Vorig onderwerp | Volgend onderwerp
Toevoegen aan eigen berichten Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Plaats een nieuw onderwerp

[AG] Hoe voorkom je dat je paard gaat slingeren?

 
Profiel   

FEI
Algemeen

[ img ]
Afbeelding ter illustratie. Daphne van Peperstraten met Greenpoint's Hotmail V.
Foto: Marlies Trap Fotografie


Dit artikel is geschreven door Sophie Baker. Sophie is een hippische schrijfster, enthousiaste dressuurrijdster en springt af en toe.

Laat je paard recht lopen tussen je handen en benen...

Als je paard naar binnen valt en overal heen en weer slingert, dan maakt dat je waarschijnlijk gek (misschien zelfs letterlijk, als hij naar de bakrand slingert!) en vraag je je misschien af wat je verkeerd doet.

Met een paard dat slingert en naar binnen of buiten valt, kan het heel moeilijk zijn om zelfs basisfiguren zoals cirkels en middenlijnen te rijden. En het kan ook problematisch zijn bij het springen of zelfs bij het buiten rijden.

Wat is slingeren, naar binnen vallen en naar buiten vallen?
Mensen gebruiken deze termen vaak door elkaar. Een paard kan alleen op één teugel naar binnen of naar buiten vallen, maar het kan ook de hele tijd gebeuren. In wezen verwijst het naar een paard dat niet recht loopt.

Een paard zal soms naar binnen of naar buiten vallen wanneer je probeert te draaien, een volte rijdt of zelfs rechtuit te gaat. Als je het paard vanuit vogelperspectief zou bekijken, zouden de schouders en de achterhand niet in hetzelfde spoor lopen.

Dit komt vooral voor bij groene paarden, maar ook bij zeer soepele paarden. Het is meestal duidelijker aan één kant dan aan de andere. En bij onervaren of moeilijke paarden, kan je merken dat ze naar de bakrand of het hek toe bewegen, vooral op voltes.

Hoe het te verhelpen?
Om je paard recht tussen je handen en benen te laten lopen, moet je nadenken over welke kant je paard op drijft. Laten we aannemen dat je paard afwijkt naar rechts terwijl jij contact aan de linker teugel hebt. Met andere woorden, hij wijkt af naar buiten op de linker teugel.

Dit komt meestal omdat ze door de rechterschouder naar buiten vallen (als ze naar binnen zouden drijven op de cirkel, zou het 'naar binnen vallen' genoemd worden). Normaal gesproken voelt het een beetje alsof de schouder onder je "uitpuilt" in plaats van onder het lichaam van het paard te blijven.

Om dit te voorkomen, maken de meeste ruiters de fout om meer linker (binnen)teugel te gebruiken om te proberen het paard recht te krijgen. Maar wat dit in feite doet is het hoofd en de hals meer naar links brengen, waardoor de problematische schouder nog meer naar rechts komt dan voorheen.

Help! Nu is het naar buiten vallen nog erger!

Dus wat je eigenlijk moet doen is meer rechts contact nemen. Op die manier houd je het hoofd en de hals in het midden van de borstkas van het paard, en zorg je ervoor dat zijn schouder in het juiste spoor blijft. Klinkt moeilijk, maar het is logisch als je erover nadenkt!

Naast het nemen van meer contact, moet je ook een "muur" maken met je buitenhulpen, zodat je paard weet dat hij niet opzij moet gaan. Dit doe je door een halve ophouding te maken met je buiten teugel en te sluiten, en ook door de achterhand te bewaken met je buitenbeen indien nodig.

Als je paard in het voorbeeld hierboven door de linkerschouder naar binnen zou vallen, zouden alle hulpen omgekeerd zijn. Je zult echter nog steeds van binnenbeen naar buitenhand moeten rijden.

Je been gebruiken
Het is ook belangrijk dat je paard goed reageert op je beenhulpen. Sommige paarden hebben de neiging naar binnen of naar buiten te vallen omdat ze "leunen" op je been. Dat wil zeggen, wanneer je een binnen- of buitenbeen gebruikt, gaan ze er in mee in plaats van er van weg te bewegen.

Als dit jouw paard is, is het cruciaal dat je veel werk verricht om hem te leren correct en snel op je been te reageren.

Oefeningen voor rechtrichten
Om je paard te helpen rechtrichten, zijn er een paar oefeningen die je kunt proberen.

1. Een van de meest populaire is het rijden van vierkanten. Dit is omdat het de ruiter aanmoedigt om de buitenhulpen te gebruiken in plaats van de binnenhulpen, en het helpt het paard om deze hulpen te respecteren. In plaats van een cirkel, rijd je een vierkant van 20 meter, waarbij je probeert een rechte hoek te rijden in elke hoek door je buitenbeen en teugel te sluiten, en de schouders van het paard te bewegen, bijna alsof je een pirouette rijdt. Begin in stap voordat je het in draf en galop probeert.

2. Vergroten en verkleinen van de volte kan ook veel helpen. De geleidelijke spiraal naar binnen helpt je om het paard tussen hand en been te houden met een consistente buiging. Bij het naar buiten buigen is het paard al correct ingesteld om zijn benen te kruisen. Dit is goed voor het inschakelen van de achterhand en het optillen van de schouders, en het helpt het paard om de noodzaak te begrijpen om weg van de benen te bewegen (niet alleen naar voren, maar ook zijwaarts). Plus, het rekt en versoepelt hun spieren, waardoor het in de toekomst gemakkelijker wordt om recht en gelijkmatig te gaan. Voor een paard dat naar buiten valt, is het het gunstigst om in tegengestelde richting te het been te strekken. Dus als je paard naar rechts valt, zou je het linker been willen strekken om de rechtgerichtheid te verbeteren.

3. Schouder in of schouder voor kunnen beide echt nuttige oefeningen zijn om een paard ook recht te krijgen. Je kunt ze zowel op rechte lijnen als op cirkels rijden om de souplesse en kracht van je paard te vergroten. Het heeft het grote voordeel dat het de vaardigheid van de ruiter vergroot om de schouders met precisie te controleren, en het helpt om het idee te versterken van het bewegen van het binnenbeen naar de buitenteugel.

Link naar dit berichtGeplaatst: 15-05-22 18:42 

Plaats een nieuw onderwerp  Plaats een reactie
Pagina 1 van de 1 [ 1 bericht ]
Vorig onderwerp | Volgend onderwerp




Zoek naar
Inloggen