Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Insulineresistentie

 
Profiel   

The Horse / Bokt.nl
Medisch

Hoe werkt insuline?
Glucose is een type suiker dat uit ons voedsel komt en energie brengt naar al onze cellen. Deze suiker heeft hulp nodig om van het maag-darmstelsel in het bloed te komen en van daaruit het weefsel en de cellen in te komen.
Dit is waar insuline een belangrijke rol speelt: de alvleesklier scheidt dit hormoon af wanneer we glucose binnen krijgen en zorgt ervoor dat de glucose daarheen gaat waar het moet zijn. Zonder insuline zouden cellen niet kunnen overleven; insuline is dus erg belangrijk.
Er kunnen echter problemen opspelen bij het doorgeven hoeveel insuline de alvleesklier moet produceren vertelt Andrew van Eps, een professor Musculoskeletal Research aan de University of Pennsylvania’s School of Veterinary Medicine. Helaas kan er ook teveel van dit goede stofje worden aangemaakt.

Sommige mensen en paarden zijn gewoon zo geboren: zij produceren veel meer insuline dan ze nodig hebben. Volgens van Eps zou het kunnen dat bepaalde paardenrassen, bijvoorbeeld Arabieren, Morgans en bepaalde warmbloedtypes, een genetisch risico hebben op de overproductie van insuline. Andere paarden produceren meer insuline dan nodig is als reactie op glucose; dit wordt vaak geassocieerd met obesitas. Het lichaam wordt er dan minder gevoelig voor en vraagt om meer insuline om de binnenkomende glucose te managen. Dit is insulineresistentie (IR): het lichaam maakt meer van het stofje om te compenseren voor het feit dat het niet goed werkt.

Insulinesensitiviteit en insulineresistentie worden samen geclassificeerd als insulinedysregulatie (ID). Volgens Nicholas Frank, professor interne geneeskunde voor grote dieren aan de Tufts University’s Cummings School of Veterinary Medicine is het belangrijk om de ID paarden zowel als één groep als apart te bestuderen, aangezien zowel de verschillen als de gelijkenissen tussen de groepen belangrijk zijn.

Het overvoeren van suikers kan leiden tot hoefbevangenheid; insulinedysregulatie kan hier een oorzaak van zijn. Insuline veroorzaakt een reactie waardoor cellen de glucose opnemen, door het activeren van een bepaalde proteïne, namelijk een insulinereceptor. Als dit gebeurt gaat alles goed, maar er is een andere receptor die hier heel veel op lijkt. Deze receptor heet de insuline-achtige groeifactor en heeft een hele andere functie dan de insulinereceptor, namelijk groei. Insuline kan per ongeluk deze receptor activeren, en hoewel de exacte details van wat er daarna gebeurt onduidelijk zijn, hebben wetenschappers wel een theorie. Recent bewijs zou er namelijk op wijzen dat bepaalde cellen in de hoeven hierdoor in een groeicyclus worden gedwongen die de manier waarop zij normaal gesproken met elkaar in verbinding staan verstoort. Het resultaat hiervan is hoefbevangenheid.
Andere effecten zijn niet duidelijk, insulinedysregulatie lijkt niet te zorgen voor veranderingen in houding of activiteitsniveau volgens van Eps. Bij mensen kan een overschot aan insuline leiden tot schade aan organen en weefsel, maar of dit bij paarden ook zo is, is onduidelijk.

Hoe kun je de effecten van ID verminderen?
De beste manier om ID onder controle te houden is door het dieet aan te passen. De hoeveelheid suiker die een paard binnenkrijgt moet beperkt worden en een eiwitsupplement is eventueel een optie. Beweging, medicatie en testen zijn allemaal goed en nuttig, maar een dieet dat weinig suiker bevat en stabiel is qua proteïnes is het belangrijkst.

In principe tast ID de prestatie en capaciteit van het paard niet aan, tenzij er sprake is van hoefbevangenheid. Het paard heeft beweging juist nodig, een hoog niveau van beweging helpt bij het laag houden van het insulineniveau.
“Steeds meer paardeneigenaren hebben simpelweg niet de tijd om hun paarden veel beweging te geven, maar ideaal gezien raden we aan om ID paarden elke dag of om de dag beweging te geven,” zegt Frank hierover.

Voor het grootste deel zal ID met een goed dieet en beweging in goede banen worden geleid, maar sommige paarden hebben het in zeer ernstige mate en hebben medicatie nodig om de ID onder controle te houden.
Er zijn twee soorten medicatie die veel gebruikt worden. De eerste is synthetische thyroxine, dit is een hormoon dat het metabolisme versnelt waardoor de ontwikkeling van vetophopingen verminderd wordt. De tweede is metaformine, dit is een medicijn dat gebruikt wordt bij diabetes waardoor de insulinerespons op suiker in voedsel minder wordt.

Regelmatige evaluatie van een ID paard is van belang: het gewicht en de conditie maar ook wat je niet kunt zien. Als af en toe suiker/glucose wordt getest kan dit laten zien hoe de reactie op suiker verandert met de tijd. “Leeftijd en conditie hebben invloed op het insulineniveau, dus jaarlijks testen is handig als ID is vastgesteld,” stelt van Eps.
Ook röntgenfoto’s kunnen veel ellende voorkomen. Hoefbevangenheid kan erg verraderlijk zijn, zeker omdat het paard niet altijd heel slecht loopt. Bij ID paarden kan een of twee keer per jaar een foto laten maken een nare verrassing voorkomen.

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de genen die een rol spelen bij insulinedysregulatie, met als doel om erachter te komen hoe deze genen onder controle gehouden kunnen worden en om het syndroom er uiteindelijk uit te kunnen fokken. Ook wordt er gekeken naar de processen waardoor intestinale cellen aan de alvleesklier doorgeven dat deze insuline aan moet gaan maken. Het zou kunnen dat de hormonen die hiervoor zorgen geblokkeerd kunnen worden zodat er minder insuline wordt afgegeven. Als laatste zijn er ook nog onderzoeken gaande naar medicatie die de effecten van insuline op de hoeven kunnen verminderen.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-18 10:23 



 
Profiel   

Nieuwe medicatie op komst:

http://bokt.digidip.net/visit?url=https ... tart%3D400
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 19-10-18 11:19 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen