Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 12 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG]Stalling: HIT Actief

 
Profiel   

*Bokt.nl / Aktivstall.de
Achtergrond

[ img ]
Voerstation van een Hit Actief stal
Foto's door Amanda

In Nederland kennen we diverse manieren om je paard te stallen. Gezien de vele discussies op de fora van Bokt is er niet 1 perfecte manier van stallen, maar is het vooral van belang om goed naar je paard te kijken en te streven naar de beste manier van stallen voor jóuw specifieke paard. In dit artikel leggen we uit wat een HIT Actief stal is.

De HIT Actief stal is een type stal dat ontwikkeld is door de Duitser Thorsten Hinrichs. In 1991 raakte hij tijdens zijn landbouwstudies bij het onderzoeksinstituut voor agricultuur in Braunschweig-Völkenrode geïnteresseerd in het optimaliseren van de paardenhouderij. Nadat hij zijn diploma behaalde en een aantal jaar werkzaam was bij een internationaal bedrijf, besloot hij zijn idee verder uit te werken en een eigen paardenhouderij te starten. Te beginnen bij zijn eigen 3 paarden. Zijn bedrijf kreeg de naam HIT (Hinrichs Innovation and Technology) en in 2001 presenteerde hij de invulling van een bewegingsstal op Equitana, later vertaald naar HIT Active Stable (oftewel HIT Actief stal). Sindsdien zijn er meer dan 20.000 hippische bedrijven over de gehele wereld die dit concept overnemen.

Een HIT Actief stal richt zich op het houden van paarden zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke basisbehoeften. Paarden zijn kudde dieren en van oorsprong bestaat hun dagelijkse ritueel uit eten en het lopen van lange afstanden in de open lucht. De constante sociale interactie binnen de kudde biedt hen de nodige veiligheid in het wild. De domesticatie van wilde paarden naar huisdieren heeft, tot op zekere hoogte ,een belangrijk effect op hun uiterlijke verschijning gehad. Natuurlijk gedrag en hun basisbehoeften zijn de afgelopen duizenden jaren echter niet zoveel veranderd.
[ img ]
Grote paddock/ligplaats en de voerstations in de winter

Om deze natuurgetrouwe leefomgeving te kunnen bieden is het goed te kijken naar het leven van paarden op de steppe en de basisbehoeften die de paarden daar tonen. In het huidige landschap is er lang zoveel ruimte niet en is exacte nabootsing niet mogelijk. Maar het systeem van de HIT Actief probeert dit zoveel mogelijk te benaderen. De paarden in een HIT Actief leven in groepen, waardoor ze continu kunnen communiceren met hun soortgenoten. De ruimtelijk verdeelde elementen van de HIT-Actiefstal moedigen de paarden aan veel te bewegen. Deze elementen zijn:

1 Rustruimte/ ligruimte
2 Ruwvoer plaats
3 Voerstations voor kracht- en mineraalvoer
4 Drinkplaats
5 Looppaden/ paden met verschillende bodems
6 Rol- en speelplaats

Naast de grote ruimte die de paarden tot hun beschikking hebben, zorgen de talrijke voerstations en ruimteverdelers (boomstammen, stenenwallen, groene eilanden etc.) voor meer harmonie en rust in de groep. Dit geeft ook dieren die lager in rang zijn de mogelijkheid om van alle voordelen van de groepshuisvesting te genieten. Gemengde leeftijdsgroepen leren jongere paarden sociale interactie en houden oudere paarden fitter en gezonder. In de praktijk wordt het houden van zowel merrie- en ruingroepen als positief ervaren. Wel is het van belang de introductie van een nieuw paard zorgvuldig te doen en hier de tijd voor te nemen. Daarnaast moet goed bekeken worden of het nieuwe paard wel in het systeem én de bestaande kudde past. Het aantal paarden moet altijd in relatie staan tot de ruimte. Teveel paarden op een te kleine oppervlakte kan voor veel onrust zorgen en gaat alleen goed als de paarden qua karakter en type goed bij elkaar passen.
[ img ]
Snackuurtje op een van de weides

Gedurende 24 uur vindt, via de geautomatiseerde HIT-voersystemen, het voeren van zowel krachtvoer, mineralen als ruwvoer plaats. Speciaal ontworpen software kan de individuele verdeling van het voer voor alle paarden van de groep sturen. Zo krijgt ieder paard het voer dat hij of zij nodig heeft en door snel te signaleren kan deze verdeling meteen aangepast worden. De computer leest dit af door middel van de zender aan een halsband of een chip in de hals van een paard.

Ieder paard staat veilig in een voerstation. Wanneer het paard recht heeft op een maaltijd, dan sluit het poortje achter het paard en opent het station. Zo staat het paard afgesloten en kan in alle rust zijn maaltijd nuttigen. Wanneer de voerbeurt voorbij is, sluit het station zich en gaat het poortje achter open. In de praktijk staat er dan wel een ander paard klaar om hem een zetje te geven om plaats te maken voor de volgende. Het station kent 2 uitgangen, waardoor de paarden altijd de ruimte hebben om het station rustig te verlaten. Naast de gezonde en individuele voedingsbehoeften voor de paarden stimuleren de frequente maaltijden meer lichaamsbeweging. Deze vorm van stallen is uitermate geschikt voor paarden met een medische geschiedenis als (gevoeligheid) voor hoefbevangenheid, insuline resistent en/of zomereczeem en allergieën. Deze paarden gedijen niet altijd goed op gras, maar kunnen prima uit de voeten met een voer-gereguleerd systeem. Ook voor paarden met artrose is een stalling als deze zeer geschikt. Deze paarden moeten in beweging blijven en dat is juist wat er in een HIT Actief wordt bevorderd. Dit geldt overigens ook voor een Paddock Paradise, tracks en +12 uur per dag weidegang.

Wat van belang is dat de gehele HIT Actief een goede bodem met ondergrond heeft die het hele jaar door goed te gebruiken is. Een goed ontwerp van de uitloop en paden is van groot belang. Zo kunnen bijvoorbeeld paardentrappen, waterplaatsen en stenen doolhoven als pad-element gebruikt worden. Deze functies verrijken de leefomgeving en maken de paarden alerter. De juiste keuze van de ondergrond is bepalend voor de meest effectieve leefomstandigheden. Rond de ruwvoerautomaten is een goede bodemstructuur van groot belang, bij voorkeur een verharde ondergrond. De mest kan dan machinaal verwijderd of opgeveegd worden. Ook is er een ruime overdekte ruimte waar de paarden zich op elk moment kunnen terugtrekken. De vloeren in de schuilstal/rustruimte zijn voorzien van dikke zachte bedden.
[ img ]
De ruime schuilstal zorgt naast beschutting voor regen
en wind ook voor een schaduwrijke plek
Hierop kan een dunne laag absorberend materiaal gestrooid worden, waardoor het paard op de juiste ondergrond ligt tijdens het slapen of rusten. De paddocks hebben bij voorkeur een zachte (zand)bodem.

De HIT Actief dient op een ruime oppervlakte opgezet te zijn. Dit systeem is gericht op de afwisseling tussen bewegen en eten. Om dit te stimuleren liggen de diverse elementen van de HIT Actief op verschillende delen van het terrein. Zo is de drinkplaats nooit in de buurt van de voerstations, de weides zijn apart en gaan slechts een deel van de dag open, de rustplaats is bij voorkeur weer op een ander deel dan de drinkplaats en de voerstations, zodat rust ook echt rust is.

Naast de hoofdonderdelen, zoals het voeren, het drinken, de uitloop en rustplaats zijn er in de actiefstal verschillende andere zaken van belang:
Essentieel voor goede groepshuisvesting zijn ook voldoende integratie boxen, zieken- en quarantaine boxen, functionele sluizen, stabiele omheining, mineraal likstenen, schuurborstels en een diervriendelijk weidebeheer. Toch zal een perfect ingerichte Actiefstal alleen kunnen functioneren met het juiste management van de staleigenaar. Deze eigenaar behoort alle vaardigheden en expertise op het gebied van het paarden houden te beheersen. In de praktijk gaat het om het nemen van beslissingen met betrekking tot de integratie van nieuwe paarden, groepssamenstelling, voeding en gezondheid, etc. Een HIT Actief vereist dagelijks aandacht in het managen van de kudde.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-19 07:29 



 
Profiel   

Mooi stukje Amanda :). Ik vind zo’n HIT actief stal geweldig. Jammer dat het voor een particuliere paardenhouder aan huis te duur is.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-19 14:31 



 
Profiel   

Mooie foto's en mooi geschreven stukje Amanda. Fijn dat Jim het er zo naar zijn zin heeft! +:)+

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-19 08:56 



 
Profiel   

Vind het mooi systeem maar mijn ervaring was helaas anders teveel paarden op kleine ruimte en te weinig controle op het eet gedrag van de minder sterke in de groep.
Met alle gevolgen van dien.

Maar indien goed gemanaged heel goed systeem.

Link naar dit berichtGeplaatst: 16-05-19 17:29 



 
Profiel   

scooby09 schreef
Maar indien goed gemanaged heel goed systeem.

Dat geldt voor alles. Of je nou een HIT Actief hebt, een Paddock Paradise of 'gewoon' stallen en land.
Het kunnen allemaal goede systemen zijn, mits goed gemanaged...

Link naar dit berichtGeplaatst: 17-05-19 21:06 



 
Profiel   

Waar ik eigenlijk best benieuwd naar ben, die krachtvoerstations. Kunnen die alleen met brok of ook met muesli gevuld worden.

Zit nu net op hun wrbsite te kijken, maar daar wordt gesproken over halsbanden of een zender die in de manen ingevlochten kan worden.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-19 11:55 



 
Profiel   

Ik werk op een manege waar we een Hit actief stal hebben.
Het grootste deel van onze paarden hebben een extra chip in de hals voor dit systeem.
De nieuwere paarden dragen een chip.
Vroeger werkte we met halsbanden
maar op het moment zijn we aan het proberen of de chips beter blijven zitten
wanneer ze ingevlochten worden.

Ruimte is wel echt een van de belangrijkste zaken om een Hit actief stal goed te werken.
Onze paarden hebben begin 2018 een bijna verdubbeling van de ruimte gekregen
en ik zie veel meer rust in de kudde nu.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-19 12:10 



 
Profiel   

Naskapower schreef
Ik werk op een manege waar we een Hit actief stal hebben.
Het grootste deel van onze paarden hebben een extra chip in de hals voor dit systeem.
De nieuwere paarden dragen een chip.
Vroeger werkte we met halsbanden
maar op het moment zijn we aan het proberen of de chips beter blijven zitten
wanneer ze ingevlochten worden.

Ruimte is wel echt een van de belangrijkste zaken om een Hit actief stal goed te werken.
Onze paarden hebben begin 2018 een bijna verdubbeling van de ruimte gekregen
en ik zie veel meer rust in de kudde nu.


Bij ons hebben bijna alle paarden hem ingevlochten in de manen en dat gaat prima.

Het chippen in de hals is hier ook besproken maar is voor mij echt een no go.

Vind 1 chip in zon lichaam wel zat.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-19 12:12 



 
Profiel   

Chip inspuiten vind ik ook nogal wat...het is dat voor paspoort chippen verplicht is. Verhuist je paard van stal, zit ie met een waardeloze chip in zn hals opgescheept ook nog.

Mijn grootste beer zou ook het krachtvoer zijn: in hoeverre wordt er een algemene brok gevoerd, of is voer op individu mogelijk? Hoe om te gaan met suplementen en medicatie wat je anders door het voer aanbiedt?

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-19 15:25 



 
Profiel   

Ik ben nieuwsgierig hoeveel m2 er nu per paard ongeveer beschikbaar is (en dus eerder was).

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-19 15:35 



 
Profiel   

Idee is leuk. Echter mogen de paarden bij mij al hard werken waardoor voor juist goed is dat ze rustig in een weiland kunnen uitrusten zonder dat ze daar ook nog moeten werken.

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-19 15:44 



 
Profiel   

Blussem schreef
Idee is leuk. Echter mogen de paarden bij mij al hard werken waardoor voor juist goed is dat ze rustig in een weiland kunnen uitrusten zonder dat ze daar ook nog moeten werken.


Werken? Hoezo moeten ze werken in een hit actief?
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 18-05-19 16:28 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 12 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen