Moestuin schreef:Ik kweek jaarlijks enkele varkens op, hoofdzakelijk voor ons zelf. Die dieren hebben enkel buiten gelopen. Ze kunnen kiezen tussen binnen en buiten. Maar ze kunnen altijd buiten, worden natuurlijk en gezonder gevoerd, gaan niet op een stressvol transport om geslacht te worden en ga zo door.
Wat ik over heb verkoop ik tussen de €9,50’ en €10,50. Dit jaar heb ik ‘slechts’ 20 kilo verkocht. De commentaar? Als wij het rechtstreeks bij jou halen moet je ook maar goedkoper zijn dan de supermarkt. Een totaal onrealistische gedachte want dieren op stro ipv roosters, opgevoed op meer groenten en fruit, een trager groeiend ras, hogere aankoopprijs etc zorgen er voor dat ik dat simpelweg niet kan. Ik kan ze niet even goedkoop opkweken als een grootschalige boer.
Zolang de mensen hun rug draaien en naar de supermarkt gaan omdat mensen zoals ik iets duurder zijn, gaat er aan welzijn niet veel veranderen. De vraag van het gros van de mensen is niet welzijn, maar prijs. Zo veel mogelijk zo goedkoop mogelijk.
Voor dat pakket van €10,50 heb je overigens ook gyros, braadworst, diverse soorten hamburgers, loze vink (zoals sla vink maar dan met vlees ipv spek) en zo voort en zo verder. Saté, snitzel als je dat wilt.
Dan zie ik op facebook een artikel voorbij kopen over de nieuwste massa stal in China voor varkens. Komen daar duizenden ocharme reacties voor en ‘typisch China’ terwijl ze hier ook gewoon op stal staan op elkaar. Alleen dan misschien geen 7 verdiepingen hoor. Maar nooit buiten komen op het gelijkvloers of het zevende is hetzelfde…
Denisesilver: Ik volg jou UO.
Mijn mening daarbij als aanvulling: Er moet weer verkocht worden wat van een dier komt. Je hebt geen 20 haasjes uit 1 varken en toch ligt dat haast meer in de winkel dan kotelet wat meer dan 1/4de van het varken is want haasje is populair vlees. Verkoop weer wat effectief van een dier komt. En ja, dan zal er wel eens iets op zijn… Maar die mentaliteit dat elk stuk vlees altijd maar beschikbaar moet zijn vind ik even krom als binnenlandse tomaten putje winter verwachten.
Hoeveel kilo vlees is dat pakket van 10,50?
Punt is natuurlijk dat veel mensen nauwelijks een idee meer hebben hoe het werkt.
Zelfs in een boerenfamilie kreeg mijn oom wat "bijzondere" reacties toen hij vlees van twee bonte varkentjes aan bood die hij zelf opgevoed had, soort van hoe jij het ook doet.
Laten we het erop houden dat je het kwaliteitsverschil op een km afstand kon zien en nog trok een deel van de familie z'n neus ervoor op (hadden wij wat meer vlees )
Urbanus schreef:Maar ja, alles moet vooral zo goedkoop mogelijk. Vlees, maar ook kleding. Mensen lopen vrolijk de Primark in of bestellen bij Shein.
Maar laten we eerlijk zijn, dat is toch argument nummer een in vrijwel alle reclames? We worden al een paar generaties dood gegooid met "goedkoop", "laagste prijs" en alle varianten die je daarop kunt bedenken.
Sizzle schreef:UO: liever 1x per week eerlijk vlees dan iedere dag goedkoop.
Wat mij betreft niet zo unpopulair. Hier gemiddeld een a twee keer per week een goed stukje vlees (van die spaanse runderen)
Laatst bijgewerkt door ikke op 07-04-23 23:25, in het totaal 1 keer bewerkt