Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 17 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Beroemde paarden: Topspringpaard Milton

 
Profiel   

http://www.bokt.nl / www.horseandhound.co.uk / www.eurodressage.com / www.phelpssports.com
Geschreven door: Urielle


In 1977 werd een schimmelveulentje geboren, Marius Silver Jubilee, uit de KWPN-hengst Marius (Marco Polo x Ominka v. Sinaeda) en de nationaal springende Irish Draught-merrie Aston Answer (Any Questions X x Top Walk XX). Marius Silver Jubilee werd aangekocht door de Britse topamazone Caroline Bradley, die tevens vader Marius internationaal gestart had. Ze verkondigde dat dit haar toekomstige Olympische paard werd. Ze kreeg gelijk. Hoewel hij nooit een Olympische medaille zou halen, had de schimmel inderdaad een bijzonder talent voor springen. Hij zou later bekend worden als de wonderschimmel Milton.

In 1983 stierf Caroline Bradley onverwacht op 37-jarige leeftijd aan een hartaanval terwijl ze op concours was. De ouders van Bradley besloten Milton te houden en dachten dat hij goed zou passen bij de rustige, paardvriendelijke rijstijl van John Whitaker. Deze wees het aanbod af, waarna de ruin kort gereden werd door Stephen Hadley. Via Paul Schockemöhle kreeg John Whitaker de schimmel alsnog te rijden in 1985. John Whitaker maakte op dat moment furore met Ryan’s Son, waardoor Milton in eerste instantie rustig de kans had in diens schaduw te ontwikkelen. Zijn springkwaliteiten vielen echter iedere kenner direct op.

John Whitaker nam Milton mee naar de kleine Grand Prix in Berlijn en werd daar direct derde. Hetzelfde jaar nog won hij de Wereldbeker in Bordeaux al. De schimmel sprong alles foutloos en weigerde hoogstzelden. Maakte Milton een fout, dan wist iedereen dat het een ruiterfout was. Met zijn bijzondere talent won Milton in 1987 bij het EK in St. Gallen individueel zilver en teamgoud, in 1989 bij het EK in Rotterdam individueel goud en teamgoud, de eerste plaats in de FEI Wereldbekerfinale in Dortmund, bij de World Equestrian Games in Stockholm individueel zilver en teambrons, de eerste plaats bij de FEI Wereldbekerfinale in Göteborg in 1991 en sprong bij de Nation Cup wedstrijden maar liefst zeven keer een dubbel nul-rondje.

Een Olympische medaille heeft Milton nooit behaald. Op het hoogtepunt van zijn carrière kozen de eigenaren ervoor om Milton niet af te laten reizen naar de Olympische Spelen van Seoul (1988), deels vanwege de gezondheidsrisico’s van de verre reis voor het paard, deels uit protest omdat Caroline Bradley niet naar de Olympische Spelen van 1976 in Montréal had gemogen. In 1992 mochten Whitaker en Milton wel naar de Olympische Spelen in Barcelona. Milton had last van de temperatuur en was over zijn sportieve hoogtepunt heen, maar stond toch tot de finale aan de leiding. In de laatste omloop struikelde de schimmel na de dubbelsprong in het diepe zand en Whitaker kon daarna niet anders meer doen dan stoppen.

Milton had net als de meeste toppaarden een enorme persoonlijkheid. Hij kon zijn grooms tot wanhoop drijven door te weigeren in zijn stal te gaan. Hij trok zijn dekens af en verscheurde ze. Milton liet zich zeker niet zomaar vertellen wat hij moest doen. De schimmel toonde ook graag zijn kunstjes: Na het parcours drukte Whitaker soms achter het zadel en dan toonde Milton zijn speciale levade.

In 1994 ging Milton op 17-jarige leeftijd met pensioen, alhoewel het inmiddels wereldberoemde paard ook via reclames en commerciële activiteiten nog steeds geld in het laatje bracht. Hij had ondertussen een winsom van ruin 1.25 miljoen Britse ponden. Daarmee was hij het eerste paard buiten de rensport wiens winsom boven de grens van 1 miljoen pond uitkwam. In 1998 kreeg Milton koliek maar werd met succes geopereerd. Een tweede koliekaanval in 1999 werd hem alsnog fataal.Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 15:01  
Profiel   

Wow het blijft voor altijd een wonderpaard ! Nog steeds een zwak voor Milton <3 . Wat een mooi verhaal over Milton.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 17:01  
Profiel   

Echt een karakter paard.
Ik weet zijn streken op stal nog maar al te goed.
Maar wat was ie bijzonder.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 17:09  
Profiel   

Waarom is dit nieuws? Voorpagina nog wel?

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 17:22  
Profiel   

esje01 schreef
Echt een karakter paard.
Ik weet zijn streken op stal nog maar al te goed.
Maar wat was ie bijzonder.Echt waar ? vertel maar meer !

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 17:28  
Profiel   

Milton. <3
Al was Jappeloup altijd mijn favoriet. :o

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 17:36  
Profiel   

Goof schreef
Waarom is dit nieuws? Voorpagina nog wel?

Dit is een achtergrondartikel, te herkennen aan de [AG]-tag. Dit soort artikelen worden altijd eerst op de voorpagina geplaatst, en vervolgens, zodra ze van de voorpagina af'vallen', naar [AG] Achtergrondartikelen verplaatst. :)

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 17:55  

Milton
Zelfde effect op mensen als Totilas. Een paard dat je nooit meer vergeet.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 19:39  
Profiel   

Milton was super. Net als Jappeloupe inderdaad. Ook zo'n springwonder. Al was mijn favoriet uit die tijd Aldato. Dat was zo'n mooi paard

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 21:56  
Profiel   

Milton, ik was helemaal weg van hem. Dat prachtige koppie, altijd de oortjes naar voren en vrolijk, zijn prachtige galoppassen met dat knietje erin. <3

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 22:12  
Profiel   

Milton vergeet je idd nooit. Ik had hetzelfde bij Shutterfly.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 22:20  
Profiel   

ik blijf het een wonderbaarlijke schimmel vinden.


net als het verhaal van Jappeloup de luze, ook zon mooie.

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 22:38  
Profiel   

Wat een leuk artikel!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 22:40  
Profiel   

Leuk verhaal over Milton! Inderdaad, net als Jappeloupe een heel speciaal springpaard!

Link naar dit berichtGeplaatst: 29-08-16 23:35  
Profiel   

Jaaah, Milton en Jappeloupe uit de tijd dat ik uit mijn dak ging voor het springen op TV. Jappeloupe iets nog meer dan Milton. Daarna Olimpic Treffer. Maar ook Ratina Z

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-08-16 17:21  
Profiel   

Milton....ik vond het een bijzonder paard!

Link naar dit berichtGeplaatst: 30-08-16 17:36  
Profiel   

Geweldig paard was Milton ❤
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 10-05-22 22:02 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 17 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen