Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 2 [ 30 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Plaats een nieuw onderwerp

[AG]De '5 vrijheden' voor een paard in groepshuisvesting

 
Profiel   

*Bokt.nl / Horse Connect
Welzijn, Achtergrond

[ img ]
Groepshuisvesting in paddocks met loopstal, foto door Amanda

Helaas is er nog veel dierenleed, ook bij de paarden in Nederland. Vaak is dit verborgen leed of leed dat voortkomt uit onwetendheid van de eigenaar. In 1965 heeft de Britse regering opdracht gegeven aan het Brambell Committee om voorwaarden te stellen waaronder dieren gehouden zouden moeten worden. In 1993 is dit uiteindelijk uitgewerkt tot de welbekende ‘Vijf Vrijheden’:

  • Dieren zijn vrij van honger en dorst. Ze hebben gemakkelijk toegang tot vers water en een adequaat rantsoen.
  • Dieren zijn vrij van ongemak. Ze hebben een geschikte leefomgeving inclusief onderdak en een comfortabele rustplaats.
  • Dieren zijn vrij van pijn, verwondingen en ziekte. Er is sprake van preventie, een snelle diagnose en behandeling.
  • Dieren zijn vrij van angst en stress. Er is zorg voor voorwaarden en behandelingen die geestelijk lijden voorkomen.
  • Dieren zijn vrij om normaal gedrag te vertonen. Ze hebben voldoende ruimte, goede voorzieningen en gezelschap van soortgenoten.

De aard van het paard
De aard van het paard maakt het mogelijk dat de mens hem kon gaan trainen, maar dat maakte hem tegelijkertijd ook zo kwetsbaar. Voordat we een diepere verbinding met het paard kunnen aangaan, is het belangrijk dat we kennis hebben over zijn behoeften, zodat hij zich lichamelijk en emotioneel gelukkig kan voelen. We hebben het paard uit zijn natuurlijke omgeving gehaald en we verwachten van hem dat hij zich aanpast aan de omgeving die wij voor hem gecreëerd hebben. We beschouwen het paard al lang niet meer als prooi- en vluchtdier, maar zijn hele oorspronkelijke anatomische bouw is nog steeds intact. Dat wil zeggen dat het paard de lichamelijke behoefte heeft om te bewegen. Te lang en te veel stilstaan in een te kleine ruimte kan veel lichamelijke, mentale en emotionele problemen veroorzaken.

Veel stallen zijn nog traditionele pensionstallen en maneges. De paarden staan in de zomer overdag in de wei en 's nachts op stal, met misschien een paar uurtjes in de paddock. Natuurlijk zijn er paarden die zich hierin schikken. Maar veel paarden ontwikkelen nare gedragingen door toenemende stress en onvrede. Paarden gaan tegen de wand schoppen, bewerken de tralies met hun tanden of leggen hun oren plat naar de buurpaarden of rond voertijd. Steeds meer zie je de zogenaamde bewegingsstallen ontstaan. Hit-actief, paddock paradise en tracks rondom weides zijn maar een paar mogelijke variaties. Ook zie je op steeds meer pensionstallen uitbreidingen met paddocks of stallen met uitloop, om het welzijn van de paarden te bevorderen. Alles om de paarden zich 24 uur per dag veilig te laten voelen en aan die vijf vrijheden te kunnen voldoen. In dit artikel laten we jullie kennismaken met het principe van de groepshuisvesting voor paarden, waarbij de vijf vrijheden als leidraad worden gebruikt.

1. Vrij van honger en dorst
Doordat het paard van nature gebouwd is om lange afstanden af te leggen is zijn verteringssysteem bijzonder gevoelig. Zijn darmkanaal is bijna 40 meter lang, terwijl zijn maag relatief klein is. Het darmkanaal van het paard is zo ingericht dat er zo’n 16-18 uur per dag ruwvoer gegeten kan worden. Zijn maag heeft een inhoud van 8 tot 15 liter. Het verteringssysteem van het paard is gebaseerd op kleine porties voedsel, zodat hij tussendoor grote afstanden kan afleggen. Een paard mag niet langer dan 6 uur zonder ruwvoer.
[ img ]
Verharde paddock met voerstation en doorgang door de loopstal, foto door Amanda

Het grootste nadeel van het paard 's nachts op stal houden is dat het paard gemiddeld genomen vele uren per nacht zonder hooi staat. In veel gevallen krijgen de paarden rond 20.00 hun laatste plak hooi, die ze vervolgens rond middennacht op hebben. De paarden staan gemiddeld 's nachts 7 uur zonder ruwvoer tot de volgende voerbuurt. Om de hongerige paardenmagen te stillen en om de onrust in de stal zo snel mogelijk te dempen krijgen veel paarden nog steeds als eerste een schep krachtvoer in plaats van ruwvoer. Terwijl het paard eerst ruwvoer nodig heeft om voldoende speeksel te produceren om het krachtvoer te kunnen verteren. Koliek komt dan ook veel voor op stallen met een dergelijk voerbeleid.

Het principe van een bewegingsstal met groepshuisvesting is dat de paarden meerdere keren of onbeperkt toegang hebben tot ruwvoer. Er zijn stallen die een automatisch voersysteem kennen. De paarden krijgen meerdere keren per dag een portie ruw- en krachtvoer. Deze porties zijn per paard afgestemd op de verschillende individuele voerbehoeftes. Het dag- en nachtritme is op deze manier voor hen hetzelfde, net als in de natuur. De paarden eten niet gezamenlijk van een grote voerplaats, maar lopen om de beurt een voerstation in die tijdens hun voerbeurt niet toegankelijk is voor andere paarden. Zo kunnen paarden die laag in rangorde staan ook rustig eten. Er zijn ook stallen die onbeperkt ruwvoer voeren. Hierbij kunnen op meerdere plaatsen in slowfeeders hooi gevoerd worden. Hierdoor lopen de paarden van voerplek naar voerplek en zijn meteen in beweging. Door meerdere voerplaatsen te hebben kunnen alle paarden voldoende eten.
Ook de drinkbak moet weer op een plaats staan ver verwijderd van het voerstation, zodat ze meerdere kilometers per dag moeten lopen.

2. Vrij van ongemakken
Het ene paard staat graag midden in de zon te genieten van de warmte, terwijl het andere op een warme zomerdag graag in de schaduw staat. Het ene paard geeft niks om een buitje regen, terwijl het andere paard niet weet hoe snel hij naar binnen moet komen. Dit is zeker niet altijd de oorzaak van wat hem is aangeleerd. Ieder paard is hierin verschillend. Kleur en ras is ook vaak bepalend. Witte paarden kunnen bijvoorbeeld over het algemeen beter tegen de felle zon, dan zwarte paarden. Het is fijn als de paarden vrij zijn om te kiezen of ze naar binnen of naar buiten willen, of ze willen schuilen voor zon en regen of niet.

Veel paarden in Nederland worden in een box gehouden. Om het verblijf in een box aangenaam te maken moet de box voldoen aan verschillende eisen. Uiteraard is de afmeting belangrijk. Het paard moet languit kunnen liggen en heeft ook behoefte om te kunnen rollen. Wettelijk moet een box minimaal 10m2 zijn, maar een paard van bijvoorbeeld 1.70-1.80 hoog kan daar moeilijk liggen en rollen. Daarnaast is de ligcomfort en stalklimaat belangrijk. Hoe comfortabeler de stal, hoe vaker het paard zal gaan rollen, uitrekken en liggen, wat weer ten goede komt voor de gemoedstoestand van het paard. Een grote ruimte voor meerdere paarden kent meerdere voordelen. Zo kunnen de paarden de ruimte nemen die ze nodig hebben en, heel belangrijk, ze kunnen kiezen naast welk paard ze gaan liggen. Vaak kunnen de paarden wel met elkaar opschieten, maar dat neemt niet weg dat ze geen persoonlijke voorkeur hebben. De kudde is een geheel, maar daarin is het onderverdeeld in ­­subkuddes. De paarden zoeken hun vaste maatjes uit en vaak zie je die dan ook naast elkaar slapen.

De manier waarop een nieuw paard geïntroduceerd wordt in de groep, is erg belangrijk voor de rust en veiligheid van het paard. Ieder paard heeft een ander karakter en ieder paard heeft ook een ander verleden. Het is belangrijk dat er gekeken wordt naar wat het paard zelf aangeeft. Introduceren met een aparte box met uitloop of een deel afgezette paddock naast de paddock van de groep zorgt er voor dat de paarden rustig kennis met elkaar kunnen maken. Het nieuwe paard kan op deze manier zijn eigen tempo aangeven en laat daarmee zien wanneer hij er aan toe is om de kudde in te gaan. Ook dit wordt gedoseerd in tijd, waar nodig kan het nieuwe paard weer apart gezet worden voor delen van de dag. Dit zolang het volledig geaccepteerd is in de kudde.

3. Vrij van pijn, verwondingen en ziekte
Vaak zijn mensen bang dat paarden zich verwonden als ze in een grote kudde staan. Echter blijkt in de praktijk dat de verwondingen lager liggen dan in een traditionele stal met boxen en weidegang. Het paard in de bewegingsstal is een tevreden paard omdat hij continu alles om zich heen heeft wat hij nodig heeft en daardoor geen stressmomenten heeft. Zijn tolerantie naar andere paarden is daarom heel groot. Veel paarden die in de winter overdag in de zandpaddock staan hebben honger en vervelen zich, ze zijn eerder geïrriteerd en kunnen daardoor sneller uitvallen naar andere paarden.
[ img ]
Foto door Amanda

Natuurlijk wil iedereen een gelukkig paard dat zonder pijn door het leven gaat. Toch zijn er schrikbarend veel paarden die, ook zonder dat wij het weten, met pijn rondlopen. De drie grootste pijnoorzaken zijn kreupelheid, hoef- of gebitsproblemen. Het paard, als prooidier, laat zijn pijn over het algemeen pas zien als het echt niet meer gaat. Preventie is daarom zo belangrijk, dus op tijd naar de hoefsmid, tandarts, zadelpasser, fysiotherapeut, etc.

Je paard houden in een groepshuisvesting is ook een preventie. In een bewegingsstal of een paddock paradise wordt het paard gemotiveerd om te gaan lopen. Ze blijven soepeler en hun beweging is verdeeld over de hele dag. De paarden hebben veel frisse lucht, genoeg ventilatie en daglicht. Hun weerstand blijft daardoor op pijl waardoor de kans op ziektes afneemt.

Wel is het zo dat je paard in een groepshuisvesting er niet altijd helemaal ongeschonden uitkomt. Zeker in een groep met ruinen zal er regelmatig gespeeld en geklierd worden, waarbij het er niet altijd zachtzinnig aan toegaat. Grote blessures zul je niet vaak tegenkomen, maar krassen, bijtwonden en wat schaafplekjes zijn bij sommige paarden dagelijks aan de orde. Dit is vaak afhankelijk van de plaats van het paard in de kudde. De underdog zul je vaker met plekjes uit de groep halen dan wanneer je paard hoger in rang staat. Toch slaan ze elkaar nooit het licht uit de ogen. Het blijft vaak bij wat happen, rondrennen en steigeren.

4. Vrij van angsten en stress
Als een paard een veilige leefomgeving heeft, zullen we dat terugzien in de training. Een paard dat onder chronische stress staat, en helaas zijn dat nog veel meer paarden dan wij denken, zal in de training vaak overkomen als onoplettend en onvoorspelbaar. Geestelijke spanning zorgt ervoor dat het paard ook lichamelijk onder spanning staat. We kunnen een verschil maken tussen acute stress en chronische stress. Acute stress is goed waarneembaar. Hormonen als adrenaline veroorzaken acute vluchtgedrag bij het paard. Deze vorm van stress is, mits het niet te vaak op een dag voorkomt, geen grote bedreiging voor het welzijn van het paard. Een grotere valkuil is de chronische stress, omdat deze niet altijd bij alle paarden even goed zichtbaar is. Bekende voorbeelden zijn wat we noemen de stalondeugden, zoals luchtzuigen, kribbebijten, weven en boxlopen.

De term ondeugden is niet helemaal op zijn plaats. Het is uiteraard niet omdat het paard ondeugend is, maar het paard heeft een manier gevonden om te kunnen overleven. Het paard gaat, omdat hij ongelukkig is, een beweging herhaaldelijk toepassen waardoor er een chemisch stofje vrijkomt, enkefaline genoemd, die pijnstillend voor hem werkt. Ook klapperen van de lippen, het wit van de ogen laten zien, overmatig likken, krampachtig lopen, loom gedrag, opgetrokken neus- en mond en maagzweren zijn uitingen van langdurige stress.

In de bewegingsstal hebben de paarden alle basisbehoeftes: eten, drinken, onderdak en sociaal contact in één ruimte, 24 uur per dag. Op deze manier zijn de stressmomenten weggehaald. Ze kunnen zelf bepalen wanneer ze gaan eten, dus er is geen voernijd. Ze kunnen zelf kiezen of ze naar binnen of naar buiten willen. Ze hebben voldoende ruimte en soortgenoten om zich heen waar ze uit kunnen kiezen om te spelen of naast kunnen staan. De kudde staat ook 24 uur per dag samen, dat zorgt voor veel veiligheid. Kortom, de verschillende stressmomenten die een dag kan hebben zijn weggehaald en daardoor heerst er een enorme rust en daardoor ook veiligheid. Paarden die een stalondeugd hebben ontwikkeld raken deze vaak kwijt wanneer ze in een groep staan. Let op, dit is niet altijd het geval.
[ img ]
Groomen, foto door Nikki de Kerf

Het paard komt in zijn diepste slaap wanneer hij kan gaan liggen. Een paard gaat echter alleen liggen wanneer het zich veilig voelt. Paarden slapen tussen de 3-5 uur. Ze kunnen zowel staand als liggend slapen. Maar als een paard zich veilig voelt en hij liggend durft te slapen, dan kan hij in zijn diepste slaap komen, we noemen dat de Paradoxical Sleep (PS). Tijdens deze slaap verdwijnt de spierspanning en daarom kan dit alleen maar als het paard ligt. Een paard ligt per dag tussen de 45 minuten en de 2,5 uur, daarvan gebruikt hij ongeveer 20% voor de PS slaap.

In drukke stallen zie je een paard zelden overdag slapen, terwijl als het paard de vrijheid heeft om zijn eigen dagritme te volgen en hij voelt zich veilig, dan ligt het paard ook met regelmaat overdag.

5. Vrij om normaal gedrag te vertonen
De paarden die we nu hebben zijn het resultaat van ongeveer 6000 jaar domesticatie. Ze zijn eigenlijk niet meer te vergelijken met de wilde paarden van vroeger, maar ze leven nog wel het gelukkigst als ze hun natuurlijke gedrag en behoeftes kunnen volgen. Het paard van nu heeft nog steeds behoefte aan sociaal contact, hebben ze een kauwbehoefte en moeten ze bewegen om blij en gezond te blijven.

Paarden zijn sociale dieren, dat heeft van oorsprong de nodige voordelen om in een kudde te kunnen leven. Een kudde biedt veiligheid. Een paard dat alleen wordt gehouden raakt gefrustreerd, sluit zich af en zal eerder afwijkend gedrag gaan vertonen. Paarden sluiten vriendschappen. Door de paarden te houden in een groepshuisvesting hebben paarden de hele dag door, gelegenheid om te spelen en ‘schoftje te krabben’ (groomen). Dagelijks sociaal contact is een levensbehoefte van het paard.

Een aantal tips
Staat je paard op een traditionele stal en wil je zijn of haar welzijn vergroten? Dan heb je misschien iets aan de volgende tips:
  • De tralies (voor een gedeelte) verwijderen tussen de boxen zodat de paarden die naast elkaar staan meer contact hebben.
  • Je paard niet naast een paard laten staan die hij niet aardig vindt, maar zoek een plaats op stal die hij wel fijn vindt. Vaak krijg je de box toegewezen die op dat moment vrij is, maar dat wil niet zeggen dat dat de perfecte plaats is voor je paard. Ga schuiven en ruilen en observeer je paard, want hij laat echt zien wat hij prettig vind en wat niet.
  • Slowfeeders introduceren, zeker voor de nachten.
  • Een must voor de welzijn van je paard: zet je paard minimaal een paar uur buiten samen met een ander paard. Heb je een hengst? Creëer dan een ruimte waar hij in ieder geval naar buiten kan en op veilige afstand andere paarden kan zien.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 11:41 



 
Profiel   

Leuk stukje Amanda, helaas zijn er niet overal zoveel bewegingsstallen als ik zou willen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 11:56 



 
Profiel   

Er zijn zoveel factoren waarbij deze manier van huisvesten zeker niet het ideale plaatje is voor veel paarden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:14 



 
Profiel   

Is er eigenlijk ergens een lijst/overzicht van bewegingsstallen in NL?
Er is wel ergens een 'lijst met pensionstallen op natuurlijk basis' o.i.d. maar die leek alweer verouderd.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:19 



 
Profiel   

Ik ken vooral veel bewegingsstallen waar het gedeelte schuilstal niet op orde is. Het is te klein, zonder strooisel, of te klein en zonder strooisel. Hierdoor mag slechts een klein gedeelte van de paarden gebruik maken van de schuilstal (zeker als er grotere groepen staan) en is er geen zachte droge ligplaats bij slecht weer.

Het praatje van honger en dorst vind niet eerlijk naar een boxstal, er zijn ook bewegingsstallen waarbij slechts 2 of 3x hooi gevoerd wordt omdat ze anders te dik worden en ze lange periodes zonder ruwvoer staan, tegelijkertijd zijn er ook boxstallen waar de paarden min of meer 24/7 ruwvoer krijgen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:27 



 

Wat ik nooit zo snap als het gaat om stress, is dat je altijd leest dat 24/7 buiten in de groep ervoor zorgt dat alle stress verdwijnt want het paard kan lopen, heeft vriendjes enz. Vervolgens lees je dan dat verwondingen in de groep niet uit te sluiten zijn en dat de pispaaltjes/laagst in rang staande paarden en pony's regelmatig 'plekjes' zal hebben. Als je helemaal eerlijk bent dan hebt je het niet over plekjes maar over verwondingen. Als mens kun je dan redeneren 'dat zijn maar lichte verwondingen dus die zijn niet erg', maar hoe ontspannen is een paard eigenlijk in een groep waar hij regelmatig lichte verwondingen oploopt, stomweg omdat hij de laagste in rang is en de ranghogeren dus een rondwandelend risico voor hem zijn?

Mijn paard was ook het pispaaltje in een 24/7 buitengroep, maar was snel genoeg om de anderen te ontwijken en liep dus geen verwondingen op. Maar hij was wel continu aan het kijken wie waar was en hoe hij die uit de weg moest gaan. Ik noem dat wel degelijk paddockstress, en daar hebben volgens mij veel meer paarden last van, sowieso de paarden met plekjes, maar ook de ranglageren die door continu alert zijn die verwondingen weten te vermijden.

Dat neemt trouwens niet weg dat 24/7 buiten nog steeds mijn wens is, maar het kan geen kwaad om hier realistisch naar te kijken en te zien dat 24/7 groepshuisvestiging voor een deel van de paarden op sociaal vlak een fulltime baan is die met een hoop stress gepaard kan gaan, zeker als ze ook nog stees lichamelijk het onderspit delven.
Als er geschreven wordt dat je bij een boxpaard goed moet uitzoeken wie een geschikte buurman/buurvrouw is zodat hij zich lekker voelt bij zijn burendan snap ik dat helemaal, maar waarom zou je een paard met continu plekjes wel gewoon in diezelfde groep laten staan?

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:38 



 
Profiel   

Ik snap de voordelen van groepshuisvesting (mijn paard staat er ook), maar ik vindt dit artikel wel heel erg over één kam geschoren..

Citaat
In veel gevallen krijgen de paarden rond 20.00 hun laatste plak hooi, die ze vervolgens rond middennacht op hebben. De paarden staan gemiddeld s ‘nachts 7 uur zonder ruwvoer tot de volgende voerbuurt. Om de hongerige paardenmagen te stillen en om de onrust in de stal zo snel mogelijk te dempen krijgen veel paarden nog steeds als eerste een schep krachtvoer in plaats van ruwvoer.


Ik mis cijfers, hoeveel paarden krijgen zo lang geen ruwvoer, waar zijn de bronnen om dit te onderbouwen? Dit is namelijk niet mijn ervaring bij 'veel' 'traditionele' stallen.

Citaat
De underdog zul je vaker met plekjes uit de groep halen dan wanneer je paard hoger in rang staat. Toch slaan ze elkaar nooit het licht uit de ogen. Het blijft vaak bij wat happen, rondrennen en steigeren.


Phoe, dat is in mijn ervaring toch echt niet altijd zo; ik heb er foto's van als bewijs en dit was geen geval van nieuwe paarden in de kudde of opgebouwde spanning. Deze kudde stond al 2 jaar bij elkaar en de een heeft letterlijk de ander het licht uit zijn oog geslagen :n (niet overleden; maar paard mist nu wel een oog). Hier was ook echt geen sprake van ruimtegebrek.

Geen enkele manier van stalling is perfect, het hangt van zo veel factoren af dat ik dit artikel wel heel erg getint vindt. Er zijn genoeg paarden welke niet goed functioneren in een groep, welke dusdanig laag in de rangorde staan dat zij ongelukkig zijn en er geen baat bij hebben en er echt niet altijd met 'een paar plekjes' vanaf komen, deze paarden staan onder constante druk in de rangorde. Ik ken verschillende mensen welke hun paard na een proeftijd weer uit de kudde hebben gehaald. Niet door de plekjes, maar door vermagering, chronische stress door dominante paarden en ook koudbloedige rassen door overgewicht. Daarnaast zijn inderdaad niet alle soorten groepshuisvesting ruim genoeg opgezet en kunnen de problemen nog veel erger zijn. Ik zweer niet bij een groepshuisvesting, en ik zweer ook niet bij individuele boxen. Ik blijf erbij dat het per paard heel verschillend kan zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:40 



 

XladyX schreef
Citaat
In veel gevallen krijgen de paarden rond 20.00 hun laatste plak hooi, die ze vervolgens rond middennacht op hebben. De paarden staan gemiddeld s ‘nachts 7 uur zonder ruwvoer tot de volgende voerbuurt. Om de hongerige paardenmagen te stillen en om de onrust in de stal zo snel mogelijk te dempen krijgen veel paarden nog steeds als eerste een schep krachtvoer in plaats van ruwvoer.


Ik mis cijfers, hoeveel paarden krijgen zo lang geen ruwvoer, waar zijn de bronnen om dit te onderbouwen? Dit is namelijk niet mijn ervaring bij 'veel' 'traditionele' stallen.


Zelfs al zou een paard 's nachts 7 uur zonder eten staan: 24 uur-7=17 uur. Volgens hetzelfde artikel moeten paarden minimaal 16 uur per dag eten. Als het paard de hele dag door hooi, voer en gras krijgt en 's nachts 7 uur zonder staat dan is dat dus zelfs perfect volgens wat het artikel zelf als perfectie omschrijft. ;)

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:46 



 
Profiel   

xyzutu2 schreef
Wat ik nooit zo snap als het gaat om stress, is dat je altijd leest dat 24/7 buiten in de groep ervoor zorgt dat alle stress verdwijnt want het paard kan lopen, heeft vriendjes enz. Vervolgens lees je dan dat verwondingen in de groep niet uit te sluiten zijn en dat de pispaaltjes/laagst in rang staande paarden en pony's regelmatig 'plekjes' zal hebben. Als je helemaal eerlijk bent dan hebt je het niet over plekjes maar over verwondingen. Als mens kun je dan redeneren 'dat zijn maar lichte verwondingen dus die zijn niet erg', maar hoe ontspannen is een paard eigenlijk in een groep waar hij regelmatig lichte verwondingen oploopt, stomweg omdat hij de laagste in rang is en de ranghogeren dus een rondwandelend risico voor hem zijn?

Mijn paard was ook het pispaaltje in een 24/7 buitengroep, maar was snel genoeg om de anderen te ontwijken en liep dus geen verwondingen op. Maar hij was wel continu aan het kijken wie waar was en hoe hij die uit de weg moest gaan. Ik noem dat wel degelijk paddockstress, en daar hebben volgens mij veel meer paarden last van, sowieso de paarden met plekjes, maar ook de ranglageren die door continu alert zijn die verwondingen weten te vermijden.

Dat neemt trouwens niet weg dat 24/7 buiten nog steeds mijn wens is, maar het kan geen kwaad om hier realistisch naar te kijken en te zien dat 24/7 groepshuisvestiging voor een deel van de paarden op sociaal vlak een fulltime baan is die met een hoop stress gepaard kan gaan, zeker als ze ook nog stees lichamelijk het onderspit delven.
Als er geschreven wordt dat je bij een boxpaard goed moet uitzoeken wie een geschikte buurman/buurvrouw is zodat hij zich lekker voelt bij zijn burendan snap ik dat helemaal, maar waarom zou je een paard met continu plekjes wel gewoon in diezelfde groep laten staan?



Hmm, als ik kijk naar mijn paard, dan ben ik dat niet helemaal met je eens. Ik haal hem regelmatig met wondjes uit de groep. Schaafwondjes of bijtwondjes. Niet heftig, maar ze zijn er wel. En nee, daar word ik ook niet altijd blij van. De ruinen spelen enorm veel en dat gaat er vaak ruw aan toe. De mijne is wel de underdog, maar tevens ook de aanstichter van de speelpartijen. Hij daagt er 2 in de groep enorm uit en die spelen ook echt met elkaar. Hij is overigens niet de enige met schrammen. De groep (5 pony's) is heel stabiel, met een goede leider en er heerst echt rust in de groep. Maar als het speelkwartier is aangebroken gaat het er best pittig aan toe.

Hij komt van een stal met maar 1 ander paard, wat enorm op hem gefocust was. Ook daar was hij de underdog, met het hele verschil dat hij continu de wei rond werd gestuurd. Daar was hij veel onrustiger. De paarden in deze groep passen beter bij elkaar. Het zijn er meer, maar het geeft wel meer rust. Ik heb een paard dat veel minder gesloten is dan voorheen, heel rustig, heel sociaal en echt op zijn plek. Ondanks dat hij dus gehavend uit de paddock komt.

Het zal per paard verschillend zijn en daarom is het goed naar je paard én naar de groep te kijken. Daar haal je veel uit en kun je inderdaad actie op ondernemen. :j
En nee, groepshuisvesting is niet heilig. Het is 1 van de vele vormen van stalling. Maar wel 1 die goed past bij de natuurlijke behoeftes van paarden en niet bij iedereen even bekend is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:50 



 
Profiel   

Ik heb mijn paarden tegenwoordig het liefst 12/7 binnen in een grote stal. Het grote paard staat in een box van 3x5. Ik zie te veel paarden die het niet goed doen op 24/7 buiten en ik zie ook bij de paarden die al lang 24/7 buiten staan en binnen niet bijgevoerd worden nog steeds behoefte om naar binnen te gaan. Uiteraard dan wel met voldoende hooi (hoeveel dat is hangt af van de conditie van het paard. Daar hangt ook de maaswijdte van het hooinet vanaf).

Alleen de shetten staan 24/7 buiten met schuilstal, maar die staan met zijn tweeën en kunnen niet zonder elkaar. Zelfs als ze in een box staan, delen ze de box anders gillen ze de boel bij elkaar.

Ik ben overigens wel voor een paddock paradise, maar ook 12/7 is zo'n pp heerlijk. En dan 's nachts op stal met aangepast eten en een dik (stro/vlas/zaagsel)bed. Op dat laatste wordt ook op veel plaatsen bezuinigd. Er moet gewoon 10kg strooisel per m2 stal in, verdeeld over de eerste week aangebracht om een goede onderlaag te vormen.

Paarden moeten niet alleen minimaal 16 uur per dag eten, ze moeten ook idealiter niet langer dan 3 uur achter elkaar zonder ruwvoer staan, en echt niet langer dan 6 uur achter elkaar. 7 uur zonder is de reden dat er zo veel paarden (90%) met maagwandirritatie (score 1 ) tot maagzweren (score 2 tot 4) zijn. (score 2 tot 4 geeft de volgende uitslag: "Glandular lesions occurred in 55.2% and non-glandular lesions in 40.6% of the horses" http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9112002973 )
Oftewel, ongeveer de helft van de paarden heeft in de bovenste helft van de maag maagzweren en ongeveer de helft van de paarden heeft in de onderste helft van de maag maagzweren. Hoeveel van de vrije dieren zowel in de bovenste als in de onderste helft van de maag geen maagzweren heeft (nog los van de maagwandirritatie die bij non-glandular 50% is en glundular ruim 30% is), wordt niet duidelijk uit de gegeven informatie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 12:58 



 
Profiel   

xyzutu2 schreef
Dat neemt trouwens niet weg dat 24/7 buiten nog steeds mijn wens is, maar het kan geen kwaad om hier realistisch naar te kijken en te zien dat 24/7 groepshuisvestiging voor een deel van de paarden op sociaal vlak een fulltime baan is die met een hoop stress gepaard kan gaan, zeker als ze ook nog stees lichamelijk het onderspit delven.
Als er geschreven wordt dat je bij een boxpaard goed moet uitzoeken wie een geschikte buurman/buurvrouw is zodat hij zich lekker voelt bij zijn burendan snap ik dat helemaal, maar waarom zou je een paard met continu plekjes wel gewoon in diezelfde groep laten staan?

Exact dit dus. Zo kende ik een paard dat doodmoe was na een zomertje 24/7 en als een kind zo blij met zijn eigen prive-voerbak en om veilig in zijn hoekje in de stal naast zijn buurman te kunnen liggen en slapen. Op de wei maakte hij wel deel uit van de directie en was dus niet het lulletje, maar managen van een kudde kan ook erg vermoeiend zijn. Veilig en stressvrij kan dus ook prima in een stal waar een paard zijn rust kan vinden. Tuurlijk met genoeg voer en onderling contact, maar ook met rust en de zekerheid dat er geen belagers zijn.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 13:05 



 
Profiel   

Mijn haf staat in de nattere perioden en in de winter 's nachts op stal, maar heeft daar alsnog gewoon de hele nacht ruwvoer tot zijn beschikking. Het is nl nooit op de volgende dag.
Dus dat paarden in een box niet voldoende uren kunnen eten is gegeneraliseerde informatie die lang niet altijd voor alle dieren op gaan.
Daarentegen ken ik idd paarden in paddocks waarbij de ruif 2X per dag gevuld wordt en waar de paarden dan ook gedurende de dag een tijd zonder staan.
Kortom, een en ander is niet zo zwartwit.

Link naar dit berichtGeplaatst: 21-08-17 13:13 



 
Profiel   

Heb het stuk niet afgelezen maar ik vind het echt heel eenzijdig.
Zwart wit.

Zoals alles is het nooit zwart of wit maar altijd een grijstint.

Ik vind het echt onzin om te zeggen dat 1 ding goed zou zijn.

Maar als ze op stal staan is stro wel heel fijn want dan kunnen ze altijd knabbelen; als je het hebt over maagzweren.

Er staat dat een box wettelijk 10 m2 moet zijn. Waar staat dat?

In dit stuk staat niets over training; veel trainingsmethoden leveren stress op.

Ik vind dit stuk al met al suggestief. Snap niet dat dat dit op VN wordt geplaatst.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 08:01 



 

Nou inderdaad. Schrijver van dit stuk is duidelijk pro uitloopstal en anti box.

Wat een vooroordelen en wat een onzin! Mijn paarden staat snachts lekker op stal, waar ze onbeperkt hooi hebben, waar ze de buren kunnen zien en aanraken, waar ze altijd water hebben (tja, de ondersten vd rangorde in die zogenaamde geweldige vrijloop stal, krijgen die wel voldoende voer en water?).
Mijn paarden staan slecht 8 uur per dag binnen en 16 uur buiten, op gras, ook in de winter!

Wat een vreselijke vooroordelen weer. Schrijver is alles behalve objectief.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 08:19 



 
Profiel   

Ach, ik denk dat een stuk als dit voor het gegeneraliseerde paard een goede richtlijn is.

Zie maar al te veel meidjes op onze stal die na lang zeuren hun leasepaard mogen overkopen en vervolgens doorgaan op de manier hoe ie altijd al gehouden werd. Als er al maar eentje gaat nadenken over zijn tuig, manier van ophokken, omgang met andere paarden dan denk ik dat dit al een winsituatie is. Ik sta op een stal waar mensen hun paard niet laten rollen in de winter, omdat dan het deken vies wordt of bv elke vorm van sociaal contact vermeden wordt omdat er misschien wel eens een keer wat gehapt of geklauwd kan worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 08:41 



 

Mizora schreef
Paarden moeten niet alleen minimaal 16 uur per dag eten, ze moeten ook idealiter niet langer dan 3 uur achter elkaar zonder ruwvoer staan, en echt niet langer dan 6 uur achter elkaar. 7 uur zonder is de reden dat er zo veel paarden (90%) met maagwandirritatie (score 1 ) tot maagzweren (score 2 tot 4) zijn. (score 2 tot 4 geeft de volgende uitslag: "Glandular lesions occurred in 55.2% and non-glandular lesions in 40.6% of the horses" http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9112002973 )


Maar dan heb je het dus alleen over boxpaarden die 's avonds hun hooi op hebben en 's nachts op vlas/zaagsel staan? Want stropaarden hebben in principe nog de hele nacht iets te knabbelen, zeker als de stal elke dag schoon wordt gemaakt.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 09:57 



 
Profiel   

Ik heb wat problemen om de "vrij van pijn en verwondingen" bij mijn pony's.

Ze spelen af en toe nogal eens ruw waarbij ze elkaar pijn doen en verwonden. Eentje heeft zelfs al een keer een gebroken schedel opgelopen. Ze apart zetten lukt niet, ze breken de boel af want kunnen niet zonder elkaar, en dat is dan weer niet goed want ze moeten met soortgenoten lopen.
Het zijn twee hengsten die zeker hengst mogen blijven en zich als hengst mogen gedragen. Al denk ik dat voor de rust 's nachts het beter zou zijn ze apart te zetten, maar dat geeft problemen. En de kleine terrorist van mij kan niet met andere, hij laat ze geen moment met rust. Dus bestaat mijn kudde uit 2.

Oj, valt niet mee om paarden te houden. Hoe je het ook doet, er is altijd wel ergens iets wat weer niet goed is. En daarbij, het ene paard is de andere niet. Vaak genoeg gezien dat er eentje (of meer) niet in een groep past. (geeft stress) Of zich beter voelt met lang op stal staan of 24/7 buiten. (ook stress)

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 11:11 



 
Profiel   

Verschillende keren per dag op regelmatige tijden voeren, ruime hoeveelheid beweging, dus trainen, rusten en daarna vrije uitloop voor een paar uur met sociaal contact..

Dit houdt nl noet in dat dieren 24 uur per dag op PP moeten lopen....waarvan de meesten verreweg te dicht bevolkt - gekuddet is, wat juist een heleboel stress oplevert en er altijd een klein groepje getreitert wordt..

Ik vind de 5 voorwaarden subliem!! Daar moet veelvuldig op worden gecomtroleerd, maar paarden op stal die er elke dag voldoende uren uit komen en een hele fijne ruime, lichte, schone goed opgestrooide stal hebben, zijn eveneens gezonde paarden...

Mijn hengst bv zal van zijn edele delen beroofd moeten worden als ik hem als paard in Nederland volgens deze voorwaarden moet houden, in een kudde dus 24 uur per dag buiten....iets wat ik als een persoonlijk paardenleed zie...beest is nl helemaal gelukkig zoals hij nu is...

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 11:19 



 
Profiel   

xyzutu2 schreef
Mizora schreef
Paarden moeten niet alleen minimaal 16 uur per dag eten, ze moeten ook idealiter niet langer dan 3 uur achter elkaar zonder ruwvoer staan, en echt niet langer dan 6 uur achter elkaar. 7 uur zonder is de reden dat er zo veel paarden (90%) met maagwandirritatie (score 1 ) tot maagzweren (score 2 tot 4) zijn. (score 2 tot 4 geeft de volgende uitslag: "Glandular lesions occurred in 55.2% and non-glandular lesions in 40.6% of the horses" http://www.sciencedirect.com/science/ar ... 9112002973 )


Maar dan heb je het dus alleen over boxpaarden die 's avonds hun hooi op hebben en 's nachts op vlas/zaagsel staan? Want stropaarden hebben in principe nog de hele nacht iets te knabbelen, zeker als de stal elke dag schoon wordt gemaakt.


Stro lijkt onvoldoende te beschermen gezien dit onderzoek is uitgevoerd bij strostallen.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 13:06 



 

Interessant dat stro daar ook in mee is genomen.

Dan vraag ik me ineens wel weer af hoe het dan zit met mensen die hun te dikke 24/7 buitenpaarden grote delen van de dag netten met stro geven? Want dat geeft dus net zoveel maagzweren als een paard dat elke avond een schone box met schoon stro krijgt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 13:21 



 
Profiel   

Hmzz.. is dat echt zo?

Als dat net zo representatief is als dat onderzoek over lucerne bij veulens..... :=

xyzutu2 schreef
die hun te dikke 24/7 buitenpaarden


_O-

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 13:31 



 

Tja, ik heb/had er zelf ook eentje. 8-)
Ik vond stro voeren in slowfeeders tijdens de hooiloze uurtjes altijd een goede strategie tegen vervetting, want het zou buikvulling opleveren zonder dat ze dichtgroeien. Maar goed, als dit onderzoek uitwijst dat vers stro niets doet voor maagvulling of tegen maagzweren...
Ik vraag me dus ook af in hoeverre dit onderzoek representatief is als het om de invloed van stro gaat. Stonden de onderzochte paarden bijvoorbeeld in een box waar elke dag de drollen/natte plekken uit werden gehaald of kregen ze elke dag een complete schone box? En bestond de bodem onder het stro uit beton of uit vochtdoorlatende matten? Als elk plasje ervoor zorgt dat al het stro in een plas met urine komt te liggen dan zal een paard daar inderdaad weinigmee kunnen qua eten, maar als de urine direct door een mat zakt, dan blijft het omringende stro droger en dus langer eetbaar.
Ik vind dit soort onderzoeken altijd wel interessant, maar het risico is dat men conclusies trekt op basis van parameters die niet onderzocht zijn. Dus als je onderzoekt of 6 uur geen hooi hebben voor maagzweren zorgt, dan mag je conclusie niet zijn 'ja, en op stro staan helpt blijkbaar ook niet tegen maagzweren'. Dat laatste is namelijk niet onderzocht, maar puur anekdote. Voor je zo'n uitspraak kunt doen zul je stro zelf moeten onderzoeken als voermiddel en verschillen tussen stro op de grond, in hooinetten enz voor je een uitspraak kunt doen over wat stro doet in het dieet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 13:49 



 
Profiel   

Dit artikel is wel heel kort door de bocht.
Bij elke stal waar ik gestaan heb was nog een voerronde om 23.00.

24/7 is op veel plaatsen in Nederland niet haalbaar en voor veel paarden ook helemaal geen gemak.
Maar het zou eens mooi worden als het eens 8 uur per dag wordt op een fatsoenlijke gedraineerd stuk, met soort genoten en genoeg plek om te rennen. Dus geen 10 x 10 stukjes.

En ja laat dat maar gaan gelden vanaf 2025 wie niet aan de eisen voldoet kan sluiten.
Maar dit stuk nee, daar kan ik niet veel mee.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 13:58 



 
Profiel   

Het was niet de opzet van het onderzoek. Het onderzoek ging over het gedrag en stress-signalen bij dieren met maagzweren. Maar daarvoor moesten de testdieren uiteraard wel onderzocht worden op zweren en is voor de volledigheid de manier van huisvesten erbij gezet.

Citaat
We used Danish warmblood horses at one stud (n = 98; 17 mares, 33 geldings, 48 stallions), aged between 3 and 19 years, bred for competition in dressage or jumping, and housed individually in boxes (ca. 3 m × 3 m) on straw bedding. Data collected for each horse were: age, gender, paternity, body weight, body condition (according to scale in Henneke et al., 1983), stable within stud (1–5), training status (defined as ‘in training’, if exercised by humans for at least 5 h weekly), type/number of daily meals, and the amount of starch per meal. The health was evaluated by two veterinarians prior to the endoscopic examination; no individuals were excluded due to signs of illness.


Samen met tabel 1, die niet fatsoenlijk te kopiëren is, waaruit blijkt dat de dieren met en zonder maagzweren evenveel zetmeel en ruwvoer kregen, dus er zat geen verschil in huisvesting bij deze groep.

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 15:32 



 

Misschien lees ik eroverheen, maar hier staat toch niets over hoe vaak er uitgemest werd? Als een paard bij wijze van spreken 7 dagen moet wachten voor de hele stal opgeschoond wordt dan kan ik me voorstellen dat er na dag 2 niet meer van het stro gegeten wordt.

Ik kan alleen op het stukje tekst afgaan wat je hier kopieert, maar hier staat niet dat er gemeten is hoeveel zetmeel/ruwvoer ze werkelijk binnenkregen. Zoals ze het hier formuleren kan het namelijk ook betekenen dat ze alleen bijhielden hoeveel hooi/krachtvoer de paarden voorgeschoteld is, en dat de hoeveelheid opgegeten stro niet eens gewogen is. Ik snap dus nog steeds niet helemaal hoe je uit dit onderzoek concludeert dat stro niet beschermt tegen maagzweren?
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 22-08-17 15:44 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 2 [ 30 berichten ]
Ga naar pagina 1, 2  Volgende
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen