Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 27 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Giftige planten in de weide

 
Profiel   

*Bron: Vakblad veehouder & veearts
Welzijn, Bokt community
[ img ]
Jacobskruiskruid. Foto: Het Grote Plantenboek


Weilanden in de zomer, het ziet er altijd idyllisch uit, groen zo ver je kan kijken met tevreden grazende paarden. Maar een weiland kan stille vijanden van je paard herbergen. Als je paard buiten loopt is het goed om te weten welke planten giftig zijn voor je paard.
Als je een flink perceel hebt met genoeg gras zal je paard niet of zeker niet snel giftige planten opeten, het gevaar zit hem vooral in de kalere weilanden waar de keuze steeds minder is. Dan is de kans groter dat paarden de voor hun slechte planten gaan eten.
Van de meeste giftige planten zullen ze na één hap niet direct omvallen, maar regelmatige inname kan wel een gevaar vormen. Hieronder een aantal giftige planten die in onze weilanden voor kunnen komen.


• Een plant die helaas veel voorkomt in ons land is het Jacobskruiskruid, staat bekend als stille moordenaar. De gifstoffen van deze plant worden opgeslagen in de lever en veroorzaakt op termijn leverfalen. Deze planten groeien van juni tot oktober en zullen in de wei niet snel gegeten worden vanwege de smaak, maar in hooi zijn ze gevaarlijker. De vieze smaak is dan verdwenen en de gifstoffen zijn nog wel aanwezig. Als je de plant in je weiland hebt is hij vrij doeltreffend met wortel en al te verwijderen.

[ img ]
De Heermoes. Foto: Het Grote Plantenboek

• De heermoes of paardestaart. Deze plant breekt vitamine B1 af na inname. Een tekort aan vitamine B1 resulteert bij je paard in problemen met de spieren, spierslapte, trillingen, ataxie en zelfs verlammingen. De plant zal makkelijk gegeten worden door paarden vanwege een aantrekkelijke smaak. Van deze plant afkomen valt nog niet mee,

hij wortelt ondergronds en diep. Met lavameel (oftewel basaltmeel) kun je goede resultaten verkrijgen, hiermee verrijk je je grond met mineralen en deze plant houdt juist van een arme, kalkloze grond, hierdoor zullen de plantjesaantallen snel afnemen.

[ img ]
Bastaardklaver. Foto: Wikimedia Commons

• Bastaardklaver, een klavertje die geen geluk brengt voor je paard. Het is een klaver met roze bloemen en wordt graag gegeten door paarden. Als je paard hier veel van binnen krijgt kan het overgevoelig worden voor zonnebrand. Ook voor de lever kan dit plantje gevaren opleveren. Deze klaversoort groeit goed op zure, natte weilanden. Om van dit plantje af te komen zal je de grond er met klaver en al, inclusief wortel, af moeten halen.

• De mooie boterbloem. Deze plant zal niet je grootste probleem zijn, paarden eten ze niet graag vanwege de vieze smaak. Ze zullen er pas aan beginnen als er niets anders meer is. De planten kunnen blaren in de mond veroorzaken, overmatig speeksel produceren, ontstekingen in maag-darm kanaal en koliekerigheid veroorzaken. Als je toch van de plant af wil, plant met wortel en al verwijderen.

• Ridderzuring, genoeg te vinden op onze weilanden. Ook deze plant zal pas gegeten worden, als er verder niets meer te eten is. De gifstoffen van deze plant zorgen voor een calciumtekort, waarbij spierslapte en spiertrillingen kunnen het gevolg zijn.

• Taxus, de meest giftige struik in ons land. Wordt veel gebruikt als haag en minder dan een halve kilo van deze struik is al genoeg om bij een paard een hartstilstand te veroorzaken. Deze zal niet veel in weilanden voorkomen, als het mis gaat is het meestal door het voeren van snoeiafval aan paarden. Staat hij wel langs je wei, wees je dan bewust van de gevaren van deze struik.

• Gouden regen, een geweldig mooie struik, maar een gevaarlijke voor je paard. De bloemen en zaden bevatten giffen die bij je paard koliek, diarree, verlamming en ademstilstand kunnen veroorzaken.

• De eikenboom, geen plantje, maar veel te vinden in onze weilanden. Eikels en jong blad bevatten looizuur, welke de maag en darmen aantast met diarree, verstoppingen en eventueel koliek als resultaat.

• De esdoorn, veel voorkomend in Nederland. De boom met de ‘helikopter’-zaadjes. Zeer giftig voor paarden. Het gif in deze boom resulteert in een acute spierziekte waarvan de kans groot is dat je paard het niet overleeft.

• Liguster, een haag die nog vaak langs weilanden staat. Deze haagstruik is giftig en kan zelfs dodelijk zijn. Ook kan koorts, versnelde hartslag en ademhaling een direct gevolg zijn als ze aan de ligusterhaag hebben geknabbeld.

• Rhododendron, deze plant bevat een soort van zenuwgas dat lijdt tot schuimbekken, wankelen en zelfs overlijden van het paard.

Er zijn natuurlijk veel meer giftige planten, struiken en bomen, maar bovenstaande zullen het meest voorkomen op en langs paardenweides.

Goed management van je weiland is van groot belang om te zorgen dat je wei een gezonde leefruimte blijft voor je paard. Loop regelmatig een rondje om te kijken wat er groeit en bloeit, zorg voor goede bemesting één of twee maal per jaar. Is je weiland toe aan een goede opknapbeurt en is het niet meer met de hand te doen, vraag een agrariër om advies hoe af te komen van de ongewenste planten.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 06:32 



 
Profiel   

Misschien handig om ook iets over doseringen te zeggen? Is het bijvoorbeeld een probleem als een paard eens een hapje Heermoes binnenkrijgt, of wordt het pas bij grote hoeveelheden schadelijk? Stapelt het zich op of wordt het afgebroken/uitgescheiden? Idem voor de andere planten.

Verder ook een idee om iets over de herkenning toe te voegen. Lijkt mij niet echt nodig dat heel Bokt in paniek raakt voor iedere rode klaver in de wei, zoals mensen dat nu ook al doen als ze iets met gele bloemen zien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 10:40 



 
Profiel   

Hier nog een mooie foto van een jonge esdoorn scheut die heel giftig zijn dus zeker niet alleen de zaden en helicopertjes. Deze groeien gewoon tussen het gras soms en zijn soms zo klein dat je paard ze zo met het gras mee naar binnen eet dus goed oppassen![ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 11:12 



 
Profiel   

Handig aangezien ik dan op de moestuin heel veel last heb van herenmoes. Ga denk ik maar eens kijken voor dat lavameel kijken of dat wil werken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 12:38 



 
Profiel   

En dan doe jij zo je best om je weiland "gif" vrij te houden, dan krijg je dit;

https://112twente.nl/artikel/5hqzXqhP/p ... -onderzoek

Verschrikkelijk voor de eigenaar :(:)

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 13:34 



 
Profiel   

En als je op dit moment de weides ziet waar sommige paarden in staan, vol Jakobs kruiskruid en totaal geen gras meer dan vraag ik me wel eens af waarom sommige mensen paarden nemen.
Waarom nemen ze totaal geen verantwoordelijkheid. Het is zeker niet altijd onkunde maar ik kom voornamelijk luie mensen tegen die geen zin hebben om het eruit te halen en dan maar hun kop in het zand steken.
En dan word het hier in de buurt ook nog in het bermmengsel gedaan door gemeentes.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 14:13 



 
Profiel   

Misschien een idee om een linkje naar de Bokt-wiki neer te zetten, daar staan ook een heleboel giftige planten op met foto's: http://www.bokt.nl/wiki/Lijst_van_giftige_planten

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 16:58 



 
Profiel   

Wat dacht je van de Oostvaardersplassen? Iemand toevallig de hoeveelheid JKK gezien daar........? Echt enorm. En geen gras.
Ben dan dus benieuwd wat er daar met de Koniks gaat gebeuren: gaan die JKK eten?

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 17:25 



 
Profiel   

Volgens de beheerders is er in tijden van bloei van JKK daar genoeg gras voor de dieren die er dus niet aanzitten en zorgt de plant er juist voor dat nieuwe soorten er kunnen komen waardoor in de toekomst misschien bomen weer een kans krijgen om te groeien.

Link naar dit berichtGeplaatst: 07-07-17 18:05 



 
Profiel   

oomens schreef
Misschien handig om ook iets over doseringen te zeggen? Is het bijvoorbeeld een probleem als een paard eens een hapje Heermoes binnenkrijgt, of wordt het pas bij grote hoeveelheden schadelijk? Stapelt het zich op of wordt het afgebroken/uitgescheiden? Idem voor de andere planten.

Verder ook een idee om iets over de herkenning toe te voegen. Lijkt mij niet echt nodig dat heel Bokt in paniek raakt voor iedere rode klaver in de wei, zoals mensen dat nu ook al doen als ze iets met gele bloemen zien.


De dosering per soort plant heb ik nagezocht en zelfs groenspecialisten over gebeld, maar dat is nogal een dingetje. Als ik die had benoemd zoals ze op internet te vinden zijn was er zeker paniek gekomen. Bv de ligusterhaag, die zou dodelijk zijn bij 100 gr, een paar happen van je paard aan deze haag en het zou gebeurd moeten zijn. Deze hagen zie je regelmatig langs weiden (niet handig), maar de paarden die hier aan knagen vallen echt niet allemaal om bij 100 gr. En dosering kan compleet anders zijn bij bv een shet of een zware gelderse. Ook per ras schijnt de verwerking van het lijf enorm te verschillen. Dus het is echt heel lastig om dit zwart op wit te vermelden. Als we maar globaal weten wat een negatieve invloed kan hebben/heeft op je paard en de groei van dit soort planten in je wei in de gaten houden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-17 16:19 



 
Profiel   

suffie schreef
En dan doe jij zo je best om je weiland "gif" vrij te houden, dan krijg je dit;

https://112twente.nl/artikel/5hqzXqhP/p ... -onderzoek

Verschrikkelijk voor de eigenaar :(:)


Ja, dit is echt de nachtmerrie voor elke paardeneigenaar. Snoeiafval in je wei, waarschijnlijk goed bedoeld, maar levensgevaarlijk.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-17 16:21 



 
Profiel   

Marcella schreef
Handig aangezien ik dan op de moestuin heel veel last heb van herenmoes. Ga denk ik maar eens kijken voor dat lavameel kijken of dat wil werken.


Dit werkt super, strooi het wel tijdens nat weer en met de wind mee, adem het niet in, is heel fijn spul en het gaat zo je longen in. Wij doen het hier 2x per jaar en het is al 80% minder in anderhalf jaar. En het is super groeizaam voor de rest van je wei/moestuin.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-17 16:24 



 
Profiel   

Wiske2 schreef
En als je op dit moment de weides ziet waar sommige paarden in staan, vol Jakobs kruiskruid en totaal geen gras meer dan vraag ik me wel eens af waarom sommige mensen paarden nemen.
Waarom nemen ze totaal geen verantwoordelijkheid. Het is zeker niet altijd onkunde maar ik kom voornamelijk luie mensen tegen die geen zin hebben om het eruit te halen en dan maar hun kop in het zand steken.
En dan word het hier in de buurt ook nog in het bermmengsel gedaan door gemeentes.


Ja, dat is soms wel moeilijk te begrijpen, zeker als je zelf je wei goed bijhoudt en alle zaadjes fijn over waaien van de volgende wei.
En je bermmengsel is heel herkenbaar, doen veel gemeentes helaas. Maar het positieve van de plant is dat hij veel insectensoorten 'onderhoudt' en bv veel vlinders aantrekt. Dat is van hun kant de insteek.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-17 16:41 



 
Profiel   

Beebee schreef
Wat dacht je van de Oostvaardersplassen? Iemand toevallig de hoeveelheid JKK gezien daar........? Echt enorm. En geen gras.
Ben dan dus benieuwd wat er daar met de Koniks gaat gebeuren: gaan die JKK eten?

Als 't goed is vreten ze het niet als ze niet hoeven, voor zover ik weet is JKK niet echt lekker als het nog bloeit. Maar wie weet als 't gras op is? Maar goed, dat heet dan "natuur". (en geheel andere discussie)
Nadeel is wel dat het wel lekker overwaait. Heb zelf op het land al heel wat van die smurrie weggeschept en getrokken, bij de manege liepen ze er ook al mee rond en heb toevallig vanochtend zo'n plant bij mijn schutting gevonden. Die ook maar met wortel en al er uit getrokken. Al was het maar als wraak.

Maar een bermmengsel dat vlinders (en bijtjes) aantrekt, daar hoeft toch niet perse dat spul tussen te staan? We hebben in de parken ook wel heel snoezige perkjes "bijen en vlinders McDonaldsen" staan en daar staat (nog) geen JKK tussen maar mooi dat die beestjes zich wel een versuffing snoepen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-17 17:57 



 
Profiel   

Lang geleden op oude stal had de stalbaas palen van acaciahout gebruikt om de weide af te zetten. Helaas zat er nog bast op en de paarden knabbelden er lekker aan: resultaat een paar paarden overleden... zo triest..

Link naar dit berichtGeplaatst: 08-07-17 19:56 



 
Profiel   

Lienboon schreef
Lang geleden op oude stal had de stalbaas palen van acaciahout gebruikt om de weide af te zetten. Helaas zat er nog bast op en de paarden knabbelden er lekker aan: resultaat een paar paarden overleden... zo triest..


Heel triest! En het rare is, nu het duidelijk is dat de acacia super giftig is voor paarden, er nog steeds weilandpalen van acaciahout worden gekocht voor afrasteringen. Vraag er altijd naar als je palen koopt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 09-07-17 08:42 



 
Profiel   

Ik heb eens gezocht naar kruiskruid. Wij hebben het in het land ook maar een paar plantjes. De vraag was hoe hoog de dosering in het hooi moet zijn om gevaarlijk te zijn.

Daarop ging ik dus eens googlen maar ik krijg tegenstrijdige informatie. Even gefocussed op jacobskruiskruid.

De ene website zegt dat de giftige stoffen binnen 24 tot 48 worden uitgescheiden en dat het lichaam ze dus kwijt is. Een andere website zegt dat het niet word uitgescheiden maar opgebouwd word in de lever.

Mijn conclusie zou zijn dat het opgebouwd word bij regelmatige inname maar dat er bij 1 inname per 48 uur geen gevaar zou moeten opleveren. Is dit zo? Het zijn niet zomaar wikipedia websites die ik heb gevonden.

Daarnaast is de hoeveelheid. De ene pagina heeft het over 5 tot 10 procent van het lichaamsgewicht, de ander van 1 tot 10 procent...

Lekker tegenstrijdig of ik lees het niet goed :')

Dit zijn mijn bronnen:
http://www.paardnatuurlijk.nl/kruiskruid/
http://www.jakobskruiskruid.com/index.php
http://www.hartog-lucerne.com/kennisban ... kruiskruid

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-07-17 04:36 



 
Profiel   

Marjoow schreef
Ik heb eens gezocht naar kruiskruid. Wij hebben het in het land ook maar een paar plantjes. De vraag was hoe hoog de dosering in het hooi moet zijn om gevaarlijk te zijn.

Daarop ging ik dus eens googlen maar ik krijg tegenstrijdige informatie. Even gefocussed op jacobskruiskruid.

De ene website zegt dat de giftige stoffen binnen 24 tot 48 worden uitgescheiden en dat het lichaam ze dus kwijt is. Een andere website zegt dat het niet word uitgescheiden maar opgebouwd word in de lever.

Mijn conclusie zou zijn dat het opgebouwd word bij regelmatige inname maar dat er bij 1 inname per 48 uur geen gevaar zou moeten opleveren. Is dit zo? Het zijn niet zomaar wikipedia websites die ik heb gevonden.

Daarnaast is de hoeveelheid. De ene pagina heeft het over 5 tot 10 procent van het lichaamsgewicht, de ander van 1 tot 10 procent...

Lekker tegenstrijdig of ik lees het niet goed :')

Dit zijn mijn bronnen:
http://www.paardnatuurlijk.nl/kruiskruid/
http://www.jakobskruiskruid.com/index.php
http://www.hartog-lucerne.com/kennisban ... kruiskruid


Je leest goed hoor, ze zijn nogal verdeeld hierover. Eerlijk gezegd denk ik dat niemand het exact weet. Aangezien dit gif zich ophoopt in de lever en pas na een paar jaar problemen geeft en eventueel de dood, is het ook moeilijk te bepalen. Alleen als elk dood paard voor sectie weggebracht zou worden kunnen ze dat pas onderzoeken. En dan is nog de vraag of het éne paard er beter tegen bestand is dan de andere.
En over het uitscheiden van de gifstoffen, een aantal stoffen wel, maar de alkaloïden van het kruiskruid slaan zichzelf op. De reactie van het paardenlichaam is het uitscheiden van deze stoffen, maar als tegenreactie slaat het gif zich op in de lever.
Maar nuchter gezien is hij het gevaarlijkst in hooi. In je weiland zal het paard het niet eten, maar in het hooi in gedroogde vorm herkend hij het niet meer en de gifstoffen blijven helaas goed bewaard.
Dat is voor mij persoonlijk een reden om altijd te willen weten waar mijn hooi vandaan komt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-07-17 07:28 



 
Profiel   

Ik mis nog zwarte nachtschade in het overzicht.
Kom ik toch echt regelmatig tegen op stallen en in weides helaas. (vaak om wat omgewerkte rulle grond waar verder niet heel veel staat)

Digitalis ofwel vingerhoedskruid mist ook nog.
Vooral in bosrijke omgeving / zandgrond.
Dus een weide aan de bosrand is even opletten!

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-07-17 08:25 



 
Profiel   

Femke_Tweety schreef
Ik mis nog zwarte nachtschade in het overzicht.
Kom ik toch echt regelmatig tegen op stallen en in weides helaas. (vaak om wat omgewerkte rulle grond waar verder niet heel veel staat)

Digitalis ofwel vingerhoedskruid mist ook nog.
Vooral in bosrijke omgeving / zandgrond.
Dus een weide aan de bosrand is even opletten!


Ja en veel stalbazen hebben de ballen verstand van giftige planten.
Heb jaren geroepen dat er solanum in diverse vormen op het terrein stond en slingerde.
En opeen grote paniek, er stonden giftige planten op het terrein, iedereen moest wieden, want de paarden }>

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-07-17 08:39 



 
Profiel   

St jakobs kruiskruid is inderdaad een stapelgif. Vandaar dat ze het een stille moordenaar noemen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-07-17 14:38 



 
Profiel   

Iemand ooit gehoord van zweren in de mond door het eten van boterbloem ? Maar dan vooral hoe die zweren eruit zien? En waar ze vooral zitten? Neus lippen?

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 09:07 



 
Profiel   

Wiske2 schreef
Iemand ooit gehoord van zweren in de mond door het eten van boterbloem ? Maar dan vooral hoe die zweren eruit zien? En waar ze vooral zitten? Neus lippen?

Zal dan hoogstwaarschijnlijk om Blaartrekkende boterbloem gaan, al weet ik niet hoe gevoelig paarden daarvoor zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 10:58 



 
Profiel   

Wiske2 schreef
Iemand ooit gehoord van zweren in de mond door het eten van boterbloem ? Maar dan vooral hoe die zweren eruit zien? En waar ze vooral zitten? Neus lippen?


Eigenlijk is het vooral de bastaardklaver die dat veroorzaakt, soort brand á zweerwondjes in en rond de mond. Lijkt het hierop?

[ img ]

Link naar dit berichtGeplaatst: 02-09-17 16:18 



 
Profiel   

Nee, het zijn echt ronde wondjes op de lippen met een soort kuiltje erin. Volgens de dierenarts komt het door een plantje maar het gaat niet over.
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-09-17 09:23 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 27 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen