Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 4 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

Veel variatie Hengstenshow Gelders paard

 
Profiel   

KWPN.nl
Fokkerij

[ img ]
Alexandro P tijdens de KWPN Stallion Show 2018.
Foto: Amanda


Nog net niet alle stoelen waren bezet tijdens de hengstenshow Gelders paard, de eerste weer sinds 2019. Toch kwamen zo’n 300 mensen naar Ermelo om de hengsten te bekijken. De toeschouwers op de tribunes van het KWPN-centrum in Ermelo waren heel enthousiast en beloonden alle voorgestelde paarden met een welgemeend applaus. De sfeer was weer ouderwets gezellig.

Koning Alexandro P live
Vanwege de coronamaatregelen werd in 2020 de hengstenshow afgeblazen. In 2021 vond er een onlinevariant plaats, maar nu dus weer ‘live’. Natuurlijk was er een belangrijke rol weggelegd voor Alexandro P. De tweede hengst in de Gelderse populatie, die naast vader Koss, het predicaat preferent mag dragen. Hij is inmiddels zeventien jaar, maar begon na de menigte te hebben overzien een fraaie show te geven. Dochter Nadien MC (mv Zichem) liet zich vervolgens ook van haar beste kant zien; wat een paard! Daar gaat ieder Gelders hart sneller van kloppen. Vervolgens kwam als zoon Sam-I-Am (mv Farrington) in de baan. Amerikaan Scot Tolman kaapte onlangs Floris BS weg uit Nederland en kocht tevens dit perspectiefvolle hengstveulen. Mooi detail: Scot heeft eerder geprobeerd Alexandro P te kopen maar de familie Peters wilde de hengst graag behouden voor Nederland. Nu heeft hij dan zijn hand weten te leggen op een kwaliteitsvolle zoon van Alexandro P.

Sterke M-lichting
Het programma begon met een optreden van Mexpression (Expression x Koss). Hij bewoog, met Dennis Ausma in het zadel, met veel souplesse door de baan en liet zien over drie goede gangen te beschikken. Matiz (Eebert x Vitens) met Demy Rensink op zijn rug is net als Mexpression vijf jaar oud. Hij bewoog opvallend krachtig en met veel expressie. Wat een stoere vos! Leeftijdgenoot Markant BK (Wilson x Sirius) werd in Ermelo gereden door Jean-René Luijmes. Hij is met zijn 1.76m groot te noemen, maar toch al heel sterk en van zijn ‘rondje voor de fokker’ werd iedereen enthousiast. Eigenaar Bertus Verwaijen stelde van deze hengst een gratis dekking beschikbaar voor de loterij na afloop van de show. Deze werd gewonnen door Corienne Yspeerd, die nadat ze Floris BS verkocht heeft, nu weer een nieuwe hengst kan fokken.

Look-a-like
Vervolgens verscheen in de ring de zesjarige Lorano V, een zoon van Danser en voorgesteld door Sharon van Dijk, de amazone die ook Danser succesvol uitbracht in het ZZ-Licht. Deze zesjarige is nog maar een half jaar onder het zadel, maar wordt al gestart in de klasse L2. Lorano V is een look-a-like van zijn vader, dat kon even later iedereen zelf zien toen Danser (Sander x Ahoy) aan de lange lijnen verscheen met Harm Bruil. Danser deed zijn naam alle eer aan en is nog niets van zijn charme en looplust verloren. Ook Edmundo (Upperville x Modern) kwam met een volwassen en sterk gelijkende nakomeling in de baan; twee fraaie palomino’s. Edmundo wordt momenteel uitgebracht in de klasse ZZ-Licht, hierin heeft hij al mooie scores behaald. Samen met amazone Karina van Bruggen wordt hij volop getraind voor de overstap naar de ZZ-Zwaar. Zijn expressie in beweging geeft hij door evenals zijn mensgerichte karakter. Nakomeling de vierjarige Nafplio (mv. Elegant) werd voorgesteld door Carolien Jonker. Later in het programma verscheen Edmundo nog een keer aan de lange lijnen en gaf fris en vrolijk nog een show weg.

On tour naar de GP
Dat is het motto van Anouk Slabbers. Ze is met haar Ibsen B (Wynton x Cabochon) dan ook al aardig op weg. Ze roemt zijn bereidheid tot werken en zijn aanleg voor de verzameling. De zwarte hengst loopt niet alleen verdienstelijk dressuur, maar springt goed en loopt ook heel fijn aangespannen. Er werd tevens een pas drie weken oud of eigenlijk jong veulen van Ibsen B voorgesteld, vergezeld door zijn moeder, de elitemerrie Jill-Rona B (v.Rubus B); een plaatje om te zien met veel expressie in beweging. Ibsen B wordt succesvol uitgebracht in de Lichte Tour en datzelfde geldt voor Jupiler S (Charmeur x JetSet-D). De vos die opvalt door zijn royale front werd onder het zadel gereden door zijn eigenaresse Trea Dolsma. Zij verzorgde een mooi optreden met hem. Daadwerkelijk in de Grand Prix uitgebracht sinds zijn achtste wordt Atze (Astor x Sander). Hij kwam voor de gelegenheid speciaal naar Ermelo; een krachtpatser. Die met Anouk Noordman in het zadel al het gevraagde uitvoert met veel power. Hoe harder het applaus, hoe meer hij zich uitsloofde.

Aangespannen
Imposant EM (Danser x Elegant) is een veelzijdige hengst. Onder het zadel doet hij het heel goed, maar in Ermelo werd hij deze keer voorgesteld voor de wagen. Voor de gelegenheid had Susan Wind de leidsels in haar handen. De voshengst heeft altijd een blije uitstraling en toonde voor hem gebruikelijke werklust. Ook Mandienio WL werd voor de wagen voorgesteld. Hij liep los door het lijf en toonde zijn zeer goede galop. De jonge Eline Mentink zat op de bok. Eigenaar Alfons Engbers genoot aan de zijlijn. Hij stelde een dekking beschikbaar van deze jonge hengst. Deze werd gewonnen door Jolanda Verheul, die een mooie dochter van Stuiver hiervoor heeft staan.

Topfit
Ook een bijzonder optreden was er van Sirius (Zichem x Goudsmid), inmiddels 23 jaar en nog topfit. Pascal Nahuis stelde hem voor aan de lange leidsels. De hengst had zoveel conditie, energie en looplust, dat remmen soms wat lastig was. Sirius bleef maar gaan. Het bloed van deze hengst komt inmiddels voor in de afstamming van verschillende goedgekeurde hengsten. De hengst levert dus kwaliteit. Dat was ook te zien bij de twee nakomelingen die werden getoond, een driejarige merrie en een drie weken jong veulen, dat met veel uitstraling, kracht en expressie door de baan draafde.

Volop genieten
Tegen het einde van de show vond nog de presentatie plaats van verschillende voor het verrichtingsonderzoek aangewezen hengsten. De premiehengst Olaf (Henkie x Sirius) gaf acte de présence alsmede Odeer (Atze x Astor), Ojee-B (Ibsen B x Rubus B) en Onedin (Edmundo x Vitens). Het was volop genieten voor de toeschouwers met zoveel jong Gelders talent in de baan. Niet iedere hengst volgt de gebruikelijke route. Zo werd pas vorig jaar de hengst Abrilon (Ahoy x Galant) KWPN-erkend. De zwarte hengst is inmiddels 17 jaar, maar ook uitstekend bewaard. Eerst werd hij voorgesteld aan de hand. Vervolgens verscheen hij onder het zadel van Michelle Bruil in de baan, vergezeld door zijn twaalfjarige zoon Allegro (mv. Sirius). De grote donkerbruine heeft al een goedgevulde prijzenkast. Deze twee paarden bij elkaar leverden een heel mooi plaatje op.

Hekkensluiter
Van de show dat was Casaron (Ginus x Zichem). Speciaal voor zijn optreden werden de hindernisbalken- en staanders tevoorschijn gehaald en in de baan opgesteld. Niels Brussen liet zien met hoeveel gemak deze veelzijdige hengst overal overheen sprong. Hij toonde daarbij veel kracht, afdruk en balans op de sprong. Een mooi einde van een show waarbij veelzijdigheid nog steeds een hele belangrijke rol speelt. Voor iedere fokker was er vandaag voor zijn merrie een geschikte hengst te vinden. Om verschillende bij de organisatie bekende redenen konden enkele hengsten niet bij deze presentatie aanwezig zijn, maar zijn uiteraard wel te gebruiken door de fokkers.
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-04-22 13:44  
Profiel   

Het is terecht dat de hengst Abrilon door het KWPN is gerehabiliteerd. Het is een mooie klassieke hengst met een heel goed karakter en fantastische bloedlijnen. Hij werd destijds al in de eerste bezichtiging van de hengstenkeuring door het KWPN afgewezen, terwijl een andere hengst die telkens struikelde over de lage hindernissen en met in de afstamming Jazz en Ivanhoe toen wel werd aangewezen voor de volgende ronde. Abrilon is nog een directe zoon van de befaamde hengst Ahoy die het boegbeeld is van het Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek (KGPS). Het KGPS heeft daarom dit jaar de Ahoy-Trofee ingesteld voor de hoogst geplaatste merrie met een klassieke bloedvoering.
https://www.kgps.nl/hengstenkeuring-2022-2/

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-04-22 15:17  
Profiel   

Afgelopen zaterdag zat ik ook op de tribune. De sfeer was zoals het artikel geschreven is: heel goed!

Het artikel schetst mijns inziens wel een heel rooskleurig beeld van de kwaliteit van de paarden. Uitzonderingen daargelaten. Natuurlijk heeft ieder paard zijn goede eigenschappen, maar sommige hengsten lieten wat kwaliteit echt te wensen over...

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-04-22 08:24  
Profiel   

AWvL schreef
Het is terecht dat de hengst Abrilon door het KWPN is gerehabiliteerd. Het is een mooie klassieke hengst met een heel goed karakter en fantastische bloedlijnen. Hij werd destijds al in de eerste bezichtiging van de hengstenkeuring door het KWPN afgewezen, terwijl een andere hengst die telkens struikelde over de lage hindernissen en met in de afstamming Jazz en Ivanhoe toen wel werd aangewezen voor de volgende ronde. Abrilon is nog een directe zoon van de befaamde hengst Ahoy die het boegbeeld is van het Klassiek Gelderlander Paarden Stamboek (KGPS). Het KGPS heeft daarom dit jaar de Ahoy-Trofee ingesteld voor de hoogst geplaatste merrie met een klassieke bloedvoering.
https://www.kgps.nl/hengstenkeuring-2022-2/


Dankjewel! wij zijn ook echt heel blij met zijn erkenning. Het is een fantastisch paard!
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 03-05-22 14:50 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 4 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Zoek naar
Inloggen