Droge hoest

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
Caira
Berichten: 26072
Geregistreerd: 20-07-02
Woonplaats: Schoorl

Droge hoest

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 06-04-07 09:17

Bij een droge hoest is er sprake van een irritatie van de luchtwegen. Het paarden lichaam reageert hierop met hoestprikkels om het soms aanwezige slijm op te hoesten.

Een “zuivere” droge hoest is echter zeldzaam. Vaak ontstaat alsnog een vastzittende hoest en kan het dier last hebben van vastzittend slijm. Het is belangrijk dat u goed uithoest en een slijmoplossend middel gebruikt.

Het is onverstandig om slijmproducerende hoest te stoppen, omdat zich in het slijm stofdeeltjes en ziekteverwekkende stoffen bevinden. Als de hoest gestopt wordt, hoest het dier de stofdeeltjes niet goed uit.


Onderzoek van problemen van de voorste luchtwegen, zoals:

- Hoesten
- Neusuitvloeiing
- Benauwdheid
- Bijgeluiden bij de ademhaling
- Bloedneus na inspanning


Het luisteren met een stethoscoop naar de longen alleen geeft vaak onvoldoende informatie om een juiste therapie mogelijk te maken. Een goed hulpmiddel voor onderzoek kan een endoscoop zijn. Een endoscoop is een kijker in een lange slang die door de neus naar binnen geschoven wordt. Het bekijken van de neusgang, de keel, de luchtzakken en de stembanden is zo mogelijk. Tussen de stembanden door kan de scoop verder geschoven worden in de luchtpijp totdat deze zich vertakt in de bronchiën. De scoop kan deze bronchiën vervolgen totdat deze te klein worden voor de scoop. Door de scoop heen kan een borsteltje of happertje geschoven worden om van de aangetaste structuren monsters te nemen voor verder laboratoriumtechnisch onderzoek. Een onderzoek met een stethoscoop kan alleen door een dierenarts uitgevoerd worden.
Met de scoop kunnen, als dit nodig mocht zijn, medicijnen op de plek van bestemming gebracht worden. Dit is bijvoorbeeld erg gewenst bij een ontsteking van de luchtzak
Vrijwel altijd is door dit uitgebreid onderzoek de diagnose te stellen. Een goede diagnose is natuurlijk nodig voor het inzetten van een goede therapie.

Een paard heeft relatief gezien zwakke longen. Daardoor is de kans op problemen groot. Luchtwegaandoeningen kunnen variëren van een simpele kuch tot een ernstige hoest. Als een paard twee keer hoest dan is de kans groot dat het paard gewoon een koudje heeft, maar de echt chronische hoesters, daar kan een ingewikkeld verhaal aan ten grondslag liggen. Ieder paard dat weer begint te hoesten zodra het geen medicijnen meer krijgt, heeft nog steeds een hoestprobleem. Een probleem dat pas kan worden opgelost als de oorzaak weggenomen wordt. Longproblemen kunnen dus enorm complex zijn. De oorzaak kan overal in het lichaam liggen. De acupunctuur maakt dit duidelijk. In de acupunctuur gaat men namelijk uit van de zogenaamde vijf elementen cyclus. Deze cyclus zet uiteen hoe bepaalde organen invloed hebben op elkaar. Als het ene orgaan niet goed functioneert, zal het andere orgaan daar de negatieve gevolgen van ondervinden. Zo blijkt duidelijk dat de longen bijzonder kwetsbaar zijn. Ze worden beïnvloed door vijf andere organen. De meeste invloed op de longen komt van de darmen. De nieren en de milt komen daarna. De milt en de pancreas geven het belang van een goede stofwisseling aan. Werken die organen niet goed, dan kunnen vochtophopingen (flegma) ontstaan die in de longen gaan zitten. De nier, die aan de andere kant staat afgebeeld, kan ervoor zorgen dat het vocht opstijgt in de richting van de longen. Andere organen die invloed hebben op de longen zijn het hart, dat voor doorbloeding zorgt en de lever, die zelfs drie keer invloed op de longen heeft. Een bekend probleem in de stofwisseling is het eiwitrijke voer. Paarden krijgen tegenwoordig eiwitrijk gras. Hierdoor krijgen ze een overgroei van pathogene bacteriën in de darmen en voor het paard is er geen orgaan zo belangrijk als de darmen. Het hoge gehalte aan stikstof in het gras vernietigd de darmflora en een paard is volledig afhankelijk van die darmflora. Als daar iets mis mee is, komen er te veel toxines vrij die een aanslag zijn voor de lever en de nieren. De oorzaak ligt in de darmen en de nieren kunnen vervolgens de afvalstoffen niet verwerken. In dezelfde lijn ligt het probleem van de eiwitten in brokken. Veel paarden krijgen voer dat niet goed uitgebalanceerd is naar hun behoefte. Deze cyclus geeft duidelijk aan dat er voor problemen met de luchtwegen niet volstaan kan worden met een oplossing voor een probleem. Ook erfelijke factoren spelen mee.

In dezelfde vijf elementen cyclus staat ook dat bij ieder orgaan een emotie hoort. Bij de longen hebben de emoties droefheid, benauwdheid en depressiviteit invloed. Een paard dat in een bedompte stal staat en weinig sociaal contact heeft, kan droef, benauwd en depressief worden, hetgeen een neerslag heeft op zijn longen. Het mentale vlak is vaak veel belangrijker dan gedacht. Er zijn paarden die altijd problemen met de luchtwegen hadden in hun prachtige stal en die na een verhuizing ineens van de problemen af waren.

Binnen het stalklimaat is het stro dat de meeste problemen veroorzaakt. Het is een vicieuze cirkel. In stro zit zoveel stof- en schimmeldeeltjes in stro. Iedereen geeft tegenwoordig nat hooi of kuilgras maar men vergeet het stro. Terwijl paarden daar de hele dag met hun snufferd in staan. Bij veel stallen wordt er opgestrooid terwijl de paarden nog in de stal staan. In de verlengde daarvan ligt het urenlang op stal staan. Paarden staan geheel tegen de natuur in, de hele dag op stal. Dan plots worden ze na 23 uur uit die box gehaald en krijgen ze een koude start voor de dagelijkse arbeid. Dat kan niet goed zijn. En als die stallen dan ook nog eens niet goed uitgemest worden, dan onstaat er een gevaarlijke ammoniak lucht. Slecht uitmesten en daardoor een slecht stalklimaat is natuurlijk altijd een boosdoener voor de luchtwegen. Eventueel kan hierin de luchtverontreiniging nog meegenomen worden.
De dierenarts kan nooit te vroeg in de stal staan, wel kan hij te snel naar de injectiespuit grijpen. Paarden krijgen vaak te snel antibiotica. Het is beter om het lichaam eerst zelf de kans te bieden weerstand op te bouwen. Door snel antibiotica te geven, doodt je de bacteriën, maar blijft vaak iets over waar het lichaam geen weerstand tegen heeft. Door antibiotica kapsel je het probleem in. Een hoest bijvoorbeeld, is functioneel. Er zit iets in dat lichaam dat er uit moet, daarvoor is die hoest bedoeld.

Ook allergieën kunnen een proces blokkeren. Allergieën kunnen ontstaan door een vocale belasting waarbij ergens in het lichaam een stoorveld, een ontsteking bevindt. Vaak zijn dit ontstekingen in het gebit, een voorhoofdsholte ontsteking of de eierstokken. Verder kunnen littekens erg blokkeren, vaak zelfs het castratielitteken., dat loopt over belangrijke energiebanen. Andere oorzaken : intoxicatie( vergiftiging, inclusief entingen) voedselintolerantie, emoties die de ruiter overbrengt op zijn paard en geopathie(aardstralen). Dit zijn allemaal dingen die een proces kunnen blokkeren