten plank goed schoonmaakt en niet mishandeld door hem in de vaatwasser te gooien gaan ze bijna je leven lang mee terwijl ze prima hygiënisch zijn.
Marije_jiplover schreef:Ik vind producten als kip of ander vlees niet fijn om op hout te snijden.
Onze planken van Victorinox en Saga gebruik ik daar wel probleemloos voor.
Glas is idd een ramp om op te snijden.
Mijn man werkt o.a. als messenslijper van koksmessen en de messen van mensen die op glas snijden, die haalt hij er altijd zo uit.
herr_balou schreef:Bij voorkeur een houten plank. En het snijvlak moet bestaan uit kopshout. Ik gebruik het liefst 1 plank voor groente, 1 voor vlees en nog een ander voor bijvoorbeeld brood en kaas, die laatste hoeft niet met kopshout.
Qua hygiëne: eerst spoelen met koud water, dan heet water, insoppen, afspoelen met heet water, daarna met koud water en aan de lucht drogen. Eens in de zoveel tijd, naar eigen voorkeur, een slagersbehandeling. Citroen halveren, plank net gloeiend heet water afspoelen, snijvlak(ken) bestrooien met zout en met de citroen het zout goed verspreiden en soppen. Vervolgens afspoelen met heet en daarna koud water. Koud water sluit de poriën, heet water opent de poriën. Als er vuil op je plank zit wil je de poriën gesloten houden vandaar dat je als de plank 'vies' is je met koud water moet beginnen.
Plastic is eigenlijk niet goed schoon te houden en moet je vrijsnel weggooien. Een houtenplank is altijd nog kaal te schuren.
Oja, af en toe heeft en houtenplank een goede oliebehandeling nodig. De betere keukenwinkels kunnen daar over adviseren, ik gebruik driivenpitolie.