Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 2 van de 5 [ 107 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

Hoe word ik een leuke stagebegeleider?

 
Profiel   

Nyaleti, dit klinkt ook niet als een leuke stage voor die jongen...
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 20:56 



 
Profiel   

Ladyson schreef
Wil je de stagiairs helpen of wil je het leuk hebben?


Waarom zou dat tegengesteld zijn? Als je ze wilt helpen bied je ze contact, duidelijkheid en de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Maar contact, duidelijkheid en de mogelijkheid om te ontwikkelen zijn eigenlijk ook bijna altijd leuk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 21:05 



 
Profiel   

Ik denk niet dat Ladyson dat als tegenstelling voorstelt, waarom zou ze dat zo bedoelen? Wel dat ze vraagt wat het hoofddoel van TS is en daarmee de suggestie komt dat het leuk hebben niet de hoofdbekommernis moet zijn. Ieder weldenkend mens kan wel bedenken dat het leuk hebben ook een plus is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 21:18 



 
Profiel   

Nyaleti schreef
Toevallig werk ik nu ook in een dierspeciaalzaak. Met een stagiaire.
Ik werk er nog maar net en het is de eerste stagiaire die ik mee maak dus misschien ligt het ook aan de jongen zelf.

Het eerste is, en dat merkte ik ook al stagiaire (voor mij dan wel in de Dierenartsenpraktijk): je wordt zo snel nergens bij betrokken.

Op rustige momenten staan wij te ouwehoeren en te lachen bij de kassa. Die jongen zit aan de andere kant te poetsen (verblijven schoonmaken). Dat heel de tijd aan horen is niet leuk en je voelt je al snel toch buiten gesloten.
In dit geval is het ook een stille jongen dus heeft hij denk ik ook niet de behoefte om met ons te lachen, maar toch.
Maak eens een praatje over zn weekend of weet ik veel. Wij spreken hem amper door de dag heen en vergeten soms gewoon dat ie er is :+

Als je alleen maar naar hem toe gaat op het moment dat jij hem iets moet vertellen van ga zo dit of dat doen.. Geef je hem ook geen mogelijkheid om iets te vragen over wat hij zou willen leren.

Nu hebben wij wel veel verblijven dus ook echt veel werk aan. En natuurlijk gaat dat met een stagiaire langzamer dan wanneer een medewerker het doet.
Maar hij heeft ook geen enkele motivatie om door te werken. Als het klaar is mag ie aan z'n stage verslag of beneden in de saaie kelder gaan om pakken. Ook niet leuk dus waarom zou hij gaan doorwerken?
"Goh als je klaar bent, vindt je het dan leuk om even mee te lopen in de winkel? Zodat je wat kan leren? Of welke dieren heb je zelf en wil je meer over leren? De bedrijfsvoering of waarom we X product wel of niet hebben?"
Bedrijfsvoering is niet relevant voor z'n stage maar misschien vindt hij het wel interessant om een beetje horen hoe en wat.

5 minuten te laat is gewoon niet oké. 9uur is 5 voor 9 binnen, hup volwassen worden ze zijn geen 14.
Als je zo'n grote mond terug krijgt, dat iemand letterlijk zegt nee ik heb daar geen zin in. Oké, je mag ook naar huis? Maar die uren mag je gewoon inhalen. Dus dan kun je een andere keer terug komen.
Iemand met echt een attitude zou ik ook gewoon eerlijk en direct tegen zijn. Wij laten je X en Y niet doen omdat ... Je interesse moet tonen of weet ik veel.

Dat moet je niet doen bij een timide of onzeker iemand, maar dat verschil zie je wel.

Belangrijkste is denk ik: betrek iemand erbij. Ook met ouwehoeren bij de koffiepauze. Heb het niet alleen maar over een onderwerp waar die persoon niks mee heeft maar vraag hoe zijn weekend was, of als je het over honden hebt hoe zijn hond is. Weet ik t. Maar dan stel je je wel open om toegankelijker te zijn.


Dit klinkt echt als een poedersuiker stage voor die jongen... De dingen die hij 'mag' doen als hij klaar is dat zijn eigenlijk de dingen die het hoofddoel horen te zijn. Hokken schoonmaken leer je niks van en is helemaal niet het klusje voor stagiaires als de rest aan het kletsen is.
Werken aan je stageverslag is iets waar de stage overigens tijd voor moet vrij maken

Als dit is hoe jullie omgaan met stagiaires dan snap ik wel dat mensen het idee hebben alleen maar een gratis kracht te zijn

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 21:39 



 
Profiel   

Hoe zit het eigenlijk met de kennis van personeel in dierenwinkels? Kan je een stagiair die dierverzorging doet echt veel leren?

Want het doorgeven van die kennis is toch het voornaamste doel dan lijkt me?

Een ieder kan wel wat hokken schoonmaken, de winkel dweilen, de boel aanvullen maar het gaat toch vooral over de kennis van de dieren en alles wat daar bij komt kijken waar een stagiar wat aan zou hebben?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 21:56 



 
Profiel   

Een valkuil is om te denken dat een stagiair die snel dingen oppakt de betere stagiair is. Dat is zeker niet altijd zo.
Verschil tussen introvert en extravert, tussen doen, dan pas denken, of andersom.
Blijf vooral open en nieuwsgierig naar de leerling. Verwachten dat ze alles al kennen en doen, is geen begeleiding. Het mooiste vind ik wanneer iemand veel leert door deze ervaring.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 21:59 



 
Profiel   

Kimbers schreef
Hoe zit het eigenlijk met de kennis van personeel in dierenwinkels? Kan je een stagiair die dierverzorging doet echt veel leren?

Want het doorgeven van die kennis is toch het voornaamste doel dan lijkt me?

Een ieder kan wel wat hokken schoonmaken, de winkel dweilen, de boel aanvullen maar het gaat toch vooral over de kennis van de dieren en alles wat daar bij komt kijken waar een stagiar wat aan zou hebben?

Communitatieve en commerciële vaardigheden leren is minstens zo belangrijk als hokken schoonmaken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 22:00 



 
Profiel   

Nounou
Hokken schoonmaken hoort niet bij dierverzorging? Wat denk je dat het werk later is? :+ Hij doet alles kwa (dagelijkse) verzorging van meerdere diersoorten dus daar leert hij wel zeker van.
Ik bedoel meer te zeggen dat (door hoe onze winkel is ingedeeld) hij vaak achterin staat en dus niet makkelijk betrokken wordt bij een snelle babbel. Dat vind ik vervelend voor hem.

Wat kan zo iemand anders doen in een winkel waar hij maar een paar weken is? Kassa draaien? Bestelling uitpakken? Wat heeft dat met dierverzorging te maken? Kan die bij de Appie ook wel.
Hij kiest voor een dierenwinkel, zou ik zelf nooit gedaan hebben want lijkt me rete saai als stage :+

Hij is nog jong dus hij zit niet in het laatste jaar en met stagiaires ben je sowieso voorzichtig met ze klantadvies te laten geven.
Hele dag een medewerker schaduwen om te horen wat voor advies die geeft, dan wordt je ook beide gek.

Geen idee hoe ze het verder aanpakken, ik heb daar niks over te zeggen en ben er niet alle dagen. Misschien wil deze jongen wel helemaal niets met klantcontact te maken hebben en is hij ook 'aangenomen' voor alleen de verzorging van dieren. Misschien hebben m'n collega's het wel geprobeerd maar interesseert het hem allemaal geen ene reet dus hebben ze het opgegeven. Ik heb geen idee.
Maar kwa werkzaamheden zou ik niet weten wat er anders moet of ook echt (langdurig) kan. In een dierenwinkel is het nu eenmaal niet zoveel.

Bij ons ligt de kennis heel hoog. Iedereen is wel gespecialiseerd in een diersoort en staat het adviseren / klanttevredenheid heel hoog. Maar dit gaat ook niet over een Pets Place en ik heb geen idee hoe het daar zit met de kennis van medewerkers.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 22:44 



 
Profiel   

Tieneke schreef
Ik denk niet dat Ladyson dat als tegenstelling voorstelt, waarom zou ze dat zo bedoelen? Wel dat ze vraagt wat het hoofddoel van TS is en daarmee de suggestie komt dat het leuk hebben niet de hoofdbekommernis moet zijn. Ieder weldenkend mens kan wel bedenken dat het leuk hebben ook een plus is.


Klopt, niet tegengesteld inderdaad! Ik snap wel het punt van shadow wat het een het ander niet uitsluit natuurlijk, maar het is ook een illusie om 'alles' te kunnen. Je zal ergens je focus op hebben moeten liggen. En 'leuk' is daarin voor mij wel echt minder belangrijk als doel bij een stage.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:00 



 
Profiel   

Kijk eens op de website s-bb.nl
Hier kun je een gratis online training volgen (via teams in kleine groepjes en echt interactief) en sowieso heel veel handige info vinden omtrent het begeleiden van mbo stagiaires.

Stagebegeleiding is zo ongeveer mijn werk en als mijn begeleiders vastlopen is dat vaak omdat er een gebrek aan communicatie is geweest. Vooraf, maar ook tijdens.
Heb je bijvoorbeeld regelmatig een gesprekje met je stagiaire?
Je zou hiermee kunnen beginnen, iedere 2 weken een moment inplannen. Dan ga je het hebben over of ze het naar de zin hebben natuurlijk, maar ook over jullie verwachtingen tav de stage. Kloppen deze met elkaar, of zijn er verschillen?

Echt, ga het gesprek aan en je komt een heel eind! Succes :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:05 



 
Profiel   

Ik heb nergens gezegd dat hokken schoonmaken niet bij dierverzorging hoort maar het is niet het doel van een stage. Een stage is om je kennis te verbreden en de opgedane theoretische kennis in de praktijk toe te passen.

En nee staan kletsen terwijl de stagair hokken schoonmaakt en daarna als beloning aan zijn stage verslag mag werken is niet een goede stage. Jullie zetten hem zelf achterin, dat is een probleem met de begeleiding van de stagair

Je kan wel dingen die noemen die allemaal niet kunnen maar als je een stagair niet meer kan bieden dan een gratis schoonmaker te zijn dan moet je ze niet aannemen.

Ik heb zelf ook dierverzorging gedaan dus weet precies wat de opleiding inhoudt. Heb meerdere stages gelopen (niet in een dierenwinkel) en heb klasgenoten die in dierenwinkels hebben stage gelopen. Bij ons werd specifiek gezegd dat wij er niet waren om alleen maar stallen te mesten of hokken schoon te maken. In de openings post van ts beschrijft ze ook veel meer dingen die de stagiaires mogen doen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:11 



 
Profiel   

allereerst, bedankt voor de uitgebreide reacties! superleuk om te lezen. ook wel herkenbaar. ik ga even op een paar dingetjes in

Kun je dit probleem oppakken met je leidinggevende? Wil jij zelf graag begeleider zijn, of moet dit vanuit hogerop?
Ik en mijn werkgever hebben beide onze eigen stagiaires. hij is eigenlijk heel makkelijk naar stagiaires, kijk maar wat je doet :') ik wil het wel graag anders doen, daarom ben ik ook begonnen met stagiaires. gelukkig dus geen verplichting.

Een opdracht verzinnen (bv een flyer oid maken) vind ik een leuk idee. ik heb een aantal stagiaires gehad die geen opdrachten van school meekregen, dan is dat een mooi alternatief projectje.

Een 'verkeerde' stageplek voor dierverzorging in de dierenwinkel, ja, ben ik het ergens wel mee eens. de verwachting is te vaak, we kunnen de hele dag met de konijntjes knuffelen en meekijken in de trimsalon. dat kan helaas niet en hoe graag ik het ook wil, dat kan ik ook niet bieden. maar heel veel andere plekken zijn hier in de buurt ook niet echt beschikbaar.. de maneges en kinderboerderijen zitten altijd vol met stagiaires. dus dan is dit misschien wel een beetje een laatste optie.

dat ik geen leuke, maar een goede begeleider moet zijn: eigenlijk helemaal gelijk in ja. daar heb je veel meer aan als student.

ik heb enkel mbo niveau 3 en 4 studenten, dus op zich mag je daar wel iets meer van verwachten denk ik? niet dat ze al alles weten, maar wel willen leren.

ik zorg inderdaad dat stagiaires overal bij betrokken worden! dat vond ik op mijn stages ook heel fijn. samen pauze houden, drinken aanbieden, samen wat taken uitvoeren. even vragen hoe het weekend was. sommigen bloeien daar wat van op, anderen hebben daar niet zo veel belang bij, zijn liever alleen in de kantine of op zichzelf bezig.

kennis van het personeel is hier in ieder geval beter dan de gemiddelde winkel, heb ik het idee dan haha. we zijn maar met z'n tweeën, klein winkeltje. minder commercieel. kennis wil ik graag overbrengen op stagiaires, maar ik weet niet goed waar te beginnen. leerdoelen die leerlingen aan het begin van de stage opstellen gaan vaak meer over hanteren van dieren en het verzorgen van de dieren. wellicht een idee om hier meer op in te gaan, wat ze nog meer zouden willen leren.
stagiaires bewust mij laten schaduwen doe ik niet zo heel vaak. ga ik ook even over nadenken.

tussentijdse gesprekjes ga ik ook meenemen in de toekomst.
wat ik hier vooral uit haal is dat ik ze dus meer handvaten moet geven om mee bezig te gaan. duidelijkere doelen en regels.
ik ga mijn eigen oude stageverslagen er ook even bijzoeken en de feedback die ik destijds kreeg.
er staan hele nuttige adviezen tussen, bedankt allemaal!

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:21 



 
Profiel   

Heb je geen intervisie momenten gepland? Hier is het standaard wekelijks 50 minuten

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:24 



 
Profiel   

Ik heb geen advies voor je, maar wil wel even zeggen dat ik het super vind hoe graag je dit goed wilt doen!
Ik zie wel echt goede adviezen voorbij komen, hopelijk kun je eruit pakken wat voor jullie bedrijf werkt en wordt de volgende stage een succesverhaal voor zowel jou als de stagiair :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:27 



 
Profiel   

Zertab schreef
Heb je geen intervisie momenten gepland? Hier is het standaard wekelijks 50 minuten


daar ga ik ook heel eerlijk over zijn; dat gaat niet lukken.
stagiaires zijn meestal 5 maanden achter elkaar, 1 dag in de week hier.
ik sta alleen in de winkel, zonder collega, dus heb naast de stagiaire ook klanten die ik moet helpen. (wel een rustige winkel, er lopen niet altijd klanten)
dus momentjes waarin we dingen bespreken, zullen met een kopje thee achter de kassa zijn. max een minuut of 15 tot 30.
als er een docent op bezoek komt zorg er er natuurlijk wel even voor dat mijn collega kan invallen.

dat is heel slecht inderdaad, want er zijn momenten dat ik mij niet 100% op de stagiaire kan richten. dan gaat de klant voor. niet hoe ik het zou willen, maar helaas is het niet anders.

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:31 



 
Profiel   

Als iemand de opleiding paraveterinair en dierverzorging volgt, dan ga ik ervan uit dat ze van dieren houden en geïnteresseerd zijn in hoe je dieren blij en gezond houdt. Hoe fijn is het dan dat je in een dierenwinkel de gehele dag over dieren mag praten?! :D

Een stage is feitelijk een voorbereiding op en ervaren van hoe men zich op de werkvloer dient te gedragen. Dus alles wat op de werkvloer niet geaccepteerd is, is ook niet geaccepteerd tijdens de stage. Als jij dit niet tijdens een stage overbrengt op de stagair is een groot deel van de stage al weg gegooid, want dan ervaren ze nog niet hoe het er werkelijk bij een echte baan aan toe gaat, terwijl dat wel onderdeel is van het leerproces.

Op tijd zijn is dus juist heel belangrijk en het opvolgen van redelijke opdrachten hoort hier ook bij. Ik zou bijvoorbeeld ook niet vragen: "zou je zo even willen stofzuigen?" dat klink namelijk als een verzoek wat je mag afwijzen. Dus beter formuleren als opdracht: "De vloer moet ook nog gezogen, weet je al waar de stofzuiger staat?"

Verder begint het al bij de sollicitatie, waarom willen ze bij jullie stage lopen? Waarom hebben ze voor die specifieke opleiding gekozen? Wat verwachten zij van hun stage?
Vertel zelf ook duidelijk wat jij belangrijk vind bij een stagair, bijvoorbeeld dat ze een hart voor dieren hebben. (gelijk een mooi moment om verder te vragen, wat is jouw lieveling dier? Hebben jullie thuis dieren? Welke dieren weet je veel of juist weinig van?) :)

Maar vertel bijvoorbeeld ook dat ze op tijd moeten zijn en wat ze van de stage kunnen verwachten. Vraag daarna of ze nog steeds gemotiveerd zijn om bij jullie stage te lopen, want als dat niet het geval is kun je beter eerlijk tegen elkaar zijn en er niet aan beginnen.

Wat jou waarschijnlijk vooral een leuke stage begeleider maakt is als je zelf enthousiast bent en ook veel over alles kunt en wilt vertellen. En dan komt het belangrijkste, wat weet jezelf over dieren en de spullen die je verkoopt?

Voor welke dieren verkopen jullie spullen, alleen huisdieren of ook kleinvee? Weet jezelf het verschil tussen de verschillende merken en vooral soorten diervoeding? Wat zijn de voor- en nadelen van krokante brok, geperste brok, blikvoer of diepvries? Welk voer is geschik voor welke leeftijd, voedingsconditie en activiteit niveau en mate van gezondheid? Welke ingrediënten zijn er gebruikt en waarom is hiervoor gekozen? Waar kun je de ingrediënten lijst vinden en hoe kun je deze lezen? Waarom is het belangrijk om de percentages eiwit - koolhydraten-vet te weten? Hoe weet je hoe veel je een dier moet voeren? Wat is het verschil tussen konijnenbrok en muesli? Wanneer voer je beter het een of juist het ander? Wat is het verschil tussen kippen korrel en gemengd graan? Wat kun je doen bij een vermoeden van voedingsallergie? Waarom is er apart voer voor honden en katten? En waarom is het niet zo'n probleem als een hond kattenvoer eet, maar kan een kat wel ziek worden als ze alleen hondenvoer zouden eten? Waarom mogen konijnen wel cavia voer, maar is konijnenvoer niet gezond voor een cavia? Hoe herken je verschil in kwaliteit van diervoeding? Waarom zou iemand kiezen voor biologisch voer? Enz.

Weet je ook wat er precies komt kijken bij de verzorging van verschillende dieren? Op welke leeftijd mogen ze bij hun moeder weg? Welke spullen zijn nodig bij aanschaf van een vogel, knaagdier, hond of kat? Waarom zit er elastiek in een kattenhalsband maar niet bij een hondenhalsband? Welke maat kooi, bench of mand heb je nodig bij welk formaat dier? Wat is het verschil tussen verschillende hondenhalsbanden, tuigjes en riemen? Wanneer gebruik je wat en hoe meet je het juiste formaat tuig aan? Welke riemen worden geadviseerd bij puppy training? En waarom is puppy training en het handtam maken van dieren zo belangrijk? Hoe maakt je een dier handtam? Wat is het verschil tussen verschillende soorten kattenbakken en kattenbakvulling? Wat zijn de voor- en nadelen? Wist je dat er kattenbakvulling is die fungeert als gezondheidstest? Welke soorten speelgoed en kauw materiaal is geschikt voor fanatieke en juist minder fanatieke kauwers? Welk speelgoed is juist geschikt voor jonge dieren en welk speelgoed juist voor dieren die meer uitdaging nodig hebben? Welke verschillende soorten voer en waterbakken zijn er en wanneer gebruik je ze? Enz.

Wat weet je over de gezondheid van dieren en veel voorkomende problemen en hoe deze te behandelen en voorkomen? Wat weet je over de verschillende soorten vlooien- en ontwormmiddelen (banden, pipetten, tabletten, sprays) en het verschil tussen de werkzame stoffen? Waarom mogen middelen voor honden niet gebruikt worden voor katten? Hoe vaak moet je deze middelen geven? Welke middelen zijn geschikt voor welke leeftijden en welk gewicht?
Hoe kun je een dier ondersteunen in de rui? Hoe herken je of een dier ziek is of iets mankeert? Welke medische problemen kun je zelf herkennen en behandelen en wanneer moet je naar de dierenarts? Enz.

Dit is nog maar een greep uit alle zaken die je in een dierenwinkel zou moeten weten. Zonder deze kennis kun je een klant namelijk niet goed adviseren. En dit zijn allemaal onderwerpen die ook voor een stagair interessant zijn. Je zou dit soort vragen ook aan een stagair kunnen stellen en ze de opdracht geven om zichzelf in bepaalde dingen te verdiepen als ze het antwoord niet weten er er even niet zoveel te doen is. Dan zijn ze in elk geval zinvol bezig en voor een dierenliefhebber is het vaak ook gewoon leuk om alles betreft dieren te leren. ;) Daarnaast heeft de stagiair dan de mogelijkheid om de opgedane kennis weer aan jouw terug te koppelen en heb je gelijk een onderwerp om verder over te discussiëren.


Laatst bijgewerkt door journee op 20-03-25 00:10, in het totaal 1 keer bewerkt

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:34 



 
Profiel   

Amber_anne schreef
Ik heb nergens gezegd dat hokken schoonmaken niet bij dierverzorging hoort maar het is niet het doel van een stage. Een stage is om je kennis te verbreden en de opgedane theoretische kennis in de praktijk toe te passen.

En nee staan kletsen terwijl de stagair hokken schoonmaakt en daarna als beloning aan zijn stage verslag mag werken is niet een goede stage. Jullie zetten hem zelf achterin, dat is een probleem met de begeleiding van de stagair

Je kan wel dingen die noemen die allemaal niet kunnen maar als je een stagair niet meer kan bieden dan een gratis schoonmaker te zijn dan moet je ze niet aannemen.

Ik heb zelf ook dierverzorging gedaan dus weet precies wat de opleiding inhoudt. Heb meerdere stages gelopen (niet in een dierenwinkel) en heb klasgenoten die in dierenwinkels hebben stage gelopen. Bij ons werd specifiek gezegd dat wij er niet waren om alleen maar stallen te mesten of hokken schoon te maken. In de openings post van ts beschrijft ze ook veel meer dingen die de stagiaires mogen doen.


Joh ik voel me toch wel aangevallen eigenlijk dus ik reageer toch nog even.

Ik heb hier 0,0 mee te maken met hoe zij het aanpakken, hoe het met andere stagiaires is en hoe ze het doen als er bijvoorbeeld een vlot spontaan iemand komt. Ik zit daar zelf nog in m'n proeftijd :')

Aan z'n stageverslag werken is niet de 'beloning', integendeel juist. Waarom zou hij door gaan werken als hij dan aan dat verslag kan gaan zitten? (Tenminste, als ik iets saai vond was het dat verslag maken wel).
Als daar iets leuks tegenover staat; "goh, als je klaar bent en er is nog tijd over dan kunnen we misschien ... doen"

Ik zou oprecht niet weten wat deze jongen hier meer zou kunnen doen. Af en toe staat ie wel met de chef te buurten bij de schappen maar ik weet niet waarover.
Wat ik zeg; ik weet het fijne er ook niet van. Deze jongen is timide dus misschien wilt hij wel geen klantcontact. Misschien hebben ze het wel geprobeerd in de eerste weken en nu maar opgegeven omdat er niks in zit (en dan is het toch echt zijn eigen verantwoordelijkheid). Ik weet het niet.

In mijn studiejaren was een dierenwinkel ook vaak wel een beetje last resort omdat het toen al bekend stond om het vele schoonmaken en maar vakken vullen. Iedereen zat liever op een kinderboerderij, manage, hondenpension etc.
Want dit is zo inderdaad geen fantastische plek voor deze stagiaire. Maar ik weet niet of dit ligt aan de persoon of het bedrijf of, simpel gezegd, omdat het een dierspeciaalzaak is.



TS: kun je niet bijvoorbeeld het puppy ABC uitstippelen met iemand? Of een kitten, veulen, net wat iemand leuk vindt en wat je hebt.
Wat moet er in huis gehaald worden? Waarom dit product en niet dit? Welke voeding? Dit kauwbotje wel maar deze nog niet etc. en zo bijvoorbeeld tot 6 maanden met wisselen van de tanden, ontworming oid.
Laat het de stagiair maar eens uitpluizen, tussen de bedrijven door, in de voeding duiken.
Of geef er net een draai aan die past. Misschien heeft de stagiaire wel een senior hond. Wat neem je dan?

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-03-25 23:52 



 
Profiel   

Ik heb niet echt ervaring met begeleiding van stagaires, wel met coaching van medewerkers en externen. Iedereen is wat anders en de aanpak bij de ene werkt misschien goed bij die persoon, maar niet bij een ander.

Sommigen zijn moeilijk begeleidbaar, nemen weinig of niets aan, ook niet wanneer het door meerdere mensen aangegeven wordt. Dan wordt het heel lastig.
Wel probeer ikzelf duidelijk te zijn over mijn verwachtingen en plaats ik de ander op gelijke hoogte als ik. Hiermee bedoel ik: ik kijk niet neer op mensen die een “lagere” opleiding gevolgd hebben dan ik en verwacht van hen evenzeer een professionele houding en de toepassing van (basis)kennis. Ik verwacht van hen evenzeer een bepaalde kwaliteit van werk en geef dat ook aan.
Daarnaast: soms heeft het geen zin om heel direct te zijn, maar kan je via een omweg meer bereiken. Toon interesse in wie de persoon is, wat hem/haar bezighoudt, wat is zijn/haar passie,… in jouw geval bijvoorbeeld: heeft de stagiaire zelf dieren? Wat vindt hij/zij interessant? Wat wil hij/zij bijleren enz enz?
Ik heb ooit iemand gecoacht bij wie ik in het begin niet eens in de buurt mocht komen zeg maar en na verloop van tijd kreeg ik in tegenstelling tot mijn collega’s wel bepaalde dingen voor elkaar. Die persoon had het nodig om gezien te worden als persoon, erkenning te krijgen voor hoe zwaar die het had enz.

Ik denk dat het goed is om voor jezelf na te gaan wat jij heel belangrijk vindt in het werk wat je doet en waarin je anderen begeleidt.
Ik vind veiligheid bv erg belangrijk in de contexten waarin in gewerkt heb en ben daar dan ook wel “streng” op.
Daarnaast: het moet imo al goed zitten aan de basis. Dat wil zeggen: op tijd komen is wat mij betreft een must (je kan door omstandigheden natuurlijk altijd eens te laat zijn, maar dat laat je dan netjes weten en iedere dag is wat mij betreft een no go. Standaard 5 min te laat is niet ok. Als die persoon gaat werken moet ie ook niet dagelijks te laat komen.

Als stagiair kreeg ik veel vrijheid en verantwoordelijkheid na verloop van tijd. Maar als er wat was, werd me dat ook eerlijk gezegd en dat waardeer ik ook. Je doet nooit alles goed, maar als je geen oprechte feedback krijgt, kan je er ook niets uit leren.
Mensen vinden feedback geven (en ontvangen) vaak lastig omdat het snel gezien wordt als iets negatiefs, als kritiek, maar eigenlijk moet je het meer zien als een leerkans. Leren omgaan met feedback is overigens ook een te behalen doel voor stagiairs (en vaak ook medewerkers). Het is gewoon weinig helpend om uit angst iets verkeerds te zeggen, geen of weinig feedback te geven. Ik ga ervan uit dat als je een nieuwe collega krijgt, je ook liever iemand hebt die op tijd komt, werk ziet, zijn/haar werk naar behoren doet enz. Zeg je er niets van, stapelt het zich meestal op en dan zorgt het ook voor wrevel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 00:41 



 
Profiel   

Ik heb niet alles doorgelezen, dit zal vast al eens benoemd zijn; maar communiceer duidelijk en begeleid ze ook echt! bespreekpunten; hoe kunnen we dit verbeteren? Wat kan jij beter doen en wat kan ik beter doen? Hoe kan ik jou beter begeleiden? Opdrachten navragen helpt ook, wat moet er gedaan worden en wanneer wil je dit doen? Vooral dingen bespreekbaar maken en de student echt het gevoel geven dat ze écht alles kunnen vragen! Vaker begeleiders/collega's gehad die dat zeiden. En dan vraag ik iets en dan diepe zuchten en blikken van; ' dat moet je weten '
Doe bepaalde dingen een aantal keer voor, laat ze mee kijken terwijl je het uitlegd en uiteindelijk zelf laten doen terwijl je erbij staat.
Verschilt per bedrijf/persoon, maar continu streng zijn helpt vaak niet mee. Een beetje grapjes maken moet kunnen. Houd het vaak ook net wat leuker en luchtiger

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 01:18 



 
Profiel   

Ik probeer altijd een balans te vinden tussen interesse in de persoon (vanuit mijzelf als mens) en een zakelijk stukje. Ze zijn daar om van mij te leren en ik wil ze met liefde verder helpen maar wel wat met respect behandeld worden. Ik heb er even over nagedacht hoe ik omga met de stagiaires en dat is vooral als werkgever. Zij zijn na die stage bij ons klaat en gaan het werkveld in. Geloof me dat er veel onvriendelijkere werkgevers zijn dan ik :')
In die zin vraag ik niet of iemand 'even zou willen stofzuigen' ik zeg 'ik zie dat jij niks te doen hebt, kun je mooi even stofzuigen'. Of 'kies maar: rapporteren of stofzuigen' (vaak is stofzuigen sneller voor een stagiair :') )
Te laat komen gaat vaak niet, want afspraken/consulten. Dus benadeelde client en dat kan niet. Na twee keer kun je echt lekker in je bed blijven. Maakt me echt niks uit als iemand nog om 09:00 uur aanwezig is als er geen afspraak is... Of eerder weggaat. Werk afmaken en zorgen dat de clienten niet benadeeld worden. Vind ik wel best.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 02:02 



 
Profiel   

Ik denk wel dat een aantal tips die hier gegeven worden niet toepasbaar zijn op 90% van de leerlingen die deze opleiding volgen...

Als ik hier dan lees: ' ja maar hokken schoon maken is niet wat ze horen te leren' , dan denk ik: gewoon op tijd komen en een hok/stal schoon maken is voor een groot deel al moeilijk om te behalen.

Wat bij ons helpt is een inwerklijst, die lopen we door met daaraanvast een dagprogramma. Daarop staat per dag wat gedaan moet worden. Zo kun je meer zelfstandigheid verwachten. Zonder dagprogramma ben ik de hele dag om de 5 minuten aan het aansturen. En met dagprogramma soms nog :D

Wat ik vaak doe is periodiek vragen wat iemand nog wil leren. Soms komen daar leuke dingen uit! Maar vaak vraagt deze vraag zelfreflectie en dat is lastig.

En, ik betrek veel anderen bij de stage. Laat ze meekijken bij een leverancier, laat ze bellen naar iets. Zal misschien voor jou lastiger zijn. Maar elk bezoek van een externe staat bij mij voor: leertijd in de stage.

Niveau 4 geef ik altijd de opdracht: ' ik ga volgende week met vakantie en jij zou mij moeten kunnen vervangen' , die is leuk, want dan gaan ze anders kijken.

En periode trainingsopdrachten zijn ook leuk. ' Dit dier moet aan het einde van deze 2 weken dit kunnen,maak een trainingsprogramma en voer het uit' . Uiteraard onder begeleiding.
Misschien kan dat wel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 02:31 



 
Profiel   

Nyaleti schreef
Ik heb hier 0,0 mee te maken met hoe zij het aanpakken, hoe het met andere stagiaires is en hoe ze het doen als er bijvoorbeeld een vlot spontaan iemand komt. Ik zit daar zelf nog in m'n proeftijd :')


Je hebt er wel wat mee te maken want als stagiair is hij op dat moment gewoon je collega. Hij wordt niet netjes behandeld en jij steekt daarvoor gewoon je kop in het zand.

Ik ben geen stagebegeleider maar ik heb wel oog voor onze stagiaires. Ik vraag regelmatig even hoe het met ze gaat, wat ze van hun stage vinden, wat ze het leukste vinden om te doen en als ik zie dat een stagiair alleen maar ingezet wordt voor poedersuiker dan trek ik mijn mond open.

Behandel hem gewoon als collega en probeer er wat van te maken met zijn allen, in plaats van roepen dat hij timide is, het misschien allemaal wel niet wil en "ik weet het ook niet". Dat is gewoon je ogen sluiten voor pestgedrag van je collega's. En als je nog in je proeftijd zit, dan zou ik me sws achter de oren krabben of dit wel een omgeving is waar je zou moeten willen werken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 05:22 



 
Profiel   

Amber_anne schreef
Nyaleti schreef
Toevallig werk ik nu ook in een dierspeciaalzaak. Met een stagiaire.
Ik werk er nog maar net en het is de eerste stagiaire die ik mee maak dus misschien ligt het ook aan de jongen zelf.

Het eerste is, en dat merkte ik ook al stagiaire (voor mij dan wel in de Dierenartsenpraktijk): je wordt zo snel nergens bij betrokken.

Op rustige momenten staan wij te ouwehoeren en te lachen bij de kassa. Die jongen zit aan de andere kant te poetsen (verblijven schoonmaken). Dat heel de tijd aan horen is niet leuk en je voelt je al snel toch buiten gesloten.
In dit geval is het ook een stille jongen dus heeft hij denk ik ook niet de behoefte om met ons te lachen, maar toch.
Maak eens een praatje over zn weekend of weet ik veel. Wij spreken hem amper door de dag heen en vergeten soms gewoon dat ie er is :+

Als je alleen maar naar hem toe gaat op het moment dat jij hem iets moet vertellen van ga zo dit of dat doen.. Geef je hem ook geen mogelijkheid om iets te vragen over wat hij zou willen leren.

Nu hebben wij wel veel verblijven dus ook echt veel werk aan. En natuurlijk gaat dat met een stagiaire langzamer dan wanneer een medewerker het doet.
Maar hij heeft ook geen enkele motivatie om door te werken. Als het klaar is mag ie aan z'n stage verslag of beneden in de saaie kelder gaan om pakken. Ook niet leuk dus waarom zou hij gaan doorwerken?
"Goh als je klaar bent, vindt je het dan leuk om even mee te lopen in de winkel? Zodat je wat kan leren? Of welke dieren heb je zelf en wil je meer over leren? De bedrijfsvoering of waarom we X product wel of niet hebben?"
Bedrijfsvoering is niet relevant voor z'n stage maar misschien vindt hij het wel interessant om een beetje horen hoe en wat.

5 minuten te laat is gewoon niet oké. 9uur is 5 voor 9 binnen, hup volwassen worden ze zijn geen 14.
Als je zo'n grote mond terug krijgt, dat iemand letterlijk zegt nee ik heb daar geen zin in. Oké, je mag ook naar huis? Maar die uren mag je gewoon inhalen. Dus dan kun je een andere keer terug komen.
Iemand met echt een attitude zou ik ook gewoon eerlijk en direct tegen zijn. Wij laten je X en Y niet doen omdat ... Je interesse moet tonen of weet ik veel.

Dat moet je niet doen bij een timide of onzeker iemand, maar dat verschil zie je wel.

Belangrijkste is denk ik: betrek iemand erbij. Ook met ouwehoeren bij de koffiepauze. Heb het niet alleen maar over een onderwerp waar die persoon niks mee heeft maar vraag hoe zijn weekend was, of als je het over honden hebt hoe zijn hond is. Weet ik t. Maar dan stel je je wel open om toegankelijker te zijn.


Dit klinkt echt als een poedersuiker stage voor die jongen... De dingen die hij 'mag' doen als hij klaar is dat zijn eigenlijk de dingen die het hoofddoel horen te zijn. Hokken schoonmaken leer je niks van en is helemaal niet het klusje voor stagiaires als de rest aan het kletsen is.
Werken aan je stageverslag is iets waar de stage overigens tijd voor moet vrij maken

Als dit is hoe jullie omgaan met stagiaires dan snap ik wel dat mensen het idee hebben alleen maar een gratis kracht te zijn


Dit inderdaad! Ik denk dat hier de stagebegeleiders een onvoldoende krijgen! Waarom gaat niemand de jongen helpen als jullie zelf lekker aan het kletsen zijn en het blijkbaar zoveel werk is? Ik snap dat er misschien iemand bij de kassa moet blijven, maar dan is één iemand toch al voldoende? Die jongen gaat nu denk ik met een rot gevoel naar huis. Het is juist aan jullie om hem bij zaken te betrekken. Als je vergeet dat hij er is en hem alleen de rotklussen laat doen heb ik meer het idee dat jullie het als een goedkope kracht zien

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 06:22 



 
Profiel   

ikke schreef
Tip van een ervarings"deskundige"?

Volg eens een paar goede cursussen over communicatie en begeleiding.

Deze Oude Kous is er ook nog in gedoken. Ik heb de nodige cursussen gedaan rondom dit thema maar zelfs na 30 jaar ervaring zijn er toch weer een paar dingen benoemd in deze cursus die ik niet eerder langs heb zien komen. Kortom, ook na 30 jaar valt er nog wat te leren :D


Dit zou mijn vraag aan jou ook zijn, heb jij er scholing in gehad? Stagiairs en leerlingen begeleiden is niet iets wat je er zo maar even bij doet, het vraagt best wat van je. Ik vind het een leuk en uitdagend deel van mijn werkzaamheden. Maar ik heb er wel scholing in gehad, dat is verplicht binnen onze organisatie. En we hebben een afdeling leren en ontwikkelen waarbij we terecht kunnen met vragen, als iets niet lekker loopt bijvoorbeeld. Nu kan ik me voorstellen dat je dit binnen een winkel niet hebt, maar wellicht is er wel een cursus die jij zelf kan doen om je hier meer in te bekwamen.

Wat ik altijd een hele goede vind is vragen aan de ander, hoe vindt jij dat het gaat? Daarop aanhakend kan jij feedback geven. Probeer altijd eerst iets positiefs te zeggen voor je verbeterpunten aangeeft. En sluit af door het concreet te maken, bijvoorbeeld persoon x komt elke dag te laat. Wat is daar de reden van? En wat kunnen we samen afspreken om te zorgen dat x op tijd komt morgen en de dagen daarna?

Als er ook contact met school is kun je aangeven dat je de problemen die spelen ook met school wil delen. School kan dan ook meedenken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 07:23 



 
Profiel   

Ik ben al 15 jaar stagebegeleider in mijn eigen bedrijf waar ik meestal 1 op 1 werk met een stagiaire omdat ik geen ander personeel heb.

Ik heb een bedrijf met paarden en ben goedgekeurd voor verschillende MBO opleidingen niv. 3 en 4.

Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik echt op het punt sta de handdoek in de ring te gooien en te stoppen als stage plek.
Bij ons is het stal werkzaamheden tot ong 11 uur en daarna trainen paarden afwisselen met klusjes. Ze mogen hier dus ook mee paarden rijden / longeren overal mee mee kijken als er dierenartsen ect. Komen.
Dus ik denk een hele gevarieerde stage waar je niet alleen stront schept.

De laatste jaren zie ik het niveau en de werkwilligheid van stagiaires zwaar achteruit gaan.

Constant net te laat komen maar idd niet mega veel dat je echt iets van kan zeggen.
Slecht communiceren, constant ziek melden. Heel tijd op telefoon zitten als ik even niet kijk. Weinig initiatief. Gaan zitten als ze een klusje afgewerkt hebben en dan gaan wachten tot ik terug kom met een nieuwe opdracht.
Paardenhouderij leerlingen die niet willen rijden, want last van hun, rug / been / hand / oog en weet ik veel wat nog meer. ( Ik heb gewoon brave Ponys en paarden die geschikt zijn voor kinderen maar soms nog wat moeten leren)

Ik probeer ze 1 x te motiveren , 2x te motiveren maar ben nu na een paar van zulke stagaires er echt klaar mee. Kost mij veel te veel energie.

Opvallend is dat de stagaires dierenhouderij vaak beter hun best doen dan stagaires paardenhouderij.

Ik krijg in augustus nog 1x een stagiaire dit jaar en als dat niet bevalt. Stop ik er helemaal mee.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 20-03-25 09:11 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 2 van de 5 [ 107 berichten ]
Ga naar pagina Vorige  1, 2, 3, 4, 5  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen