Appaloosa (kleur)

(Naar Wiki artikel)

Moderators: Mjetterd, Dani, ynskek, Ladybird, xingridx, Polly, Hanmar

Toevoegen aan eigen berichten
 
 
AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 05-03-08 16:35

Ik heb mijn profielwerkstuk gemaakt over kleurgenetica van paarden.
Dit is allemaal een stuk uitgebreiden geworden dan wat er op de wiki staat.
Ik wil dan ook delen ervan op de wiki zetten.
Maar ik heb nu het stuk over de appaloosa (kleur) voor de wiki aangepast.
Het gaat allen wel veel over de genetica.
Mijn vraag is of dit te bergijpen is voor iedereen of dat het lastig is omschreven.
En of er nog fouten in staan natuurlijk.
Heb het artikel er al op gezet.
Ik zou graag nog tips en commentaar hierover krijgen.
Er wordt vanuit dit artikel ook regelmarige gelinkt naar het artikel waar de genetische begrippen worden uitgelegd.
Maar die linkjes staan hier niet op.

Appaloosa is de verzamelnaam voor een bijzonder witpatroon. Appaloosa paarden vertonen patronen waarin een basiskleur (met eventuele verdunningen of andere kleurfactoren) te zien is met daarin een duidelijk zichtbaar stippenpatroon. De stippen worden gescheiden door witte delen. Over het algemeen worden appaloosa’s tijdens hun leven steeds lichter. Hun basiskleur en het patroon blijven hetzelfde maar naarmate de paarden ouder worden krijgen ze meer witte haren door hun vacht. Dit is echter niet bij iedere appaloosa het geval.

Appaloosa patronen
Er zijn verschillende variaties waarin de appaloosa witpatronen voorkomen. Deze staan hieronder uitgewerkt. Ze staan gerangschikt op dominantie, degene die bovenaan staat is het meest dominant, verder naar onder worden de patronen steeds recessiever.

Few-spot
Paarden met de kleur few-spot zijn altijd homozygoot appaloosa. Ze zijn helemaal wit met enkele kleine stippen verspreid over het lichaam. Deze stippen komen overeen met de kleur van het paard (basiskleur + eventuele verdunningen). Onder de hals, op en achter de ellebogen, in de flank en op de onderbenen kunnen donkerder gekleurde gebieden voorkomen.

Snowcap
Paarden met het patroon snowcap zijn homozygoot appaloosa. Ze hebben een gekleurde voorhand en een witte deken over de achterhand. Deze deken kan erg in grootte verschillen. Zo kan het blijven bij enkele witte vlekken op de kont, maar de vlekken kunnen ook uitgroeien tot een bijna volledige deken. Bij een snowcap verlopen de randen van de witte deken niet vloeiend en zijn er geen basiskleurige stippen op de deken te zien. Ook zijn er op de rest van het lichaam heel weinig tot geen witte vlekjes te zien.

Leopard (panterbont)
Leopard is het meest bekende patroon. Het veroorzaakt basiskleurige stippen op een witte ondergrond. De stippen zitten verspreid over het hele lichaam. De hoeveelheid en de grootte van de stippen kan sterk verschillen. Soms heeft een paard heel veel kleine stipjes en het kan ook zijn dat een paard iets minder stippen heeft die groter zijn.

Varnish (marmerbont)
Dit patroon heeft qua uiterlijk veelovereenkomsten met roan. Op sommige delen van het lichaam zitten witte haren gemengd met de normaal gekleurde haren, net als bij paarden die het Rn-gen bezitten. Deze delen worden ook wel gemarmerde vlekken genoemd. Naast de gemarmerde vlekken zijn er ook normaal gekleurde delen. Deze bevinden zich vaak op de harde beenderen zoals het hoofd, de schouders en de knieën. De grenzen van de gemarmerde vlekken zijn vaak niet goed te onderscheiden.

Blanket (schabrakbont)
Paarden die schabrakbont zijn hebben een basiskleurige (met eventuele verdunningen) voorhand en een witte deken over hun achterhand. Deze deken kan erg in grootte verschillen. Zo kan het blijven bij enkele witte vlekken op de kont, maar de vlekken kunnen ook uitgroeien tot een bijna volledige deken. Op deze deken kunnen ook weer basiskleurige vlekken voorkomen en de randen verlopen vloeiend.

Snowflake (sneeuwvlokkenbont)
Dit is een vrij zeldzame kleur. Het zijn kleine witte vlekjes op een donkere ondergrond. Deze vlekjes lijken net sneeuwvlokken en zitten verspreid over het hele lichaam. Ook hier kan de hoeveelheid en de grootte van de vlekken sterk verschillen.

Frost (rijp)
Frost komt voor een groot deel overeen met varnish. Ook hier is er een basiskleur met roankleurige delen op het lichaam. Maar er is één groot verschil. Bij varnisch zitten de roan gekleurde delen verspreidt over het hele lichaam. Bij frost is de roankleuring enkel te zien op de achterhand van het paard.

Genetica
Het appaloosa witpatroon is een polygenetische eigenschap, dit betekent dat het wordt veroorzaakt door meerdere genen. Het gen dat nodig is om een stippenpatroon te laten ontstaan is het Lp-gen. Het Lp-gen codeert zelf niet voor een stippenpatroon, het geeft alleen de mogelijkheid dat er stippenpatronen ontstaan. Het is een incompleet dominant gen, dat wil zeggen dat het in heterozygote vorm wel te zien is, maar duidelijker is in homozygote vorm. Het gen komt zowel in homozygote als in heterozygote vorm voor, ieder paard met een appaloosa witpatroon heeft minstens 1 Lp-gen.
Idien een paard geen Lp-gen bezit, is het ook niet mogelijk dat dit paard een appaloosa witpatroon heeft. In hetorozygote vorm kan het Lp-gen de witpatronen leopard, varnish roan, blanket, snowflake en frost veroorzaken. Als het Lp-gen in homozygote vorm aanwezig is kunnen de patronen few spot en snowcap ontstaan.
Welk van deze patronen ontstaan hangt af van heel veel andere genen. Er is veel onderzoek gedaan naar deze genen. Hieronder staan een aantal van deze genen genoemd, erachter staan hun eigenschappen en wat zij precies veroorzaken.

W-gen (white)
Het W-gen is recessief gen. Het zorgt ervoor dat het mogelijk is dat er witte gebieden ontstaan in de vacht. Een paard dat dit gen niet in homozygote vorm heeft zal dus geen witte gebieden vertonen.

S-gen (spots)
Het S-gen is een recessief gen. Het veroorzaakt de donker gekleurde stippen in het witte deel. Normaal gesproken zorgt dit gen voor een blanket of een leopard. Welke het wordt is weer afhankelijk van andere genen. Maar variaties op dit gen veroorzaken andere patronen zoals snowflake (Sn-gen) en varnish (Sv-gen). Een andere variatie veroorzaakt donkere stippen ook wel “dark spots” genoemd (Sd-gen).

M-gen (mottled)
Het M-gen is een dominant gen. Het veroorzaakt in heterozygote vorm een gering aantal witte vlekken in het basiskleur. In homozygote vorm is dit gen waarschijnlijk letaal (niet levensvatbaar), maar dat is nog niet bewezen met behulp van onderzoek.

B-gen (blanket)
Het B-gen is een dominant gen. Het veroorzaakt in heterozygote vorm een witte marmering op de kont. In homozygote vorm is ook dit gen mogelijk letaal, maar ook dat is nog niet bewezen met behulp van onderzoek.

Sl-gen (silver)
Het Sl-gen is een dominant gen. Het veroorzaakt in heterozygote vorm een roan deken over het paard heen, zoals bij paarden met de kleur varnish. Ook dit gen is waarschijnlijk letaal in homozygote vorm, maar dat is nog niet bewezen met behulp van onderzoek.

Rn-ap (roan)
Het Rn-ap gen is een incompleet dominant gen. In heterozygote vorm veroorzaakt dit gen een roaning (witte haren door de vacht) zoals bij varnish of frost. De mate waarin die roaning optreedt verschilt vaak sterk. In homozygote vorm is dit gen, in tegenstelling tot het echt Rn-gen, niet letaal. Het dan een sterke vorm van roaning, waarin nog weinig basiskleurige haren terug te vinden zijn. Soms lijkt een paard dat homozygoot voor dit gen is wit.

E-ap (extention)
Het E-ap gen is een incompleet dominant gen. Het beïnvloed de mate waarin er witte delen in de vacht voorkomen. In heterozygote vorm veroorzaakt dit gen een uitgebreide witte marmering of spikkeling. In homozygote vorm veroorzaakt het gen veel wit, zoals bij het patroon leopard. Zo kan een paard zonder een E-ap gen een kleine witte deken over zijn achterhand hebben. Terwijl een paard met precies hetzelfde genotype maar met twee E-ap genen zo’n grote deken hebben dat hij leopard is.

Een combinatie van al deze genen maakt het patroon van een appaloosa tot wat hij is. Er zijn enorm veel variaties mogelijk. Het is daarom ook niet te voorspellen aan het witpatroon van een appaloosa welke genen hij precies bezit.

Charaz

Berichten: 24327
Geregistreerd: 12-04-02

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-08 13:16

Ik vind het goed en duidelijk geschreven wat mij betreft een perfect artikel.

corina21
Berichten: 6306
Geregistreerd: 13-01-07

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-03-08 13:19

vind het ook super goed bschreven,
vind het ook een goed artikel.

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48493
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 07-03-08 20:17

zelfs een dummie als ik begrijpt het Clown

Heb je misschien wel bronnen van de informatie?

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 07-03-08 20:49

Oke, mooi Lachen
De bron staat al onder het artikel op de wiki.

Banjer
Lid Nieuwsredactie

Berichten: 48493
Geregistreerd: 09-06-02
Woonplaats: Daar waar het land eindigt en het water begint

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 08-03-08 00:27

aha, ik wist niet dat je hiervoor dezelfde bron had gebruikt Bloos

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 08-03-08 10:43

Nee heb wel nieuwe bronnen gebruikt, maar ik had ze al toegevoegd.
De onderste twee Lachen

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78534
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 20-03-08 23:24

Net stuk.
Alleen klopt volgens mij het stukje over het white gen niet. Er staat bij dat het in homozygote vorm moet voorkomen, en volgens mij is dit in heterozygote vorm. Anders zouden er nooit uit kruisingen met een ander ras nakomelingen met een appaloosa-kleur kunnen ontstaan.

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-03-08 13:31

Daar heb je wel een punt Neonlight.
Maar heb het van een site waar een boek over kleurgenetica opstaat.
http://www.jkwiersema.nl/H26.pdf
Het staat in en tabel, het kan zijn dat ik de tabel verkeerd heb geinterpreteerd.
Zal nog eens op zoek naar naar meer bronnen die iets over dit gen vertellen.

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78534
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-08 14:19

Ik geloof dat die theorie van hem op bepaalde punten achterhaald is.
Ik kijk nu even logisch naar mijn eigen merrie en hengst, mijn merrie is een nakomeling van een few spot appaloosa en een New Forest hengst. New Forest is een zuiver ras waar geen enkele bontvorm in voorkomt, lijkt me dus ook niet dat die de recessieve w-gen heeft. Toch is mijn merrie panterbont.
Mijn hengst is nog meer effen gefokt, omdat die uit bovenstaande merrie komt en als vader ook een New Forest hengst heeft (en dus 75% forester is) en toch is die ook panterbont.

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 21-03-08 15:15

Ja, Devdan (daar gaat het toch over) zou dan idd geen wit kunnen vertonen.
Theorie is dan idd op bepaalde punten achterhaald.
Ik ga me er nog eens een keertje in verdiepen Lachen
Maar wel na mn tentamenweek, dus na volgende week.

Neonlight
Moderator Kantine

Berichten: 78534
Geregistreerd: 20-12-03
Woonplaats: Noord-Brabant

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 21-03-08 19:47

Ja, inderdaad, en over zijn mammie. Knipoog Zal eens kijken of ik er volgende week ook nog iets over kan vinden. Er is een appaloosa-nieuws geweest waar het ook over het witgen ging, wellicht kan daar nog iets uit gevonden worden. En ergens op internet moet ook een pagina zijn, volgens mij een yahoo appaloosa-pagina, met onderzoeken en resultaten.

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 01-04-08 16:29

Ik ben inmiddels al weer een aardig tijdje aan het zoeken geweest naar meer informatie over het White-gen.
Maar kan er vrij weinig over vinden.
Heb het al in alle talen geprobeerd.
Ik ga zaterdag wel even kijken of ik het appaloosa nieuws terug kan vinden.
We hebben nog een hele stapel, heb je enig idee van wanneer hij ongeveer was Maaike?

Het enige wat ik vond is dit: http://66.102.9.104/search?q=cache:COw2 ... d=10&gl=nl

Er zijn dus W(1) en W(2) genen.

edit:
http://www.luckytranch.com/coatclr.html#genew
Hier staat weer dat het dominant is, en een roze huid veroorzaakt.

Ibonn

Berichten: 2438
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: Overloon - Noord Brabant

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 06-06-08 09:57

Is hier nog meer info over te vinden of kan dit topic op slot?

AapjeAstrid

Berichten: 4502
Geregistreerd: 08-08-05
Woonplaats: Lilongwe, Malawi

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst door de TopicStarter : 15-06-08 13:59

Wat mij betreft kan het topic op slot Lachen
Veel meer info zal er niet over te vinden zijn.

Ibonn

Berichten: 2438
Geregistreerd: 22-11-05
Woonplaats: Overloon - Noord Brabant

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-08 11:40

Thanks Haha!

Daihyo

Berichten: 88072
Geregistreerd: 01-06-01

Re: Appaloosa (kleur)

Link naar dit bericht Geplaatst: 16-06-08 12:38

Informatie staat er op. Dus hier een slotje Lachen