Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Wat kan je verwachten als je je eerste paard gaat kopen?

 
Profiel   

FEI
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Foto: Renate Zuidema Fotografie.


Dit artikel is geschreven door Sophie Baker. Sophie is een hippisch schrijfster, enthousiaste dressuuramazone en ze springt af en toe.

Dus, je maakt eindelijk de stap om paardeneigenaar te worden en kijkt ernaar uit om paarden en pony's te gaan uitproberen, waarvan er uiteindelijk één je partner en beste vriend zal worden.

Vaak kan je eerste keer kijken echt intimiderend aanvoelen: wat als je iets stoms zegt? Wat als je eraf valt? Wat als blijkt dat je niet eens goed kan rijden op paarden die je niet kent?

Het uitproberen hangt een beetje af van waar je woont, aangezien elk land zijn eigen normen heeft betreffende proefperiodes, koopovereenkomsten, aanwezigheid van trainers of instructeurs, en meer. Maar over het algemeen zijn de verwachtingen hetzelfde, vooral als de koper wordt beschouwd als een beginnende ruiter en/of paardeneigenaar.

Om je gerust te stellen, lees je hier wat je kunt verwachten en wat je kunt doen om je allereerste proefrit op, of bezichtiging van een paard zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat kan je verwachten?
Meestal zal de verkoper aanbieden om je te laten zien hoe het paard wordt gezadeld, en eventueel als hij uit de wei wordt gehaald. In de meeste gevallen kun je een praatje maken terwijl dit gebeurt, en vragen waarom het paard te koop staat, wat de verkoper met zijn paarden doet, et cetera. Dit kan je een goed beeld geven van de ervaring van de verkoper en het kan je helpen uit te vinden over waarom het paard de verkoop in is gegaan.

De verkoper zal dan meestal aanbieden om het paard voor te rijden. Je moet hier altijd op ingaan, zowel om veiligheidsredenen, als om een gevoel te krijgen van hoe ze met hun paard omgaan, hun niveau van rijden, en wat voor soort paard het is: heet, lui, schrikkerig, gevoelig, et cetera. Als je het paard als springpaard uitprobeert, vraag hem dan om een paar sprongen te laten zien, liefst een iets hoger dan wat je zelf hoopt te springen als je het paard uitprobeert.

Veel beginnende ruiters nemen een instructeur of een vriend(in) mee als ze bij een paard gaan kijken. Het is altijd een goed idee om iemand met meer ervaring dan jij erbij te hebben, want die kan je helpen beslissen of het paard geschikt is en eventuele problemen op te merken, die je zelf misschien niet ziet.

In dit geval kan de verkoper aanbieden dat zij ook rijden - bespreek dit van tevoren en kijk waar je je prettig bij voelt. Het kan zijn dat uw gezelschap alleen opstapt als het paard er groen of moeilijk uitziet, of wanneer je je zekerder voelt als hij/zij het paard ook probeert.

Je kan ook vragen om het paard zelf af te zadelen, om een idee te krijgen van zijn stalmanieren, en om de kans te krijgen met je handen over zijn benen en rug te gaan om te zien of er knobbels, bulten, warmte of gevoeligheid zijn. Vraag alles wat je belangrijk vindt.

Hoe krijg je het beste resultaat bij het uitproberen?
1. Wees eerlijk
Lieg niet over je kunnen of ervaring. Het doel is om een paard te vinden dat de het best bij je past. Dat betekent eerlijk zijn tegen jezelf, en tegen anderen, over wat je nu doet, en wat je in de toekomst wilt gaan doen.

Het juiste paard voor jou bestaat, maar je gaat het niet vinden als je zegt dat je vol vertrouwen 80 cm springt, terwijl de gedachte aan sprong je eigenlijk nerveus maakt. Ga ook niet kijken voor een potentieel Grand Prix paard, als je nog niet kan wijken.

2. Vraag je instructeur
In een ideale wereld zou een betrouwbare instructeur met je meegaan om paarden te bekijken, en meestal gebeurt dat ook. Maar als dat niet mogelijk is, moet je instructeur exterieurfoto's van het paard zien, net als video's van hen met jou en met zijn vaste ruiter.

Luister naar zijn/haar advies, je instructeur heeft het beste met je voor.

3. Durf nee te zeggen
Als je weet dat een paard niet bij je past, voel je dan niet onder druk gezet om te rijden, of om iets te doen dat je niet wilt. Hetzelfde geldt als een paard er niet gezond of gevaarlijk uitziet. Vaak hebben beginnende kopers het gevoel dat ze erop moeten, of een sprong moeten maken, ook al weten ze meestal al dat ze het paard niet zullen kopen.

In plaats daarvan bedank je de verkoper beleefd voor zijn tijd en leg je uit dat je denkt dat het paard niet bij je past.

4. Stel vragen
Als de verkoper oprecht is, en wil dat zijn paard een goed tehuis vindt, zal hij het niet erg vinden dat je vragen stelt. Vraag naar alles wat voor jou belangrijk is: heeft het paard eigenaardigheden die je moet weten, zijn ze makkelijk te vervoeren en te hanteren, wat voor voer krijgen ze et cetera?

Hieronder staan een paar vragen die u ook aan de verkoper zou kunnen stellen:
  • Wat is het normale trainingsschema van het paard?
  • Heeft het paard recent wedstrijden gelopen? Hoe gedraagt hij zich op wedstrijden?
  • Waarom wordt het paard verkocht?
  • Hoe lang hebben ze het paard al, wat hebben ze allemaal gedaan?
  • Heeft het paard blessures of ziektes gehad?
  • Mag het paard gekeurd worden, of hebben zijn er recente röntgenfoto's beschikbaar? (Als een verkoper niet wil dat het paard gekeurd wordt, moeten er alarmbellen gaan rinkelen!)
  • Hoe is het paard om met springen, en op buitenrit? Betrouwbaar, moedig, schrikkerig, voorwaarts, rustig?

Vergeet niet dat een goede verkoper je waarschijnlijk ook vragen zal willen stellen. Ze willen misschien weten waar je het paard wilt stallen, wat je doelen zijn, wat je ervaring tot nu toe is, wie je instructeur is, of iets dergelijks. Wat je ook doet, ga niet in de verdediging!

Hoewel dit ook een manier is om een vriendelijk gesprek te beginnen, is het ook wat een verantwoordelijke verkoper zal doen om te beoordelen of je een geschikte eigenaar zou zijn voor zijn paard - en dat is een goed teken!
Laatste bericht

Link naar dit berichtGeplaatst: 11-05-22 20:39 



 
Profiel   

Fijn artikel, met goede tips die ik zeker in m’n achterhoofd zal houden! Toch even als bladwijzer bewaren, als ik er in de toekomst klaar voor ben. :Y)
Omhoog

Link naar dit berichtGeplaatst: 13-05-22 16:46 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 2 berichten ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen