Ervaring gevraagd met paard & relatiebreuk

Moderators: C_arola, Coby, Nicole288, Dyonne

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Boras
Berichten: 9951
Geregistreerd: 21-10-10

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 15:51

Naast alle persoonlijke meningen lijkt me dit wel interessant:

Schenking vereist wel afspraak

Voor een schenking moet er uiteraard wel een afspraak tussen de schenker en begiftigde zijn. Dat betekent dat de schenker een schenking aanbiedt en dat de begiftigde die schenking ook aanvaardt. En pas bij de aanvaarding van de schenking is er sprake van een schenking. Als de ontvanger niets doet, dan neemt de wet aan dat die de schenking heeft aanvaardt.

Het is verstandig om een schenking wel schriftelijk vast te leggen en dus niet alleen mondeling af te spreken. Dan ligt duidelijk vast aan wie en wat je schenkt. Hiermee voorkom je dat er achteraf problemen of discussies over de schenking kunnen ontstaan. Met een schriftelijke schenking heb je namelijk een bewijsmiddel.


Bron: https://www.familiebank.nl/schenken-zonder-contract/

Hebben jullie geen samenlevingscontract of andere afspraken op papier erover, dan heeft je ex het goed ingebracht en blijft het van hem.

Ik zou de eer aan mezelf houden en het dier alsnog zelf kopen. Maar wel eerst even contact opnemen met een juridische professional.

Jessix

Berichten: 16441
Geregistreerd: 22-08-06
Woonplaats: Utrechtse Heuvelrug

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 16:29

DuoPenotti schreef:
Jessix schreef:
[
Nee helpt dat niet mee? Ik heb dat wel vaker gehoord, ook bij huisdieren. Helpt in de bepaling wie de meeste zorg draagt als je facturen kan laten zien van voeding, spullen dierenarts etc.

Maar ik zou er voor kiezen hem uit te kopen. Vraag hem eerst eens wat hij in gedachte heeft voor een bedrag.

Ja als het voor de rechter komt kan het mee spelen. Maar niet zoals sommige willen doen geloven dat als je het meeste betaald het dier automatisch van eigenaar veranderd.
Als iemand duidelijk een dier heeft gekocht dan is dat simpelweg de eigenaar.
Als er duidelijk een schenking is, is dat de eigenaar. Dus een kaartje met: gefeliciteerd als kado een paard.
Notarieel is uiteraard perfect.
(toen wij samen zijn gaan wonen is mijn paard toen beschreven als de mijne, de rest was samen)

Maar idd is een paard handje contantje betaald, geen koopcontract.
En is er dan 1 persoon die alles betaald met bewijs, dus stalgeld over de bank, ja dan kan een rechter zeggen, er is geen ander bewijs dan de betalingen. Daarom is dat de eigenaar.
Maar het is niet zomaar vanzelfsprekend zo.


Daarnaast lees ik dat de vriend van ts zelf het meeste betaalde, hem ook heeft aangekocht.
Er geen bewijs is van cadeau, dus dan ben ik bang dat ts aan het korstte eind trekt.
Maar ik ga mee met de andere, laat dat uitzoeken door iemand die er voor geleerd heeft.


Ja precies, zoiets had ik ook in mijn hoofd. Maar is hier inderdaad niet van toepassing.

poes

Berichten: 25723
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 17:14

anjali schreef:
@Poes: Een geval van samen een huis kopen is heel wat anders dan dat een partner de ander iets schenkt,een paard bijvoorbeeld.Als je een duur juweel krijgt als liefdesgeschenk ga je toch ook niet naar een notaris voor een schenkingsakte.


Dat krijg je ook lang niet altijd mee bij een scheiding.

Elisa2

Berichten: 37194
Geregistreerd: 31-08-04

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 18:26

anjali schreef:
Elisa2 schreef:
Tja, altijd een schenkingsovereenkomst tekenen bij de notaris waar in duidelijke afspraken gemaakt worden die zwart op wit staan.

Maar daar heb je nu niks meer aan helaas TS, ik zou ook vooral juridisch advies gaan in winnen. En zoals al geschreven, kijken of het financieel idd uit kan om dit paard te onderhouden of niet en mogelijkheden om het deel van je vriend over te kopen.

Maar,als je van je geliefde een geschenk krijgt dan ga je toch niet naar een notaris om een schenkingsovereenkomst te tekenen? Want je zit dan in een liefdesmodus.Wel erg voor ts deze situatie.Ik snap die exvriend ook niet want het is kennelijk niet zo dat hij het paard voor zichzelf wil hebben.Hij is volgens ts zelfs allergisch voor paarden en het gaat hem enkel om de financiele waarde van het dier.


Je maakt toch ook afspraken bij een samenlevingscontract en een huwelijk? Je moet gewoon nooit zo naïef zijn om te denken dat het wel goed zit. Mensen kunnen heel onvoorspelbaar zijn/ worden. Maar goed, die dure les heeft TS nu aan de lijve ondervonden. Ook nooit jezelf afhankelijk maken van je partner.

pateeke
Berichten: 2216
Geregistreerd: 12-05-06

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 19:34

linoleum schreef:
Maar het scheelt wel al als er al duidelijkheid is van te voren. Zo had hij misschien ook toen wel al aan kunnen geven dat het zijn paard is en blijft, maar jij mag rijden en gebruiken. In deze situatie klinkt het namelijk alsof dat altijd al zijn intentie is geweest, gezien het tweede paard wat al eerder door hem is verkocht ook. Dan had je er al eerder voor kunnen kiezen om het paard over te kopen.


Ja, en nee... àls het inderdaad zijn intentie was om het paard 'achter de hand te hebben' (zoals sommigen het benoemen TS te 'manipuleren'), dan was het overkopen theoretisch gezien waarschijnlijk wel mogelijk, maar in praktijk was hij er dan niet in meegegaan. Immers, als hij er dan in meeging had hij dat niet meer achter de hand en verloor hij dus heel wat. Ik zeg niet dat het zo is bij TS en haar vriend. Maar ik weet uit ervaring dat je losmaken uit manipulatie echt niet zo simpel is als 'goede afspraken maken van het begin' en 'het paard eerder al overkopen'.
Net daarom is het van belang om in de plaats van TS met een professional (juridisch adviseur oid) uit te zoeken wat kan, wat haar rechten en plichten zijn en het netjes (en hoe moeilijk ook, niet emotioneel maar zakelijk) op te lossen.

C_arola
Hoofdmoderator Informatief, Kantine & Markt
May the horse be with you!

Berichten: 70551
Geregistreerd: 24-05-08

Re: Ervaring gevraagd met paard & relatiebreuk

Link naar dit bericht Geplaatst: 26-03-22 21:57

Ik verplaats dit topic naar Transport, afspraken en overige.

cissy

Berichten: 19823
Geregistreerd: 14-10-03
Woonplaats: hut in Heicop

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 14:17

Replica1233 schreef:
Helaas heb ik al 1 paard moeten verkopen omdat hij dat perse wilde, want 2 paarden was te duur, maar daar heb ik ook geen geld van terug gezien en nu herhaalt het verhaal zich weer. Vandaar mijn vraag: wat kan ik doen?

Ik mis dit gegeven in je verhaal. Als hij nu dit paard terug claimt kun je hem dan niet even helpen herinneren aan dat jij nooit geld hebt gezien voor je vorige paard?
Misschien heeft hij je huidige paard wel betaald van die opbrengst. Dan is het toch gauw klaar, dit paard heb je dus feitelijk zelf gekocht.

Uiteraard is het niet zo simpel maar misschien kun je er wel wat mee

__elise__

Berichten: 2073
Geregistreerd: 29-11-06
Woonplaats: Ingen

Re: Ervaring gevraagd met paard & relatiebreuk

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 14:23

Jeetje, wat een hork die vent :x
Wat betreft de waarde van je paard, je hebt daar gespecialiseerde paardentaxateurs voor. Die zijn opgeleid voor dit soort situaties.

kwita

Berichten: 6543
Geregistreerd: 14-04-14

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-04-22 14:46

julius_juut schreef:
Je hebt hem cadeau gekregen? Is dat bekend bij andere mensen?
Het kan best dat je vriend inderdaad wettelijk de eigenaar is, maar hoe erg gaat hij af bij familie en vrienden als hij het paard dat hij jou gegeven heeft verkoopt?


Paarden zijn momenteel wel afschuwelijk duur, dus dat hij geld ziet snap ik wel, ook al is het paard zelf niets speciaals.


Nou het klinkt me zo bekend in de oren, zou bijna denken dat het dezelfde kerel is....of dat zo is geen idee!.

Ik weet hoe jij je voelt.... je kunt niets bewijzen en dat is voor een ceviele rechtzaak essentieel!.

Ik raad je aan trek je terug, steekgeen geld in een rechtzaak en zoek snel je eigen leven op orde te krijgen! .

Eerst was ik de looser ,maar hij kon niets met het dier en het dier werd steeds lastiger....hij verloor veel aanzien, had wel de cash bij de verkoop maar verkwanselde het geld al snel !!!
Neus omhoog kijk naar de toekomst en ja , dit blijft altijd zeer doen!.

Maar er zijn zoveel paarden....Houd moed blijf jezelf trouw!Dikke knuffel voor je gebroken hart! :knuffel: :knuffel:

poes

Berichten: 25723
Geregistreerd: 23-01-04
Woonplaats: Gent

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-05-22 23:55

Hoe is het nu? :)

Daphara

Berichten: 7211
Geregistreerd: 05-08-16
Woonplaats: Aan de IJssel

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-05-22 16:12

Ben ik ook benieuwd naar!

Overigens vind ik het niet vanzelfsprekend dat TS de eigenaar behoort te zijn “omdat het paard voor haar gekocht is”. Ik had vroeger ook een verzorgpony en toen die overleed kocht de eigenaar speciaal voor mij een andere pony. Die heb ik 4 jaar lang verzorgd, tot ik in het buitenland ging studeren. Ik heb dat diertje alles geleerd, zadelmak gemaakt, verkeersmak gemaakt, beleerd voor de kar, uitgebracht op wedstrijd, dagelijks verzorgd, enz. De pony was voor mij gekocht, maar nooit mijn eigendom, hoeveel tijd, energie en aandacht ik er ook in gestoken heb.
Een paar maand nadat ik naar het buitenland vertrokken ben is de pony voor flink veel meer geld verkocht en daar heb ik geen cent van gezien, het is niet eens in mij opgekomen dat ik ergens recht op zou hebben.

Natuurlijk had ik een andere relatie met de werkelijke eigenaar dan TS, maar voor de wet zal het vast niet anders zijn.

Dus TS, ik ben bang dat je aan het kortste eind zal trekken.

xPenny
Berichten: 1715
Geregistreerd: 11-03-08

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-12-23 20:43

Sorry voor mijn late reactie
Maar zag geen soortgelijk topic.

Hoe zit dat dan, wanneer je partner destijds een paard heeft gekocht voor jou als cadeau (dus betaald) voor je en wel het aankoopbewijs van verkoper naar koper toe, op naam staat van jou?

Dus partner betaald paard, koop overeenkomst/factuur wordt opgesteld vanuit de verkoper en daarop staat niet de naam van de partner maar van jou? Wat telt hier dan bij?

Little_Gift
Berichten: 1780
Geregistreerd: 05-09-07
Woonplaats: België

Re: Ervaring gevraagd met paard & relatiebreuk

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-23 02:00

De factuur hé natuurlijk

anjali
Berichten: 15095
Geregistreerd: 25-07-15

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-23 09:14

xPenny schreef:
Sorry voor mijn late reactie
Maar zag geen soortgelijk topic.

Hoe zit dat dan, wanneer je partner destijds een paard heeft gekocht voor jou als cadeau (dus betaald) voor je en wel het aankoopbewijs van verkoper naar koper toe, op naam staat van jou?

Dus partner betaald paard, koop overeenkomst/factuur wordt opgesteld vanuit de verkoper en daarop staat niet de naam van de partner maar van jou? Wat telt hier dan bij?

Ik vind dat je cadeaus (dus ook een paard) die je tijdens je relatie gekregen hebt van je partner, mag houden als de relatie uitgaat. Helaas denken sommige ex-partners daar anders over en willen ze hun geschenken terug! Ik denk dat als iets (een paard bijv.) aan jou echt geschonken is dat het dan wettelijk jouw eigendom is.Hopenlijk heb je daar dan een bewijs van.....Als jouw naam op het aankoopbewijs staat dan is dat toch duidelijk lijkt me.

capopjekop

Berichten: 30657
Geregistreerd: 30-11-03

Re: Ervaring gevraagd met paard & relatiebreuk

Link naar dit bericht Geplaatst: 09-12-23 09:20

Het aankoopbewijs lijkt me leidend. Maar ik heb geen ervaring met wat de wet vindt, dus mss kun je deze vraag stellen bij het juridisch loket.

Heb je verder bewijs dat het een cadeau is? Whatsappgesprekken, andere mensen die je erover vertelt hebt etc? Dan sta je nog sterker