Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 13 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Handgemaakte bitten: op bezoek bij Tom Balding

 
Profiel   

* http://www.bokt.nl
Tekst en foto's door Jessica Reurich


Ik had het geluk om enkele dagen door te mogen brengen bij Tom Balding in de Verenigde Staten. Tom maakt alle bitten en sporen die hij verkoopt van 'ruw' materiaal. Alles wordt helemaal gevormd en in elkaar gezet in de workshop. In tegenstelling tot veel andere bedrijven die hun productie verplaatsen naar Azië, blijft Tom alles in zijn eigen workshop maken. Een hele dag heb ik meegekeken met Tom en zijn collega’s en natuurlijk de twee katten, Bit en Spur, de aandacht gegeven waar ze om vroegen. Bovendien kreeg ik zelf een lesje dots maken van Tom. En zo makkelijk als het eruit ziet, zo moeilijk is het. Het vraagt ontzettend veel ervaring en precisie. Het snowflake bit dat ik vorig jaar bestelde, was bij iedereen in het bedrijf bekend. Toen ik aangaf er zo blij mee te zijn, namen ze de complimenten dankbaar in ontvangst. Want hoewel het hun werk is en ze dit al jaren doen, is elk product dat ze maken, weer een stukje handwerk waar ze veel van hun eigen ervaring en creativiteit in stoppen. Tom en zijn collega’s zijn erg trots op elk bit en elk paar sporen dat ze maken, of dat nu een baseline bit is of een waar kunstwerk!

Van over de hele wereld worden bitten en sporen besteld bij Tom Balding Bits & Spurs. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook miniatuur-shank sleutelhangers en sieraden te krijgen en alles wordt met evenveel zorg en precisie gemaakt. Ik heb zelf het maken van mijn eigen bit helemaal mogen volgen. Het is een interessant proces dat ik jullie ook graag wil laten zien.

Van bestelling tot eindproduct

Wanneer er een vraag binnenkomt voor een custom bit, wordt deze eerst besproken binnen het team. Er wordt gekeken wat de mogelijkheden zijn en de prijs wordt bepaald. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken, of ze kunnen het maken. In overleg met de klant wordt bepaald hoe het bit eruit komt te zien, bijvoorbeeld door een digitaal ontwerp te tonen. Zodra de klant akkoord is, start het proces van het maken.

[ img ]
Staven en buizen van metaal, het begin van een bit.


Het begint met staven en buizen van metaal en dikke metaaldraden. Deze worden geknipt en gebogen in de vormen die nodig zijn. Hiervoor worden allerhande metaalbewerkingsapparaten gebruikt die door Tom en zijn collega’s speciaal zijn aangepast en verfijnd voor het maken en buigen van de juiste stukjes metaal. Zo hebben ze diverse opzetstukken gemaakt voor een machine om metaal te vormen. Er is een opzetstuk om de herensporen te buigen, een opzetstuk voor damessporen en een opzetstuk voor het vormen van ringen voor aan een bit. Alle onderdelen van het bit worden afzonderlijk gemaakt in deze machines. Mijn keus was gevallen op een baseline bit met 7” shanks en een billy allen mondstuk met een heel licht poortje. Dit bit wordt gemaakt uit maar liefst zestien onderdelen. Het maken van deze onderdelen kost ongeveer zes uur. Meestal zorgen ze dat er een voorraadje ligt van de verschillende onderdelen, zodat het proces wat vlotter verloopt. Er is dan ook een grote voorraadkast vol met allemaal bakjes met losse onderdelen voor bitten en sporen.

[ img ]
De verschillende onderdelen van een bit.


Als alle onderdelen er zijn, begint het in elkaar zetten van het bit. Hiervoor gebruiken ze speciale door hun ontwikkelde metalen plaatjes met puntjes erop die helpen de onderdelen in de huiste hoeken ten opzichte van elkaar te positioneren en vast te zetten zodat ze ze nauwkeurig en netjes aan elkaar kunnen lassen. Ook dit lassen vergt heel veel ervaring. Ik mocht het zelf ook even proberen. Twee stukjes metaal aan elkaar lassen is al best lastig, laat staan een nette lasnaad maken.

Allereerst wordt het mondstuk in elkaar gezet, in dit geval een rolletje op klein poortje. Het gebeurt met veel zorg, aangezien het in de mond van het paard ligt en daar niets mag beschadigen. Bovendien moet het mooi symmetrisch zijn. Het rolletje bestaat uit twee delen die over een pinnetje geschoven worden. De pinnetjes worden in de linker- en rechterkant van het mondstuk gedrukt. Daarna wordt het geslepen op speciale slijprollen zodat het hele mondstuk mooi glad is en geen uitsteekseltjes bevat. Vervolgens wordt het pinnetje vastgelast in de zijkanten van het bit. Dit moet goed gebeuren, omdat het mondstuk goed recht en symmetrisch moet zijn. Vervolgens wordt het geheel nogmaals geslepen zodat het helemaal afgewerkt en mooi glad is. Je ziet niet meer dat het losse onderdelen waren.

Nu het mondstuk af is, wordt het op een metalen plaatje gezet en worden de zijkanten erop gezet. Eerst de “buisjes” waar de shanks doorheen lopen en waardoor de shanks kunnen draaien. Ook hier worden de lasnaden weer heel secuur gezet. Vervolgens wordt één van de ringen op de shank gezet. Dan wordt de shank door het buisje geschoven en aan de andere kant ook de ring erop gezet. De halve ringen worden er vervolgens opgezet zodat deze om het buisje heen valt en de shank niet meer kan schuiven door het buisje heen. Doordat het geheel geklemd zit op het plaatje, wordt het bit geheel symmetrisch in elkaar gezet. Het basisbit is nu klaar. Het wordt nu kort 'gezandstraald'(het is geen zand, maar zorgt er wel voor dat bit schoon is). Daarna wordt het gepolijst zodat het mooi glad is en overal dezelfde kleur heeft. Is er gekozen voor bewerkingen of een custom bit, dan wordt dat nu gemaakt en op het bit geplaatst. Wanneer men het bit zilverkleurig wil hebben, wordt het verder gepolijst tot het bit helemaal glimt. Het is ook mogelijk het bit een blauwe of bruine kleur te geven. Dit gebeurt in speciale chemische badjes waarin het bit wordt gedompeld of een speciale damp. Het bit ligt dan een tijdje in een soort oventje. Vervolgens wordt het bit helemaal schoongemaakt, zodat er geen chemicaliën achterblijven.

[ img ]
Het oventje waarin een bit dat een andere kleur krijgt in komt te liggen.


Als laatste kunnen de versieringen worden toegevoegd. Denk hierbij aan dots of zilverwerk. De dots worden gemaakt door een speciale metaaldraad tegen het bit te houden en daar even het lasapparaatje tegenaan te houden. Dit moet op precies de juiste hoogte en tijd om te zorgen dat alle dots even groot worden. Om te zorgen dat ze op gelijke afstand van elkaar komen, worden stipjes gezet op de bitring of shank. Is er zilverwerk besteld, dan gaat Sam aan het werk met speciaal klein figuurzaagje en een vergrotende bril. Alles wordt uit platen zilver of uit goudkleurige platen gezaagd. Het is vaak enorm priegelwerk. Sam wist nog goed dat hij de snowflakes van mijn bit had uitgezaagd. Dit waren er zes en allemaal even groot, of beter gezegd klein. Knap werk! Wanneer het zilverwerk wat groter is, wordt het geknipt uit de platen. Als het gegraveerd moet worden, gaat Justin aan de slag in een rustige ruimte boven. Hij heeft verschillende speciale gereedschapjes waarmee hij figuren kan graveren in het zilverwerk. Hij doet dit door een paar basislijnen te zetten, de rest graveert hij 'uit de losse pols'. Omdat het graveren heel precies komt en veel tijd kost, is dit echt werk voor zeer ervaren specialisten.

[ img ]
Het eindresultaat, het bit dat Jessica voor haar paard besteld had.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-15 16:33 



 
Profiel   

Wat vreselijk interessant
Ik ben wel benieuwd naar een betere foto van het bit wat voor Jessica is gemaakt

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-15 18:42 



 
Profiel   

Wat gaaf om zo te zien, maar wat een priegelwerk :O

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-15 19:02 



 

Hier is het bit iets beter te zien:
[ img ]

Er staan sneeuwvlokken op. Mijn ruin heet [naam] en daarnaast hebben sneeuwvlokjes ook een andere betekenis voor mij. Dubbel speciaal dus! Enne...once in a lifetime... :$ O:) Ik gebruik het bit nu voor wedstrijden en speciale gelegenheden, maar als ik het niet meer gebruik, komt het ergens te hangen.

Priegelwerk is het zeker. Het ziet er zó simpel uit, maar phoe. Die dots bijvoorbeeld. Tom voorziet een bit van dots in een minuut of 10. Ik deed minstens 10 min over 1 dot maken en zorgen dat het puntje van het apparaat niet vast smolt op het metaal. :P Heb het metalen plaatje met mijn zelfgemaakte dots nog, wel grappig om dat naast mijn bit te zien. :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-15 19:27 



 
Profiel   

Heel erg mooi :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-11-15 19:50 



 
Profiel   

Ziet er mooi uit.
Neem aan dat het aardig prijzig is zulk kwaliteits handwerk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-15 00:36 



 

Klopt, de bewerkte bitten en sporen zijn behoorlijk prijzig, maar dat is ook wel logisch als je ziet hoeveel tijd en vakmanschap erin zit. De onbewerkte, baseline bitten hebben een prijs vergelijkbaar met Myler. Ook deze zijn helemaal met de hand gemaakt. :j

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-15 10:36 



 
Profiel   

Wat leuk dat je dit van zo dichtbij mocht zien. Interessant topic!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-11-15 12:26 



 
Profiel   

Wat gaaf zeg :D

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-12-15 05:42 



 
Profiel   

Wauw erg mooi en bijzonder dat je dat zo kan zien :j Nu ben ik wel benieuwd wat zo'n bit kost :o

Link naar dit berichtGeplaatst: 01-12-15 06:23 



 
Profiel   

Op Discovery Channel was Tom Balding vanmiddag ook te zien: https://m.youtube.com/watch?v=W-ZaSVgRgxE.

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-02-16 21:49 



 
Profiel   

Het is echt heel erg gaaf. Heeft jouw bit nou geen kinketting? Of lijkt dat maar zo?

Lijkt me namelijk wel prettiger, als een bit geen kinketting heeft :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-02-16 21:53 



 
Profiel   

Wauw. Mooi op te zien..
Ik zelf heb ook een Tom balding bit.
En sporen met naam erop.
Super content van :D
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 05-02-16 21:56 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 13 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen