Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 29 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Ervaringen rijden met/ na een hernia.

 
Profiel   


*Even als achtergrond informatie.

Na de kerstvakantie in 2021 dacht ik dat ik een overbelaste spier had en doordat ik door de lockdown veel moest zitten werd het er niet beter op. Toen ik in april niet meer kon zitten/ liggen/lopen maar alleen kon hangen bleek na onderzoek dat ik een hernia bleek te hebben en dus geen overbelaste spier :=

In de maanden die volgden kreeg ik pijnstillers en vervolgens twee wortelblokkades om de zenuwpijn te managen. Ik heb in mei een maand met een rollator gelopen en daarna ging het stukje bij beetje beter en kon ik weer (redelijk) normaal wandelen. Doordat de verzorging me op half pension stal waar ik stond me niet lukte ben ik in juni van stal verhuisd en sta sindsdien volpension. Zolang ik nog last had van uitstralingspijn mocht ik niet sporten en helaas werd mijn pony kreupel dus we hebben een sabbatical genomen. Inmiddels is mijn pony weer helemaal goed en ik kreeg toch wel weer zin om te rijden ondanks dat ik nog wel wat klachten heb.


Vanmiddag ben ik er eindelijk weer eens opgestapt. Pony blij, ik blij.... totdat ik wilde draven. Na twee passen doorzitten wilde ik gaan lichtrijden maar mijn rechter enkel ( mijn hernia zit rechts ) flapte alle kanten op. Asjemenou :oo ik lag bijna tussen Stormy zijn oren, maar die krijg je niet gauw gek dus die dacht nah ik ga weer stappen. Ik heb nog twee keer geprobeerd om een stukje te draven maar ik krijg die enkel niet onder controle, die flappert en zwiebert dus alle kanten op waardoor ik er geen gewicht op kan laten rusten. Uiteindelijk lukte me het in een zeer verzameld hobbeldrafje een klein beetje licht te rijden door mijn knie in het zadel te drukken. Dat lijkt me geen lange termijn oplossing, want ik zit/ hang dan scheef en dat lijkt me ook niet best voor Stormy.

Voorlopig alleen stappen vind ik geen probleem, maar mocht Stormy een keer goed schrikken of struikelen dan tuimel ik er zo af.

Heeft iemand van jullie ervaring met het rijden met of na een hernia? en wellicht iemand die dit zwabberen herkent?

In plaats van euforisch te zijn dat ik eindelijk weer op mijn pony heb gezeten baal ik dat het zo tegenviel -O-

[ img ]
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 16:21  
Profiel   

Hallo!

Ik ben een half jaar geleden op mijn 29ste met spoed geopereerd aan een hernia ivm krachtverlies van de gehele achterzijde van mijn linkerbeen (hernia zat over 3 niveaus) Helaas is niet alle kracht terug. Ik kan niet op mijn tenen lopen dus ook geen gewicht op mijn linker beugel zetten. Mijn enkel floept ook alle kanten op. Ik kan rijden met een stevige laars, beugels met een breed voetbed en een enkel tape (stijgbeugel met een 8 vorm). Opstappen lukt met een stevige kruk. Bij mij helpt het ook om beugels 1 gaatje korter dan voorheen te doen. Te kort werkt ook weer tegen en geeft pijn in mijn been. Ik kan hiermee dus lichtrijden. Doorzitten sowieso geen probleem

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 17:02  
Profiel   

Persoonlijk geen ervaring met een hernia, maar heb nu zelf les van een instructrice die werkt met de franklin methode die ook humaan fysio is. Ik denk dat zn type instructeur jou zeker zou kunnen helpen om weer een vorm te krijgen binnen het rijden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 17:12  
Profiel   

Ik heb een dubbele hernia, en ook voor mij is het rijden nooit meer geworden als voorheen. Ik heb kracht verlies links, en ik merk met het rijden dat ik ook links minder goed hulp kan geven. Met lichtrijden zwabbert mijn enkel ook, en ook voor mij hielp een stevige laars om mijn been die steun te geven.
Opstappen lukt mij absoluut niet meer zonder kruk helaas, de kracht kwam gewoon nooit volledig terug.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 17:43  
Profiel   

Bedankt voor jullie reacties!

Ik rij met flexbeugels met een korfje, die heb ik 3 jaar geleden aangeschaft na een enkelbreuk ( links ) waardoor ik last kreeg van kramp en die vind ik zalig rijden. Mijn laarzen zijn het 'oude model ' mountainhorse high rider. Ik vind ze wel vrij stevig.

Wat jammer om te horen dat jullie beiden nog steeds klachten ervaren na langere tijd -O-

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 18:01  
Profiel   

Je zou dan nog je enkel kunnen tapen telkens als je gaat rijden. Dat helpt voor mij eigenlijk het meest. Je kunt aan de fysio vragen hoe het best te tapen. Neem wel ouderwetse starre tape dus geen elastische!
En mbt het krachtverlies..ja helaas. Ik heb nog stille hoop dat het heel langzaam nog een beetje beter kan worden maat het valt mij idd ook erg tegen. Zeker met lopen. Maar ben al lang blij dat ik nog kan rijden. Dit wil overigens niet zeggen dat het bij jou ook zo is he; wellicht komt het wel helemaal goed!

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 18:34  
Profiel   

Dat is een goede tip, dank je Manon. Ik heb 2 februari weer een afspraak dus dan vraag ik ernaar.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 18:54  
Profiel   

Bij mij wisselt het, ook het type paard maakt uit! Ben twee keer geopereerd, en heb er nog steeds twee dubbele zitten. Na een tijd krijg ik vaak rugpijn, met uitstraling naar rechts en slapende voeten.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 19:40  
Profiel   

Ja! Ik heb er ervaring mee.
Linkerbeen uitval, zowel kracht als doof en klapvoet.
Altijd blijven rijden (recreatief). Stoppen was geen optie voor mij.

Opstappen was erg lastig.
Stappen was juist heel fijn.
Draven een ramp.
Galop ging enigszins, maar voelde onveilig.

Stevigheid rond de enkels is idd fijn, maar lichtrijden is toch erg lastig omdat je balans anders is. Leek me voor paard ook niet goed.

Heb veel gestapt en buitenritjes gemaakt.

Gaat inmiddels beter, maar nog geen 100%. Kan inmiddels wel weer gewoon lichtrijden etc.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 20:02  
Profiel   

SunnyHorse schreef
Ja! Ik heb er ervaring mee.
Linkerbeen uitval, zowel kracht als doof en klapvoet.
Altijd blijven rijden (recreatief). Stoppen was geen optie voor mij.

Opstappen was erg lastig.
Stappen was juist heel fijn.
Draven een ramp.
Galop ging enigszins, maar voelde onveilig.

Stevigheid rond de enkels is idd fijn, maar lichtrijden is toch erg lastig omdat je balans anders is. Leek me voor paard ook niet goed.

Heb veel gestapt en buitenritjes gemaakt.

Gaat inmiddels beter, maar nog geen 100%. Kan inmiddels wel weer gewoon lichtrijden etc.


Na hoeveel tijd merkte je vooruitgang met rijden?

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 20:10  
Profiel   

Ik heb geen hernia maar versleten tussenwervelschijven wat gelijke klachten geeft als bij een hernia. Rechts is mijn slechte kant waar ik soms ook uitstraling heb. Ik loop hier nu 3 jaar mee en het zal nooit geheel verdwijnen.
Ik heb een tijd lang bij de fysio gelopen om mijn lijf en core sterker te maken. Ondertussen ben ik veel gaan wandelen om een stukje conditie op te bouwen.
Qua rijden had ik ook onwijs zwabberende enkels in het begin. Ik heb een nieuw zadel genomen met een diepere zit, dit was voor mij heel prettig.
Na een aantal maanden aanrommelen en proberen mijn kracht in mijn lijf terug te krijgen ben ik voorzichtig gaan lessen. Side note hierbij is dat ik 2 bijrijders heb en zij geven hem ook beweging.
Mijn instructrice weet van mijn klachten en beperkingen en weet hier super op in te spelen. Daarnaast volg ik af en toe houding en zit lessen waarbij diegene er ook vanaf weet.
Mijn doel is vooral om mijn paard niet in de weg te zitten en mijn houding zo te optimaliseren dat ik weinig tot geen pijn heb.

Stap gaat super, galopperen ook. Draf is een uitdaging en vooral doorzitten. Mijn paard gooit flink op en dat maakt dat ik flink zwabber en mijn balans verlies. Maar ik merk wel dat ik het laatste half jaar echt sterker aan het worden ben hierin.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 20:11  
Profiel   

[/quote]

Na hoeveel tijd merkte je vooruitgang met rijden?[/quote]

Verbetering met rijden liep parallel met verbetering van de hernia klachten.
Al met al denk ik 6-8 weken wat het erg moeizaam. Daarna ging het steeds ietsje beter.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 20:25  
Profiel   

Aangezien dit topic paard gerelateerd is, verplaats is het naar [AP] Aangepast Paardrijden

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-01-22 21:50  
Profiel   

Ik wil je vooral moed geven met mijn verhaal:
Op 18 jaar hernia (anno 1984). Door de specialist werd mij een rolstoeltoekomst voorspeld en NOOIT meer paardrijden. Hij wilde opereren. Weg toekomstdromen, mijn moreel zat ver onder nul!

Niet geopereerd, wel inspuiten met inmiddels verboden product. 3 weken plat liggen, 3 maanden rug in gips, 6 maanden vrij fanatiek gaan zwemmen, veel bewegen doe ik altijd. Ondertussen was ik in de sulky wandelingetjes gaan maken.
Ongeveen 1 jaar na datum ben ik weer opgestapt en stapwandelingen gaan maken en daarna ging het weer bergop.

Ik ben nu eind de 50. Mijn rug speelt elk jaar wel een of 2 periodes op, daarbij zat een tweede hernia. Ik ken intussen ongeveer alle mogelijke varianten van rugpijn en behandelingen (behalve opereren).

Wat ik geleerd heb:
Dokters en therapeuten kunnen veel en zijn een hulpmiddel maar niet altijd effectief. Ze pretenderen alles te weten, maar het is niet zo! Als ik de dagen na een behandeling slechter ben, haak ik af, wat ze ook beloven.

Luisteren naar je lichaam is het belangrijkste. Als het echt pijn doet, doe het dan niet. Maar doe verder alles wat op dat moment lukt. Stress, veel stil zitten (aan de computer) en vermoeidheid zijn de killers.
Zwemmen en enke dag gewoon stevig fietsen helpen op langere termijn.
PAARDRIJDEN helpt om je rug soepel en sterk te maken. Maar probeer niet om de boel te forceren.

Goede moed! Het komt goed! Ik rijd nog altijd een uur of 4 per week vrij intensief. Het kan dus best!

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 09:44  
Profiel   

Wat een heftig verhaal Koend! Ergens bizar dat ze 37 jaar geleden dachten dat je met een hernia in een rolstoel zou belanden.

Ik wandel graag, alleen het eerste rondje in de ochtend is naar, want na een kwartier zit mn onderrug vast en kan ik niet meer bukken ( om de hond aan te lijnen of mn schoenen uit te doen ). In het najaar ben ik weer opgestart bij de fitness en daar kan ik wel goed aanvoelen wat ik wel en niet kan doen, maar door de lockdowns ben ik 3 maanden niet geweest dus dat wil ik weer gaan oppakken. Had t idee dat ik alles wel weer kon, ondanks dat ik nog steeds niet weer 100%gevoel heb in mijn been en voet, dus ik voelde me gisteren echt een beginner zonder balans.

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 10:32  
Profiel   

Moed houden Har!
Het vraagt echt even weer meters maken, coördinatie weer herpakken en conditie opbouwen. Lijkt nauwelijks te verbeteren, maar op een dag merk je ineens verschil. Met wat geduld komt het goed!

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 13:55  
Profiel   

SunnyHorse schreef
Moed houden Har!
Het vraagt echt even weer meters maken, coördinatie weer herpakken en conditie opbouwen. Lijkt nauwelijks te verbeteren, maar op een dag merk je ineens verschil. Met wat geduld komt het goed!


Dank je! Ik hoop dat ik van de zomer weer lekker rond kan tokkelen. Gelukkig is mijn pony in de bak super braaf dus daar maak ik me geen zorgen over. Had juist gewacht met weer opstappen totdat ik wel weer vertrouwen in mijn lijf had maar was me dus minder bewust van wat ik niet voel.

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 21:00  
Profiel   

Ik haak hier ook alvast even aan.

Nog geen operatie gehad. Maar deze gaat zeer voorspoedig hopelijk plaats vinden.

Gelukkig heb ik een idioot brave tinker gekocht na het toch wel redelijk ongeluk met mijn bovenarm 3.5 jaar geleden...
Dus opstappen op een braaf paard is geen probleem gelukkig

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 21:15  
Profiel   

Wat fijn dat je geopereerd kunt worden hagelslag. Ik had de pech dat mijn hernia op zijn ergst was toen de ziekenhuizen alleen voor spoed mochten opereren. Volgens de neuroloog was mijn hernia wel zo groot dat ze normaal gesproken een operatie zouden aanbieden maar op dat moment mochten ze alleen hernia operaties doen bij mensen bij wie het zo extreem was dat ze helemaal niet meer konden lopen en geen controle meer hadden over de blaas e.d. Ik zou wel op een wachtlijst kunnen maar als je er langer dan een jaar meer rondloopt schijnt een operatie geen verbetering te geven. De inhaalzorg gaat niet zo snel, dus ik probeer het maar op eigen houtje.

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 21:33  
Profiel   

Ik heb alleen je openingspost gelezen, maar zie dat je uit ekehaar komt, drenthe?
In Loon zit een ruiterfysio Sonja de Vries, is het iets om bij haar eens te informeren of zij je kan helpen?

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 21:41  
Profiel   

har166 schreef
Wat fijn dat je geopereerd kunt worden hagelslag. Ik had de pech dat mijn hernia op zijn ergst was toen de ziekenhuizen alleen voor spoed mochten opereren. Volgens de neuroloog was mijn hernia wel zo groot dat ze normaal gesproken een operatie zouden aanbieden maar op dat moment mochten ze alleen hernia operaties doen bij mensen bij wie het zo extreem was dat ze helemaal niet meer konden lopen en geen controle meer hadden over de blaas e.d. Ik zou wel op een wachtlijst kunnen maar als je er langer dan een jaar meer rondloopt schijnt een operatie geen verbetering te geven. De inhaalzorg gaat niet zo snel, dus ik probeer het maar op eigen houtje.Oh wauw alsof een hernia wat zo extreem is geen spoed is.
Ik kan nog "lopen" 500 Meter en dan is het gedaan.
Ik heb momenteel problemen met vochtophoping in mijn benen.
En daardoor is mijn blaas ook irritant.
Of misschien door de hernia.

De neurochirurg van vrijdag was in ieder geval pissig dat ze orthopeed mij niet eerder had door verwezen.

Mijn voordeel is dat ik ansich nog controle heb. Maar wel gruwelijk veel pijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 21:45  
Profiel   

@hagelslag, ja die zenuwpijn is heel naar! Ik vind gebroken ledematen een fluitje van een cent in vergelijking met zenuwpijn %) heb je pijnstillers gekregen? Het enige wat bij mij écht hielp was oxycodon. Dat heb ik 5 maanden gebruikt en door 2 wortelblokkades kunnen afbouwen en stoppen. Heb nu wel weer tramadol, anders kom ik de werkdag niet door zonder chagrijnig te worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 22:20  
Profiel   

siskeh schreef
Ik heb alleen je openingspost gelezen, maar zie dat je uit ekehaar komt, drenthe?
In Loon zit een ruiterfysio Sonja de Vries, is het iets om bij haar eens te informeren of zij je kan helpen?


Die ken ik niet. Maar 2 februari komt de fysio weer voor mijn pony, hij is ook fysio voor mensen dus ik kan eens vragen of hij tips heeft.

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 22:23  
Profiel   

hagelslag schreef
Oh wauw alsof een hernia wat zo extreem is geen spoed is.
Ik kan nog "lopen" 500 Meter en dan is het gedaan.
Ik heb momenteel problemen met vochtophoping in mijn benen.
En daardoor is mijn blaas ook irritant.
Of misschien door de hernia.

De neurochirurg van vrijdag was in ieder geval pissig dat ze orthopeed mij niet eerder had door verwezen.

Mijn voordeel is dat ik ansich nog controle heb. Maar wel gruwelijk veel pijn.Ik wil hier toch ook graag even op reageren.. Ik had dit ook, precies hetzelfde. En mijn neuroloog zei daar doodleuk op ''je kan nog plassen, en je hebt controle over je blaas dus fysio is voldoende'' . Ik ben blij dat jij een betere hebt, en een neurochirurg die naast je luistert.

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 22:26  
Profiel   

TS ik heb zelf bijna 9 maanden aan de oxycodon gezeten, tramadol was ik allergisch voor.
Ik heb nu pregabeline, dit schijnt erg goed bij zenuwpijn te werken. Ik heb dit uiteindelijk gekregen via de pijnpoli. Minder bijwerkingen en werkt bij mij het beste tot nu toe.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: Gisteren, 22:31 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 29 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen