Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 4 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

B12 en neurlogiche schade hoe terug beginnen paardrijden

 
Profiel   

Hey

Ik heb door b12 te kort en verkeerde behandeling neurlogiche schade opgelopen weinig gevoel in voeten benen en handen vingers. Ik heb daardoor alles terug opnieuw moeten leren zoals ook stappen. Hoe zijn jullie terug begonnen met paardrijden. Ik wil heel graag terug beginnen op mijn paard te rijden. Iemand tips en trucs of hulpmiddelen?
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-11-22 18:25 



 
Profiel   

Heb je al contact met een ergotherapeut, fysio, of revalidatieteam welke jou op weg kan helpen? Ik heb niet hetzelfde en niet dezelfde klachten, wel neurologische issues en ik leer bij revalidatie opnieuw hoe ik dingen ook anders kan doen, het gebruik van hulpmiddelen, oefeningen en training om de juiste spieren weer op te bouwen zodat de boel ook weer sterker wordt. Ik heb bijvoorbeeld o.a. opnieuw moeten leren koken en dweilen, mijn rechterarm laat het namelijk vaak afweten.

Wat random dingetjes die mij helpen, maar het is maar de vraag of het jou ook helpt: mijn motoriek is verslechterd, kleine smalle dingetjes met mijn handen beetpakken dat gaat lastig. Ik heb nu o.a. handvatverdikkers (bijvoorbeeld voor om je bestek, om pennen en potloden, enzovoorts).
Paardrijden zelf heb nooit meer getest sinds ik deze problemen heb, maar ik ga er van uit dat ik ook geen teugels meer kan beethouden, laat staan enige kracht zetten. Waar ik aan zit te denken voor mijzelf, als ik tzt weer zou gaan willen rijden, is om dan meer richting sturen met de benen te gaan, en wellicht meer richting westernrijden te gaan (lees: ik denk dat een rijstijl met constant teugelcontact voor mij niet meer kan. Ik heb 1 hand die ik kan gebruiken). In mijn geval zou ik de teugels ook moeten verdikken omdat ik die knijpbeweging bijna niet kan maken met mijn vingers, teugels zouden bij mij door mijn handen heen glijden.

Maar ik doe momenteel helemaal niks met paarden, ik denk dat ik nog geen halster om krijg, laat staan een zadel :) Maar misschien zijn er wel handigheidjes die je zou kunnen gebruiken? om maar wat te noemen, een halsring krijg je makkelijker om als een halster, een halster krijg je makkelijker om als een hoofdstel. Een barebackpad is lichter in gewicht en wellicht makkelijker in gebruik als een zadel, helemaal zonder zadel rijden haalt het hele issue van 'opzadelen' weg. Erop komen kan zonder beugels als je ergens een opstapje kan vinden. Opstapjes kan je ook kopen of zelf maken, zo hoog als je wilt. In zeeland weet ik een leuke manege waar ze ook gericht zijn op rijden met een beperking, daar hebben ze bijvoorbeeld ook speciale zadels, rolstoelliften zodat ook mensen in een rolstoel op een paard kunnen komen om te rijden. Misschien weten zij wel meer hulpmiddelen die ook voor jou handig zouden kunnen zijn?

-

Je hebt daarnaast ook nog 'gewoon' paardrijden voor mensen met een beperking, wellicht dat je via die route ook hulp zou kunnen krijgen? misschien is het gewoon al heel fijn als er de eerste keren iemand mee loopt die jouw paard vanaf de grond kan besturen, zodat jij kan focussen op dingen die nu voor jou anders zijn, zorgen dat je jezelf niet overbelast etc.

Sorry voor de mega post :+

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-11-22 19:17 



 
Profiel   

Ik heb 3 maanden in revalidatie centrum gelegen om alles terug opnieuw te leren. Ik ben van belgie. Ik heb het vandaag ook aan de kinesist gevraagd in de revalidatie centrum zij ging maandag helpen met hoe ik zou kunnen opstappen op mijn paard toevallig rijd mijn kinesist ook paard. Ik heb ook problemen met fijne motoriek. Als ik dingen te lang vasthoud krijg ik pijn in mijn vingers.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-11-22 19:41 



 
Profiel   

Lussenteugel en magnetische stijgbeugels kunnen helpen bij verminderd/geen gevoel en/of krachtverlies.

Rijden op een robotpaard kan ik ook aanraden als dat ergens in de buurt te vinden is, dan zie je namelijk qua hulpen of je doet wat je denkt dat je doet. Ik deed schijnbaar het tegenovergestelde :+

Ook heb ik enorm veel gehad aan een sportrevalidatie fysio met een flexchair die veel ervaring met rijden heeft. Zij weten precies welke spieren je moet trainen en hoe en kunnen vaak oplossingen bedenken als je ergens tegenaan loopt.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-11-22 20:01 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 4 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen